И мојов со пелени е уште а пред 2м наполни 2г. Знае нокширот за што служи, седнува облечен и вика кака кака и мене кога ме гледа седната на шоља вика , 'мама кака' Го разбира се тоа за што служи, ама проблемот е што не кажува пред да се искака, од кога ќе заврши раб си кажува дека си какал, а за мочање апла ништо не вика Во градинка не оди, а сите дечиња на негова возраст што си се дружи и тие не се на нокшир уште,така да нема од кој да се 'учи' здравје од летово мора да се учиме искрено, од секогаш ме заплашувал овој процес кога ќе дојдеама редно време е. се надевам летово ќе се забаталат пелените Барем денски
Потполно исто. Ќе се дружиме летово и ќе се тешиме Мојава уствари кажува и дека мочка и дека кака во моментот, ама бега од мене и не дава да ја соблечам. Знае и шолја и нокшир за што служат, седи гола и на двете, ама ништо не прави Повеќе сака на адаптер на шолја да седи, нокширот мислам ја нервира дека е низок и не може убаво да се намести. Летово по гаќи ќе ја оставам, нека моча кај стигне, ама ќе се научи најбрзо така мислам. За какање ќе се бориме подолго (барем според искуството на повеќето), ама ќе биде и тоа. Ја гледам веќе не сака да носи пелени, кажува и сама и едвај успеваме да ја пресоблечеме. Иста возраст е и мојава како твојот дечко
И јас ќе пробам да ве дружам летово. 2 години ќе биде, вреди да се проба. Кажува за какање сега, а за мочање мислам абер нема, пуна е насабајле.
Летово сакам да го одвикнувам малиот од пелени веќе има 2 години, но проблемот ми е што он уште ништо не зборува значи буквално ништо само нешто по негово брз врска и некогаш се однесува како ништо и да не разбира. Дали има некоја од вас вакво искуство?
Ние тргнавме пелена, јухууу... Остана уште какање да усовршиме уште греши за тоа. Прашањето ми е, кога да тргнам ноќе пелена. Еве од 5 ноќи само еднаш беше полна пелената, сабајле станува и мочка на нокшир. Не можам да ја будам за мочкање зошто ќе биде нервозна и нема да продолжи да спие после. И не знам како е паметно. Вчера преку ден спиеше без пелена и успешно беше.
Јас лично немам ама од блиски. Девојчето исто 2 години ништо буквално не кажуваше. Туку почна сама да трча во вц или ги тргаше тренерките надолу за да ги слечи. Некогаш во место ко да трчаше, така ја познаваа дека и се оди во вц. После почна да вика дуду и то и беше единствен збор. Цело време беа околу неа, нормално грешеше неколку пати ама се навикна. Мајка и стварно не знам како успеа ама и ноќе не и ставаше. Ваљда стануваше почесто и ја носеше, не знам искрено. Јас еве уште му ставам за ноќе и сабајле му е преполна. Дури некогаш ќе чека да му ставам за да се измоча. А преку ден никаков проблем. Можда грешка си направив шо од старт скроз не му ги тргнав. А зборува ко навиен од година и пол.
Не и ставај и ноќе таман си е , стави заштита на чаршавот или непропустлив .. И не враќај пак пелени и да се подмочка .. Ако се подмочкува купи и од оние гакичките за одвикнување за ноќе. Не ја буди , ако сама почне да мрда да де превраќа прашај а еднаш два пати да не и се мочка и толку За грешење не е опасно ќе и се случува нормал е има време ќе се нормализира се .
Nie bevme isti slucaj, na dve godini I nekoj mesec nisto nezboruvase, ja nauciv nekako da veli samo "Ka" I vo megu vreme I zboruvav Kako.mocka batkoto I dadata, I kupiv kills so noksirce,I koga I ja trgnav Pelenata tretiot den veke nezgresi,I komuniciravme na pocetok so toa "Ka" koe posle go usovrsivme vo "kaka" sega veke podobro zboruva
Ма почна она неколку дена по ред... се чудев дури.. сега ќе каже и не дочекува. Нема време за на нокшир да не пропушти нешто.
