Пред два месеци имав неуспешен обид да го одвикнам малиот од пелени и не форсирав, го оставив со пелени зошто не беше спремен. Ама секој ден му зборев за тоа, имаше моменти кога ќе седнеше на нокшир ама ништо не правеше, пак им се враќаше на пелените. Денес сам побара да мочка во нокшир и му успеа првпат, па ајде му облеков и гаќички, не се противеше. И не се измочка во гаќи ич, почна и да кажува дека му се мочка, па дури и надвор бевме излезени без пелена иако малку ми беше страв да не се измочка во гаќи, ама се контролираше и супер поминавме. Работата е што не сака стоечки да мочка, се плаши од шоља, сака само седнат на нокшир. Нормално е на почеток вака да прави? Се надевам за брзо време ќе се опушти па ќе почне така да мочка. Ако има некој вакво искуство нека ми пише, да знам што да очекувам. Битно не му ги враќам веќе пелените преку ден, единствено уште неколку дена ноќе ќе му ставам иако две недели насабајле станува со скроз сува пелена. @NarCis@ успешна мисија
Следи колку време ќе трае мочкањето во седечка положба. Не форсирај секако, нормално е на почеток, ама ако трае премногу долго консултирај се со лекар. Имам братучед кој имаше долгогодишен здравствен проблем со ова. Не ми е намерата да те плашам, само да знаеш дека постои шанса за ваков тип на проблем. Со лесно процесот на одвикнување
Јас комплет. Реков немаме пелени, ги потрошивме. И у градинка реков да не И ставаат за спиење. И да побара, викав немаме пелени, со тие пари ќе си купиме играчка.
Пробав и да оставам на страна пелени откажување, пробав сѐ, и не и не! Денес тргнав пелена и не ја враќам. Еве заспа без пелена и му ставив непропусно за спиење и нема враќање. И пишав на негователката да ми даде совет дали од понеделник да го враќам со пелени или без, ама јас сакам без. Не знам искрено мислам дека ќе полудам веќе, губам нерви. Купив уште пакетче мало пелени и доста, за навечер откако ќе заспие ќе ставам. Толку беше, ако не бива со лесно, по потешкиот пат ќе одиме. Сега самп трпение и вреќа ариел ме спасуваат.
Здр мамички...моето дете никако не сака да седне на нокширче зедов 3различни демек ај на едното ќе сака ама го фрла вели не сакам а знае дека е за какање ги става мечињата да какаат таму и ги кара.. како на играње муе.ме гледа мене кога седам на шоља има и адаптеече убаво шарено..ама еднаш седна после тераше инает несака несакам ..има 2.5години мислам дека е време и се. .го чував две недели без пелени се изнамоча и искака кај стигне и видов дека ништо непраам и се откажав...незнам како да постапам ...сега пак да пробам или?кога ќе се искака во гаќи плаче муе гадно вели бељаа мама кака бљакк...
Таман на време си е , не се откажувај никако , тргни пелени скрос , само ноќе ставај. Мојава е помала 2г и 2месеца е почнав со процесот на 2г некаде постепено , 2/3недели веќе пелена носе само ноќе за спање , денски има една дремка од 2ч и штом се разбуде одма се мочка , преку ден мочкаме у нокшир или адаптер како си сака она , ништо на сила само по еднаш два пати а прашувам дали сака . Е некогаш и со финта а фаќаме , и викаме да не си се измочкала , или само ако си отишла и одма трча да се измочка ( што и да и кажиме обратно она праве па го искористиме методов и кај мочкањево ) некоаш знае и се помочка ама ништо страшно мала си е се ќе биде полека не а форсирам , месец дена мочаше и какаше у гаќиња дури видиме убав напредок , дури од коа ќе завршеше работа , е исто така и она викаше да а пресоблечам . Само едно е важно кога ќе тргниш пелени не враќај назад , недела две па и повеќе , ќе видиш напредок само издржи и џогер у близина и прашок поголема вреќа
@Poppins Tи благодарам што одговори, значи нормално е да прави беља првите две недели..јас па се откажав велам нема да биде работава..ќе бидам упорна не ставам веќе само навечер..еднаш се искака во нокширче..два пати кај најде а за надвор кога излегувате мамичке како правите? Мене и од тоа мие страв па за излегување пак пелена
И повеќе може да помине време не му се секирај се тоа се фази што мора да ги миниме , битно да не се става пелена преку ден оти така ги буниме , има некои потврдоглави се . Ние веќе и кога шетаме сме без пелена , носам резерва со мене облека , и еве а неделава држи дома штом стигниме мочка , а предходно при излевање на подолго ( ама ретко се случуваше периодов) знаев да и ставам пелена од мисла и скоро секоаш сува и а вадев. Се ќе биде само трпение и смирено со нив , со поткуп , со награда нешто лажи го и така се опуштаат па и со др дечиња ако гледа како мочкаат одма сакат и они
Мајки дали некој имал проблем со какањето откако пелените се извадени?за мочкање нема проблем кажува,сам си мочка,ама за какање се стега и држи и запек му се прави.трча низ куќа,цупка у место,плаче,бара у раце,ама да седне многу ретко.има 3 год,а памперс не носи веќе 2 недели.предходно секој ден какаше по двапати,сега и преку два дена знае да не кака.ќе ве замолам за совет или за искуство да споделите.се мачи сирот жално е за гледање.поздрав
Ne Ne se sekiraj kaj site deca e taka. Procitaj nanazad imam pisano zosto e toa taka. Samo trpenie ne go prisiluvaj koga togas mora da izleze kakata, probajte so igracki, so zanimacija, so nagradi, na sekoe kakanje da zalepi nekoj interesen stiker i sl. Dovolen stres i promena e samiot proces, novo mu e, ima cuvstvo kako da se dvoi nesto od nego koga kaka. Ova znaci deka veke psihicki sozreva, ima cuvstvo za svoeto telo. Od edna strana e i dobro i psihicki zdravo. Uci deka ne treba da kaka vo gaki ili kaj ke stigne. Zatoa so razgovor i bez silenje, ne prasuvaj na sekoi pet minuti za kakanje, ke setis koga ke se stiska so igra sedni go ako ne noksir na solja. Davaj i jogurt, mleko, slivi, mozes i lazicka maslinovo nasabajle da mu lizga sto se vika da nemoze da stiska dolgo.
