Мајки, од настан виден порано во вечерва, стварно сум инспирирана и воедно револтирана. Дете од 3 години и пелени? Ве молам. И не е детето виновно, родителите се. Полесно ви е да, ама него не му е, од друга страна не знае за подобро, навикнато е и потоа ужасно тешко е да се одвикне, па и трауматично. Добивме коментар - абе не му е време уште, не е спремен. А извини, како знаеш дека е спремен? Сам да каже? Ако ти не му наметнеш дисциплина и не му го олесниш животот, самиот нема да знае кога му е време. Некои деца сами донесуваат одлука, ама подоле ќе пишам зошто е подобро вие да ја донесете одлуката за него. Малиот после се инаетеше не сакаше да се облече, па другава другарка соодветно и рече - остај го ма, не е спремен уште... така де. И така нели, фино лепо, сведочевме што сведочевме... каки, пелени, туширања по гости и све по ред...тебе ти е дете, мене не ми е...како и на сите останати, сите се погледнавме (ајде јас не сум родител, н ели нема да разберам, имаше други родители меѓу нас, кај сите беше иста реакцијата, до душа не ми е прв пат во животов ова да го гледам,ама ај). А и веќе кога си мајка подпрочитај детска психологија и научи малку што со што е поврзано во развојот на детето, а не се расчитале само за каши од кој месец се почнувале,а не прочитале за психолошкиот и емотивниот развој на детето. Просто револтирана сум од игноратноста кон некои теми поврзани со децата. Ма воопшто таква е состојбата и понатака...А да додадам веќе дека детето знае за срам, но од друга страна има свој карактер и срамот не значи дека ќе се одвикне, бидејќи не знае како самото, а се посрамотува...и што сте направиле? Имам други две другарки со 6 месечни бебиња кои веќе се научени на нокширче и тоа малите не се артикулираат уште, туку условниот рефлекс им го развиле. Јас просто се чудев кога кажуваа, па дури и добив и сличе во сред бел ден поздрав на вајбер, бебе на нокшир, баба му го подзадржува другарка ми слика, а оно насмеано како да се качило на месечината. Да е мое ќе ви ја ставев сликата да видите како изгледа и е просто пресмешно. За мочкање може не, ама за главното и те како веќе се научени. Викаат не им било тешко воопшто, пратиш две недели ритам на бебе кога кака, потоа ти се прилагодуваш, соблекуваш пелена и местиш бебе на нокшир, бебе врши работа. Ќе утнеш 2-3 пати, ама после како подмачкано. После бебе не сака да кака дур не е соблечено зошто условниот рефлекс е стекнат - си какам само кога сум голичко и прилагодуваш според можностите и потребите. Нема возрасен човек во пелени, ама некои навики колку и да ви се чинат минорни многу коштаат во понатамошниот живот. Може нема да ви биде - аха, ова е тоа поврзано со какањето, ама да, тука почнува се, колку брзо ќе ги совладува сите навики кои ќе му следат понатака во животот. Па бидете паметни дали ќе го чекате да е спремно (пак се прашувам, како се станува спремен за какање на нокшир?!?) или вие ќе го учите на навиките за негово добро, така се учи да биде флексибилно и да прифаќа се. Тргнуваат и многу рано на училиште, токму од ваквите *ситници* многу дечиња тешко се прилагодуваат на тоа одење на училиште, ама нели, тука немаат простор да одлучат они дали се спремни, туку мораат. Колку повеќе наметнувате низ забава миење заби, пелени, навики за јадење, така ќе се снаоѓа лесно и во животот, флексибилно, нема да биде прокарастинатор, ќе зима предизвици. Просто фасцинирана сум како мајки ги притискаат своите деца - не трчај, не се поти, не растурај, не се валкај, не ова, не она и создаваат затворено и ограничено дете полно со негации и сомнежи за себе си, а за едно побогу какање прават процес во кој треба да е спремно... мислам... Родителите се криви што од обично какање прават фази,од фазите процес, а од процесот траума и ај на здравје. Алал да им е само на тие мајки кои успеале да го спроведат ова со поголемите деца со песнички,игри и забава. Истото ми е и со деца над 4 години кога ќе ги видам во колички... Да, досадно ти е мајко,кралице да правиш мали чекорчиња и да се влечкаш со саати на твојот грандиозен шопинг по сити мол, ама дали си свесна дека така создаваш затупено дете? Одењето помаѓа во развојот на мозокот на детето, ама изгледа и тебе како мала те возеле до 5 години во количка...но ова е друга тема...
