Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    Sinko moj ima napredok na gradinka ama ke moram zimava da ``bidam bolna`` dva tri dena koga ke bidat praznicite vodici gledam ima sansi. i damu gi tgrnam barem preku den pelenite. i posle toa i na gradinka da go nosam bez pelena skros a sega dve mu stavaat edna sabajle i edna koga spie

2. EminemsGirl

EminemsGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Па јас во март ке се преселувам па и педиатарот ми препорача летото да ја одвикнам од пелените е ја гледам дека кога мочка кака чучнува па затоа се чудам ама мислам дека ке почекам пошто и во градинка сега не ја носам од догодина ке почнам па ке менувам пелени уште една зима :D фала ти многу понекогаш малку треба за да му се разбистрат мислите на човек :*

3. Mi-Ma

Mi-Ma Истакнат член

Се зачлени на:
    10 февруари 2016
    Пораки:
    492
    Допаѓања:
    1.127
    @EminemsGirl Slobodno mozes da pocnes da ja odviknuvas od peleni, ete deteto samo si dava znak. Sin mi ima 13m i veke ne nosi pampers. Se odvikna sam za 1 nedela. Sekogas pred da kaka barase da e vo sedecka polozba vo race da go drzam i pocnav da go stavam i od pocetok si kaka vo noksirce uspesno i do sega mi nema napraveno "greska" :lol: A za mockanje se izmocka 2-3 pati vo gakicki i sega pred da mocka se fakja za trenercinja ili odma odi nakaj noksirceto za da go sednam (neznae sam da sedne, seuste)

На rose60 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. EminemsGirl

EminemsGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2016
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    1.163
    Бев кај педиатарот и ми кажа да почекам затоа што сега овде залади премногу и може да настине и да си имам проблеми па да оставам за летото тогаш ке има 2 години е и треба да се селам па да не ми е на трчанје за мочканје :) а сама сум па да сме рајат и двете.

Инаку ти благодарам за одвоеното време за мене :* имај убава вечер :)

На Mi-Ma му/ѝ се допаѓа ова.
  5. macencef

macencef Популарен член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    2.125
    Допаѓања:
    3.171
    Браво бе мојот на година и неколку месеци се чудеше што треба да прави хехех а е голем и висок и на адаптер го седнувам сега нема нокшир повеќе користење :) 1 метар е висок на година и пол машала и мн стуткани му беа нозете на нокшир, го кревам и ставам на адаптер на шољата

На Mi-Ma и Пчела им се допаѓа ова.
  6. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Мене ова ми изгледа како невозможна мисија. 2 дена не носиме пелена. Ја седнувам на секои 10 мин на адаптер и зборам, објаснувам дека кога ке и се моча треба да каже да мочкаме во тоалет. Ништо не ми пали за сега. Прееска ја седнав на адаптер како и секогаш си игра не ни мисли на мочкање. За неполни 5 мин јас во кујна она зела влажна марамица и го брише паркетот вика "бришам тука, мокро е"(facepalm) се измочкала. Плус имам чувство како да се стега, не мочка кога и иде туку ептен кога нема даа може да издржи веќе.
    Незнам како да постапам, прееска ја осетив се бутна под хранилка за голема нужда, и викам дојди во веце, и почна да вика дека не сака. Не сакам со сила да ја носам, да не и направам одбивност.
    И сега како што ве читам, треба да ја оставам да моча по цел ден по стан и да очекувам дека еден ден ке се деси чудо и ќе мочка во веце? Има 2 год и 6 месеци а не ми изгледа ич дека е спремна... Незнам што и како треба да постапам, просветлете ме :$

7. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.889
    Допаѓања:
    28.548
    Ако ти е за утеха, кај мене големиов еве скоро три години е, ама се би дала да мочка или кака кај стигне. Ќе бришам и чистам по цели денови ако треба. Тој е таков карактер што "оди само на сигурно" за се во животот и толку има уплав да е без пелена, дури не му облечам ниту мочка, ниту кака.

И лани го имав истиот проблем, оваа година мислам бетер е. Кога ќе му се приоди ми вика мамо стави ми пелена. Се стега, плаче и нема шанси да пушти. Јас демек решив да бидам упорна и да не попуштам, ама тој е поинает од мене. Се откажав кога почна да се тресе и да менува бои.

Дома имам колекција од нокшири и адаптер, ама џабе. Ја ставам и малата и кога ќе ми успее со неа некогаш, се радувам и ја фалам за да прави и тој оти гледам ја имитира за се нешто. Ама за тоа не сака да ја имитира.

Не знам што да правам, не сакам да направам некој проблем со сила.

