Навистина нема потреба да се чека лето. Ниту една единствена. Син ми во есен тргна пелени, имам пишувано на темата.
Дете ако е спремно ќе научи одма. Јас така со големата демек ајде лето кога е, ја форсирав на точно 2 години, во август. Дете не беше спремно и крај. На одмор бевме се какаше во купачи и не приметуваше. После 5 месеци, на 2г и 5 мес, ги фрли пелените додека бевме на зимовање. Значи извадив пелената, на адаптер директ. По 3 саати седевме на терени, она во скафандер, еднаш не се измоча во гаќи. Кај нејзе се покажа дека дете треба само да реши, џабе јас форсирав во август, кога она во јануари фрли пелени.
Фала ви за мислењата на сите. Денес ќе се пробаме во парк без памперс. Синоќа не сакаше да легне без пелена. Го легнав со гаќи и го фати паника, почна да плаче вика стави ми памперс. Сабајлево памперсот беше сув, го соблековме, мочкаше во шоља ама не сакаше гаќички, пак побара пелена. Му ставив, се искака и кога го измив едвааааај едвај се убедивме да облечеме гаќи. Еве го сега на гаќи е, го носиме неколку пати во тоалет, нема мочкани втор пат. Сабајле кога стана осеќав дека му се мочка, а се стега. Ќе земам сега резервна облека и ќе излеземе без пелена. Wish me luck.
Е па мојов во август е роден ама лани на 2 год ниту ми падна мисла за одвикнување мали се на 2г, според мене лично рано е, со ова дете сакав да оди поинку процесов, да го почекам него. Со првото дете беше поинаку, тој за какање почна порано да кажува кон 2 год и 2 месеци, какаше на нокшир па му ставав пелена. За мочање на 2 и пол год јас го учев, 1 месец траеше да речам цел процес со тргање и ноќна пелена, на 2 год и 7 м се одвикна.
Мојот е одвикнат од септември ама јас уште му ставам памперс навечер пошо некогаш знае да се измоча, особено кога е настинат или болен. Неколку пати го имав оставено на гаќи и баш тогаш ми се помочуваше. За преку ден се одвикнавме за три дена, ама како шо рекоа членките погоре еднаш извадив и не вратив веќе, се помочуваше и какаше првите денови во гаќи, може и недела две ама не секој пат и со многу зборење дека треба да кажува лесно поминавме. За надвор исто, носев резерва облека или ако бевме блиску се враќавме дома да се пресоблечеме. Пробај неколку дена без и ќе видиш дали е спремен, ако плаче да му ставаш памперс може уште му е рано. Кај мојот беше мотивација и тоа шо во градинка беа само он и уште две три деца во памперс и соработката со учителките многу помогна.
Мал апдејт, па да ми кажете што мислите на каков пат сме. Два дена одевме надвор без пелена и не се случи незгода. Пробував дур сме надвор да го носам во вц, одбива, а кога ќе се согласи не мочка иако пиел течности. Дури кога ќе дојдеме дома мочка во шоља. За какање пробав и со нокшир и со адаптер, не кажува. Два пати се искака во гаќи денес и два пати се помоча во гаќи. Како за трет ден место подобро да е, некако како назад да се враќаме. Ме “загрижува” тоа што не му смета да е мочкан, се смееше кога се искака, прејако му беше. Кога видов дека ќе кака и го понудив во вц не ми дозволи, вика остај ме остај ме, пелена носам и се смее, а кака во гаќи. За во градинка како правите? Зборев со учителката ми кажа да пратам нели 2-3 резервни облеки и гаќички. Ме праша за спиење дали му ставам, а он овие два дена не спие дома. Вика ако биде беља дур спие демек дебели биле душеците не знам што. И кажав како им е пракса така да прават, рече да пратам една пелена да му стават само за спиење. Како што гледам процесот ќе ни се одвива малку побавно. Не знам дали не е спремен или тера инат, не можам да проценам.
@Bella_Stella , јас би ти рекла штом надвор издржува и до дома чека, на добар пат сте. Не се откажувај. Со какањето само не го притискај, да не си направи констипација. Ќе почне и тоа на нокшир/адаптер. За во градинка ако е опција наместо памперс да им однесеш подлоги непропусливи под него да ставаат. Од аптека мислам што се, од Слипи или било кои од тој тип. Како една опција ова, наместо памперсот.
За денес пратив памперс, а за од утре може да прашам дали ќе прифатат подлоги да му ставаат, супер ти е идејата. Се трудам да бидам gentle што викаат, да не го притискам за да не створам одбивност кон процесот. Читав дека многу често третиот ден знае да е хаотичен, па после него се случува промена. Сабајлево се беше во ред, мочкаше во шоља па со гаќички отиде во градинка. Ќе видиме после како го поминал таму денот. Веројатно е од тие деца што малку повеќе време им треба, ама ќе биде. Чим почнавме, на добар пат сме.
Пред 3 дена почнавме со одвикнување, пуштете ми среќа. Овие две недели сме на одмор, нема да оди во градинка и мислам дека е соодветна шанса, бидејќи летово нели ги спојуваат групите, со една негователка се, се сомневам на соработка. Ноќе не мочка, сува е пелената, преку ден некогаш не мочка и по 4-5ч, некогаш се мочка на 1ч. Ме мачи се стега или стварно не му се мочка толку долго? Пие течности најнормално, како и секогаш. Инаку досега само еднаш успешно се измочка во нокшир, останатите пати во гаќи, иако претходно на секој саат седнува на нокширче без отпор. Друга дилема ми е дали е ок преку ноќ/за надвор врз гаќите да му ставам пелена, во случај и да згреши, пак да е воден или џабе е, само го бунам доплнително? Порано низ дм гледав гаќички за одвикнување, барав некни, ама не успеав да најдам. Имате искуство/мислење за нив? Ако се океј, кај да ги барам?