Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одговори на прашањата од екстерно

Дискусија во 'Канта' започната од smiley16, 26 декември 2013.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Blue97

Blue97 Истакнат член

Се зачлени на:
    14 август 2013
    Пораки:
    129
    Допаѓања:
    44
    Хаха ептен се лесни, по кој предмет ти треба душо? :)

2. Cicero

Cicero Истакнат член

Се зачлени на:
    7 ноември 2013
    Пораки:
    68
    Допаѓања:
    18
    За трета година некој ако ги има нека ги прати во ЛП :)

На mace14 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Saki15

Saki15 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 февруари 2012
    Пораки:
    342
    Допаѓања:
    142
    АЈДЕ ВЕ МОЛАМ АКО НЕКОЈ ИМА ОДГОВОРИ ЗА ПРАШАЊАТА ОД МЕДИЦИНСКО (ЗА ПРВА ГОДИНА) НЕКА МИ ГИ ПРАТИ ВО ЛП!!

4. seasopraime

seasopraime Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2013
    Пораки:
    347
    Допаѓања:
    98
    За 8 осмолетка ги има ли некој одговорено по било кој предмет (ако ги има некој нека ми прати во ЛП- фала ви однапред)
    инаку имам јас одговорено нешто по физика

5. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2011
    Пораки:
    3.895
    Допаѓања:
    4.902
    Ги има ли некој одговорено прашањата по Математика,Хемија,Биологија,Англиски и Германски за трета година Опшествено Хуманистичко подрачје под А ?
    И јас имам нешто одговорено па можеме да се размениме.

6. N-ate

N-ate Истакнат член

Се зачлени на:
    1 август 2011
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    1
    Доколку некој има одговорено прашањата за 8/8 ве молам да ми прати во порака(за германски,руски не ми треба)

7. BlairChuck

BlairChuck Активен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    22
    Допаѓања:
    2
    Дали некој ги има одговорите по Македонски јазик за 3-та година? Благодарам однапред

8. mace14

mace14 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 мај 2014
    Пораки:
    133
    Допаѓања:
    26
    Дали некој има одговорено некој од прашањата за 3-та година(Опшествено Хуманистичко подрачје под А) по кој било предмет? Нека ми ги прати во ЛП :)

9. anabela525

anabela525 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2013
    Пораки:
    59
    Допаѓања:
    45
    Ако некој има одговори за кои било прашања од која било област од 8/8 нека ги постира овде за и другите да ги видат, или пак нека ми прати ЛП. Ве молам, добив информација дека сега во четврток ќе ни кажат кои предмети ќе не тестираат. Оној кој има нешто, и јас ќе му дадам на возврат само дајте ми нешто!