Да се стави бебе од 6 месеци да клечи на нокшир прво е префорсирање од страна на мајката друго од здравствени причини не е добро. На 6 месеци не се стабилни да седат потрпрени на кревет на пак да го оставиш на нокшир. А и на таа возраст ритам на вршење нужда нема особено ако е само доено бебе.Тогаш може да не кака 10 дена а може да кака и 10 пати на ден па ела ти фати му го ритамот.
На 18 месеци почнуваат да сфаќаат за физиолошките процеси, претходно не. Јас дете на 6 месеци не би ставила на нокшир, не е здраво како прво. Ако правиме споредба нека биде во пелени и до 3 години отколку на 6 месеци да го наседнам, па да му предизвикам други проблеми. До 3 години е во ред со пелени да е, особено дете ако е родено во зима, обично се одвикнуваат во лето. Синко е 20 месеци, сеуште кака по 4-5 пати на ден, го прашувам какан си и некогаш знае да каже да. Не е спремен сеуште. Инаку на секоја мајка подобро е да детето мочка во нокшир отколку во пелени. Па 1000 и кусур денари не се малку да фрлаш секој месец.
Еве синко за месец дена ќе полни две години и веќе 3 месеци денски сме со гаќички и мочка во пластични чинивчиња од овошен јогурт,моча стоејки, на нокшир ако седи моча нанадвор, одма скока, а вака убаво е, си кажува веќе мамо моча и ги бара чинивчињата, но за какање никако не сака да кака седнат, бега низ соба, се крие, ако го ставам на нокшир го шутира, а си има нормална редовна столица 3 до 5 пати, нема запек или нешто но не сака да седи никако. Незнам со тоа единствено што да превземам
Dobro razmisluvas iako seuste ne si roditel. Jas licno sum svedok na dve deca po 3.5 godini koi seuste nosat pampers, a majkive nevraboteni se i po celi denovi samo na fb , na kafinja, ili niz trgovski. Navistina losa slika za decata koi posle 2,5 god. nosat peleni. Ide ednata kaj mene na kafe deteto se iskakalo lom se napravilo i sorcevi i se, majkava samo mu smeni pampers i novi sorcevi i produzi dalje. A vo gradinka go praka pola godina veke, i se luti na vospitackite kako ne go ucat da kaka na solja ili noksir. E da puknes e rabotata. Zatoa jas mojava od 11 meseci vo noksir ja stavam, i sega ako ne ja sogolam i ja sednsm vo noksir nema sansa vo pelena da se iskaka Ne znae da kaze, ama ja imam testirano i po cel den da ne ja sednam nema da se iskaka, stom ja sednam celi kupovi . Zatoa okolu godinka najubavo e da se pocne sa se stvara refleks. Kolky pokasno tolku potesko.
Бебето го придржуваат не седи сам, а зборено е и со педијатар и и рекол - браво мајка, посветено, не туку да ми доаѓаат со пелените на 2 години, па сега видете... Уствари така и почнало. Мајка и го ставила прво на нокшир, оваа ја искарала, се извадила од памет, кога го носела на педијатар, прашала и тоа и го рекол, си барала и по интернет искуство од мајки, за разлика од кај нас, било почеста пракса. Мајка ми ја прашував баш затоа што луѓе се чудев, ми вика па ти кога беше бебе поголемиот дел од мајките така правевме и така и ни препорачуваа, сега многу сте разнежнети за ништо не сакате да се потрудите, мислите покасно полесно е. Нека не се и 6 месеци (нека е и претерување и ова), нека е и година, година и пол, ама три години, па и повеќе од три? Луѓе...не, ве молам. Ајде не сум мајка (нели?!), па не знам, ама се што е над три години знам дека не е во ред. Абе не може така, како?!? Јаде речиси се како возрасен човек, зарем мислите дека е исто? Не е исто. А не секогаш имаш туш да го истушираш, врзан си за тоа, зарем влажни марамчиња се опција кога е големо дете со поголема количина на кака??? Пак ќе речам, нека е и 6 претерување (јас не реков дека тоа е идеално, не знам, ви го пишав и процесот, не се и 8 и 10 месеци, кгоа сакате), ама 3, 3 и пол... кој што сака нека збори, ама не е детето во прашање, мајка до тебе е, а утре ќе имаш проблем со малото и за други работи, па на него ќе му препишуваш како е мрзливо, вакво-такво.
