Првото го одвикнав со скроз најобични гаќички од пиефтините оти по ка****ето одеа во канта .Изнакупив може 20пара и облечи соблечи. Е ова второво некако не му се бендисува да носи гаќи.Ќе стои мочан гајле нема. Ајде белким летово ќе научи. 2,5 е.
Јас откако затопли се си викам од утре на нокшир ги ставам и никако да почнам , уште тоа ми фали ... З еден месец идеме на одмор подолго време па ќе пробам таму пошто ќе имам и помош...
Полни 11 месеци . Кога переа нашиве пелени не не чекале до 3 години , па ќе пробам , ако успеам ок ако не здравје.
Не ти се мешам мајка сепак е твоја одлука. Но, на 11мес сеуште не им е доразвиена бешика на децата. Ниеден Нефролог не препорачува на деца на недоразвиена бешика да им се наметне неносење пелени. Од самиот факт дека треба да мократ непрекидно и без да се додржуваат. Во спротивно доаѓа до проблем со бешика, уринарни инфекции и во иднина проблем со простата ( кај машките ). Па со оној термин : ама порано вака/онака ... паѓа во вода зашто 98% мажите кој се поготово над 40тата година се со проблеми со простата и се под терапија. Ова ти го кажувам најдобронамерно и од искуство, во овие 2ипол год поради рефлукс на синко нема кај кој специјалист Нефролог не сум била и секој е со тој став. Можеш и на гугле да прочиташ препораки од светски Нефролози. Но, сепак ти како мислиш дека е правилно така прави. Но, 11мес па и 14мес да е бебе поима нема ни за момент за кога му се мочка или кака, а уште помалце да додржува во момент кога му се мочка. Нема љутиш ова е најдобронамерно кажано. 1980г мајка ми исто переше на рака пелени, ама до неполни 3г бев со нив на себе. Сестра ми е 1985г па и она терала до иста возраст. Се дур не сме биле спремни да кажеме кога ни се мочка или кака.
Probaj, ne znam sto da ti recam. I jas ko tebe bev nadezna, I padnav pod vlijanie na babi I tetki. Kaj moeto uspeav samo otpor da napravam, noksirot I den denes be saka da go vidi.
A zosto tolku brzanje da se odvikne od peleni? Navistina ne mozam da razberam. Pa uste koga ke slusnam porano vaka pravele, onaka pravele. Pa spored baba mi na 10 meseci sum broela do 10 . Jas mojata ne ja forsiram, koga ke I dojde vreme sama ke si kaze. Nema smisla da ja napnuvam, pa da moca po laminat, garnitura I slicno. Ako treba do tri godini ke I kupuvam pampers.
И јас имам приметено малиов од кај 2 ноќе скоро и да му е празна пелената а пие млекце или чај навечер секогаш. Сега почна и преку ден да сака гол да седи кога му мењам пелена после е брканица за ставање нова. Еве се стоолува ќе купам гаќички и јас и ќе го ставам на шолја Кажете ми искуства за со адаптер дали се фаќа ред лесно или сепак нокшир да зимам?
Истото и јас го мислам. За било што го оставав сам да каже кога е спремен. Пред се од тоа што имам читано, не е убаво за бешиката ептен рано да се почне со нокшир. Така да очекувам накај 3 год веќе да е спремен и да си каже. До тогаш не форсирам. Пробав неколку пати чисто да му покажам, видов не сака, тоа е тоа. Чекаме сам да си каже кога ќе е спремен. А навики како миење заби наутро, раце неколку пати во ден.. Си ги има прифатено скроз.
Според нефролози до 3г не треба да се одвикнуваат пелени од истата причина феминката погоре што пиша, ама иди на бабите докажи им. Јас се нервирам, не дека не, ама бидејќи секое купување пелени ми е стрес да ги купам најисплатливите пакувања, да се објаснувам со баби и жаби... Лани пробав нејќеше, годинава пак ќе тераме. Според баба требаше на 6м да го оставам па еднаш и карање искркав ради тоа. 11м па и годинаипол е прерано според мене, имаше една мајка на фб пишано како стимулирала мокрење кај бебе од 6м, језиво беше, не би мачела толку мало дете.
Детево мое баба му проба да почне да го става на нокшир кога беше годинка. Дете не одбиваше да седне и знаеше да заврши работа во него. Ама читајќи статии и искуства, решив дека е прерано и нокширот го тргнавме одредено време. Сега на година и 9 месеци го извадивме повторно. Наутро кога ќе стане прво го ставам на нокширче. Моча и скоро секогаш кака. Ова ни е како ритуал. И преку ден кога ќе го ставам седи додека не се измочка. Идејата ми е да се навикне на нокширчето и да знае за што служи, па здравје со зборување да почнеме да се учиме да кажува сам кога ќе му се моча или кака.
Едно не ми е јасно, зошто вас вк е гајле некоја друга кога ќе одвикнува дете од пелени. Нејсе, детево мое кое е во јасли најмала група го ставаат на нокшир во градинка. Седи и врши работа. Дома не сака и не се замарам. Брат и сам одби пелени и од прв ден не згреши на 2г и 9м, ама тоа сум јас нели. Гајле ми е за други. Битно да се испаметува.
Мами, не се секираме, си правиме муабет. ништо не ја кошта членката да проба, а па нема ни да и смени нешто ако она решила. Форум ова, мора за нешто да вергламе Па и ако успее ќе се врати и ќе ни каже како врска немаме
Не им била доволно развиена бешиката и не можат да контролираат, па често се стискаат. Пиша горе членката, истиот одговор и јас од нефролог го добив.
Истото го мислам како тебе затоа што воспитувчките од градинка ми рекоа дека ги ставаат на таа возраст а и јас и брат ми ксто рабо сме седнале на нокшир ама нема да се објаснувам тука затоа што не прашав за мислење а кој нема што да прави нека си суди.