Се чудам како можат такви глупости да тропааат возрасни луѓе се нешто без везе метла под креветче да му е другарче на бебчо среќа што маж ми одма и возвраќа на глупостите па си ја врати метлата ко покакана
А за метлата да не збориме посебна приказна демек кога детето ќе останело само метлата била со него да го чува да да сигурно, ја ставила свекрва ми под лулката и си заминала, а во меѓувреме синко спиеше во лулката поставена во нашата спална и незнам кај требаше да отидам дали требаше да одам до продавница или до негде стварно не ми текнува и му викам на мм оди гледај го детено да не стане дека мм во дневната седеше а синко имаше тогаш едвај месец дена, и ми се врти мм и мртов ладен ми вика што да пазам има метла под него таа ќе го чува нели за тоа е ставена коа видов фатив метлата и на страна во ќеса ја ставив, стари луѓе и трујат со тое адети друго нема што да се каже
А свекор ми велеше не се викало детето по име додека не се крсти. И навистина до 40 дена додека не го крстивме не го нарекоа по име ни тој ни свекрва ми.
Или па она да го бањам детето секој ден за да расте, божем е растение. Сешто. Среќа не сме во заедница, па само ги игнорирам глупостите на свеки.
Јас од старт кажав дека нема да применувам ништо што не е рационално и така и би. Мене баба му на мм ми викаше да не сум ја вртела количката на запад, натаму спиеле мртвите . Дали дете да гледам или компас да земам да се ориентирам на која страна ја вртам количката. Одма и одбрусив дека и она моментално е седната на запад, што не се премести. И толку беше од коментари.
Ами ако го крстевте детето на годината како ние до тогаш ли нема на име да го викаат? Милион адети имаат стариве, се ако слушаме свршивме работа. Па и упорни се.
E ajde de, pogolema glupost nemav slusnato. Da ne zboram pak koga placese bebus kolku insistiraa da go nosime na bajacka, uroceno bilo, uplav imalo... Se nervirav na pocetok ama za niedna rabota ne popustiv, sega go pocituvaat mojot zbor i nemame problemi.
Не бебето никако не смее да плаче одма нешто шинато има или урочено е со тоа бајачките жолчка ми пукнаа веќе . Вчера баш свеки прави муабет со една жена и таа и вика јас не верувам во бајачи, нит сум го носела детето да му бајат и она да да какви бајачи сега едвај чекам да ми спомнат за бајачка па да и плеснам во лице за тоа.
Стари луѓе мораат да имаат занимација па ви млатат празна слама.Не дека они на своите деца им ставале метли под колевката.Ко преку една генерација да оди тоа со бабетините деветини.
Prv pat ja gledam temava I ve razbiram site so svekrvite, uste Sega nerodeno bebe pocnav da se nerviram sveki pocna so popuvanje. Kosa mi se kreva neznam koj ke ja trpi se zanesuva kako taa da treba da rodi pa me kazuva sto trebalo da kupam za bebe kako nemalo sansi prvo dete sama zena da go gleda demek neiskusna osekam treta svetska ke IMA.koga ke vidam kako nekoj gi plukat bebinjata demek da ne GI urocat uff.
Stavi i pepel.Pokazi i go mestoto od sega.Ne da se raspravas.Ama vo muabeti odstrana kazuvaj so si imas.Jas taka pravev.Pokusa nekolku pati vide ne i uspeva i mirna e.Isto i majka mi.Moe dete moi odluki.Ne se plasi,sama sum i sama si ja kuvam bebuskata
A do kaj ste so muabetot deka na dete dodeka ne prozbori ne mu se dava riba da jade?Vcera na badnik "pametnite stari" ne ne nemoj da i davas riba dodeka ne prozbori
Ova go ima vo Gr. Tuka site znaci ne e adet tuku taka si e vo cela drzava, dodeka ne se krsti ne go kazuvaat po ime bebeto/deteto. Ako e masko go vikaat bebi, a zenskoto beba, se dodeka ne se krsti, duri i do nad 1 godina ima lugje sto ne go krstat deteto i do togas deteto nema ime. Vo bolnica koga se poragjas, neli nema ime i vo kniskata i vo site drugi dokumenti bebeto e zavedeno so prezimeto pa namesto imeto stoi masko/zensko i tatkovoto ime. Ete taka e ovde od start i pogolema glupost nikade nemam videno ama ete toa e.