@Lilit за некои работи си во право ,ама сметам дека бебе од 6 месец е апсурд да го ставиш на нокшир. Малово мое е 16 месеци , кога го гледам дека се спрема да кака го ставам на адаптерот на шоља и таму си кака. Ние не користиме нокшир , мене ми е глупо тоа какање во дневна , во детска , пред тв со цртани пуштени и сл. Си се знае такви работи се вршат во тоалет. Затоа и одма малата ја научив на шоља со адаптер. Мое мислење е дека не е убаво да дете од 3 години уште е со пелени ама сепак и до детето си е . Родителите се исто така виновни пошто се работи за нивна комоција . Зошто да се замарам да го малтертирам и него и мене , да го терам постојано на шоља Додека се стекне навиката ќе се прават грешки . Керками рано се научи да кака во шоља . Од две години и порано она се немаше искакано во пелена. За мочкање покасно ама и тоа се реши . Тоес решена бев јас дека е време да ги фрлиме пелените . Во рок од недела ипол се навикна ,дури и навечер беше спремна да спие без пелена. Ако осетеше потреба за мочкање си стануваше , ќе не разбудеше и си продолжуваше после. И за ова морам да се надоврзам. И двајцата од кога се проодени не сакаат да седат во количка . За рака си одат заедно со нас. Може за мене би било полесно да малово си седи во количка да не морам по двајцата да трчам ама нејќе
Јас пак ви се чудам што другарки сте штом вака јавно ги ругате по форуми Нејсе... @Lilit викаш педијатар им дозволил да ги седнуваат на 6 месеци? А се консултирале ли со ортопед? Се што е претерано и со сила може само да му наштети на детето, па така наместо да направат добро ќе си направат поголема штета. Исто така викаш нека не се 6 месеци, нека се 8, 10? Кажи ми од каде ги црпеш овие “правила”? Еве сакам и јас да се едуцирам малку, бидејќи според тебе јас дебело каснам со воспитувањето на моево дете. Повторно ќе употребам клише реченица: Не си мајка, па затоа вака зобриш. Кога ќе станеш мајка, ќе сфатиш дека детето не можеш да го воспитуваш според некои пишани правила, туку треба да се прилагодиш на неговиот карактер, сензибилитет и развој. Со ова не сакам да кажам дека треба да го оставиме детето да прави што сака и да го запуштиме, ама вакви крути правила никако не функционираат. Едниствено што можеш да добиеш е несреќно дете. Јас пре би имала “невоспитано” отколку несреќно дете
Aman vednas se facate za slamka da se kontrate. Kako i kazale nejze i i pustile slika, taka i ona prenesuva. Pa sto ako ne e majka, ne e mala da svati deka nad 3-3.5 godisna vozrast e veke neubavo vo peleni. Mislam deka posle 1.5-2 god. sekoe dete e spremno da sedne na noksir ili adapter na solja.
