Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. ANGEL1

ANGEL1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    84
    Jas koga sum bila mala sum kazuvala od godina i tri meseci, za moeto malo kupiv noksirce pred nekolku meseci koga imase godina i dva mes. otprilika, ne bev sigurna deka ke saka da sedi no morav da probam i rekov nema da ja forsiram ako nesaka nemora. Nemav problem i sega si sedi i kazuva duri i za mockanje ,no duri da go zemam noksirceto ponekogas ni bega :) duri ponekogas i sama veli mamo uhuhuh i gi turka pantolomcinjata so racete :D no ponekogas vo posledno vreme koga i e dosadno i podlazuva ke go vidi noksirceto i lazi deka i se kaka . Pampers normalno uste nosime a v leto boze zdravje ke se obidime da se oslobodime i od nego pa ke vidime. P.S Samo se iznenadiv koga na noksirceto koga go kupiv pisuvase deka e za 18 + meseci.

[mod-kirilica:worried:yw1a2x1][/mod-kirilica:worried:yw1a2x1]

2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.062
    А што не пробаш со оние како специјални адаптери што се за wc школката? Мислам дека побрзо ќе се научи со нив да кажува кога му се кака или мочка, поинтересно сигурно ќе му биде да прави како што прават големите.
    А тоа што пишува на нокширчињата - па тие и се за 18+, оти децата физиолошки се спремни да се одвикнуваат од пелени токму после година и пол. А тие што ги форсираат порано да се одвикнат, во принцип им треба подолго време за одвикнување. Иако не мора да значи дека е така. Имам искуство со внуките. Поголемата почнаа после 18 месеци да ја одвикнуваат, побрзо се одвикна од помалата која порано почнаа да ја одвикнуваат, а сега на 3 полни години, се' уште носи пелена за спиење.

3. ANGEL1

ANGEL1 Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2011
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    84
    Па можда , мене прва асоцијација ми беше нокширче за одвикнување па ќе видиме :?: А секако планот ми беше да пробам дали воопшто ќе сака да седи и да пробаме а секако велев нема шанса да ја форсирам, ако несака ок никому ништо зошто сигурно поинаку ќе постигнам само спротивен ефект. Само никако неможев да одолеам да купам нокширче секој пат кога поминував покрај една аптека си го кршев вратот на излогот :lol: иако одложував за понатаму посебно кога видов дека се 18+... морав да пробам ;) ме фати срам 3 пати бев да прашам за нокширчињата :D

4. anina

anina Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2011
    Пораки:
    1.141
    Допаѓања:
    5.239
    Син ми почна да кажува дека му се мочка кога имаше година и пет месеци. Без воопшто да му ги извадам памперсите почна да развива сам осет на мочкање. Тогаш една недела му го извадив памперсот и демек ке го учев. Од десет пати пет ќе кажеше а пет ќе се измочкаше во гаќичките. Тогаш решив да се консултирам со неговиот матичен доктор и тој ми рече дека ако го исфорсирам сега сигурно ќе има некоја негативна последица или нема да може да го исфрлиме памперсот ноќе, или нема да кажу ва за голема нужада и сл. така да решив да почекам до наредното лето. Така и направив и воопшто не жалам бидејќи дента кога решив да го научам мислам дека веќе знаеше. Направи грешка само два-три пати и никогаш повеќе. Уште два недели му ставав памперс ноќе за да не го станувам и да го малтретирам ама секогаш го вадев сув па го исфрливме а ако му се мочкаше ноќе ме стануваше.

5. koritsaki

koritsaki Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.696
    Допаѓања:
    106.930
    Имам пишувано на оваа тема и сакам ваше мислење :)
    Ќерка ми овие денови почнав да ја носам 3-4 пати во денот како за почеток во тоалет , бидејки моментално го немам со себе адаптерот за шоља , ја оставам во када да стои и и викам , ајде да правиме чишшшшш , и она се смее и вика цисссссссс и почнува да мочка :D добро сега нели некогаш ја фаќам некогаш не како за почеток , но сепак планирам кога ке се вратам дома во јули (бидејки сега сум на одмор во МК) да ја оставам гола и нека шета така , а инаку ова лето планирам да ја научам без пелени бидејки зима потешко е и може да настине. Дали мислите дека ова е некаков напредок? :D

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.062
    Треба сосем да ја оставиш дење без пелени, оти ако и ставаш и денски, тогаш само ќе ја збуниш. Таа разбира дека може да мочка и без пелена, ама не знае да разграничи кога може, а кога не смее. Пробај, ништо не губиш, ама мала е, уште не може да ги контролира мускулите кои го спречуваат мокрењето.

