Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    135.302
    Јас не мислам дека има нешто лошо во тоа да го седнуваш уште мало на нокширче. Напротив, сметам дека така полесно ќе го прифатат т.е мали се, не разбираат, па како почнуваат да сфаќаат нокширчето не им е нешто ново и непознато. Јас почнав од 7-8 месеци да го ставам само за какање и од тогаш се нема покакано туку коа сака да кака ме гледа во очи и ми прави некои гримаси. 14 месеци е сега почнува и за мочкање да покажува знаци, се држи за пелената и вика мама мама. Ако изреагирам одма мочка во нокширчето.

На Lolipop23, *malenavolena*87, Stressed Out и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.185
    А која е поентата да ставам дете од 7м на нокшир?
    По мене , само малтретирање. Нема потреба од форсирање.
    Мојо е точно 3 и со пелена. И ич не ми чуе. Пробав, не беше заинтересиран. Да му правам трауми од тоа не сакам.

На eli25, srekice, nadja.d и 7 други им се допаѓа ова.
  3. Осе

Осе Популарен член

Се зачлени на:
    14 април 2020
    Пораки:
    2.649
    Допаѓања:
    7.584
    Зарем и за ова бе...(facepalm)
    На 6 месеци не се свесни кај се ,сакаат се да прават а ништо не можат ,кажувала кога и се оди во вц :@:@:fubar:

На *malenavolena*87 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Sesil

Sesil Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    27 ноември 2014
    Пораки:
    6.993
    Допаѓања:
    135.302
    Не го ставив со намера да го форсирам, туку полесно да ја помине адаптацијата. Ете не правеше проблем. Немав и немам намера за било што да форсирам. Ако првите 2-3 пати не оди ко шо треба одложуваме за некој период. Трауми од ништо неќум да му набивам.

Последна измена: 17 февруари 2021
    На Lolipop23, Chantal, Sexybaby86 и 3 други им се допаѓа ова.
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    32.447
    Се до пред 18 месеци (еве ако сакаш за пократко година дена кога детето почнува да користи активно комуникација) е тренинг на мајката не на детето. Сама кажа почнува да прави фаци кога кака уште од мало. Ти си му ги научила фаците, не научило тоа да кажува дека му се кака. Ама ОК ако вас ви одговара терајте така.

На kukla21, *malenavolena*87, Осе и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Мене Сесил ме интересира како седеше само на нокшир на 7/8 месеци :)

7. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.563
    А зошто имам чувство дека како да и замеруваш на членката?
    Што е толку страшно ако го научила,па не се сите деца исти,еве јас сум кажувала на 1 година брат ми преку 3 а иста мајка не воспитувала. Што е толку страшно ако се проба,зошто одма трауми ова она.

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    32.447
    Спомнав некаде трауми????
    Ја навредив ли со нешто па да ми се пуштиш вака.

Само кажав дека пред да научи детето активно да комуницира мајката се учи да му ги чита знаците на детето, не се учи детето да кажува зашто нит е свесно што прави нити знае да каже/покаже што му се прави. Инаку има жени што се тренираат себеси да не стават ич пелени на деца. За мене лично е бесмислено, ама ако некоку одговара така да прави така нека прави.
    И фала ти што мене ме нападна за мислење.

9. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.563
    Wow wow полека смири страсти,како тоа ти се пуштив,ај прибери се,не се возбудувај толку.
    Еве те цитирам како ти и кажуваш на мајката што како и болд ОК,као не е ок ама терајте,chill малку,нема правила,сите деца се различни.

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.010
    Допаѓања:
    32.447
    Скроз искулирав еве. Да не траиматизирам и тебе. Пошто во болдот што го стави стварно траума пишува.
    И пак не разбираш што сакам да кажам со тоа што го кажувам. Нејсе. Немам намера да се оправам ако не разбираш. Ако сакаш да разбереш читај што сум напишала. И која е понетата на напишаното. И кој е трениран во случај на мали бебиња.

11. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.563
    Жено,детето и дава знаци,значи НЕЈЗИНОТО дете ете од помало можеби комуницира,што сакаш да ја убедиш?

12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.492
    Допаѓања:
    17.221
    Се додека детето не земе само да каже,да се соблече,да проба да се воздржи,џабе ни се фаците.Барем според мене.

На Ananana, lackygirl, eli25 и 2 други им се допаѓа ова.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.185
    Секое дете прави фаци кога кака, од новороденче.
    Не е целта да се убедуваме. Нит е природно, а ни потребно да го ставаш уште неседнато на нокшир.

На lackygirl, srekice, JoyJoy и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.563
    Извинете ама понекогаш кога ќе читам вака како свекрви сте,метафорично.
    Дете на 8 месеци веќе седи,секој може да проба и да види како реагира неговото дете,ете нејзиното соработувало,не гледам ништо неприродно во тоа,а за колку е потребно исто не би дискутирала,зошто во секој случај е подобро да кажува отколку да ставаш пелени,колку побрзо го научиш толку поголем е благодетот.
    Другарка ми после 12 месеци исто пробуваше ама малиот не беше спремен,2 и пол е сега уште се со памперс,ама сега да ја напаѓаме дека пробала ми е надвор од памет. За се, дури не пробаш нема да знаеш.

15. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.185
    Зборуваме за дете од 7м, не 12.
    Пред година нема никаква потреба за тоа.
    Да, како свекрви сме. :)

На eli25, Ringishpil_, nadja.d и 2 други им се допаѓа ова.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Мене па вашиот муабет ми е како свекрвите што ги одвикнале децата на 6м од пелени.
    Пробуваат да ви кажат да правите разлика од дете одвикнато од пелени и дете што се мочкало/какало на нокшир по чиста случајност.
    Ви викат дека не е грешка туку е тотално губење на време да го ставате на таа возраст детето на нокшир. Апсолутно ништо не постигнувате.

На lackygirl, srekice, Ringishpil_ и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.563
    Не,споредбава е бесмислена,јас не солам памет и не осудувам како што по дифолт нели прават свекрвите ;)
    И како е губење на време кога ете членката го научила,ама не,и објаснија дека не е така како што таа си замислува.

18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Му ги научила гримасите пред какање и го седнува. Тоа сакат да кажат членките незнам зошто не сакаш да разбериш. И самата членка си кажа дека правело фаца и она го седнувала.Не солат памет, прочитај повторно ќе видиш.

На lackygirl, srekice и JoyJoy им се допаѓа ова.
  19. Stressed Out

Се зачлени на:
    19 октомври 2018
    Пораки:
    2.723
    Допаѓања:
    14.563
    Прочитав јас многу убаво,небитно како, тие имаат комуникација и детето не носи пелени,значи успеала...а меѓу редови и беше речено дека не требала толку рано.

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Јас па разбрав дека дете носи пелени и мајката го става на нокшир кога го приметува дека кака. За мочкање се држело за пелена што е далеку од тоа дека детето е одвикнато од пелена.
    Затоа ти викам прочитај пак.

На lackygirl, srekice, Ringishpil_ и 4 други им се допаѓа ова.