Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.020
    Допаѓања:
    32.560
    Процесот на созревање на нервниот пат за контрола на бешика најрано може да се развие на 18 месеци, а процесот трае до 3 години. Затоа не е ништо страшно ако дете од 3 години сеуште моча/кака во пелени. не значи дека мора да се чека до 3 години, ама не би требало да се почнува пред 18 месеци (веројатноста е дека нервниот пат не е развиен).
    Еден од показаелите дека детето е спремно на пример е да може да издржи да не се помоча 2 саати, да му е неудобно кога е мочано/какано и слично.

Мојот научи некаде после 2 и пол години. Ни требаше неколку недели додека сфати каде се моча (не сакаше на нокшир никако, еден ден сам сфати дека и во шоља може да моча и моча таму). Во процесот јас мислев дека с естега испадна дека не се стига баш многу и дека за него нормално мочање е 4 пати во текот на денот (на татко му). За какање се научи некаде на 3 години (пред тоа си бараше пелена за да се искака во неа). Пред да почнеме со нокшир некое вреем зборувавме за процесот и што и како се прави.

На mal.ecka, Black girl, Coco31 и 7 други им се допаѓа ова.
  2. Male4ka25

Male4ka25 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    8
    Nie sme 4 godini za mockanje nemase problem uste pred da napolni 2, a za kakanje seuste kakame vo gaki, duri i peleni da stavime ke se stiska a za sholja nikako. Probavme sekakvi metodi od kaznuvanje do tepanje do zboruvanjedeka nettrva taka, pa da gleda kako drugite deca kakaat vo noksir bevme na psiholog, imase period koga cel den noseshe peleni, pa prosloto leto gol go ostavav po cel den i navecer koga ke se oblecevme togas kakase. Sedese i so casovi na sholja i pak nisto I uste sto ne probavme ama nema efekt. Toj ima sosema normalen razvoj tecno si zboruva razbira koga ke go prasam nesto mi odgovara znae deka se kaka na sholja ama toj nikako da sedne da kaka. Neznam veke koj metod da go upotrebam

3. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.178
    Допаѓања:
    17.751
    Ќерка ми од 18 месеци е без памперс преку ден, без никакво форсирање. Едноставно укапира за што служи нокширот и не сакаше да е мокра. Пред два месец и го тргнав памперсот и за спиење, ме буди кога и се мочка. Инаку за 2 месеци полни 2 год.

На Sexybaby86, wings, Coco31 и 8 други им се допаѓа ова.
  4. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.554
    Мојот од 12 месеци кака во нокшир а за мочкање не сум форсирала само ме интересира ова со мочкањево, се однесува за кога се форсира одвикнување или?
    Мојот од 12 месеци кака во нокшир. За мочкање не форсирам ама најубаво му е кога ќе му ја извадам пелената (како и да е мислам дека не се стега дека и таа му е мочкана) ова за препоракиве вајда се мисли ако се форсира одвикнување така?

5. Lolipop23

Lolipop23 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.301
    Многу голема грешка сте направиле со казнувањето и тепањето. Не само што не сте го мотивирале детето туку и сте се вратиле многу чекори назад.
    Треба само со убаво, колку и да е фрустрирачки и досадно треба со убаво да му се зборува и да му се објаснува.
    Претпоставувам во некој момент чинот на вршење на голема нужда му е претставен на детето како чин од кој треба да се срами. Најчесто таа грешка ја прават бабите и дедовците, им се смеат на децата кога ќе се искакаат или кога ќе прднат, им велат - пу, не ти е срам и сл... и колку тоа да изгледа наивно и безопасно на некои деца ќе остави последици што понатаму ќе резултира на овој начин: повлекување и криење додека кака, одбивање да кака во нокшир и сл.
    Исто така и со тоа што родителите се заклучуваат кога одат во ВЦ додека детето од надвор стои, тропа и плаче несвесно им даваат лекција дека вршењето нужда е приватен чин и не се врши пред други (што нормално и е така, но кога се работи за дете има контра ефект) па кога ќе дојде време да се учи детето на нокшир, односно да врши нужда јавно, тоа ќе одбива.
    Присилувањето да седи на нокшир/шојла со саати против негова волја исто е начин на тортура врз детето и ве враќа назад наместо да има напредок. Син ми исто не сакаше од старт да седи ниту на нокшир, ниту на шолја па на почеток го издржувавме, чувствуваше сигурност додека ние го држиме, претпоставувам дека се плашат да не пропаднат, но постепено се опушти на нокшир и сега нема гајле. На шолја со адаптер уште има страв затоа не го форсираме.
    Начинот на кој ќе му го претставите нештото на детето е многу битен. Ако се згреши во старт тешко се исправа грешката. Не ги правете природните работи неприродни.
    Пробајте со интересни приказни, со награди (купете му омилена играчка, омилено нешто за јадење...), со поткуп... ако му ветите нешто стојте си на зборот, еднаш ако го прекршите ветувањето пак ќе се вратите назад. И запамтете никако тепање и казнување. :!:

На Chanell*, Milaаа991, Lady*Bug и 11 други им се допаѓа ова.
  6. Male4ka25

Male4ka25 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 ноември 2014
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    8
    Toa so tepanje bese okolu 10tina dena koga vidov deka nema efekt se otkazav a kaznuvanje bese da ne gleda na telefonot crtani. Inaku i jas koga odam po vece toj e tamu se go drzam nadvor da tropa i da place a probav i so potkup kako na primer deka ke odime vo igroteka da si igra, a za igracki toa kupuvame skoro sekoj den i mislam deka tuka e mojata greska toj dosega se sto ke posaka dobiva skoro za nisto nemame kazano toa nemoze. I da sum mu luta nemozam poveke od 1 saat da se lutam a toj toa go znae i strplivo me ceka da mu se odlutam.

7. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    А сам кажува или ко ќе го ставиш си се кака?

8. Ava.84

Ava.84 Форумски идол

Се зачлени на:
    12 декември 2015
    Пораки:
    4.812
    Допаѓања:
    33.762
    Сте пробале ли со поткуп:$ Јас мојата така ја научив ако какаш во нокшир ќе добиеш харибо 2-3.Почнав така за мочкање па кога се научи прекинав за мочкање па за какање.Пробајте со нешто што многу сака детето , а не е баш дозволено:)Неколку недели така па кога ќе се навикне да кака во нокшир или шолја ќе прекинете со таа работа.Кај нас добро упали:)

На TutiFuti, Male4ka25, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Среќичка

Среќичка Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2017
    Пораки:
    1.470
    Допаѓања:
    3.554
    За какање да, не вика кака ама прави звук како да кака :)

10. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.436
    Допаѓања:
    103.493
    Ноќна мора ми стана одвикнувањето. Ма сладолед, ма лижавче, ма печати, ма играчки, ма колички, што не ветив и земав, ништо не помогна. Вчера седеше на нокшир едно пола саат и ништо, го облеков ај викам ќе го седнам нека јаде, како го облеков така се измоча. Немам идеи веќе... Му се скарав, озбилно, се налутив многу пошто знам дека знае, разбира се. 3г и 2м веќе, почнувам да се нервирам озбилно.

11. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    555
    Ete Sega ide zesko, ostavi go samo po gaki neka seta doma. Trgni tepisi sravi zastitni musami na garniturata za sedenje. Jas taka planiram od sabota da pocnam da ja odviknuvam mojata, dve godini i 5meseci e, seuste nezboruva no znae da kaze kaka i moca, pa se nadevam deka najmnogu za eden mesec ke se odvikne od peleni. No stom ja uzvadam pelenata ne ja vrakame poveke ako saka i celo leto neka moca po laminat,edinsrveno ke po pustam ako nedaj boze stvori odbivnos pa se stiska po cel den, ili kako sto ima decinja do klizmi sto stignuvaat

12. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.929
    Колку сакаш лути се, викај, карај го, детето не е спремно, не може да биде по твое. Ама кога ќе биде спремно, да знаеш дека буквално преку ноќ ќе почне да кажува. Ама буквално. Со големиот имав проблем со какање две и пол години после одвикнувањето, една од причините беше форсирањето да ги фрлиме пелените.

На TutiFuti, mal.ecka и zuto им се допаѓа ова.
  13. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.436
    Допаѓања:
    103.493
    Абе голем е веќе. Се нервирам. Знае дека носето го чеша да му прснам спреј да рече, па каже дека го горнало (тој муабет додуша од татко му е), дека полесно сега ќе диши, се знае, ама за пелени не знае. И зошто кога седи еве подолго не врши работа, а го станам одма завршува работа во гаки.