Јас планирам со син ми кога ќе наполни две години, здравје Боже, или две и пол, да ги симнеме и дење и ноќе пелените. Да биде наеднаш, а не еднаш да носи, еднаш да не носи пелена. Барем ќе разбира повеќе, и полесно би требало да биде.

На koritsaki му/ѝ се допаѓа ова.
  7. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.696
    Допаѓања:
    106.930

Фала за советот. :) Па да , ако научи и ќерка ми до 2,5 години добро ке биде , не би сакала да седи во пелени во пелени до 3,5-4,5 години. :| Разбирам дека не е лесно и треба трпеливост и многу зборување на детето и секако без форсирање :)

8. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    Изгледа дека тебе те мрзи да го учиш син ти да е без пелени и самостојно да си мочка, чекај ти до 2.5год па ке видиш колку е потешко кога ке разбира ама ке несака да се навикне без пелени имам еден куп пријателки истото ми го кажуваа дека ке чекале до 2,5 години за да ги научат и ете сега децата имат 3.5 години а сеуште користат пелени зошто се навикнати и полесно ни е. А и родителите немат мака да го по 5пати на ден и нокое соблекуваат детето за да мочка па треба потоа веднаш нокширчето да го дизинфицираат убаво ,стави му пелена и терај. Јас сум горда на керка ми што на 1,3 ја ставав на нокширче да се измочка ама пак и ставав пелени за секој случај а на 1,5 да сама кажуваше дека и се мочка дури недаваше да и ставам пелени сакаше во нокширчето да мочка,само навечер и ставав а на 1,6 почна навечер да се буди да тражи на нокширче да ја ставам,и веке не користам пелени,замислете само како им е на нашите деца нонстоп во пелени ги стеза неможат да одат па посебно летно време ке се испоти од нив а ако е почуствително може и алергија да добие,стварно е тешко да го навикнеш и потоа кога ке стануваш во сред нок да го ставаш на нокширче , ама тоа е за доброто за нив а кој родител не мисли за најдоброто за своите деца нели.

На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.637
    Допаѓања:
    202.062
    Kristince, ти тоа мене ми кажуваш дека мене ме мрзи да го одвикнам син ми од пелени? Ако зборуваме од искуство на други луѓе, јас можам да кажам дека во моја околина сите што почнале после две години да ги одвикнуваат децата од пелени, ги одвикнале за максимум една недела, а оние кои почнале уште од годинка, ги одвикнувале до кај 3 години, па и подолго. Ќе речам - секое дете е приказна за себе.
    Сè зависи од детето. Како прво, јас не сакам на нокшир да го учам, нема потреба, туку веќе го учам директно на шоља, со адаптер. И многу полесно прифаќа сега, иако не го форсирам, сè уште користиме пелени. Зошто? Затоа што ФИЗИОЛОШКИ не е способен да ги контролира мускулите кои се одговорни за испуштање и задржување на урината, односно столицата. Значи уште не е свесен дека може да ги контролира, иако разбира. Јас не мислам да го форсирам неговиот физиолошки развој, не ни можам, мајка природа е одговорна за тоа. А тоа кога јас ќе го одвикнувам син ми од пелени е моја работа ;)