10. tanjapejic

tanjapejic Активен член

Се зачлени на:
    13 мај 2014
    Пораки:
    16
    Допаѓања:
    1
    СЕДМО ДЕВЕТОЛЕТКА (7/9) - ГЕРМАНСКИ (ВТОР СТРАНСКИ ЈАЗИК)
    1. Што ни е потребно за да направиме помфрит? - Kartoffel und Öl.
    2. Дополни го прашањето: Hast du __Geschwister____________?- Ja, ich habe einen Bruder.
    3. Kаква боја се бананите? … Gelb
    4. Кое време од денот е помеѓу утро и пладне …. Vormittag
    5. Дополни ја реченицата. Im Sommer ist es warm, im Winter ist es _kalt___
    6. Пазарот за стари алишта се вика __Flohmarkt_______.
    7. Дополни ја реченицата. Es ist April. Wir haben jetzt _Frühling_______(prolet)
    8. Како ќе кажеш среќен пат?.... Gute Reise !
    9. Одговори на прашањето: Welches Tier kann fliegen(Koe zivotno moze da leta)?
    - Vogel (ptica)-Vögel (ptici)/ Adler- orel/ Eule-buv/ Schwalben-lastovicki
    10. Das Schwimmbad ist sehr___groß/ klein/tief(dlagok)___.
    11. In den Sommerferien fahre ich oft _zum See(ezero)/ Meer (more)_________.
    12. Какви филмови гледаш, ако си голем авантурист? … Abenteurfilme
    13. Определи со кој збор точно ќе го завршиш исказот: Im Winter trage ich gern dicke … Kleidung/ Jacke/ Handsschuhe_.
    14. Дополни ја реченицата за да биде комплетна.
    Man muss einen _Tier_________ zweimal am Tag füttern.
    15.Германското знаме има три бои: schwarz, gelb, rot
    16.Доплони ја реченицата. Ich möchte schreiben, aber ich habe keinen_Papier/kühle/ Stift/ Kugelschreiber/ Füller __________.
    17. Дополни ја реченицата. Er spricht nie leise sondern immer ___sehr laut __.
    - 18. Дополни ја реченицата. Ich habe nichts gegessen und jetzt habe ich so einen …Hunger_________.
    19. Како се вика викенд на германски? Wochenende
    20.Дополни ја реченицата. Im Schwimmbad kann man__schwimmen___________.
    21. За мојот роденден мајка ми купи јајца за да направи ____Küchen______.
    22. Дополни ја реченицата. Es ist 8 Uhr. Es ist __Morgen________.(utro)
    - 23. Дополни ја реченицата. Wie spät ist es? Es ist ___fünf und zwanzig nach sieben___ Uhr. (7:25)
    - 24.Што се празнува во зима? Weihnachten (bozic)/ Silvester (nova godina)
    25. Дополни ја реченицата. Tanzen, telefonieren und Musik hören sind meine _Hobbys/ Liebhaberei_______________.
    26. Што не може да се прави во лето? winter Sport machen, Eislaufen, Eishockey, Schlittschuhe laufen
    27.Дополни ја реченицата. Morgen abend beginnt im Kino ein neuer ___Film_____.
    28.Доврши ја реченицата: Im Sommer tragen wir keine ___dicke Jacke/ Handschuh__.
    29.Дополни ја реченицата: Er spricht nie leise sondern _laut____.
    30. Одговори на прашањето: Wann bist du geboren? _...am ….
    31. Доврши ја реченицата: Du möchtest Lehrerin werden und _Unterrichten geben zu Schüller _____________
    - Доврши го прашањето : Ich reite und schwimme gern und was sind deine__Hobbys_?
    - Дополни ја реченицата. Im __Winter _______ laufen wir Schlittschuh.
    - Дополни ја реченицата. Mein Hobby ist Schwimmen und ich gehe jeden Samstag ins _____Schwimmbad __________.
    - Дополни ја реченицата. Du möchtest Tiere sehen? Dann geh doch in den _Zoo__.
    - Дополни ја реченицата. Die Schule in Mazedonien beginnt immer im …September.
    - Дополни ја реченицата. Schlagzeug spielen ist mein Lieblingshobby. Das mache ich _____gerne____.
    - Дополни: Mittwoch, Donnerstag,____Freitag__,Samstag.
    - Дополни ја реченицата. Die Schwester von Mami ist __meine Tante ________.
    - Дополни ја реченицата. Ich möchte etwas trinken. Ich habe __Durst ___.
    - Дополни ја реченицата. Ich möchte Lehrerin werden und in der ____Schule___ arbeiten.
    - Дополни ја реченицата. In der Schule rechnet der __Schuller_________.
    - Дополни ја реченицата. Lisa möchte Tennis spielen und geht auf den_____Spielplatz _________.
    - Одговори на прашањето: Was ist kein Haustier? Wolf, Bär-mecka, Wildschwein, Reh-elen
