Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одвикнување од носење пелени

Дискусија во 'Дете' започната од slavica999, 8 мај 2010.

1. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    Мој совет е кога еднаш ќе се тргне памперсот, да не се враќа воопшто. Со вадење, ставање децата се збунуваат. Јас извадив одеднаш. Се вооружав со куп гаќи, водоотпорен чаршави и нерви. Грешеше не дека не, но не посегнав пак по памперсот. Некогаш треба да сме поупорни.

На IRBBB, mal.ecka, koritsaki и 2 други им се допаѓа ова.
  2. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.491
    Допаѓања:
    17.218
    Тоа ти е меч со две острици,може ќе успееш,а може и контра ефект да добиеш ако детето не е спремно и се уплаши од нокширот па му се створи одбивност.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Luna91

Luna91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2013
    Пораки:
    3.168
    Допаѓања:
    17.680
    Јас заборам во случај на прифаќање на нокшир. Познавам мајки кои тргаат памперс, но го враќаат ако одат надвор, за спиење и сл. Е тогаш децата се збунуваат. Па дури и подоцна создаваат аверзија кон нокширот затоа што знаат дека секако ќе им биде вратен памперсот.

На mal.ecka и simona_baby им се допаѓа ова.
  4. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Денес без пелена пробав. Ма ни три секунди не седи на нокшир. Несакаше да се измочка во гаќички а не ни даде да ги соблечам. Ги бендиса дека џиџани. И облеков памперс врз гаќички, и се измочка.
    Не ми иде мене ова, тешко ќе биде изгледа. Или е уште мала|(

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. CurlyBlossomGirl

CurlyBlossomGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 февруари 2018
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.918
    Колку годинки е?

6. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    Сега наполни две

7. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    21.181
    Мислам дека не е спремна.
    Зимоска мали беше 2 год, пробував да го ставам на нокшир, бегаше од него, или ако го натерав да седне, веднаш стануваше без да се измочка. Или ако се измочкаше еднаш во нокшир на среќа, после не знаеше да каже дека му се моча( не ни знаеше дека ќе моча), па само бришев мочки од ламинат.
    Сега е 2 год и 5 мес, ај викам да пробам и веднаш сфати. Првите 2 дена грешеше помалку, веќе не.
    После 2 дена не му ставав и ноќе. Досега не згрешил. Еве го цела недела како е одвикнат.
    Ич не очекував дека ќе е толку лесно.

На lackygirl, happygirl, BabyT* и 8 други им се допаѓа ова.
  8. CurlyBlossomGirl

Се зачлени на:
    23 февруари 2018
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.918
    И според мене е малечка, не форсирај дека мора баш сега да научи. Остави ја да подзаборави се, па после некој месец пак обиди се.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    Исто мислам дека не е спремна. И јас на 2 години почнав да пробувам неколку дена, ама немаше интерес од негова страна и престанав да го форсирам. После на 2 г. и 4 месеци сам побара дека сака во нокшир да моча и од тогаш е без пелени.

На srekice и CurlyBlossomGirl им се допаѓа ова.
  10. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    606
    Еве јас пак да пишам тука. Го вратив памперсот не иде и не иде не сака да седне на нокшир не кажува не сака на шолја и згора на се цели 5 дена не се беше искакал. Гледав мачно му беше. За некој ден ке пробам пак.

На srekice му/ѝ се допаѓа ова.
  11. CurlyBlossomGirl

Се зачлени на:
    23 февруари 2018
    Пораки:
    560
    Допаѓања:
    3.918
    Мајка мој совет ти е да не пробуваш за некој ден, не форсирај за брзо, остави го да подзаборави и да се опушти. За тоа време изгледај некое видевце на нет за откажување и раскажувај му го(збори му за тоа, не нападно, се разбира) процесот како приказна за друго детенце и за некој месец пробај пак. Нека не биде за 5-7 дена, ќе му створиш одбивност.

На srekice и Chantal им се допаѓа ова.
  12. АнеАце

АнеАце Истакнат член

Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    357
    Допаѓања:
    606
    Се си мислам дека и сега створи одбивност со тоа што почна да се стиска и да не кака. Ништо ке оставам можеби и месец да мине и повеке и ке пробам пак. Но баш сакав да го тргнеме памперсот пред третата година. Во август полни 3. Трпение само

На CurlyBlossomGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. S.J.Parker

S.J.Parker Популарен член

Се зачлени на:
    3 јули 2014
    Пораки:
    1.086
    Допаѓања:
    7.346
    Ги фрливме пелените :party::party:
    Иако мислев дека не е спремна Антонија и и го вратив памперсот по еден ден обидување, вториот ден ја тегнеше сама пелената и викаше ми се моча. Ја соблеков и ја ставив на нокшир и се измочка. Потоа сакав пак да и наместам пелена ми кажа дека сака гаќи и тоа тие со Пепа пиг. Истиот ден згреши само еднаш т.е. пушти и се сецна и држејќин се дотрча кај мене да ми каже дека и се моча и се домочка. Пет дена нема погрешено ниту еднаш (еднаш со баба и за какање), но проблем ни е какањето. Некој и кажал дека е бљак какањето и сега не сака да кака во нокшир (во пет дена два пати какаше на нокшир зошто кака преку еден ден) и сега не сака да кака ниту на нокшир ниту на адаптер па ќе барам чаре.
    Инаку по три дена и ги тргнав пелените и преку ноќ и преку пладневна дремка зошто се будеше со сува пелена и нема згрешено досега.
    Не мислев дека ќе оди така лесно, но дефинитивно кога е спремно детето иде мноооооогу лесно. Можам да кажам дека тука немав никаква улога освен што два месеци уназад и зборев за мочкање на нокшир зошто е голема дада и ја носев со мене во тоалет да гледа како тоа се прави.