На marchi-cool, bittersweet и MacenceEna им се допаѓа ова.
  10. kristince51

kristince51 Популарен член

Се зачлени на:
    9 јануари 2012
    Пораки:
    787
    Допаѓања:
    1.021
    во право си ти си знаеш , јас ти кажувам дека подобро е за твоето синче да се одвике од пелените побрзо нема да го стискаат да се нервира детенцето па и на овие жештини замисли како им е ние 5дена менструација имаме па одвај улошки носиме тие 5дена, а на нив, јас керка ми не ја терав сама покажа интерес има мајки што знам по цел ден ги тераат на нокширче да седат за ги навикант ја пополека ја сето тоа поплека го правев иако е мала ама секогаш ја прашуваш "сакаш ли ... да седнеш на нокширче и таму да мошкаш' ако сакаше ја ставав ако не пелена и ставав тоа на почеток уште на 1.3 месеци Ете сега немам проблем знае да " стиска" не одма да се измочка многу пати ми се случувало да сум во град со неа и ми каже мамо ми се мочка и ке и кажам да почека за5мин сме дома и стиска а таа е 1,7 месеци што значи ФИЗИОЛОШКИ е способен да ги контролира мускулите, ама секое дете своја приказна нели сепак ти си го познаваш детенцето твое и најдобро си знаеш кога ке ги тргнеш пелените на син ти па тогаш ке ни го кажеш твоето искуство поздрав4е и извини ако предмалку сурово бев :$ :$ :tmi: :tmi:

11. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Јас на година и 6 месеци и ја извадив пелената, но само преку ден. За спиење негде до две и некој месец и ставав. Често пелената ја вадев чиста. Кога тоа почна да се повторува неколку дена по ред купив чаршафче со мушама и така продолживме.
    За денското одвикнување сакав да кажам...
    Најпрвин и купивме обично нокширче. Кога во гаќи, кога во нокширче мочаше. Никако не смее детето да се кара. Е сега нема ни браво да викате, ама јас како “казна“ и ги оставав гаќичките неколку минути на нејзе, за да свати дека не е убаво (лето беше), а кога ќе седнеше на нокширче навреме и викав браво и дека ако биде умна ќе и купам нокширче што свири. И беше умна :) па купивме такво нокширче. Ми се чини дека за да почне да свири дури и со сила мочкаше, а кога неможеше ми викаше - мамо ај ти :)
    Ева всушност и толку збореше до кај две години. Мамо ај, дај, сакам, а за мочкање викаше уфуфуфуфф.

Него сега пишувам и си мислам. Морам да прекратам со пишување за нејзе. Како што гледам на форумов има девојчиња од 10-11 години... па прашање на време е кога ќе ми каже - мамо ај прекини!!!

На J.Ivanoska, koritsaki и kristince51 им се допаѓа ова.
  12. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.696
    Допаѓања:
    106.930

Санјаева а кажи ми за какање кога ја одвикна и како? И за шетање преку ден нели и ставаше ли пелена? Кога почна она сама да кажува дека и се мочка/кака?

Ќерка ми има 17 месеци и од минатиот месец ја ставам на нокшир ја носам на 4 часа и кога ја фаќам си мочка некогаш ке се измочка и во гаќи. За какање еднаш осетив се стегаше и ја ставив во нокширот и се искака. Ама ај добро ке речеш еднаш во денот кака :)
    За излегување дневно незнам што да правам. Кога излегуваме некаде во близина не и ставам пелена и не се мочка не ми се случило до сега. А за подалеку кога одиме и ставам пелена и тогаш не се мочка и ја вадам пелената и е сува.
    За кажување уште не кажува ништо во врска со мочкање / какање , се надевам скоро да почне.
    Навечер често и е сува пелената , ретко кога ке се помочка.
    Би бил добредојден некој совет + :)

13. lunicka

lunicka Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2010
    Пораки:
    3.801
    Допаѓања:
    100.620
    Летото е и деален период од годината да се одучи детето од пелени.Преку ден практикував навистина често да ги ставам на нокшир.Се случувало и да ме преварат нели ама избегнував да и ставам пелени.А ноќе им ставав некогаш памперс а некогаш обична памучна пелена,и искрено мислам дека многу рано ја осетија разликата помеѓу суво и мокро.Се случувало и ноќе да ме разбудат да им ја сменам пелената ,после без проблем продолжуваа да спијат.Мислам дека со памперсите сега децата многу губат осет.Јас и немав проблем со одвикнување. :)

14. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Се зачлени на:
    3 февруари 2011
    Пораки:
    3.391
    Допаѓања:
    87.674
    Користаки...
    Се случуваше преку ден кога сме шетале да направи “беља“. Детето е тогаш најзбунето. Нема нокширче, нема пелена, незнае што треба да направи. Ништо посебно не правев. Пред излагање обавезно на нокширче, а ако се десеше “бељата“ ја пресоблакав. Во торбата си носев секогаш пантолончиња и гакички. Не е ниту срамно, ниту непријатно дете да се измочка... само може да изнуди насмевка кај минувачите.
    За какање... наутро секогаш одкако ќе појадуваше ја “завршуваше“ таа работа. А преку ден ја прашував неколку пати ... мада најчесто непотребно. Ако и имаше потреба во текот на денот, тоа најчесто беше по јадење.
    Ако преку ден и ја вадиш пелената, никако и во никој случај немој да ставаш повремено. Ќе го збуниш детето.

На J.Ivanoska и koritsaki им се допаѓа ова.
  15. blond

blond Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    2.251
    Допаѓања:
    4.719
    Кога и да го ставам мојот на нокшир да мочка, си завршува веднаш работа. Ама сам да кажува-не кажува. Само помал додека беше се испушти еднаш да покаже со раката накај нокширчето, па го ставив и се измоча во него. До душа, и мислам дека е мал за да го одвикнам, не го терам на сила. Но на лето, се надевам ќе завршиме со памперс. Сега има 18 месеци, на лето таман 2 годинки.

16. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.696
    Допаѓања:
    106.930

Ќе научи , ќе научи :) А ти добро правиш што го ставаш , да знаеш дека тоа ке му прерасне во навиика , ке свати дека треба да мочка во нокшир , а не во пелени/гаќи.А за кажување ке почне и да кажува , ти кога цело време ке му повторуваш ке запамти. Јас ќерка ми ја научив да моча во нокшир веќе 2 месеца си мочка на 3 часа ја носам и кога ке и речам да мочка си мочка. А понекогаш знае сама да рече `мота` :D
    За какање исто така ја прашувам дали сака да кака , и ако сака ке се искака но за какање верувам дека скорс ке се одвикне околу 2 год. :)

17. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    јас денес прв пат го ставив син ми да седи на абе ама не сакаше, пиштеше станваше, незнам како ќе биди утре другиден ама денес беше страшно.
    педијатарката ни препорача да почниме да го седнуваме демек покасно нема да сака да седи ама еве го и сега не сака. не мислев дека и за ова ќе гледам мака ;( ;( ;(

18. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.696
    Допаѓања:
    106.930

Вака јас би ти дала совет да не го седнуваш толку рано , тоа уште не разбира а не па да моча/кака во нокшир :^) јас керка ми почнав да ја седнувам 17 месеци кога беше , и на почеток се мочаше/какаше во гаки па јас секој 2 часа ја ставав да мочка и потоа се навикна и навика и стана знаеше дека таму треба да моча/кака а не во гаки. А и кога ке почнеш да го одвикнуваш ке му облечеш гаки за по ден и немој да се откажуваш и да го враќаш во пелени бидејки на почеток ке моча секаде :D
    еве сега мојата керка е 25 месеца и од 21 месец си моча и кака во нокшир , не кажува со зборење туку со напнувње :D значи во право е педијатарот дека треба порано да се одвикнува од пелени но дефинитивно не толку рано , почекај уште малку , најубаво ти е да почнеш од 18-ти месец.Позз

19. stefi23m

stefi23m Популарен член

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    1.005
    Допаѓања:
    771
    знам дека е рано и дека е мал, ама не и беше целта на педијатарката да го одвикнувам туку да му напрам навика да седи па макар и да не прави ништо, јас посекако летово ќе почнам да му клавам гаќина за да го одвикнувам па си реков и да знај да седи....

20. koritsaki

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    18.696
    Допаѓања:
    106.930

па да точно е тоа за навикнувањето, од порано треба да се привикнува грешка е тоа што некои родители почнуваат да ги учат децава од 2 год па натаму , бидејки разбираат веке и не сакаат да седат,бегаат плачат итн..според мене и како што и мене педијатаарот ми викаше по 2 год касно е веке :) почни од крај на летово па види како ке иде најважно е да не се откажуваш треба да си многу стрплива :)

На stefi23m му/ѝ се допаѓа ова.