Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.839
    Допаѓања:
    109.355
    А пред колку време вечера пред да спие?
    Да не е гладна, па со водата се полева за да наполни меше. Чим и за брзо време одма мокри може и мешето е празно..
    Пробај пола час пред сон да даваш вечера.

Или да не спие во многу топло, влажноста како е во собата, да не ја покриваш или облекуваш многу.

Но секако, може и да е само навика, јас само нафрлам што ми текнува :)

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  2. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Од летото е вака, спие непокриена со тенки памучни пижамки, влажноста е ок имаме таков мерач и е 50 до 60.И јас мислев дека е до јадењето пошто давав 2ч пред спиење, сега давам пред спиење.
    Секако е пробано и по топло и по ладно и исто е.
    Едино ми текнува дека може сака да го 'цуца' шишето затоа што претходно имаше цуцла.

На emkaemka и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. emkaemka

emkaemka Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    7.839
    Допаѓања:
    109.355
    Поткрени ја и дај и вода од чашка ноќеска или наполни шишето голтка вода :)

На BabyT* му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Мојата малку поголема беше (2год и 2месеци) кога ги откажа пелените ама и мене ме фати малку неспремна.
    Еве како јас правев.

Оставав дете по гаќи,ни за шетање ни за спиење пелена, ни будење за мочкање-ништо.
    Ќе се помочкаше некогаш,ќе заплаче дека и е незгодно така мокра, па за следно мочкање ќе каже.
    Навечер ме будеше сама, а и сега исто прави ако се осети, дали е 2 или 5 сабајле небитно,сеќава и одиме да мочка.
    Неретко е утоп мокра,помочана, ама одма ја соблекувам,и не се расонила до сега ,дури одвај осеќа додека менувам алишта.
    За шетањето,не се устручувам, ни ми е срам ни незгодно,ни безобразно да застанам покрај улица и да се измочка.
    Ја соблакам,ја држам, завршува и си продолжуваме.
    Каков нокшир влечкање со нас,нема шанса, дете е тоа.

На mal.ecka, Meckicja, Sexybaby86 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Значи сака само дома. Буквално држе и трпе додека не сме дома да се измочка. Не сака ни кај баба и, се нервира и плаче.
    Денеска планирам да не ставам навечер па ќе видиме како ќе поминиме.

6. Chanell*

Chanell* Форумски идол

Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.393
    Допаѓања:
    32.817
    Уште и е ново.
    Ќе се навикне.
    И мојата беше така.
    Со финта, отидовме заедно во Либерта да избере нокшир за кај бабите, си одбра едни што свират кога ќе се измочка во него, па еее кои радости беа за да мочка кај нив :)

На mal.ecka, Sexybaby86 и BabyT* им се допаѓа ова.
  7. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Супер, се надевам и ние ќе се фалиме за некоја недела.

8. julia87

julia87 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2016
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    286
    Здраво, Син ми има 4 години и 2 месеци . Се одвикнавме од памперс успесно негде кога имаше2,5 години .До 3,5 години се бесе во ред , потоа почна да трпи и да не казува дека му се мочка па оравме да го потсетуваме за да не трпи многу , не се мочкаше во ѓаќи али многу трпеше. Навечер немам пробем не му се случило никогаш да се измочка. Сега казува за мочкање али знае негогас да закасни , односно се подмочкал многу малку во ѓаќи. Вчера се случи нова ситуација, се покака во ѓаќи. Незнам како се случи се зачудев , му беше срам . Смирено реагиравме не го карав воопшто , му ојаснувам цело време но кога е заигран ја игнорира потребата дека му се моча. Што предлагате , да го носам ли негде ? Некој со слично искуство или совет некој ?

9. lovely girl M

lovely girl M Истакнат член

Се зачлени на:
    20 септември 2018
    Пораки:
    577
    Допаѓања:
    626
    Pocekaj mozi samo mu e period toj e vekje golem I razbira. Ako mu se povtoruva nekolku pati togash razgovaraj so pedijatarot. Ama mislam deka ke si bide ok.

10. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Има ли некој проблем со седнување на детето на нокшир или шоља и како се справил? Значи буквално вришти и не сака да седне. На нокшир сум успевала да ја залажам со песнична на телефон ама 1 мин ќе поседи и станува. 20 месеци е и зборува многу за возраста, ама за какање не кажува од страв да не ја уседнам на нокшир. И ако ја приметам дека кака и и речам стој да донесам нокшир, прекинува и вика не мамо, нејќам. Не ја форсирам, ама и кажувам дека е голема веќе за пелени, ама пак исто. А на лето ќе имаме бебе и сакав сега да почнам со одвикнување тогаш да не биде уште потешко кога ќе го гледа бебето со пелени.

11. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Исто е и ќерка ми 2г и 2м и никогаш не сакаше да седи ни на нокшир ни на адаптер и не ја форсирам. И ние на лето ќе имаме уште едно бебе, ама на сила ништо не бива. Јас си зборам секој ден и таа убво знае каде се кака и мочка ама ете уште не е спремна. Мислам како и за се друго когае се спремни сами ќе ни кажат, сепак мислам дека 20 м е уште и малечка.

На CurlyBlossomGirl, mal.ecka, Mimmi39 и 2 други им се допаѓа ова.
  12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.493
    Допаѓања:
    17.226
    Едноставно детето не е спремно и крај.Кога гледаш дека детето плаче и несака го оставаш.Тоа што ќе има уште едно дете нема врска.Ние бевме така,едно новороденче и другото 2 ипол години.Менувавме на двете деца пелени.На три години сам си кажа си ги батали пелените,без да му зборувам објаснувам.Он тогаш си се осетил спремен.И така испадна,од прв момент кога тргнавме пелена немаше направено ни една грешка,ни денски,ни преку ноќ.

На PeachGirl, Lady*Bug, Sexybaby86 и 8 други им се допаѓа ова.
  13. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Ако планираш да ја одвикнеш ќе и ги извадиш пелените и со многу трпение ќе се обидуваш да сфати дека има место за мочкање и какање, плус и непријатно ќе и биде дека е мокра.
    Тоа што збори не значи дека е спремна, тоа што ќе имате бебе исто не треба да е фактор ако одбива сега.
    А тоа што се прекинува во какање зашто и викаш стој да донесам нокшир не е нешто добро, можеш да ја прашаш "ти се кака? Сакаш на нокшир или во шоља" ако продолжи во гаќи ништо, ја оставаш и додека ја миеш и кажуваш "следен пат ќе ми кажеш... ќе седнеш на нокшир..." лабаво ќе си правите муабет.
    За голема не е, ама секако е можно да се одвикне, само додека им кликне, после е песна лесно

На elimkd, Lolipop23, CurlyBlossomGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  14. lady.N

lady.N Популарен член

Се зачлени на:
    17 август 2011
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    1.132
    Пробани се сите варијанти, и зборам цело време кога ја мијам дека треба да ми каже, да кака како мама на шоља, и купив и адаптер со мачиња оти многу ги сака, и не и не. Кога и кажувам ми вика да,да и ако пробам да ја ставам пак исто. Како да има некој страв од седење на нокшир и шоља. Ваљда не е спремна, ама не знам дали ќе и помине стравот со време или треба некако да интервенирам..

На mal.ecka и Autumn_ им се допаѓа ова.
  15. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.415
    Не ја форсирај, исто е и со ќерка ми, кажува пред да кака, но не сака на нокшир. До сега само два пати го искористи. Ќе се опушти и ќе се научи за некој месец. И синчето ми се одвикна скоро на 3год од памперс.

На mal.ecka и lady.N им се допаѓа ова.
  16. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Со интервенирање баш можеш да го одложиш.
    Пробај пак за неколку месеци.

На lady.N му/ѝ се допаѓа ова.
  17. monik55

monik55 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.982
    Допаѓања:
    59.651
    Леле уште кој ќе има бебе на лето:inlove::inlove:
    Честитки од:l:
    И ние почнавме со одвикнување целта ми е до лето да биде одвикнат.
    Сега за сега сака само на адаптер никако на нокшир и кажува само за какање, ама кажува кога му е ептен зорт па трчаме:D

На mal.ecka, Sexybaby86, lady.N и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Milaаа991

Milaаа991 Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2018
    Пораки:
    2.915
    Допаѓања:
    11.385
    Ајде со лесно да ни е на сите! ❤️

На Sexybaby86, lady.N и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  19. Autumn_

Autumn_ Популарен член

Се зачлени на:
    28 август 2017
    Пораки:
    892
    Допаѓања:
    2.504
    Веројатно не е спремна, не ја враќај на пелени само, ако сте ги извадиле терајте без нив, ќе сфати, евентуално оние гаќичките за одвикнување што не сум сигурна колку ефект би имале ама не сум пробала со нив.
    Нокширот стави го на едно место и не го носи по неа, многупати имам прочитано дека така е подобро за да сфатат.
    Почитувам тоа што рано сте почнале со одвикнување, јас немав храброст а исто чекавме друго бебе па двајцата си носеа пелени, со лесно

На Dikinzi и lady.N им се допаѓа ова.
  20. Vanjce09

Vanjce09 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    37
    Ve molam za sovet. Kerka mi ke polni 3 I pol sega. Seuste mocka kaka vo pelena. Taman se odvikna eden period I pocna da kazuva I povtorno. Mi kazuva otkako ke ja napravi beljata, a cel den ja sednuvam na noksir I nekogas se mocka kaka nekogas ne. Koga I zboruvam I objasnuvam me ignorira, ne me slusa. Dali nekoj imal vakva situacija I sovet ve molam.