На IRBBB, paleska3, lackygirl и 5 други им се допаѓа ова.
  14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.008
    Допаѓања:
    32.442
    Пробај да го одвикнеш прво од тоа што полесно го прифаќа.
    Мојот прво се одвикна од пелени за мочање. Кога му се какаше бараше пелена и така какаше. Му требаа едно 6 месеци да ги тргнеме пелените и за какање.
    Не мора се одеднаш.

@S.J.Parker нека се навикне убаво за мочање па потоа ќе работите на какање надвор од пелени. Ништо страшно.

Сега на 5 години сеуште кака само со адаптер на шоља. Не сака директно да седне. Мал бил (и го разбирам голем му е отворот на шољата веројатно). Вика ако ми најдеш шоља како во градинка ќе какакм без адаптер. Се навикнавме да носиме адаптер кога патуваме и ќе му допуштиме да си реши сам кога е доволно голем за директно на шоља да кака.

На Chantal, S.J.Parker, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  15. srekice

srekice Популарен член

Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    4.105
    Допаѓања:
    10.416
    @hello-kitty.90, @CurlyBlossomGirl, @Coco31 Јас помислив дека е. Пишав и погоре, еднаш бараше да и тргнам пелена, клекна и се искака на подлогата за играње. И за мочкање мислев ќе сака, ако се измочка во нокширот макар со облечени гаќички. Она дури и сама се брише кога и менувам пелени. Ама ете, несака за жива глава да седне. Има два нокшири. Не ја форсирам, ке почекам до крајот на летото, како ве читам сите деца даваат знак.

@S.J.Parker Браво за лепотицата.
    Јас некаде читав околу ова што го пиша. Во ниеден случај не смее на детето да му се каже дека тоа е гадно, смрди или ред други работи. Значи тоа е физиолошки процес и мора да е свесно. Карај ги другите да не и зборат така. Исто и за половите органи, треба да знаат како се викаат, а не со прекари маче, пајче и слично.

На IRBBB, hello-kitty.90, CurlyBlossomGirl и 3 други им се допаѓа ова.
  16. hello-kitty.90

hello-kitty.90 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.971
    Допаѓања:
    21.181
    Моево само не даде никаков знак, затоа и сум изненадена колку брзо ги тргнавме. Случајно не знам ни како ми текна да пробам :wasntme:. Уствари знам. Многу беше жешко и бевме во двор, викам ај да не му е топло, ќе му ја симнам пелената. Претходно му имам објаснувано, зборено, некогаш мочкал низ дома па знае како. И веднаш сфати и што е најбитно прифати. Прво го прашував постојано дали му се мочка, после он почна да кажува, а сега сам си ги соблекува гаќите, вади куре и мочка (fingers).
    Не чекај знак, за некое време пробај пак, ако не бива пак паузирај.... Кога ќе е спремна е многу лесно одвикнувањето.

На paleska3, CurlyBlossomGirl, Dikinzi и 2 други им се допаѓа ова.
  17. Pebeka

Pebeka Популарен член

Се зачлени на:
    24 септември 2014
    Пораки:
    270
    Допаѓања:
    1.436
    Јас имам едно смешно прашање
    Момчињата како ги учите за мочкање уште на почетокот стоејќи ли?

18. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.745
    Допаѓања:
    145.184
    Мојот седи.
    Не пробал стоечки. Освен надвор во двор кога ми изводи.
    Ќе купам писоарчето, уште тоа ни фали нели, па ќе пробам.

На srekice и Pebeka им се допаѓа ова.
  19. Ano

Ano Форумски идол

Се зачлени на:
    4 октомври 2016
    Пораки:
    9.056
    Допаѓања:
    40.398
    Има писоарче и така моча откако го купив.

Ич не се мисли. Мене ми е спас писоарчето. Си оди сам во купатило каде што стои и редовно таму си завршува работа.
    Уште за какање да го одвикнам од нокшир, да седи на адаптер и супер ќе биде(facepalm)

На srekice, duffi и Pebeka им се допаѓа ова.
  20. Coco31

Coco31 Популарен член

Се зачлени на:
    14 ноември 2017
    Пораки:
    1.844
    Допаѓања:
    7.047
    Дома седи на нокшир. Кога се одвикна на почеток не мочаше надвор, само дома. Сега кажува и кога е надвор и моча стоечки.

На srekice и Pebeka им се допаѓа ова.