На azelea и joy1 им се допаѓа ова.
  8. fairy88

fairy88 Популарен член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    1.638
    Допаѓања:
    8.352
    Ја отворив темава случајно.Синко е мал за да го одвикнувам,иако сакам да пробам да го седам на лето во нокширче,тогаш ќе биде 18 месеци.Чисто да видам како ќе реагира.
    Инаку за мајките што се нервираат за дечињата што им се поголеми,а носат пелени.Тука во Германија не форсираат толку могу.По статии што читам дека најногу децата ги отфрлаат пелените меѓу 3 и 5 година.
    Имам видено често пати големо дете сигурно 4/5 години како носи пелена.Има и едно такво девојче во градинка.

Сепак тоа не ми е баш нормално,оти збориме за деца кои разбираат буквално се и зборуваат.Инаку кај нас сите дечиња кои се над 2 години уште се со пелени.

Последна измена: 21 април 2017
    На chocolade, alana и azelea им се допаѓа ова.
  9. jasbi

jasbi Популарен член

Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.573
    Jas so prvoto dete nemav voopsto problem veke na godina samo na sienje stavavme pelena.Ni se padna da e toplo koga imase 9 meseci i setkase so gakicki a noksirceto si go nosese tamu vamu i skoro po cel den mislam si sedese na nego kako na stolce:) i sam pocna beez nikakvi molenja.So vtorovo minatoto leto isto na ist nacin probav no on veke dve ipol godini nejkese noksirce da smisli porano i ne forsirav .I on si pocna sam da si mocka i kaka.No letoto si bevme doma i super .Od septemvri pak vo gradinkai mu stavija pelena guzvi novi deca neznam sto...i eve tek sega pred edna nedela sam pocna da si ja vadi pelenata za mocka je i kakanje.Ama strasno se nervirav i mu zborev no nisto krenav race i ostaviv na vreme.I eve fala bogu pocna sam:)Zatoa ne se nervirajte jas moevo inat mislev ke trgne vo skolo so pelena:))

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  10. M&M

M&M Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2015
    Пораки:
    7.020
    Допаѓања:
    154.059
    Син ми некаде на 2.5 се научи без пелени ама постепено. Прво за мочкање не сакаше никако освен во пластично канче (facepalm) а за какање едвај еднаш успеав да го убедам да седне на нокшир и кога биде дека полесно се искака веќе не направи проблем. Само што веќе не сакаме на нокшир туку на шоља и тоа бе адаптер директно на голема даска само да го држам за раце :) . Брзо некако се навикна, за ноќе му ставав 1м пелена ама се будеше сув скро така да и тоа бргу го отлачивме. Ок му се случуваше да се заборави па да се измочка па дури и искака некогаш во гаќочки ама ништо страшно.
    Малово е мало вајда :) кажува какам кога шочнува и имам пробано неколку пати да ја седнам на нокширче ама не сака. Не ја форсираж здравје летово ионака ќе е топло ќе ја оставаме голичка ша може ќе научи. За ноќе којзнае како ќе биде бидејќи се буди со полна пелена за сега. Мочка доста ноќе

На chocolade, fairy88 и ♡BuBaLe♡ им се допаѓа ова.
  11. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Jas sakam sega da pocnam da go odviknuvam golemiot. 2 godini e, stanuva so suva pelena i odma ofi vo kjosh i kaka. Ama nokshirot nejke da go vidi. Cekam da zatopli ubavo i ke go ucam. Malive planiram porano da gi odviknuvam, uste sega sto se vika da vidat nokshir. Stom naucat da sedat stabilno, ke gi sednuvam i niv po malku. Ke se obidam.
    Samo kako pravite, decata golicki taka po stan da shetaat gi pushtate? Mene ne mi e jasen momentot so mm kako ke se objasnime koga ke se izmockaat na parket...

На chocolade, M&M и alana им се допаѓа ова.
  12. irena.1

irena.1 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 ноември 2012
    Пораки:
    4.364
    Допаѓања:
    21.351
    Елени ко за мое дете да пишуваш. Секое сабајле се пика под маса и кака. За нокширот не сака да слушне. А не дека сум го оставила така. Уште пред годината пробувам да го убедам да седне. И нокширот цел ден стои во соба. Ама ете не сака. Има песничка што ја гледа каде мечето учи на нокширче. Тогаш ке седне на него. И ке му речам ај да ја извадиме пелената,боже сачувај, бега.
    Јас се крстам во градинката сега за оваа работа.