@An-na јас не ја ругам другарка ми (мене ми е познаничка преку другарка), јас не ја осудувам неа како личност, зборувам за ова прашање. Мешаш баби и жаби, тука има разлика. Зарем ако ми е другарка, братучетка, тетка и не знам веќе што, морам да се согласам? И дефинирај ругање те молам. А читаш за што зборувам или ќе се фаќаш за сегменти кои тебе ти одговараат? А што ќе кажеш за дете од 3 и повеќе години со пелена? А среќно е дете кое веќе е свесно за срамот, има изградени карактерни особини, но се уште не знае да се носи со сите ситуации (нормално де) и се чувствува засрамено? Баш среќно, она го соблекува пред сите, оно се крие и плаче, шоу, сензибилитет на ниво. Децата покажуваат и инает и даваат отпор, така демонстрираат дека се големи и знаат што сакаат (нели *знаат*), не знам баш колку има врска со тоа - спремно е/не е спремно. Или со толкаво детенце да си врзан, да не можеш да отидеш никаде или хигиена да му одржуваш со влажни марамици ако баш и немаш услови да го измиеш. Ама верувајте ми, тоа што го видовме и сведочевме, не беше баш за влажни марамчиња... Не знам што рекол ортопед, можеби и прашале, ама нели, јас не сум мајка, она е мајка, па си знае, така? @MacenceEna , ти си среќна мајка. Може сега ти е тешко, ама на децата кои повеќе одат отколку седат повеќе им се развива мозокот. Потешко е да сака во количка, па да се убедувате да одите.
Да се надоврзам на муабетот , имам купено многу книги. Детскиот развој од раѓање до 3тата година, Исхрана на детето итн итн, цела полица книги ....ама се што го научив ми беше од самата себе . некако природно ми дојде се. Може некој ќе каже рано е ама јас малата ја однесов на забар на година ипол. Покрај мојот преглед ја прегледаа и нејзе . И сега си одиме редовно секоја пола година на систематски преглед на забчињата . Многу е битно миењето заби. Кај нас нема противење и двајцата знаат кога е време за тоа отвараат уста и прво јас им ги мијам па после и сами . Или обратно . Малата сама си вика , мама прави контрола . Во градинка обавезно после ручек си знаеше малата следува миење забчиња и кревет. Дома исто практикуваме. Може нема врска со темата за пелени овој муабет ама ете сакав да споделам
@Lilit Од каде знаеш ти зошто и како мајките не ги научиле децата да какаат до 3 годишна возраст? Имаш сигурни познавања дека ги мрзело, не биле доволно едуцирани, незаинтересирани и сл. или можеби имале и други причини? М? Лесно е од страна да се се суди кога не си во кожата на другиот, нели? Сите тука ќе се согласиме дека не е “нормално” дете на 3 годишна возраст да носи памперс, ама пак ќе прашам кои сме ние да судиме и осудуваме? Јас на пример познавам прекрасни родители на уште попрекрасно 5 годишно дете коешто сеуште носи памперс за спиење. Замисли си? И ни на крај памет не ми паднало да ги наречам мрзи, неодговорни, неедуцирани и сл. Они си знаат зошто детето сеуште носи памперс. Која сум јас да им се мешам во одгледувањето?
^ A што би била друга причина? Еве, како рече, јас не сум мајка, па не знам, кажи ми ти 5 причини за веројатностите зошто би било поинаку? И ве молам, на почнувајте да одите на другата страна на нешата, болни деца, деца со трауми и така натака, збориме за здрави и прави деца. П.С. И да, тоа не значи дека се лоши луѓе и лоши родители. Многу ставате општа рамка на нештата. Тоа нема врска со личноста на човекот, аман... сто пати тоа е кажано на различни теми. Прекрасни луѓе и прекрасно дете...во ред, тоа може да е така, ама не го менува фактот дека нешто се случува и исто не е наш проблем, ама нели затоа постојат теми, ова се вика форум и зборуваме за тоа, ок?
A be gluspodti nekoi bebijna na 6meseci ne ni sednuvaat a ne pak da go sedna na noskir ili sojla. Inaku i nie si kupime noskir i ednas si se mocka vnatre ne go saka mnogu go gleda i bega Ne deka ke i izvadam pelena oti uste ne znae za toa ama sakam letovo da se uci po malce na toa.
Кој оди во крајност? Не би знаела кои се причините. Не сум била во таква ситуација, а се надевам нема ни да се најдам. Глупо би било сега да нагаѓам.