    - Кога сакам да купам подарок, одам ____ Geschenk einkaufen______
    - Секое утро треба да се_____________. Zähneputzen, Gesicht waschen,..
    - Дополни ја реченицата. Klara ist ein Fotomodell. Sie ist ___Statist ???______.
    - Дополни ја реченицата: Man kann ___gut/lecker-vkusno/schlecht -loso__ kochen.
    - Дополни ја реченицата за да биде комплетна. _Mein Fahrrad___ ist wieder
    kaputt. – Ich kann nicht fahren.
    - -Доврши ја реченицата: Im Schwimmbad kann man __schwimmen_______.
    - Како ќе кажеш, што сакаш да бидеш кога ќе пораснеш?
    - Како ќе му кажеш на другарот да не оди брзо? - Bitte, lauf nicht so schnell
    31. Ако си го гледал концертот во живо, кој исказ е точен?------Live gesehen.
    32. Дополни ја реченицата за да биде комплетна: ___Zwiebel/Kartoffel/Paprika, Gurke, Bonnen,_______ ist kein Obst.
    33. Дополни ја реченицата. Ich kaufe gern alte Bücher.Deswegen gehe ich gern auf den___Flohmarkt __________.
    34. Како потврдно ќе одговориш на прашањето: Machst du nie Sport? –ja, ich mache gerne Sport.
    35. Дополни ја реченицата. In Deutschland ____spricht______ man Deutsch.
    36. Дополни ја реченицата. Sabine ____gehe_______ sehr gern zu Fuß.
    37. Дополни ја реченицата. Er ist neun Monate alt. Er __kann_____ noch nicht gehen.
    38. Дополни ја реченицата. Weißt du, wo Thomas ist? Ich suche __ihm____ .
    39. Дополни ја реченицата. Meine Freundin wohnt ____in der______ Schweiz.
    40. Определи која форма на глаголот недостасува во реченицата:
    Wir ___können_____ zu Fuß gehen.
    41. Дополни ја реченицата:Ich ____hab_____ gestern eine Anzeige gelesen.
    42. Определи со кој глагол ќе се дополни реченицата: Zum Trinken __nehmt____ er ein Glas Cola.
    43. Дополни ја реченицата. Im Winter fahren wir ____nach_____ Österreich zum Schifahren.
    44. Дополни со глаголот што недостасува за реченицата да биде точна: Ich habe zwei Gläser Wasser ___getrunken ___.
    45. Дополни ја реченицата за да биде комплетна: Spielt Vicki nicht gut Gitarre? - ____Nein___, sie ist sehr gut.
    46. Дополнија реченицата за да биде комплетна: Was ____hat__ Leonora am Freitag gemacht? - Nichts.
    47. Дополни ја реченицата: Ich möchte ____einen __ Buch verkaufen.
    48. Дополни ја реченицата. Zum Trinken _nehmt_____ er ein Glas Cola.
    49. Дополни ја реченицата за да биде комплетна: Am Sonntag ___kommt_______er nicht____mit___.
    50. Дополни ја реченицата. Ich gehe gern ___ins____ Kino.
    51. Дополни ја реченицата. Ich möchte ___heute-denes, morgen-utre ___ Nachmittag Fußball spielen.
    52. Дополни ја реченицата. Im August ____schwimmen______ wir sehr gern.
    53. Дополни ја реченицата. Ich habe__das______ Kuli vergessen.
    54. Дополни ја реченицата. Thomas ist mein Freund. Ich sehe ____ihm___ jeden Tag in der Schule.
    55. Дополни ја реченицата. Du ___isst _____sehr gern Suppe.
    56. Дополни го прашањето. Wo ist das Lineal, ich sehe _ihn____ nicht.
    57. Дополни го прашањето. Hast du schon _____gegessen_____? – Ja, ein Brötchen.
    58. Која лична заменка недостасува во исказот? Ich schwimme gern. Schwimmen macht _mir__ Spaß.
    59. Дополни ја реченицата:Das Wasser verwandelte sich _in/zu______Eis.
    60. Определи со која лична заменка ќе ја дополниш реченицата: Leihst du mir deinen Farbstift? - Ja klar, ich brauche ___sie___nicht.
    61. Дополни ја реченицата. Weißt du, wo mein Block ist? Ich suche __ihm______.
    62. Дополни ја реченицата да биде точна: Das Kleid steht dir gar nicht. Ich finde_ihn____ gar nicht modern.
    63. Дополни ја реченицата. Ein Baby __kann______ noch nicht gehen.
    64. Дополни ја реченицата. Heute __gehe__ ich mit Maria spazieren.
    65. Дополни ја реченицата.Mit wem___ möchtest du sprechen? – Deinen Freund Tom.
    66. Кој збор недостасува во реченицата? Kannst du mir einen Bleistift geben? Nein, ich habe leider auch ___keinen_______.
    67. Дополни: _____Geht_____ ihr allein ins Konzert gehen? - Nein, leider nicht. Oma kommt mit.
