Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. gladiola37

gladiola37 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 февруари 2020
    Пораки:
    403
    Допаѓања:
    281
    Napravi pauza deteto uste ne e spremno za procesot ne go forsiraj.

На warrior му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.779
    Допаѓања:
    9.740
    Добив најразлични совети од типот кога еднаш ќе извадеш, не враќаш повеќе. За недела, две или три ќе се научи скроз.
    Е ама, јас ни време имав, ни нерви, ни желба да бришам мочки на сите страни со недели.
    Чекав кога стварно ќе даде знак дека е спремна. Кај нас тек после 3 роденден се случи тоа. Сплет на околности се одвикна на скоро 3,5 години, пролетва фактички. Ама пак прелесно поминавме. Со неколку само грешки во повеќе недели.
    На почетокот јас ја прашував и носев на 1-1,5 час ако немаше изразено желба сама. После тоа си оди и сама без проблем.
    Е пред излегување надвор обавезно ја терам да се помочка, па да излеземе.
    Исто пред спиење нели, било дремка ако сака да има, било за вечерно. Наутро веќе може и долго време да издржи ама по некоја навика од кревет одма ја праќам во Вц.

Инаку неспремна кога беше, ајде демек за осет наутро кога ќе се разбуди одма да трчаме на нокшир. 5 чекори до вц, буквално. Се случуваше и во тие 5 чекори да заврши работа во памперс/на под. Тек по некое време го сфати процесот на држење.

На Skyler81, lackygirl и warrior им се допаѓа ова.
  3. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.256
    Допаѓања:
    8.860
    Моето не даваше знаци на спремност да бидам искрена. Не сакаше ни гаќи да облече ни да седне на нокшир. Туку му текна гаќи да облечи за да се капел во базен и да не му се гледа пилето хаха. И виде колку е убаво во гаќи и побара да носи. И првите три дена беа хаос што се мислев да се откажам. Ама не се откажав. Ете не не полн месец дена од почетокот скроз тргнати. Навечер станува да мочка и се. Од кога се измочка во нокшир и виде дека не е страшно само еднаш згреши и толку. Ама е поголем сепак и тоа прави разлика голема.
    Инаку ќе се научат сите, кој порано кој покасно.

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    519
    Ден 3ти веќе кажува кога му се мочка ама го легнувам со пелена и секогаш кога стане пелената му е сува. И за денско и за ноќно. Вчера дури у парк бевме и се измочка зад дрво и издржа без пелена нрколку саати. Го нудам на саат време ама не сака, може се стиска па на саат и пол може да мочне малку. Му давам и вода и сокчиња.

5. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.256
    Допаѓања:
    8.860
    Дај му малку простор, па и д згреши ништо страшно. Јас моето престанав да го прашувам често зошто осетив дека му смета и даваше отпор. Дај му доверба, да осети дека му веруваш. Јас така направив и супер сме. Прашај го и ако не сака, кажи му добро кога ќе ти се мочка ќе ми кажеш,важи. Кај нас се покажа многу добар пристап.

Инаку почнавме и на адаптер во вц ... Уште една мала победа за синко. Сега нокшир и не користиме, овие два дена. Нема миење нокшир :lol:(y)

На warrior, Cherry333 и Dpokahontas им се допаѓа ова.
  6. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.856
    Допаѓања:
    114.936
    Ние сме некои 2м без пелени и еве не од синоќа и навечер не носиме. Ама рачунај не ја полнел скоро па ич пелената, многу многу ретко да мочне малку, да ја наполни скоро па ич. А за машала пие и вода и сокчиња домашни и цедевита и јаде многу лубеница.

7. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    519
    Не знам што се случува. Една и пол недела дома се си кажуваше само првиот ден имаше инциденти. Од понеделник го пуштив на градинка, првиот ден мочкал супер поминал, вчера еднаш се покакал, после пред да го земат пак во гаките. И така ми го пуштија. Разговарав првиот ден прашав како е, дали комуницира. Сега не знам дали само не можел да се воздржи или они не сооработуваат доволно со него.
    Кој пристап треба да го имам со воспитачките? Мора и они со него да работат.

На plava.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.256
    Допаѓања:
    8.860
    Ти го пуштија укакан го гаќи без да го пресоблечат? Па дали имаат мозок тие. Срамота. Ова е за озбилен разговор со нив.

9. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.779
    Допаѓања:
    9.740
    Мојава имаше неколку грешки. Секогаш чиста, преслечена ми ја враќале. Ми рекоа нормално е на почеток да се јави мака со какањето и за брзо треба да се надмине. За една недела отприлика си влезе во шема со тоа.
    Ни некакви кавги, навреди сме имале, ни ништо.

10. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    1.335
    Допаѓања:
    1.777
    Полни 2 годинки. Немаме воопшто пробано одвикнување, по кои знаци вие знаевте дека е спремно вашето дете? Не сакам ич да го форсирам ако не е, знам дека бетер ќе створи одбивност.. нокшир имаме купено ги става играчките на него и прави шшш демек мочкаат, кога ќе му кажам седни да мочкаш седнува самиот си прави шшш.. пелена претешко менуваме, вака сам облака шорц доколку му ги спуштам надолу ( совет од педијатар да прави сам облечи соблечи )..
    Едни ми викаат почекај има време рано е, други ми викаат дека каснам :wasntme:

11. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    519
    Моето еве една недела у градинка 2 дена сув беше и два дена со мочки и каки. Дома е добар. Цела вечер спие сув со гаки. Затоа и нејќам да се откажам. А знае да се занесе и у игра да заврши работа и да каже. Тогаш му кажувам да каже порано друг пат.

12. lackygirl

lackygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    7.505
    Допаѓања:
    25.274
    Еве мојов од 1ви јули в градинка одвикнат почна. Се има случено во цел месец таму да се покака в гаќи 3 пати. Едниот пат само што се вратил од мочкање се покакал и го преслекле цел. Гаќите со се внатре во најлон :D другиот пат во спиење ми рекоја дека се покакал. Пак ми беа спаковани во нјалон. И третиот пат беше оваа недела пред земање се пикнал под маса и ко отишол мм да го зема одма го сетил дека е какан :D излегол од под маса, а оваа недела е со друга негователка па и таа се понудила да го преслечи ама блиску сме па и рекол мм немора дома ќе го преслечиме и така легнат на стомак назад в кола до дома :rofl:
    Нормално е да згрешаваат првиве месеци сепак уште се учат.

13. Dpokahontas

Dpokahontas Истакнат член

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Ми требат совет. Многу тешко се убедуваме за седнување на шоља, имаме и адаптер за на шоља и нокшир. Ама одвај седнуват, не знам кај грешам. Дали пречесто го прашвам, навистина не знам. Гаќи сакат и облеквит ама за седнување на шоља е многу тежок. Не знам дали да продолжам или да направам недела две пауза па пак да пробам

14. Ceneva

Ceneva Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2020
    Пораки:
    5.256
    Допаѓања:
    8.860
    А се има измочкано во нокшир?
    По тоа што пишуваш ала како моето. И моето не сакаше ни нокшир ни адаптер, ама ниту пак гаќи да облече. Е од кога облече гаќи почна да седнува на нокшир. И три дена ни требаа да го победиме стравот од нокширот и мочкање во него. Од кога се деси тоа за 5 дена беше одвикнат од пелени и навикнат на нокшир. А по две недели престанав и ноќе да му ставам по негово барање.
    Мој совет слушај си го детето и бодри го многу и ќе се научи на се.

На Dpokahontas му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.146
    Допаѓања:
    22.352
    Одамна не сум влегла на форумов. Веќе 2+ недели е без пелена ноќе, без инциденти. Одвикнувањето можам да го прогласам за официјално завршено. Како што се плашев супер поминавме.

На kozuf, lackygirl, Ceneva и 2 други им се допаѓа ова.
  16. jolooo_

jolooo_ Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2019
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    658
    Дали станувате ноќе да се измочка?

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    21.856
    Допаѓања:
    114.936
    Исто, исто. Се изнамачив, ама на крај лесно пројдовме.

На kozuf му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Miss_S

Miss_S Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2022
    Пораки:
    4.779
    Допаѓања:
    9.740
    Ќерка ми се одвикна на скоро 3,5 години. Поминавме прелесно.
    Е сега кај нас ноќе може и повеќе од пола година беше сува. Никогаш не сум ја будела и не будам.
    Гледам да намалиме внес на течности пред спиење.
    Се мочка пред да легни и после наутро кога ќе се разбуди.

Неколку пати се случило пред да се успие поцврсто да стане повторно да мочка. Пример мочкала околу 21:30, на кај 22:30-23:00 да побара повторно да мочка и после тоа да си заспие.

19. warrior

warrior Истакнат член

Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    667
    Допаѓања:
    519
    Две недели без пелени, си кажува ама додека да одиме до нокшир си пушта некоја капка. Ама тоа е. У принцип е добро, цела вечер без пелена иако знае вечерта да стане да се измочка и па да легне.

20. Bella_Stella

Bella_Stella Форумски идол

Се зачлени на:
    18 декември 2017
    Пораки:
    8.146
    Допаѓања:
    22.352
    Многу ретко. Некогаш ако знам дека испил повеќе течности од вообичаено знам да го разбудам накај 00-1 часот за да се измочка и презаспива одма, т.е. мочка спиејќи. :)