Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.526
    Немам машко дете, ама сѐ си мислам на машките им е полесно да мочаат кај сакаат. Оваа принцезава наша, нема шанси да чучне на земја, или да ја придржам во јавно веце. Сега пред излегување 100 пати ја прашуваме дали ѝ се оди во тоалет. Уствари сега ми текна, дека чучнала кога биле излезени со татко ѝ, ама ги измочкала гаќите. Се разбира, после узбуна дигнала :sweat:

На Sexybaby86, ivi1987 и TeddyGrey им се допаѓа ова.
  2. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.168
    Си знае детето кај е најубаво да се мочка па и ти :D
    И јас мислев лесно ќе биде дека е машко, ама уште има проблем со мочкање стоечки. Или да седне и да се измочка или ко женско да го издржам ако сме надвор излезени :| Само дур го бањам и тече водата од тушот обавезно стоечки ќе се измочка и се гази од смеење (facepalm)

На Sexybaby86 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  3. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.526
    Ааа, да, на туширање обавезно стоечки се мочка :D За среќа ја поминавме и фазата кога пробуваше да мочка стоечки во шоља (facepalm) Така мочкале другарчињата од градинка :drunk:

На Sexybaby86, TeddyGrey и ivi1987 им се допаѓа ова.
  4. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.168
    Да не се двои од толпата, права другарка е значи :D Може и малиот мочка така зошто ја гледа сестра му цело време. Како мочка дада така и он. Дада бара фустан, вика дај и за мене. Дада вика гладна сум, и он вика гладна сум :rofl:

5. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.526
    Ок, да не се секирам, дека малата ќе сака да ја имитира големата :D
    Инаку, и ова да кажам, мојата откако почна да оди поредовно во градинка, мочка во шоља без адаптер, без ништо. Ама уште кака во нокшир, што и не е лошо, затоа што така има поприродна позиција за какање.

На Sexybaby86 и ivi1987 им се допаѓа ова.
  6. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.168
    Ич не се секирај. Сега знаеш и спремна си, што едното тоа и другото :D
    Малку надеж ми даде искрено, од септември ќе почне пак во градинка малото, па може од што ќе ги гледа децата конечно ќе почне да мочка стоечки, зошто таму реално се ниски шољите па полесно ќе му биде. Стискај палци :D

7. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Свеки почна бебка да ја седнува на нокшир (година ипол е). Вчера седела пола саат, цртани гледала и јадела леб (facepalm) ама не се измочкала. Досега се нема ни измочкано ни искакано во нокшир, седнувањето трае само неколку дена. Се има измочкано двапати на под и низ нозе досега, без пелена додека сме ја оставале малку да се излуфтира, и се уплаши и двата пати и плачеше. Свеки упорна е дека ќе ја научи. Засега целта е да се навикне на нокширот, знае за што служи и штом го види и сама вика мока, кака :D Ама проблемот е што не кажува пред да и се мочка или кака, туку отпосле. Штом наполни пелена одма иде, ме фаќа за рака, кажува дали е мочана или какана и оди легнува да и сменам пелена :D Ама некогаш и лаже дека направила нешто, колку да ја соблечам :^) Кога ја прашувам дали и се мочка или кака, секогаш одговорот е не. Разбира инаку што ја прашувам, знае и да каже, има голем фонд на зборови за возраста, ама не знам дали е прерано за сево ова. Не форсираме ништо, но сметам дека не е лошо што почнавме да ја навикнуваме. Во градинка исто ќе пробуваат од есен.

На koritsaki, mal.ecka, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  8. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.168
    Нема штета Секси, штом е лабаво и не ја форсира уште поубаво, може стварно ќе успее да ја одвикне. Многу дечиња така се одвикнале. Плус ете и во градинка штом ќе пробуваат, уште поубаво штом почнала од сега, бар знае што е и за што служи нокширчето :D

На Coco31, NarCis@ и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  9. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Свеки ми е опасна, три сина има и сите тројца експресно ги има одвикнато од пелени после годинката :D
    Ми мати вода тоа што почеток на септември одиме на одмор. Дотогаш ако научи супер, ама ако не, не смеам да прекинам и ќе треба цел одмор со нокширот да шетам, ни одмор ќе видам ни бутур :worried: Ај има време, ќе видиме дотогаш како ќе биде.
    Инаку штом и спомнеш нокшир, одма вика ноки и се радува дека ќе седне, ама тоа е зашто знае дека цртани ќе гледа и ќе јаде. Вечито гладна е :worried: :D

На koritsaki, Coco31, NarCis@ и 2 други им се допаѓа ова.
  10. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.168
    Таман на време почнала значи, ехее има време до септември :D
    Ја замислив сега бе, на нокшир како во фотеља седната, си мези и си гледа цртани, душа мила :rofl:

На koritsaki, Coco31, NarCis@ и 2 други им се допаѓа ова.
  11. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.526
    Истата финта што палеше кај мојата :D Само на јадење да се мислело. И така на почеток уценував со јадење за да седне на нокшир, а после кога се научи, морав да ја одвикнам од јадење дури мочка/кака на нокшир :drunk:

На Coco31, ivi1987 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  12. Sexybaby86