14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.604
    Допаѓања:
    201.929
    А бе голем е, да, ќе те продаде. Големиов од годинка реченици кажуваше, се знаеше, ама тоа никако. Седни го на шолја (директно почнавме така), само ќе се измочкаше, какање само во гаќи. Пукнав. И после запекот што го доби од млекото во градинка, страв му беше да кака. Полудев. Зборење до немајкаде, ветување, награди, па и викање што најмалку сакав, џабе. Две и пол години одвај еднаш неделно одеше по голема нужда, клизми користев често само за да му олеснам, оти постојано задржуваше и се запекуваше. Дури и стомачен вирус кога имаше еднаш, проливот успеа да го задржи. Е до толку беше. Затоа не форсирам.

Малово ми е две и пол години, насабајле станува со сува пелена, нокширот го шутира, а на шолја со адаптер не сака да седне, кога пробуваме ги згрчува нозете исправени. Па реков не форсирам. За три недели ќе бидам на одмор, ќе пробам тогаш, ако сака арно, ако не, здравје.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  15. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.436
    Допаѓања:
    103.493
    Јас планирам одмор да земам во јули и свеки во август да направиме така подолг временски период дома да пробаме. Ваљда за месеципол ќе се одвикне, што знам. До тогаш секој слободен ден ќе го користам за да го поднаучувам да заврши бар работа, да не седи само така.

16. Aw-aw

Aw-aw Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2018
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    555
    @AngelOfArh a da probas na drug nacin da mu stane interesno, da mockate stoejki vo dvor, da gi vadite cvekinjata, neznam ti velam nemam iskustvo so odviknuvanje, no nekogas decata i inat teraat. Ostavigo nekolku dena bez pelena, neka moca kaj stigne, Moze ke pocne potoa Sam da kazuva. Vospirackite od gradinkata treba da ti pomognat isto, neka go nosat koga ke gleda kako mockaat i kakat drugite decinja. Kaj nas Vospirackite velat deka od iskustvo decata prvo pocnuvaat da kazuvaat vo gradinka po potoa doma na roditelite. Jas na mojata koga i zboram deka ke ja trgneme pelenata ke nosi gakicki, taa veli neee, a koga ke ja prasam kako mockaat decata vo gradinkata odi vo wc i mi po kazuva na soljata kako maslo saka da mocka stoejki, i si gi mesto i racinjata, cirkuz, Mozebi ke saka i taa stoejki da mocka, ke vidime

17. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.150
    Допаѓања:
    21.985
    Мојата е 20+ и од пред некое време сама кажува кога и се кака и кога ќе се искака. Некогаш знае да седне на нокшир, ама со се пелена. Ретко да дозволи да и извадам пелена ама и тогаш ништо од нокширот.
    Не ја форсирам, зошто и така веќе сама почна да си кажува, летово планирам да и облакам гаќички за одвикнување, па да видиме како ќе ни оди.

На eli25 и kukla21 им се допаѓа ова.
  18. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.436
    Допаѓања:
    103.493
    Ама знае он, покажува Максим како моча, кумчето, ама не сака да моча.

Не сум сигурна ама мислам дека ова е се од тоа што му се залепи курето и што го отвараа, сега се стега, му е страв.

19. kiki_riki

kiki_riki Популарен член

Се зачлени на:
    26 септември 2016
    Пораки:
    2.010
    Допаѓања:
    16.899
    @AngelOfArh еве една идеја од мене. Кај нас малата сама почна уште поодамна да кажува за какање, а еве сега си кажува и за мочкање. Јас дирекно на адаптер на шолја почнав. Па сега и е како игра, откако ќе се искака им вели чао на какушките им мафка и пушта сама вода. Пробај како игра да му го направиш да стекне навика.

Едит. Децата се препаметни, те гледа нервозна и го караш и за инает не го прави тоа.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.436
    Допаѓања:
    103.493
    Охооо.. Еднаш згреши се искака во нокшир, леле што радост беше, стаивме 5ка, печат, дадов чоколадо, урлавме дома од радост и правец во вц да пуштиме вода на какушките. Чао какушкииии... Е арно ама после на секое какање сакаше пелената во шоља да викаме чао на какушки, ништо не постигнавме.

На kiki_riki му/ѝ се допаѓа ова.