Одвикнување од носење пелени

Discussion in 'Дете' started by slavica999, May 8, 2010.

1. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Јас не мислам дека има нешто лошо во тоа да го седнуваш уште мало на нокширче. Напротив, сметам дека така полесно ќе го прифатат т.е мали се, не разбираат, па како почнуваат да сфаќаат нокширчето не им е нешто ново и непознато. Јас почнав од 7-8 месеци да го ставам само за какање и од тогаш се нема покакано туку коа сака да кака ме гледа во очи и ми прави некои гримаси. 14 месеци е сега почнува и за мочкање да покажува знаци, се држи за пелената и вика мама мама. Ако изреагирам одма мочка во нокширчето.

2. duffi

duffi Форумски идол

А која е поентата да ставам дете од 7м на нокшир?
    По мене , само малтретирање. Нема потреба од форсирање.
    Мојо е точно 3 и со пелена. И ич не ми чуе. Пробав, не беше заинтересиран. Да му правам трауми од тоа не сакам.

eli25, srekice, nadja.d and 7 others like this.
  3. Осе

Осе Популарен член

Зарем и за ова бе...(facepalm)
    На 6 месеци не се свесни кај се ,сакаат се да прават а ништо не можат ,кажувала кога и се оди во вц :@:@:fubar:

*malenavolena*87 likes this.
  4. Sesil

Sesil Moderator Staff Member

Не го ставив со намера да го форсирам, туку полесно да ја помине адаптацијата. Ете не правеше проблем. Немав и немам намера за било што да форсирам. Ако првите 2-3 пати не оди ко шо треба одложуваме за некој период. Трауми од ништо неќум да му набивам.

Last edited: Feb 17, 2021
  5. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се до пред 18 месеци (еве ако сакаш за пократко година дена кога детето почнува да користи активно комуникација) е тренинг на мајката не на детето. Сама кажа почнува да прави фаци кога кака уште од мало. Ти си му ги научила фаците, не научило тоа да кажува дека му се кака. Ама ОК ако вас ви одговара терајте така.

6. FreeMind

FreeMind Форумски идол

Мене Сесил ме интересира како седеше само на нокшир на 7/8 месеци :)

7. Stressed Out

Stressed Out Популарен член

А зошто имам чувство дека како да и замеруваш на членката?
    Што е толку страшно ако го научила,па не се сите деца исти,еве јас сум кажувала на 1 година брат ми преку 3 а иста мајка не воспитувала. Што е толку страшно ако се проба,зошто одма трауми ова она.

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Спомнав некаде трауми????
    Ја навредив ли со нешто па да ми се пуштиш вака.

Само кажав дека пред да научи детето активно да комуницира мајката се учи да му ги чита знаците на детето, не се учи детето да кажува зашто нит е свесно што прави нити знае да каже/покаже што му се прави. Инаку има жени што се тренираат себеси да не стават ич пелени на деца. За мене лично е бесмислено, ама ако некоку одговара така да прави така нека прави.
    И фала ти што мене ме нападна за мислење.

9. Stressed Out

Wow wow полека смири страсти,како тоа ти се пуштив,ај прибери се,не се возбудувај толку.
    Еве те цитирам како ти и кажуваш на мајката што како и болд ОК,као не е ок ама терајте,chill малку,нема правила,сите деца се различни.

10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Скроз искулирав еве. Да не траиматизирам и тебе. Пошто во болдот што го стави стварно траума пишува.
    И пак не разбираш што сакам да кажам со тоа што го кажувам. Нејсе. Немам намера да се оправам ако не разбираш. Ако сакаш да разбереш читај што сум напишала. И која е понетата на напишаното. И кој е трениран во случај на мали бебиња.

11. Stressed Out

Жено,детето и дава знаци,значи НЕЈЗИНОТО дете ете од помало можеби комуницира,што сакаш да ја убедиш?

12. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се додека детето не земе само да каже,да се соблече,да проба да се воздржи,џабе ни се фаците.Барем според мене.

Ananana, lackygirl, eli25 and 2 others like this.
  13. duffi

duffi Форумски идол

Секое дете прави фаци кога кака, од новороденче.
    Не е целта да се убедуваме. Нит е природно, а ни потребно да го ставаш уште неседнато на нокшир.

lackygirl, srekice, JoyJoy and 4 others like this.
  14. Stressed Out

Извинете ама понекогаш кога ќе читам вака како свекрви сте,метафорично.
    Дете на 8 месеци веќе седи,секој може да проба и да види како реагира неговото дете,ете нејзиното соработувало,не гледам ништо неприродно во тоа,а за колку е потребно исто не би дискутирала,зошто во секој случај е подобро да кажува отколку да ставаш пелени,колку побрзо го научиш толку поголем е благодетот.
    Другарка ми после 12 месеци исто пробуваше ама малиот не беше спремен,2 и пол е сега уште се со памперс,ама сега да ја напаѓаме дека пробала ми е надвор од памет. За се, дури не пробаш нема да знаеш.

15. duffi

duffi Форумски идол

Зборуваме за дете од 7м, не 12.
    Пред година нема никаква потреба за тоа.
    Да, како свекрви сме. :)

eli25, Ringishpil_, nadja.d and 2 others like this.
  16. BabyT*

BabyT* Популарен член

Мене па вашиот муабет ми е како свекрвите што ги одвикнале децата на 6м од пелени.
    Пробуваат да ви кажат да правите разлика од дете одвикнато од пелени и дете што се мочкало/какало на нокшир по чиста случајност.
    Ви викат дека не е грешка туку е тотално губење на време да го ставате на таа возраст детето на нокшир. Апсолутно ништо не постигнувате.

17. Stressed Out

Не,споредбава е бесмислена,јас не солам памет и не осудувам како што по дифолт нели прават свекрвите ;)
    И како е губење на време кога ете членката го научила,ама не,и објаснија дека не е така како што таа си замислува.

18. BabyT*

BabyT* Популарен член

Му ги научила гримасите пред какање и го седнува. Тоа сакат да кажат членките незнам зошто не сакаш да разбериш. И самата членка си кажа дека правело фаца и она го седнувала.Не солат памет, прочитај повторно ќе видиш.

lackygirl, srekice and JoyJoy like this.
  19. Stressed Out

Прочитав јас многу убаво,небитно како, тие имаат комуникација и детето не носи пелени,значи успеала...а меѓу редови и беше речено дека не требала толку рано.

20. BabyT*

BabyT* Популарен член

Јас па разбрав дека дете носи пелени и мајката го става на нокшир кога го приметува дека кака. За мочкање се држело за пелена што е далеку од тоа дека детето е одвикнато од пелена.
    Затоа ти викам прочитај пак.