Sexybaby86 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.215
    Она знае и ако и’ падне јадењето од рака, да си го земе и да си продолжи да јаде ко ништо да не било. Ама да не и’ падне во полн нокшир, после шо праиме :D :x Исто инаку, само со јадење се залажува за што и да е. Само речи и’ сакаш мама да ти даде соленки и толку е, остава се’ друго и трча, се’ ќе направи за да лапне нешто :rofl:

На Ano, TeddyGrey, Coco31 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.218
    Допаѓања:
    181.526
    Имавме инцидент со квики переца :x Среќа навреме реагирав да не ја лапне :|

На TeddyGrey, ivi1987 и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  14. wannaBeMomma

wannaBeMomma Форумски идол

Се зачлени на:
    15 декември 2013
    Пораки:
    8.123
    Допаѓања:
    40.335
    Ама знаеш дека мочката делува антиинфламатпрно нели? :rofl::rofl:

На NarCis@, TeddyGrey и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  15. SofiMar_

SofiMar_ Форумски идол

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.762
    Мајки ние денес трет ден како извадивме памперс и немавме никаков проблем, одма сфати , си го зема адаптерот го мести и седнува. Нема згрешено ич. Прашањето ми е за навечер, дали и тогаш да ја оставам без памперс? Овие 3 дена и ставам кога ќе заспе и кога ќе стане мочкан е. Кога стана сабајлево беше ко збунета дека со памперс.

16. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.168
    Ако не пие многу течности навечер, слободно оставај ја без памперс и ноќе. Ако ти е страв дека ќе мочка, остави ја уште некое време, нема штета и не е грешка.
    Јас на малиот уште му ставам ноќе пелена, до сега само два пати има згрешено, ама знам дека е затоа што пред спиење пиеше сок, а сигурно има месец како носи гаќички и не греши ич преку ден. Планирам од нареден викенд да не му ставам веќе.
    Битно преку ден сте ги тргнале, за ноќното е полесно.

17. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.413
    Допаѓања:
    103.340
    Мојата голгота и официјално е завршена комплет! После 3г и 3м од кои добри годинаипол се нервирам со овие пелени и откажување не носиме пелени и навечер и преку ден, за какање уште се убедуваме некако, ама кажува. Дете е, во игра знае да погреши, ама битно е дека не носиме пелени веќе. Имам останато цело пакетче неотворено и плус пелени ама нека стојат, за секој случај. Синоќа си легна, пред легнување се измочка, сабајле стана сам бара да мочка. Иначе не одиме секаде со нокширче, немам потреба, ептен ако мислам дека ќе се задржам многу облакам гакички за одвкнување, непропусни, ама скоро секогаш се суви и кога идеме дома одма седнува на нокширче и врши работа. Од скоро цел месец има само 2 или 3 пати измочкано пелена, последните 10 дена скроз сув навечер и си реков да не си стварам беља дај да го тргам со време, иако он чека да му извадам пелена да се измочка од кај да знам. Сега целата мака со пелените и мочкањето ми личи како на далечен проблем.

На ^angel^, Girl-Rabbit, koritsaki и 5 други им се допаѓа ова.
  18. Maremama

Maremama Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2019
    Пораки:
    126
    Допаѓања:
    320
    Мајки совет...синко скоро месец без пелена е супер беше за три дена свати од тогаш нема ниеднаш згрешено ... Но деновиве почна да мочка во гаќи како да неможе да задржи кој ќе каже веќе помолкан пола во гаќи после ќе се домочка во шоља...и нон стоп му се рацете долу само се чепка...што може да е...исто да напоменам нема проблем со какањето и немам ставено пелена ни за навечер значи скроз сме заборавиле на пелените..овие два дена вака прави...незнам зошто вака...

Последна измена: 18 август 2019
  19. BirMelek

BirMelek Популарен член

Се зачлени на:
    30 декември 2013
    Пораки:
    2.673
    Допаѓања:
    14.780
    Како да ја научам да се кака во нокшир? Си мочка без проблем, ама штом дојди за какање има некој страв, плачи и бега, па со триста молења се кака во пелена, а еднаш дури и во гаќи. Не сака да кака во нокшир, очигледно е дека се плаши. Немам ум, не сакам да направам проблем со столицата....

20. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.413
    Допаѓања:
    103.340
    Ние веќе 1м ги тргнавме пелените, веќе 1 недела и навечер не ставам, едноставно не моча навечер а еве синоќа и си стана сам да мочка во нокширче. Едноставно заборави на пелени.

Издржете, чим веќе сте заборавиле на пелени издржете, може има некаква мака примети да не му мириса урината, да не има црвенило, моево се држи кога му се моча или кака. Јас сеуште го потсетувам синко, да го оставам и 3 саата ќе трпи, ама вака јас потсетувам и оди мочка. Е какање ни е проблем, се стега, еднаш ја ли ниеднаш. Нема какано 2 дена, ќе видам ако и денес не се искака ќе земам сирупче.

И ние имаме мака за какање, ама не бара пелени и не кака во гаки, просто не кака. Се убедивме на малку језив начин, еднаш кога се искака рековме леле колкава тортичка си искакал и сега не го прашувам сакаш ли да какаш туку сакаш тортичка да правиме? Малку е грдичко ама нас ни функционира.

На Maremama му/ѝ се допаѓа ова.