Zosto ne? Nie preku den spieme so gaki do sega ne zgresil, ama za navecer stavam sabajleto pelenata ja vadam tri kila teska. Mi e strav deka nema da go setam mokar cela nok da ne nastine. Inace nema gajle za mockanje masala.
Кај нас само тоа упали, нема веќе пелени, не се продаваат. Така раскрстивме, нема веќе и готово. Имам пишувано овде колку мака имавме во одвикнувањето . Плус ако му ја оставив навечер, после и тоа нов процес на одвикнување ќе беше.Згреши неколку пати ноќе и мојов, но јас со бебе плус повеќе бев будна, него што спиев ноќе тој период па го пресоблекува. Инаку спие во голем кревет мојот, па морав голема мушама да купам, онаа за на маса што е
Nema galje mojot si znae deka pelena za nacecer oblakame, nekogas ja vadam suva ama nekogas puna nema sredina. Sabajle prvo na mockanje, porano go prasuvav sea sakas peleni kako bebe i gaki kako golem vika gaki, sea ne go ni prasuvam, nema gajle. Nie kasno si legnuvame i do pokasno spieme top ne ne budi i mene i nego zatoa mi e strav da ne go setam pa mokar da si spie aj sea leto ama zimoska. Si vikam ke potporasne ke se nauci i toa so red nema ni tri uste Jas si mislev nikad nema da se nauci i za preku den ama ete sosem prirodno dojde i toj moment. Se vo svoe vreme samo da se zivi i zdravi
Ден втори без пелени, така така сме. Приметив дека може да трпи, по 3ч како ништо трпи. Шетаме надвор не моча во гаки, дома на нокшир со молење ќе се измоча, ама знае и да згреши. Синоќа го заспав без пелена и му ставив веќе откако спиеше цврсто, сабајле беше многу малку мочната. Сабајле 3 саата не сакаше да се измоча, го облеков за шетање и одма се измоча во гаки, изгледа се осеќа како да е во пелени. На пладне спие без пелена, денес мочнал вчера не, ама денес откако стана се домочка во нокширче. Мислам дури и свесно беше тоа, не да седи па да измоча ако му се погоди. Е за какање еве го втор ден не е какан. Денес форсирам течна храна, праски, сливи, да му дојде зорт. Дур пишувам сам седнуваше на 2-3 пати ама станува, наеднаш се соблече и седна се измоча и стана. Уф дајбоже тоа да беше тоа, да му укопча кликерчето. Има торта да направам! Ама 2 дена пелена нема, дури ги скрив. Моча, праи лом, ама не попуштам.
Probajte vo solja da mocka, na stolce zastanat, interesno da mu e da moca vo vodata, pa neka pusti voda, kaj nas toa upali za solja. A za gakite odete zaedno kupete nekoi sareni interesni so koli i sl. da znae deka nosi gaki i zosto gi nosi ke mu kazes ako gi izmocka ke se namokrat kolite pa ke mora da gi frlite itn. Lesno e za mockanje, za kakanje ke se pomacite
Не мочка застанат. Ма ставав листови во шоља, ма лепев на шоља, ништо. Само седнат. Купив дури и такво писоарче со вртелешче, џабе. Битно мочка. Сега се искака унесен у игра, ама го осетив и одма на нокшир да доврши, ваљда не го сепнав, не знам. За гаки исто купивме заедно, со сите салтанати. Морам да ти кажам кога сме как гаки, до Нец во продавничката за гардероба, има топ турски гакички и маичка комплет со дизниеви јунаци за 150 ден комплет, се изнадавав во Стружанка по 300ден комплет. Имаат и таму дега акција 50 гакички, 60 маичка, ама овие се поубави, како боксерка и многу се добри на допир, мекани.