Se nadevam ,poleka pocnavme i nadvor dali vo casa ili taka bitno mi e da se opusti,nekogas po malku mocnuva a nekogas ubavo ke se izmoca.No dajte nekoj sovet vo vrska so toa sto ne kazuva ,znaci jas go primetuvam deka mu se mocka i go zemam da mocka poveke pati saka no nekogas i odbiva .Nezz dali pravilno postapuvam .dali mu dosagam dali go forsiram,a za kakanje uste potesko odbiva da kaka se dodeka moze da trpi ,kako da postapam nezz
За мочкање прашувај го ама немој многу често. Нормално е да моча од 4 до 8 пати дневно дете. Гледај ако се стиска да го однесеш ако не остави го. Некогаш и во гаќи да пушти е дел од процесот на учење. Ако нема искуиство со тоа чувство на непријатност што е мокро како ќе научи. Не знам и зошто мора да моча надвор,ама ти си знаеш. Мојот дури сега после година дена се подопушти надвор да моча. Ама надвор моча само ако му е ептен згустено. На почеток темпирав да не сме надвор подолго од 2 саати и пред излегување да се помоча па да излеземе. Два саати е долната граница да може да издржи без мочање како знак дека бешиката е доволно созреана за одвикнување. Во односн на какањето јас на моето за да не се стега и да не направам проблем околу тоа му ставав пелена скоро 6 месеци по одвикнувањето за мочање бидејќи така му беше поудобно. Со зборување дека треба да се одвикне и од тоа успеавме да тргнеме скроз пелени во период од 6 месеци.
Како се вади урината од ова, за миење лесно е? Прашувам оти нели закачено ќе е за ѕид па не може да се извади да се истури.
Убо ти пишала членката и ние кога и да излегуваме прво чекаме да се помочка.Месец дена трпеше кога бевме излезени,не сакаше да мочка надвор се страмеше,не кажуваше,ако го прашав секогаш одговорот беше не.Неколку пати и грешки правеше.Но одеднаш дете посака надвор да мочка и сега почна сам да си кажува кога му се мочка.Ќе биде мајка треба време дете да се опушти. Инаку синко е 2 год и 10 месеци.
fala vi na sovetite ,tprenie treba i toa mnogu .Deneska go ostavil maz mi nadvor bez da go prasuva i se pomockal vo gaki i kazal glej mockav ,potoa koga dosle doma sam vlegol vo toalet i si go stavil adapterot na solja i se pomockal .Za kakanje deneska nemozese da istrpi veke go molev go molev nejkese nikako i vo eden moment mi rece sakam noksir, sedna i se iskaka,mi olesna malku Toa e ke bide poleka poleka
Исто како и на обичните нокширчиња на кој се вади и мие делот. Имаш на самата страна на Лотус М сликички од писоарчево и мерки на истото.
Многу лесно се вади, со еден потег, ете како на сликата што ти ја постира Софи, ептен е практично за употреба. @sofi2107 вашето стигна ли? Јуле на многу добар пат сте, дали откако се искака денес му дадовте некоја награда? Практикувајте го тоа, да го наградувате со некое бонбонче, лижавче, чоколатце... кога ќе заврши успешно работа, ќе го мотивирате многу.
Mu davam non stop i za mockanje i za kakanje ,go guskam ,se raduvam ,rakopleskam se po red.Se nadevam ke se opusti ,se mislam da ne napravam nekoj problem ,da ne pravam nesto pogresno.Moze treba da go ostavam da se iskaka vo gaki da vidam kako ke reagira ,inace 1 ned sme bez pampers ima 2 god skoro 9 meseci
Денес ете сам си кажал, тоа е многу голем напредок, отсега верувам дека ќе продолжи сам да си кажуава. Остави го барем за какање не го потсетувај, ќе видиш како ќе реагира, ништо страшно и да се искака еднаш во гаќи.
@Lolipop23 не сеуште Сабајле им пишав на Лотус М, па ми дадоа бројче од Пост Експрес да им јавам. Па “ као “ еве колегата ја има нарачката во текот на денов ќе ви ја достави . Па ете си чекам од саботата како ги нарачав. Едвај чекам да му ги наместам па да видиме дали ќе сака да ги користи. Не форсирам. За какање си кажува поодамна. Некад на време, некад на сред ќе рече Мама Каки или откако ќе заврши работа. Некад сака на адаптерот, а некогаш не. Нокширот веќе со месеци нејќе да го види. За мочкање не кажува и сеуште препуна пелена му е ( пред дремка мењам ) после дневна дремка, а и сабајле му е полна. Така да ќе пробам полека нека се запознае со писоарот па ако сака сака, ако не кога ќе е спремен тогаш. Сепак и поради Вурот не го форсирам нит покушавам сега за сега да тргам пелена. Твој синко како е со писоаров? Му се радува, мочка во него?
Мојот е 2 полни години и почнавме полека да го оставаме без пелена, неколку пати кога ќе осетам дека му се кака го ставам на нокшир. Се има искакано неколку пати во нокширот интересно му е кога ќе завши се врти и се чуди што направил.
И јас им пишав да порачам ама доставата скапа колку писоарчево, а што убаво си праќаа по карго за 80 Чим се бавни со испораката ќе нарачам дома кога ќе сум .
Во саботата ги нарачав двата. Ми кажаа во понеделник ќе ги прателе, а кога ќе ги достават зависело од дечкиве за достава. Ете ги ни денес ги немаше, а кога се јавив сабајлево рекоа денес ќе ја достават пратката. Така да најубаво кога ќе си дома нарачај зашто очигледно дечкиве за испорака пешки идат од населба до населба
Има напредок... ама само стоејќи, не сака да седне на ништо. Викендов топ, ама за во градинка му ставам пелени и му ги мешам брзините
Кај мене од денес за утре го пратија исто преку Пост Експрес. Инаку мочка во него да, веќе не бара во када да моча, сега е во фаза кога сака сам да се соблече и да се измоча па ова му дојде петка.
@Lolipop23 еве ги само што ми ги доставија. Навистина се како играчка малецки ама па за децава се таман мада реално сепак се малечки Еве за оние кој сакаа да нарачуваат да ја видите големината. Висина е колку еден пекач за леб. Ширината колку далинско @anastasijaki не ми наплатија достава. Само 400ден наплати за писоарите. Поима неам зашто. Го препрашав да не е грешка за да не дава он пари после од џеб, не рече не е наведено на самиов лист и неможам да ви наплатам.
i deneska slabo napredok ,se razbudi sabajle rano i cifka go prasuvame ti se mocka nisto ne odgovori potoa pak go prasuvam vika da ,stana se izmocka.Vcera 1 pobara noksir za da kaka i toa mislam deka zosto odev po nego nemase kaj da se skrie ,poladneto nadvor vo dvor se skril negde i vo gaki se iskakal ,dojde uplaseno i zacudeno ajde mi se mocka i pocna da se kacuva za doma ,otide so nego tatko mu mislevme vistina ,koga toj vo gakiDobro bitno kaza ,samo kasno .Deneska celo vreme go moca vo solja ama na primer ajde da mockas i ako mu se mocka odi ako ne neodi a sam da kaze ne ,ke puknam 1 ned tocno e bez pampers rano e mozebi no mnogu mi e strav da ne izbrzav so nesto