Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. MrenaRiba

MrenaRiba Популарен член

Се зачлени на:
    28 декември 2013
    Пораки:
    367
    Допаѓања:
    1.284
    Јас ја одвикнав едвај, после вториот роденден неколку дена. Беа маки, никако не сакаше во нокширче да мочка, ни да кака. Ама по консултации со поискусни беше време да се одвикне од пелените, па направив што може. Имавме проблеми на почетокот, мочкаше во кревет често... Во градинка ги учеле со нокшири, па така полека се привикна, поради другарка и. Месец-два имавме проблеми со мочкање во кревет ама полека ја прифати состојбата. Ако и дозволев да продолжи со пелените може уште ќе се влечкавме. :D

2. Manuela.

Manuela. Популарен член

Се зачлени на:
    5 ноември 2015
    Пораки:
    292
    Допаѓања:
    3.384
    Конечно да пишам нешто убаво и јас.Пред една недела и реков дека е голема за пелени и нема да носи.Прифати убаво,прво мочнуваше малку на гаќи па додека ѓи соблечеме дотрајуваше и на нокшир ја довршуваше работата.Заради ова не ја праќам и на градинка се дур убаво не се научи.Со какањето немаме проблем,кака веднаш штом се разбуди и сама бара каде е нокширот.Награда добива силно браво и ракоплескање...
    Она е пресреќна чиниш кујзнае што направила:D
    Кажува кога и се мочка ама мора истата секунда да ја соблечам и да моче инаку ке се помочка.Дури бевме и до град вчера на 1 саат па не направи белја.Туку навечер ставам пелени,не е до толку свесна сеуште ама што да правам со денското спиење.До вчера ставав и само ја бунам повеке и од денес решена сум да не и ставам пеленка.Нека заспие па ке и протнам навлака под неа што не пропушќа:worried:
    Се надевам дека за бргу ке се ослободиме од пеленките

На galapce и LadyC им се допаѓа ова.
  3. zuto

zuto Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2014
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    28.438
    Ајде и јас со полупозитивни вести. Син ми еве има скоро месец како не кака во пелена. Се научи си кажува за во нокширче и сега секаде го носиме. Додуша веќе не ни ми кажува кога му се кака, сам си соблекува пелена и си седнува на нокшир. Ама уште носи пелена за мочкање, едноставно не може да функционира без неа. Се надевам за скоро и тоа ќе го решиме.

На LadyC, tincemajmunce, iki26 и 2 други им се допаѓа ова.
  4. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Синми(во септември 3 ќе полниме) пу пу,еве 3 недели речиси и да не прави "грешки".
    До толку е умен што и навечер кога ќе легне(а за спиење уште му ставам пеНела)ако му се примоча,бара да стане:tmi:(facepalm):D
    Ептен ако е задреман го терам да се измоча во пелена,да не кршиме сон.
    Инаку моча или во двор(сега на гости) или трча во тоалет.Нокшир и адаптер некако ич не ги сака.
    Знае да киксне,како утрово,моча во двор и истовремено кака(facepalm)ама нема љутиш.
    Умница на мајка,пу пу супер ни оди.
    Па за некое време ќе пробам и на спиење без пелени.

Инаку,дефинитивно,со форсирање ништо не се прави.Едноставно,детето само ќе си каже кога е подготвено да облече гаќи;)
    Според многумина,синко мој касно пали,голем бил:^)
    Ич не се замарам,нас да ни е арно:D

На galapce, LadyC, iki26 и 9 други им се допаѓа ова.
  5. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    @PUPICA , ич да не ти е гајле, мал или голем, битно научил дечкото 8) И син ми е иста возраст, исто сега научи и сам реши дека ќе кака и мочка во нокшир :D. Ама тоа е уште само за по дома. Надвор уште е со пелена, подолго се задржуваме :^) Како да се реши ова? Да го носам дома на мочкање, тоа тешко, и онака е многу драматично секое враќање од надвор |( :D
    Од кога почнавте и надвор од дома без пелени да шетате?

На Tajnaotrovna, alana и azelea им се допаѓа ова.
  6. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    Па веднаш и надвор по гаќи.
    Ако му ставев пелена,ќе осеќаше сигурност.
    Во ранче 2-3 комплета гаќи и бермуди и терајте:D
    Првите денови се пресоблакавме,дури каже,се измочал.Па,сконта и одма ѕвончето надвор:lol:
    Ич не се замарам што моча во парк или каде и да е.
    Ептен ако сме негде а знам дека нема соодветно веце или слично,ставам пелена.
    Пример,пред некој ден се возевме со воз.Плачеше за гаќи,ама каде во воз ќе моча:^)
    Вчера 2-3 саати во кола на автопат,носеше пелена.
    Во други ситуации гаќи и мочаме каде стигнеме;)
    Нема срам и незгодно,сите го прошле тоа.

На Tajnaotrovna, alana, irena.1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  7. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Фала на совет :D
    Не сум му ставила пелена за надвор зашто скоро цело време дува, ме исплашија дека ќе го пресечело ако се измоча (facepalm) :tmi: Не треба да ги слушам, знам :D
    Лани имаше една мајка нокширот му го носеше на синот надвор и трчаше по него со нокширот ваму-таму :rofl:
    За подолги шетања во град знам дека ќе мора пелена.