    68. Дополни ја реченицата. Die Schweiz ___liegt_____in Mitteleuropa.
    69. Дополни ја реченицата. Meine Freundin ___war /ist___ ein Jahr in Italien.
    70. Дополни ја реченицата. Meine Mutter _macht____ jeden Tag die Wohnung sauber.
    71. Дополни го прашањето. Hast du heute Tennis ___gespielt ________?
    72. Дополни го прашањето. Hast du ____dein____ Kuli vergessen? - Nein, hier ist er.
    73. Дополни ја реченицата. Das Auto __kann________nicht schnell fahren.
    74. Дополни ја реченицата. Das Kind ___ließt _______ein Buch.
    75. Дополни ја реченицата. Darfst du heute Basketball spielen? - __Ja___, klar.
    76. Одговори на прашањето. Was macht ihr denn? Wir___spielEN/ tanzEN/________.
    77. Дополни ја реченицата. __Heute_ Morgen frühstücke ich.
    78. Дополни ја реченицата: Meine Freundin _ist wie_____ eine Schwester.
    79. Доврши ја реченицата: Ich muss das Geschirr __waschen/ sauber machen_________.
    80. Дополни ја реченицата: Wir können __fahren, spielen, schwimmen gehen, …_____________________.
    81. Доврши ја реченицата за исказот да има смисла: Wir gehen heute __ins__ Kino.
    82. Дополни го прашањето. Wann bist du gestern ins Bett __gegangen/ gewese__?
    83. Одговор на прашањето: Warum brauchst du ein Pferd? - Zum Pferdreiten.
    84. Одговор на прашањето: Was hast du gestern gemacht? – Gestern hab ich gegessen lecker Choko Küchen mit meine Freunde .
    85. Определи кое прашање е соодветно на одговорот: ,,Tosche Proeski“. ????
    86. Со која реченица можеме да го поканиме нашиот другар? Komm bitte ..
    87. Kако ќе посакаш некому добра забава?_ Wünsche dir viel Spaß
    88. Што се пишува на почеток на писмо? _Liebe Tanja/ LiebeR Nemanja
    89. Кој е правилниот одговор на прашањето: ,,Wie geht es dir?” – Mir geht’s gut.
    90. Како ќе одговориш ако некој те праша: Како си? Sehr gut, danke und selbst ?
    91. Дополни:Wie spät ist es? Es ist __fünf und zwanzig nach sieben ____ (7.25) Uhr.
    92. Како ќе одговориш на прашањето: Magst du Tosche Proeski? – Ja, mag ich ihm.
    93. Како ќе ја претставиш твојата другарка? Das ist meine Freundin
    94. Што се пишува на разгледница? Liebe XXx, viele Grüßen von XXXX. Es ist wunderschön )))
    95. Одговори на прашањето: Ana, gehen wir am Samstag einkaufen? Ja, gehen wir / Nein, gehen wir nicht
    96. Како ќе одговориш на прашањето: Magst du Shakira? NNein, ich mag sie nicht
    97. Определи кој одговор е точен на прашањето: Ist das deine Tasche? Ja, sie ist
    98. Одговори на прашањето. Was kostet die Jacke? – Sie kostet---
    99. Каков совет ќе дадеш на другарката која е болна? Du solltest zum Arzt gehen
    100. Одговори. Ana, gehen wir am Samstag einkaufen? - _Ja, gehen wir/ Nein, gehen wir nicht / Nein leider hab ich kein Zeit__________.
    101. Дополни ја реченицата. Ich möchte reiten. Ich gehe __Pferd reiten_________.
    102. Дополни ја реченицата. Klara ist ein Modell. Sie ist ____XXX_____.?
    103. Дополни ја реченицата. "Ich finde dich super!“ Bedeutet _du gefällst mich_____________.
    104. Дополни го прашањето. Maria, wie alt ___BIST_____du?-Sechs.
    105. Постави прашање. Hans, ich habe Probleme mit der Hausaufgabe. Ich habe mein Handy zu Hause vergessen. ------Könntest du mir bitte helfen .
    106. Како ќе ја одбиеш поканата од другарот за во кино? Nein, leider kann ich nicht.
    107. Како ќе дадеш информација за цена? Wie viel kostet das …?
    108. Како изразуваш жалење? Tut mir sehr leid / ….Entschuldigen Sie bitte ….
    109. Дополни ја реченицата. Marko trinkt am liebsten ____Cola______.
    110. Кога немаш време велиш: tut mir Leid, hab ich kein Zeit
    111. Како ќе искажеш симпатија? – Ich finde dir sehr nett, / Du gefällst mir
    112. Како искажуваш чудење????
    113. Каков оглас дава наставникот по пијано? _Lehrer bietet Musikunterrichten ins Piano.
    114. Како прашуваш дали јадењето е вкусно? ----Wie schmeckt das Essen ??
