Здраво Сакам да одгледувам во домашни услови марула (зелена салата). Марула купена од маркет ја 'ртев во вода и сега е засадена во саксија.. Сакам да ве прашам на колку време да ставам вода и дали може да се чува надвор или во соба?
Za nadvor e ladno preku nok ,a voda ke vidis koga ke bide posuva zemjata ke i stava nemoj mnogu ke se skape
фала ти многу... Исто сакам да те прашам дали знаеш друго што може да се посади во саксии и дали може со семе од земјоделска аптека?
Vo saksija moze da sadite jagodi od koren ke gi kupite,moze patlizani od seme,moze magdanos,luk,kromid i drugi zelencuci samo treba zelba da imate
И јас имам голем мерак за ова, ама не би садела во саксии, во дворче би засадила неколку леички. Вака во саксии на балкон повеќе сум за некои зачини, мирудии за марули, домати не баш, освен оние малите шери доматчиња. За во саксии колку имаат успех и како оди со другиве растенија не знам точно, еве нека споделуваат повеќе па ќе дознаеме.
Се сеќавам татко ми садеше еднаш пиперки и домати во саксија. Во една саксија од оние кои се долги имаше по две стебленца. Е сега за доматите треба и стапче кои ќе го држи стеблото исправено па така нему оградата од терасата му служеше за тоа. Не дека нешто посебно се вади од нив ама искрено во секое време имаш свежо домашно а и не треба многу работа
Пред 15 години се и сешто садев на балкон и речиси секогаш успешно. Најдобро изгледаат и најлесни за гледање се шери домати, чили и јагоди (иако не се зеленчук).
дали сега можам да посадам чили,јагоди и шери? Семе треба да посеам или треба да ги купам? може да ми кажеш подетално?
Веќе е доцна да ги садиш од семе но можеш од веќе изникнат расад ако најдеш. За јагоди е лесно да се најде. Од семе најкасно сум садела на 8ми март. Може да пробаш ама подобро ти е од веќе изникнат расад.
Здраво да ве прашам дали сега може од продавница да си купам шери патлиџани и семето од нив да го посадам следната година? Што треба да правам на семето?
Да го извадиш и да го оставиш да се исуши. Откако ќе се исуши собери го и чувај го во кесичка. Внимавај да е убаво исушено за да не мувлоса.