Еве ја прашав другарка ми со бебето на нокшир, вика ве читам и се смеам, јас ќе ја ставам сликата специјално ако сакаш ако не им се верува, и онака кака и во очи те гледа насмеан. Прашала и ортопед и рекол дека е доволно цврст и да седи и на нокшир, ама да го придржуваат да не се преврти зошто уште немаат осет да се чуваат и дека си е се во ред со неговиот развој. Ама ете дечкото го смрзело да седи неделава си ја фатил црногорската, изгледа топло му е, ни на нокшир, ни никако сакал да седи, му се лежело на човекот, ама она и понатака режимот му го спроведувала и си е навикнат, штом го соблечела си вршел работа на хартија или платнена пелена, си лежел и уживал. Вика јас се исплашив сега мрза како го фати, пак ќе фати по старо, ама не, штом го соблечам чиста му е пелената и одма ќе си заврши работа, не заборавил дека така му е поубаво, а и го фаќала нервоза кога му се кака, почнувал да се црвенее кај веѓите и кенкал, па одма го соблекувала и одма среќна фаца, така што и практично си давал веќе знаци што му се прави. Кога биле излезени имала некои мушамки (не знам кои се тие, веројатно вие знаете) и во тие, ама не попуштала ни тогаш, досадно за досадно, ама и на двајцата им било поубаво. И ме поправи, ах лоша тетко, тоа било минатиот месец кога почнале, сега има 7 и пол месеци. Јас се извинувам, ќе се поправам со пакет пелени. Вика кај сте ми ја погодиле темава, сабајле била на дружба со други мајки и една и рекла - е да бе твоето и буквите да не ги знае, вика така ме погоди, што да ти кажам... од туѓи фрустрации, да не смееш да си кажеш за своето. Што погрешно па и реков, не ја сметам за помалку мајка ако нејзиното не го прави тоа, ама не мора да ме омаловажува ако она самата смета дека не е доволно добра мајка. Пошо ете јас не сум мајка, ама ете она од позиција на мајка забележала едно нешто - ти нема да ги навредиш, ама они ќе се најдат за навредени од твојот успех затоа што се сомневаат во нивното мајчинство и ќе те направат лом, а ти не си ни имал намера да ги навредиш нив. И многу сте чудни луѓе. Мојата наставничка во основно викаше - нема лоши деца, има само непосветени родители. Од оваа позиција мислам дека сега некоја наставничка да го изјави ова, ќе биде претепана од родителите.Тогаш никој ништо не викаше на тоа, туку сите родители климаа со главите и не се навредуваа. Ако мене ме мрзи да си ја исчистам веднаш флеката и имам упропастено еден куп убави блузи од што не дејствувам веднаш, ме прави само мрзлива за одредена работа, што не значи дека сум за друга и не значи дека сум лош човек ама факт е дека сум била мрзлива и тоа е тоа. И да ова е жива вистина, ама една особина за една работа не ми ја сочинува цела личност. Така што... наместо да се расправате, сакате нокшир, сакате на нешто, ете убав совет да го примените да немате мака за понатака. И така, нека се и година и година и пол до две, ама три и над три... кој како сака нека збори, ама не...тоа не е во ред и крај. Кои се причините не знам и не мора ни да знам, ако е здраво право детенце, не знам што со сила го прават спротивното... не разбирам и сметам дека не треба да биде разбрано и одобрено, не е во ред!!! П.С. Се сеќавам порано имаше еден пост, една се жалеше од свекрвата и го оставало детето да врши работа кај стигне и она собирала по него, па мајкава не можела да му фати ред. И ајде нели, они си знаат... супер е све.
^ Браво за другарка ти. Јас на таа возраст имав други приоритети за детево. Нокширот кај и да е сега ќе ни дојде на ред на 13 - 14 месеци. Инаку... тоа што така и изреагирала мајката не значи дека истата се сметала себе си за недоволно добра (која констатација ) туку можеби информацијата на твојата другарка ја сметала за фалење. Да не се лажеме, ама има еден куп примери каде што родителите од пуста желба нивното дете да биде прво во се, го форсираат детето до крајни граници !: не викам дека другаркати е таква, да се разбереме) Како и да е, секој родител најдобро си го познава своето дете и знае што е добро за него во дадениот момент. Вие од страна можете само да претпоставувате. Ако за едниот нокширот е приоритет број еден, за друг е тоа нешто сосема друго. И така...