    115. Како ќе одговориш на прашањето: Was trinken die Deutschen am meisten? Die D*en trinken Bier am meisten
    116. Како ќе одговориш на прашањето: Magst du Rockmusik? Ja, mag ich.
    117. Како ќе одговориш на прашањето: Wohin fährst du in den Ferien? Ich fahre nach Albanien am Meer.
    118. Твојот другар ти вели: Ich habe Fieber. Was soll ich machen? Du sollst zum Arzt gehen.
    119. Дополни ја реченицата. Maria hat Grippe. Sie muss _zum Arzt gehen_____.
    120. Како ќе одбиеш, ако некој ти понуди јадење? Nein , danke . Bin satt.
    121. Постави прашање. Ich möchte Basketball spielen. Spielst du mit ? Kannst du Basketball spielen..
    122. Здодевно ти е. Како ќе дадеш предлог за одење во циркус? _ gehen wir zum Circus
    123. Доврши го прашањето: Ich habe meinen Radiergummi verloren. Florian, _____hast du einen_bitte_________?
    124. Одговори на прашањето: Was ist dein Lieblingsfach? – Mathe
    125. Одговори на прашањето: Gehst du gern ins Kino? Ja, klar gehe ich gerne
    126. Дополни ја реченицата. Die Ferien beginnen______in_______Juli.
    127. Како ќе ја опишеш својата другарка? Meine Freundin ist nett, süß, sehr lustig , sehr liebe
    128. Како ќе одбиеш пијалак?- Nein, Danke kann nicht mehr
    129. Како ќе кажеш дека јадењето ти било вкусно?- Das war lecker
    130. Како гласи забраната за пиење алкохол? Alkohol VERGOT! NICHT erlaubt !
    131. Како ќе прашаме за цена? Wie viel kostet das bitte …
    132. Што не смее да се право на игралиште ? Rauchen verboten
    133. Кога нешто е скапо, велиме: es ist zu teuer !
    134. Како ќе ја прашаш мајка ти за дозвола да одиш во кино? Mama darf ich ins Kino gehen, bitte ?
    135. Кој е правилниот одговор на прашањето: Ich gehe reiten. Kommst du mit?------Ja, komm ich / Nein, komm ich nicht
    136. Luca ist 14 und kommt aus Rom. Zur Zeit verbringt er seineFerien bei seinem Freund in Frankfurt. Sie kennen sich seit der Kindheit und mailen sich oft.Од каде е Лука? Woher ( aus)kommt Luca?
    137. Petra ist 13. Die Klamotten kauft sie sich selbst vom Taschengeld. Aber sie hat ein Problem mit der Schwester. Sie ist zwei Јahre jünger als Petra, aber sie nimmt oft ihre Klamotten und zieht sie an. Sie fragt nicht einmal.Колку години има Петра? Wie viel Jahre alt ist Petra?
    138. Petra ist 13. Die Klamotten kauft sie sich selbst vom Taschengeld. Aber sie hat ein Problem mit der Schwester. Sie ist zwei Јahre jünger als Petra, aber sie nimmt oft ihre Klamotten und zieht sie an. Sie fragt nicht einmal.
    Кој ги купува алиштата на Петра? Wer kauft die Klamotten von Petra?
    139. Liebe Karin,
    viele Grüße von der Insel Rügen. Jörg und ich sind jetzt schon zwei Wochen hier, aber der Urlaub ist nicht besonders schön.
    Колку долго трае одморот? Wie lang dauert der Urlaub ?
    140. Martin ist 14 und kommt aus Venedig. Zur Zeit hat er Ferien und verbringt die Zeit bei seinem Freund in München. Sie haben sich im Internet kennen gelernt und oft gemailt.
    Каде го поминува Мартин распустот? Wo hat Martin Ferien ?
    141.Martin ist 14 und kommt aus Venedig. Zur Zeit hat er Ferien und verbringt die Zeit bei seinem Freund in München. Sie haben sich im Internet kennen gelernt und oft gemailt.
    142. Колку години има Мартин? Wie Viel Jahre alt ist Martin ?
    143. Hans erzählt von seinem Urlaub: Also unser Urlaub war einfach Spitze. Meine Eltern und ich sind in den Süden geflogen. Der Flug war toll. Zwei Stunden. Ich habe direkt neben dem Piloten gesessen. Am Flughafen haben wir sofort ein Taxi genommen und sind ins Hotel gefahren. Ein super Hotel, sage ich euch, nicht weit. Das Wetter einfach spitze! Aber das Beste war die Hotel- Disko. Ich war jeden Abend dort. Wir haben Musik gehört und getanzt. Es war nie langweilig. Dort waren so viele Jugendliche. Nächstes Jahr fahren wir wieder dorthin.
    Одговори на прашањето. Wie war der Urlaub? Der Urlaub war super, interessant und toll.

