Ајде да направам апдејт за нас. По неколку обиди да пробаме без пелена беа страшни. Значи цел викенд без пелена и џабе. На крај на денот бев повеке уморна од зборењето и молењето, него од работењето низ дома. Не е проблем тоа што ке згреши или нема да успее, туку желбата да не соработува. Е арно ама од пред една недела во градинка ни најавија дека ке ги учат затоа и ние да продолжиме дома, зошто не е во ред во градинка да пробуваат, а дома стави му пелената. Така и бидна. Ке ми го дадат и на земање неколку дена ми кажуваат дека таму нагодувал и не сакал да седне на шоља ( иста борба ко дома ) но кога ке го седнат( а таму мора) успева да се измоча и дека и без пелена го оставаат да спие. Ние дојди дома, пак иста песна, трета светска војна имаме, едноставно крева бунт кога ке му речеш. Дојде петок и рековме нема ни дома пелени па што биде. Му викам нема, купи ми, нема во продавница ( не го носам по продавници ке ги види) му викам ако сакаш бебешка од брат ти, не не . и пак низ исто поминуваме, пробленот е да седне, не сака и не сака. Абе се пробав, добро,лошо, поткуп, ветувања се. Сабајле сто пати седни, одма стани, ко боцки да има. Неке нокшир, неке шоља, ааааа а нема попуштање зошто успехот од градинка ке паднево вода. И држи, не моча, мајка ми вика бубрези ке разболи. Кога најмалку очекував успеа во шоља да се измоча, и уште еднаш, после еднаш во гаки, и сега пред спиење пак успеа. Живи срекни сите. И ноке е без пелена. Не дека сум јас многу амбициозна, туку не смеам да покажам пелени. Обично ноке не моча, но боже мој, не е страшно и тоа, изолирав душек. идемо даље, ми рекоа од понеделник без пелена да им го однесам, па они ке си тераат работа. Секоја им чест искрено.
A zosto mora da sedne koga moca? Od koga se ucat maskite da mocat stoejki? Prasuvam bidejki i jas sum vo dilema, sinko e mal uste 16+ ama pocnuvam postepeno da go ucam deka treba da kazuva za mocanje, pa zdravje letoto da mu posvetam poveke vnimanie i da gi trgneme skroz pelenite. E sega isto i toj ne saka nikako da sedne, nitu na noksir, nitu na solja. Koga ke go zastanam so noze na soljata i ke mu recam ajde mocaj, vednas dava napon za mockanje, ako navistina mu se moca i ke se izmoca. Potoa sveceno pustame voda i mnogu se raduva. Znae i samiot da me tegne nakaj wc i da mi pokaze nakaj soljata, pa koga ke go stavam si mocka, ama toa od merak za da pusti voda. Megutoa za kakanje ne znam kako da pravam, ne saka nikako da sedne, pisti i bega, ima strav....?
Не сака ни со стоење, пробав. Односно секој ден сите опции ги нудам. До сега прифати само седење на шоља и само таму му успева. Најверојатно зошто и во градинка седи на шоља. И јас мислев дека со стоење е најдобеа опција, зошто кога би биле надвор најлесно ке биде, ама не. Ајде нов апдејт за нас. Вчера само два пати во гакички . Може рано е за славје но сепак. Не кажува кога му се мочка, но го приметувам и одма носам во тоалет и уште нагодува ( па неколку пати ме избрка од купатили, татко му си го викна). Но најбитно е што само што ке седне на шоља за минута се мочка ( претходно по саат седеше) што значи веке создал условен рефлекс. Нокеска не направи беља во кревет, сабајле го разбудив за во градинка и одма го седнав на шоља и одма се измоча , облековме гакички и така го испратив .
Браво за вас. И јас така практикувам со помалото. Пред да оди во градинка го седнувам на нокшир. Одма ќе се измочка. Таму не кажува. Најверојатно се срами. Ама никогаш не се случило да се измочка во гаќи. Брзо се одвикна. И навечер спие без памперс.
Мојот абер нема да седне на нокшир. На глава ми се качуваат дека требало од 6 месеци да го седнувам а он не седеше тогаш. Тек околу 8 месец почна да седи да лази да све и прооде на 10. Некако се набрзина . Бидејки неќе да седне прекинав и да го тормозам. Јбг ќе научи кад тад.
И да не го тормозиш. Од тоа прерано учење мислам дека направив отпор кај детето. Паднав под влијание на муабетите што порано почнеш да го учиш, подобро. Кај нас тоа се покажа како огромна грешка. Инаку веке скроз баталивме пелени. Кажува за мочкање и може да се стрпи. Сеуште ни е проблем ако сме надвор на отворено, но и тоа ке научи. И за какањето сеуште учи, но најважно е што имаме соработка.
