Добив најразлични совети од типот кога еднаш ќе извадеш, не враќаш повеќе. За недела, две или три ќе се научи скроз. Е ама, јас ни време имав, ни нерви, ни желба да бришам мочки на сите страни со недели. Чекав кога стварно ќе даде знак дека е спремна. Кај нас тек после 3 роденден се случи тоа. Сплет на околности се одвикна на скоро 3,5 години, пролетва фактички. Ама пак прелесно поминавме. Со неколку само грешки во повеќе недели. На почетокот јас ја прашував и носев на 1-1,5 час ако немаше изразено желба сама. После тоа си оди и сама без проблем. Е пред излегување надвор обавезно ја терам да се помочка, па да излеземе. Исто пред спиење нели, било дремка ако сака да има, било за вечерно. Наутро веќе може и долго време да издржи ама по некоја навика од кревет одма ја праќам во Вц. Инаку неспремна кога беше, ајде демек за осет наутро кога ќе се разбуди одма да трчаме на нокшир. 5 чекори до вц, буквално. Се случуваше и во тие 5 чекори да заврши работа во памперс/на под. Тек по некое време го сфати процесот на држење.
Моето не даваше знаци на спремност да бидам искрена. Не сакаше ни гаќи да облече ни да седне на нокшир. Туку му текна гаќи да облечи за да се капел во базен и да не му се гледа пилето хаха. И виде колку е убаво во гаќи и побара да носи. И првите три дена беа хаос што се мислев да се откажам. Ама не се откажав. Ете не не полн месец дена од почетокот скроз тргнати. Навечер станува да мочка и се. Од кога се измочка во нокшир и виде дека не е страшно само еднаш згреши и толку. Ама е поголем сепак и тоа прави разлика голема. Инаку ќе се научат сите, кој порано кој покасно.
Ден 3ти веќе кажува кога му се мочка ама го легнувам со пелена и секогаш кога стане пелената му е сува. И за денско и за ноќно. Вчера дури у парк бевме и се измочка зад дрво и издржа без пелена нрколку саати. Го нудам на саат време ама не сака, може се стиска па на саат и пол може да мочне малку. Му давам и вода и сокчиња.
Дај му малку простор, па и д згреши ништо страшно. Јас моето престанав да го прашувам често зошто осетив дека му смета и даваше отпор. Дај му доверба, да осети дека му веруваш. Јас така направив и супер сме. Прашај го и ако не сака, кажи му добро кога ќе ти се мочка ќе ми кажеш,важи. Кај нас се покажа многу добар пристап. Инаку почнавме и на адаптер во вц ... Уште една мала победа за синко. Сега нокшир и не користиме, овие два дена. Нема миење нокшир