За навечер, ќе мора да го будам на неколку саати :|

На Tajnaotrovna, alana и PUPICA им се допаѓа ова.
  8. PUPICA

PUPICA Форумски идол

Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.027
    Допаѓања:
    97.226
    @green.eyes види купи му гаќи со некои омилени ликови,можеби ќе ви помогне во цела процедура...
    Мојов сам рече "не носам пеНела,путиш гаќи поУ патрол и дино и шарк":D
    И нормално,путив,едно 20 евра фрлив за гаќи ама се исплатеше,иако го изорав пола град да најдам такви.

Пред некој ден плачеше,го измочал Маршал:@ама некако се убедивме дека не му се налутил(facepalm)

И то.
    Ќе бидне и ова,што не било;)

На Mari*, tincemajmunce, ma4e1311 и 8 други им се допаѓа ова.
  9. mami blue

mami blue Форумски идол

Се зачлени на:
    10 март 2015
    Пораки:
    1.274
    Допаѓања:
    21.995
    Eве и ние тераме скоро месец дена како ја откачивме пелената, ама само преку ден, навечер и ставам, зошто сеуште си мочка и преку ноќ, не брзам, ама преку ден си е по гаќички, дури и на попладневното спиење вчера сакав да и ставам, таа нејќеше
    Битно осетот го има, сама си седнува дали да кака дали да мочка, а за навечер ќе потрае мислам со пелена

На galapce, ma4e1311, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.692
    Допаѓања:
    35.612
    Абе ај големи биле. Ич да не ви е гајле. Ние што да кажеме на 3 години што се одвикнавме?
    Глупости! Луѓево немаат попаметна работа, па се мешаат во туѓи штипки.
    За мочкањето надвор ние од старт почнавме да излегуваме без пелени. Јас, откако ги откажавме, не сум и ставила пелена. Надвор си мочка ко сите деца. Ќе ја земам во раце и ќе си заврши работа. За какање уште не сме какале, претпоставувам исто.
    Инаку и јас си носам нокшир со мене скоро секогаш. Неколку пати до сега ми се видело попрактично да си се измочка во него во кола, отколку надвор или на улица.
    Твоето бидејќи е машко е уште полесно. Тука мајкиве споделуваат искуства дека си носат пластични од кисело млеко со нив и слични реквизити :D Со деца тоа е, мора да се снајдеш :)

На tina-63, PUPICA и green.eyes им се допаѓа ова.
  11. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Баш така @An-na , кој како ќе се снајде :D
    Ќе видам, ќе го изнесам без пелена, да видам за колку време ќе му дојде. Па ќе видиме како ќе планираме понатаму :D И во градинка почнува пак од 14 Август најверојатно, па сигурно и тие ќе имаат совет плус :)

Ама како кученце беше на почетокот, на пола саат по 4-5 капки :D Сега точно знае дека не мора за џабе да седнува :D

На PUPICA и An-na им се допаѓа ова.
  12. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.206
    Допаѓања:
    148.464
    8+ сме и успешно ко за прв пат го "искористивме" нокширчето. Се надевам нема да прави натаму проблеми, а и да има аверзија, лека полека ќе научи. :)

На augustd му/ѝ се допаѓа ова.
  13. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Колку порано седнуваат, толку подобро. И јас тогаш почнав. После се големи, разбираат и потешко е

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  14. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.206
    Допаѓања:
    148.464
    Па и јас затоа, сакам со време да го научам додека не разбира. Е не знае да каже, ама му ја знам фацата, прајслес му е пред да "врши работа". :D

На augustd му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Ние купивме нокшир
    Пробавме да ја ставиме ама дефинитивно не е спремна
    Го става на глава,со ногата влегува внатре и на крај седнува покрај него и се кака
    Немам ни идеја како да почнам
    Нити разбира што се каки,мочкање и слично :?:

16. augustd

augustd Популарен член

Се зачлени на:
    13 март 2017
    Пораки:
    1.175
    Допаѓања:
    11.294
    Јас сабајле само што стане ја ставам, после јадење исто. Одма го прифати. Ако нема ништо, не седи. Инаку седи додека да заврши работа.
    И сега ја седнувам на два саати по 5минутки.

На ma4e1311, Mari* и LadyC им се допаѓа ова.
  17. LadyC

LadyC Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.206
    Допаѓања:
    148.464
    Ја мојов у зорт го фатив. Начекај ја док кака и седни ја. Пробај така. Мојов дека немаше избор заврши раб. :)

На Mari* му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Ај од утре ке почнам,можеби ке успееме
    Не дека е зорт за нокшир 15месеци е ама читам повеќето кои почнале порано побрзо ги одвикнале

На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  19. iki26

iki26 Популарен член

Се зачлени на:
    12 август 2012
    Пораки:
    3.483
    Допаѓања:
    17.463
    Ако не е спремна не форсирај. Некои и проодуваат на тие месеци.
    Мојата на нокшир седеше од 11 месеци, а се одвикна на 3 години. Може уште не ја сваќа намената и функцијата на нокширот па и служи како играчка.

На Lolipop23, PUPICA, alana и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Mari*

Mari* Форумски идол

Се зачлени на:
    8 април 2016
    Пораки:
    3.728
    Допаѓања:
    45.620
    Исто
    Ја оставам и одма станува и си игра со него