И синко е веќе месец и пол без пелени. Мислам дека најмногу ми помогнаа Пез бонбоните, за секое мочкање 1, а за какање 2 бонбончиња си добиваше Многу лесно поминавме, се плашев и јас за какањето, ама полесно му е на адаптер и таму без проблем си кака. А за ноќна пелена, ставав отприлика 2 недели и после ја тргнав скроз, не го будам, а досега само еднаш се измочка во кревет.
Nie sme 2god i 1 mesec i veke dve nedeli ja stavam na noskir. Ne zboruva i mojava, nekoj zbor i drugoto se e na bebeski nesto. Nekogas ne sakase da sedne na noski, se mockase kade ke postignese a denes veke malce ke se izmokca i vika pipi pipi ja sednuvam i ne placi kako prvoto sto ne sakase noskir, denes ednas vo noskir ednas vo gacicki. Ne ocekuvam mesecov da uspeeme ama za eden mesec dva ke pocne da kazuva barem za mockanje. Mala greska napraviv sto i go trgnav pampersot pa pak i go staviv i taka nekolku dena pa ona pocna da ne saka da i go trgnam, poslednive denovi samo nojke i go stavam. Obidise i ti, letovo e pred nas i malo napreduvanje da imat e dobro.
Мојот од септември е без пелена. За какање никогаш не погрешил од прв ден. Уствари само еднаш во градинка, им станал со плачење и ваљда не се разбрале и се направил лом. За мочкање првиот месец беше ужас. Со моите соработуваше, ама со нас не. Таман да се откажам почна да кажува. До денес знае да погреши, ама не да се измоча цел туку ако е заигран знае да пушти и кога ќе сфати дека му се мочка да каже и си завршува работа во нокшир. Ноќната пелена ја тргнав после 10тина дена станување со сува пелена и дали 5 пати до сега станал помочан. Само ноќе кога ќе му се примоча е мал хорор. Почнува да плаче, кога ќе го станам од што му се спие уште толку почнува да вришти. Борба водиме додека да се измоча. Да не кажам дека неколку пати додека го соблекувам мене ме има измочано .Среќа ретко му се случува. Кај нас успешна тактика беше што неколку месеци пред да го одвикнам направивме рутина и секое утро кога ќе станеше веднаш го става на нокшир и секогаш го полнеше и со мочки и какашки. После тоа имаше аплауз и се пропратно за да сфати дека тоа е добро.
За овие мислев , колку да не е на пелена ако не и се остава на гакички обични , овие колку толку не пропуштаат , јас малку време ги користев некоа ден , добро минав , ама ако мочка поеќе пати ќе пропуштат сигурно ..
Ние сме 2 ипол годинки .. не секогаш ама гледам повеќе време да ја оставам без пелена . Само морам јас да ја прашувам дали и се мочка инаку се заборава .. мора полека да се одвикнуваме .. моментално нанка без пелена (така се успа во креветче) и сега кога ќе стане помочкана оффф .. децаа .. полека некако ќе не биде .. поздраввв
Чекав една недела да помини па официјално да кажам дека е без пелени Уште не ми се верува колку лесно ги откажа, јас многу повеќе психички се спремав. За какање оддамна кажува. Почнав минатата среда, првите два дена се мочкаше во гаќина цело време. Ама реков упорна ќе сум , и надвор ја вадев без пелена со 5 рала алишта во ранец ( и по пат ми се измочка) На нокшир ја седнував на пола час ама кога ќе се помочкаше кога не. Потоа отидовме заеднод да купиме нов нокшир, кој сама си го одбра. Па со него беше кефови. Третиот ден веќе почна да кажува дека и се мочка, ама додека седнеше ќе пуштеше и беше мочкана во гаќината. Кога ќе се до мочкаше во нокшир кога не. Можеби и јас малку претерав со прашување цело време " да не ти се мочка" и ја седнував на секој половина час да мочка па почна некако да го фрла нокширот да го крие да се нервира. Се уплашив да не направив контра ефект па престанав да ја прашувам. ( И таа ми се развика ми рече достаааа ќе ти кажам кога ми се мочка ) Па така од неделата еве си кажува кога и се мочка. Откако почнав и ставав цело време за спиење на вечер, ама беше сува пелената наутро, така да од вторникот и од вечерта е без пелена. На сите ви посакувам вакво откажување