Кога детето ке биде спремно за соработка. Некое е на година некое на три. Врати се назат по темава прочитај ми ги мислењата. Од годината купив нокшир. Не можеше да го гледа, не па да седи. Знаеше да ми го фрли. Сто пати го имам седнувано, џабе. Сега е три години, без два месеци. Почнаа во градинка да ги учат, па продолжив и дома. И научи дирекно на шоља. Нокширот се уште не може да го смисли, никогаш не го прифати. си го знаеш детето, знаеш што проага кај него, начин на кој што учи и прифака нови работи. Кај нас помогна поткупот ( не популарна мерка, али си ја исполни целта) и по дирекно однесување некогаш.
Поубаво да во тој поглед. Но јас сум малку забегана, па следам урина, следам каки боја и конзистенција. А вака немам контрола некако, што знам
@LiliBoz не го форсирај. Мене мајка ми за вакви работи ме замара, дали нешто споредува од порано женава незнам ама напорна е. Му купив адаптер, го седнав неколку пати ама одма скока нанапред, немам намера да бидам упорна особено што си го познавам детето и некако мислам дека не разбира. Имам коментари дека не знае сам да јаде со вилушка и дека не знае да пие од чаша, ама тоа е, јас нудам он одбива што значи се во свое време кога он ќе сфати и ќе почне да дава знаци. Не се замарај многу, никој не останал со пелени 19 м е иначе
Исто се значи "големи" Мојот пие од чаша ако јас му ја држам. Од шише сам може само ако лежи, стоечки не. Ама не е фрка одма си легнува да се напие и станува. Иако го учев како да крене, ете не сака. И не форсирам. Со лажица/вилушка јаде сам но лом се прави нормално, не очекувам да е педантен на таа возраст... Додека кога јаде чоколадо ни грам не му паѓа Дефинитивно не форсирам, нит планирав, ама искрено кога му ја видов реакцијата по 2-3 покушаја да седне си мислев побрзо ќе докторирам неголи да го седнам.... А и тоа што викаш-до матура сигурно нема да ги носи пелените. Порано форсирале зашто немало пелени ко денес. Переле тетра на рака или во машина па што побрзо се научат толку полесно за нив ...и нив ги сфаќам..
Мали сте уште, барем од полни две годинки пробај со подучување. Сама ќе си видиш кога детето ќе биде спремно да соработува. Можеш ако имате нокшир да му објаснуваш за што служи, да го припремиш по малку.
Значи од како имам деца одучувањето од пелени ми беше до сега најтежок процес што сме го поминале. Значи цицање, успивање, заби растење, болести и лекарства, одбивање од цицање, поагање на работа, тргање во градинка сето ова поглатко сме го истерале отколку одвикнувањето од пелени. Најискрено кажувам.
Mal e ne se zamaraj osven ako vidis deka pokazuva interes. @irena.1 bas sakav da prasam dali napravi 3 tvojot. Bravo ste zavrsile ogromna rabota. Mojava nesaka da cue da e bez pelena, nit da sedne nisto, ne saka ni da ja ostavam golicka nadole po doma da sedi kolku da ja oseti lesnotijata bez peleni. 2g i 8m e veke sakam letovo da zavrsime so ova. Imase eden period mnogu maka so tvrda stolica i togas ja imam sednato 2,3 pati na noksir i na solja za polesno da se olesni ama so tolku golemi placki da mislam sega koga ke i spomnam ajde da sednes na noksirce/solja na toa ja asocira. Zatoa i ne sakam da ja forsiram tamam se sredi so stolicata i stravot od kakanje. A zal mi e po toplovo da se spuruva so peleni i se isfrla veke pomalku. Za se vika deka e golema i moze sama ama za gaki bila mala. Irena btw so sto go potkupi ?
Во главно со киндер јајца и со понекоја играчка. Значи имавме ситуација да му се мочка и ги стиска нозете, ајде на нокшир неееее, ајде на шоља, може вика, одиме во купатило и не сака да седне. Е тука настапувам, ајде пробај седни, ако седнеш ( значи за да седне, не е важно дали ке успее) одма ке одиме и ке купиме киндер јајце. И ни еднаш не го излажав, одиме и купувавме, дури и навечер. Мм викаше , добро како не те мрзи да се пресоблекуваш и него да го облекуваш и да искачате. Комедии бевме. Не знам зошто и на мојот му беше одбивно да седне. Значи тоа беше основниот проблем. Од како го премина тоа, готово беше. За два дена научи. Сега веке и надвор успева да се измочка со стоење ( инаку и тоа беше невозможно исто така).
нас слабост ни е сок. Ќе пробувам со него кога ќе дојде време. Сега за сега научивме дека се јаде на маса. баталивме хранилка и седи како возрасен и јаде од керамички тањир.