Конечно, на 3г и 5м мојата тврдоглава коза и во хороскоп и во живо, се одвикна од пелени. 4 дена денес завршивме, гршеше, особено вечерва зошто не му обрнува внимание многу, доста гршешее, ама и си вршеше работа во нокшир-шољичката. Кога сам седнува, кога го ставам јас, кога ќе пушти некоја капка, се на се, добри сме. Со по 3 макс 4 мочани гаќи и денска дремка без пелена, топ сме. Облакаме пелена за спиење само навечер. Планот е понеделник да оди без пелени, само доста гаќи и шорцеви/тренерки. Пробав мал милион пати претходно, само се фрустрирав јас и дете, не идеше
Welcome back ... Баш ве мислев до каде сте со баткото. Тврдоглавиве кози исти Не мислев ич дека олку долго ќе трае т.е дека ќе биде во пелени на 3+. Во моја замисла до 2,5 ќе беше одвикната, во замисла на бабите уште и порано од тоа ама стварно абер немаше од одвикнување. Пишував и погоре, тек после 3 роденден се свести детево дека некаков процес се случува и почна да бара и нокшир и се останато.
Јас мислам дека 2г е некоја граница кога веќе е нормално да се загрижам зошто не кажува, не му смета итн. Баба на 6м ставала татко и тетка на нокшир, демек мм од 9м е одбиен. Мижи Асан да ти баам. Можеш да замислиш кој стрес и беше на 3+ години што баткото не беше одвикнат. И реков дека ако мисли дека има начин, нека повели да го одвикне. Ете потфрлив во овој поглед, не успеав рано да научам деца да мочаат во нокшир.
Сис, мислам повеќе нервози од околинава имав отколку од самото тоа што дете носело памперс. Едит: се изнаслушав и коментари како Х мајки тренирале дете уште од 2-3 месечна возраст да кака само во одредени време, во одредена положба. Во мојава околина мајки. Може е можно, не викам тоа. Може јас само не сакав да се посветам на тоа.
А да си жива и здрава. И не спорам дека не чини што на 3ипол скоро е со пелени, јасно ми е, ама дека бебе од 2м кака само на шоља, пази не на нокшир, на шоља, абе ај.
До месецот ќе да е . Еве уште една коза. Од минатиот петок започнат процес. Веќе 2 ден без грешка за мочкање (ова со сам да каже дека му се мочка). Сега остана уште за какањето. Кога кажува, кога не. Пладневна дремка без пелена, ноќе ставам за секој счучај, ама и таму веќе 3 ден празна пелена
Козава моја не знае да кажува со збор пола од времето, само ја снемува некаде И додека си се завртил слушам во вц некој (а.к.а козата) пушта вода и вика готово мочкав Е по цела куќа барам алишта после оти за мочкање до чорапи, до се топтан слекува
Се одвикнавме, 6 дена со само една грешка навечер. Не дава ни навечер да му ставаме ама јас околу 2 секоја вечер го ставам на нокшир, синоќа прв пат не мочаше и издржа до сабајле Кај нас знаците беа: Со памперс пред секое какање и мочање кажуваше, менувањето памперс стана невозможно, се будеше долго (околу 2 недели сигурно) со сув памперс и ако не му го сменев уште првиот саат по станување утоп мокар стануваше, приказни за “памперс блак” раскажувавме и почна сам да ги кажува на други деца. И во неделата кажа сам нејќам памперс сакам гаки и не дозволи повеќе да му ставиме. И мојот е коза и толку се плашев и одолговлекував, ама ете ептен лесно било со спремно дете. Наеднаш ги тргнавме и навечер. Едит: ова на 3 год и 7 месеци, претходно беше невозможно се мочаше кај стигне а јас трпение 0. Среќа пред прво одделение реши да ги тргне
Во кој момент почнаа да кажуваат сами дека им се мочка/кака? Една недела сме без памперс, ставаме само за спиење и за дремка. Во градинка 3 дена беше супер без грешка. Дома исто ретко греши. За какање тргна 1-2 пати во гаки ама го пренасочувам на нокшир и таму завршува работа. Надвор одиме без пелена и издржува 2-3 саати без проблем. Пробано да мочка надвор, не сакал до сега ни еднаш. Ама не кажува, оваа недела цела ни еднаш ме мочкал зошто кажал туку зошто јас го носам. Кога да очекувам да почне сам да кажува?
Мојава почна уште пред некое време да вика Да мочкаме... Посебно наутро кога ќе се разбуди, пред бањање, некако како да и стана навика, дека тогаш "мора" да се мочка. Инаку повеќе знае да појде сама до вц отколку да каже со збор.
Ах, моево искуство со двајцата е различно, за мочкање едниот почна сам да кажува по една недела, другиот со месеци го потсетував. И ако го оставев ќе држеше додека не може да издржи и обавезно една капка ќе му отидеше ...живци скинав тие месеци, се покајав што почнав процес толку рано. За какање пак, од прв ден почнаа двајцата да кажуваат, ниеднаш не згрешиле.
Кај нас па обратно. Вика ми се мочка и чека да го соблечам . Ама бар додржува. Еве денес и на пат бевме. За секој случај му ставив пелена, ама он си кажуваше и се стрпуваше да најдеме паркинг да подзастанеме па да мочка Ова стварно зависи од детето исто како и возраста. На големиот на две му тргнавме пелени, овој еве дури 3г и 5м. И сега бев безнадежна, а од градинка форсираа. На крај баба му пресече. Минатиот петок она му тргна пелена и тргна возот. Првите неколку дена абер немаше. Дури го прашував дали му се кочка, викаше не и нареден момент направил беља . За малце ќе направеа беља во градинка, една од неговите негувателки беше отсутна, после пладне ги префрлаа кај јасли и тие од таму два дена ми го враќаа со пелена иако инсистиравме да се придржуваат. И подлоги и преслеки се им беше оставено. Среќа не го збунија. Викендов и не бевме дома и не ни очекував дека ќе се смени нешто на нов терен. Ама ете изненади. Сега останува уште во градинка да се покаже како што треба од утре и ќе славиме
Знаете што ми е "мачно". Само што сме легнале и имаш - да одиме да мочкаме И пак цела процедура на легнување одново. Тоа дека моево е тешко за заспивање и ќе си најде 29191 причини за да го одложи спиењето.