^ Не знам дали си свесна како звучеше постов, ама веќе кога го спомна фалењето, епа тука некаде она со приоритетите кои претпоставувам по некое мерило сметаш дека се многу поважни. Само на нокширот биле фокусирани, убедена сум, чунки најважен...ништо друго, ама баш ништо друго... Ај и онака не чита, се надевам ќе се зачлени па сама да си каже. Сигурно фокусот бил дај да побрзаме со какањево, па да се префрлиме на таблица множење да ги искомплексирам другите мајки. Да, знам дека има такви мајки, ама знаејќи ја другарка ми, воопшто не е таква, а башка што е наставничка во приватно училиште и има остри принципи по основ фалење на деца и градење на нивната личност. Не знам кој и бил проблемот на другата мајка, ама како што има такви кои ги форсираат своите деца, има и такви кои ги мрзи, па се критикуваат. Секогаш ја има таа борба помеѓу мајките која е подобра, која повеќе знае, која повеќе се грижи... еве јас како немајка нели... НЕЛИИИ... многу убаво го гледам од страна и е толку смешно и толку глупаво истовремено, не можам да објаснам. Сите родители се добри бидејќи така знаат и умеат, но исто така треба да бидат отворени да учат што повеќе. Ме фасцинира како мислат дека они мораат да знаат се, па никој не го очекува тоа бре!!! Ни треба, ни па можеш да знаеш се, ама затоа не се дочекува ништо на нож, од ваму ќе поднаучиш нешто, од онаму ќе поднаучиш нешто и ќе си признаеш дека нечии начини се помудри од твоите, твоите се помудри од нечии други и во принцип, овакви како какање (оф леле) се многу практични работи кои бараат практични и мудри решенија. А не, на некого му успеало и сега како тоа, не е можно, мене друго ми е приоритет, бла бла... Кој како сака, ама пак стојам на тоа, не може дете од над три години и повеќе од три години во пелена и точка. Не е до детето, до родителот е. Малите кој како смета, мене ми беше чудно за 6 месечново дур не го видов со свои очи (мислев дека помеѓу една и две години се решава и тоа прашање), епа одам по таа логика, кога може тоа, може и три годишно дете и крај! Ах уел, уште еднаш да се потсетам дека форумов е за жени, краљици, госпоѓи, мајки, богињи... не можеме да се разбереме никогаш.
Abe lugje od dete do dete ima razlika i site deca ne mozat da bidat isti, nekoe od 6 meseci e sprrmno, nekoe od godinka, nekoe id 2 godini itn. Kako sto site lugje sme razlicni taka i decata. Mene pak majka mi me naucila od 9 meseci da odam bez pelena zatoa sto sum se gaduvala i ne sum trpela ni mocki ni kaki, jas nekolku pati ja preprasuvam dali e sigurna deka od 9 meseci sum gi isfrlela pelenite i taa do den denes si stoi zad kazanoto, zatoa sto ete i mene ne mi se veruvase kako moze od tolku mala. Sin mi e 2.5 god i id 2 god go nauciv da kazuva koga ima kako da sexnuva na noksir i eve do den denes stom mu dojde da kaka odma mi kazuva mamo ima kako i si kaka vo noksir, a za mocanje seuste vo pelena i go ucam i ucam ama slabo ni odi i sega sto da pravam jas? Kako na sila da mu ukazam deka ne se moca vo pelena tuku vo noksir? Nekoi raboti ne se tolku ecnostavni kako sto sakame i muslime da bidat. Dzabe e da se zboruva od strana pogotovo lugje koi ne go iskusile istoto, koga kje bidat i tie majki/roditeli togas neka dojdat da pisat za pelenite, lesno e da se vodi smetka na tugj racun