На M&M и alana им се допаѓа ова.
  13. eleni27

eleni27 Популарен член

Се зачлени на:
    16 декември 2011
    Пораки:
    1.473
    Допаѓања:
    8.169
    Isto so pesnata sednuva, ama so pelena, a aj da ja izvadime pelenata, odma zema nova pelena i taa ja drzi vo race.
    Noksirot nas ni sluzi sega da si gi cuvame kockite vo nego (facepalm)

На M&M и alana им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.880
    Допаѓања:
    203.030
    И мојот под маса се криеше за какање, не форсирав нокшир, директ на адаптер го седнав, полесно го прифати и брзо се навикна. А под маса се криеше долго време, дури и кога веќе не носеше пелени, па знаеше и во гаќи да се искака, ако не го извлечев на време. Ама кај нас проблемот со запекот го предизвика тоа криење.

На alana му/ѝ се допаѓа ова.
  15. alana

alana Популарен член

Се зачлени на:
    3 февруари 2013
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    3.337
    Ние почнавме прво бебето (куклата) да си го седнуваме на нокшир...кога и речам му се мочка и му се кака на бебето го носи нокширот му ги соблекуваме панталоните и го седнуваме и му велиме кога е готово да ни каже....ова со куклава целта ми беше да ја опуштам малку, оти многу е плашлива за се ново што ќе види или треба да направи. Сега го зема нокширот и вика КАКА, седнува на него облечена и глуми дека кака...дури и стенка (facepalm):rofl:.....а кога и се прикака се крија во некое ќоше и ако ја начекам и ја ѕирнам вика КАКА :rofl:. И велам...а каде треба да кака газето, во нокширот :)....почекувам да потстопли, па да почнеме...ова лето барем да се научиме да какаме во нокширот...за мочкање не ја форсирам.

16. chocolade

chocolade Популарен член

Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Може мало расјаснување околу тоа "ако не го извлечев навреме"? Јас некогаш ја приметувам се бута под маса или позади хранилка и знам дека ке кака но мене ми е страв да ја терам во вц. Неколку пати кога ја приметив и реков да одиме во вц но почнува да вика за да не и се доближам. Со сила некако не ми иде да ја земам, ќе ја пресечам..Фала однапред :)

На zuto му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.880
    Допаѓања:
    203.030
    Го вадев на сила од под маса и го носев во wc на шолја, некогаш одма ќе се искакаше, некогаш не. Можеби и јас грешев тогаш, и веројатно и тоа си имаше влијание врз оддолжувањето на проблемот со запекот. Го вадев од под маса оти немаше пелена, само гаќички, па лом се правеше целиот. А не даваше да му ставам пелена барем да си заврши работа.

Не се сеќавам кога престана да се пика под маса и да кажува дека му се кака за да седне на шолја, ама мислам дека беше некаде околу третата година.

На chocolade му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.284
    Допаѓања:
    35.395
    Јас се мислев летото да почнеме со одвикнување ама по ова што го читам ќе испаден дека е мал годинава. ке има година и пол.

Добивме на поклон нокшир ама сега за сега сите други седиме демек на нокширот а тој гледа од страна и се смее. Ич нејќе ни да седне.

19. Smiley11

Smiley11 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    170
    Давајте линк од песната!!!! :rofl:
    Ние почнавме вчера. Вчера еднаш во шоља еднаш во гаќи. Денес еднаш мочкаше во гаќи еднаш какаше и два пати мочкаше во шоља. Некако не е мн заинтересиран. Нокшир мн не сака повеќе на адаптерот. Мене ми е што денес се искакал и не е ни свесен дека е какан ми замириса па приметив. Цело време му зборам го прашувам го седнувам. Не ми се прекинува од два дена ама ме јаде тоа што не ми реагира или пак ќе се измочка па отпосле ќе каже. И преку ден кога го легнувам му ставам пелена. И навечер нели. Совети плус ми се добредојдени и уште еднаш линк од песничката плс. Да пробаме и така мн сака да гледа песнички.:whew:

20. snegulkata

snegulkata Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    2.872
    Допаѓања:
    28.579
    Минатото лето започнавме со одучување од пелена(имаше 2 год), и ептен брзо и лесно одеше наспроти моите очекувања. Успеавме да тргнеме пелена за преку ден и...и...и... и толку, до таму застанавме. Еве веќе скоро цела година дење си мочка на шолја, не прави проблеми ама за спиење обавезно ставам пелена.
    Кога спие дење вадиме сува пелена, дури некогаш и без пелена ја легнувам и не ми се измочкува, ама навечер обавезно ставам пелена, оти не ме буди за мочкање а пие млеко пред спиење и секако дека ќе и се примочка.
    Еве денес се разбуди со сува пелена и веднаш бараше да оди во тоалет, па таму мочкаше. Се случува и тоа, да не мочка во пелената, ама сеуште не и верувам дека ќе се додржува преку цела ноќ! Ќе мора да поработам малку повеќе на тоа, или да ја будам навечер за да мочка, ама како ли ќе ја пезаспивам после тоа!

На Lolipop23, Anacid, iki26 и 2 други им се допаѓа ова.