Hans erzählt von seinem Urlaub: Also unser Urlaub war einfach Spitze. Meine Eltern und ich sind in den Süden geflogen. Der Flug war toll. Zwei Stunden. Ich habe direkt neben dem Piloten gesessen. Am Flughafen haben wir sofort ein Taxi genommen und sind ins Hotel gefahren. Ein super Hotel, sage ich euch, nicht weit. Das Wetter einfach spitze! Aber das Beste war die Hotel- Disko. Ich war jeden Abend dort. Wir haben Musik gehört und getanzt. Es war nie langweilig. Dort waren so viele Jugendliche. Nächstes Jahr fahren wir wieder dorthin.
    Одговори на прашањето. Wie war der Flug? Der Flug war toll

Anna: Ich möchte ins Konzert gehen. Kommst du mit?
    Sabine: Wann denn?
    Anna: Hast du am Dienstag Zeit?
    Sabine: Tut mir leid. Ich kann nicht. Ich habe Musikunterricht.
    Одговори на прашањето. Wann möchte Anna ins Konzert gehen?
    -Anna möchte am Dienstag ins Konzert gehen .

Anna: Ich möchte ins Konzert gehen. Kommst du mit?
    Sabine: Wann denn?
    Anna: Hast du am Dienstag Zeit?
    Sabine: Tut mir leid. Ich kann nicht. Ich habe Musikunterricht.
    Одговори на прашањето. Warum kann Sabine nicht ins Konzert gehen?- Sie hat schon Musikunterricht.

Hallo, ich heiße Brigitte. Und du?
    Ich heiße Sven. Woher kommst du Brigitte?
    Ich komme aus Berlin, aber ich wohne in Köln.
    Toll, ich wohne auch in Köln.
    Одговори на прашањето.Wie heißt der Junge? Der Junge heißt Sven

Hallo, ich heiße Brigitte. Und du?
    Ich heiße Sven. Woher kommst du Brigitte?
    Ich komme aus Berlin, aber ich wohne in Köln.
    Toll, ich wohne auch in Köln.
    Одговори на прашањето. Woher kommt Brigitte? Aus____Berlin___.

Leonore ist 17. Sie mag Musik, besonders Hip-Hop, und sie spielt gern Basketball. Sie mag auch Tiere. Sie hat einen Hund und er heißt Max. Sie hat viele Freunde. Ihre beste Freundin heißt Katja.
    Одговори на прашањето. Was mag Leonore? Was für Hobbys mag Leonore ?

Leonore ist 17. Sie mag Musik, besonders Hip-Hop, und sie spielt gern Basketball. Sie mag auch Tiere. Sie hat einen Hund und er heißt Max. Sie hat viele Freunde. Ihre beste Freundin heißt Katja.
    Одговори на прашањето. Wie heißt ihr Hund? Ihr Hund heißt Max

Одговори на прашањето. Was spielt Leonore gern? Leonore spielt gerne Basketball.

Hannа war letzten Samstag auf einer Party. Ihre beste Freundin Isabel hat Geburtstag. Hanna hat die ganze Familie und die Freunde von Isabel kennengelernt. Alle waren sehr nett. Am Montag in der Schule erzählt sie Max von dem interessanten Wochenende.
    Одговори на прашањето. Wer hat Hanna kennengelernt? Sie hat die ganze Familie und die Freunde von Isabel kennengelernt.

Hannа war letzten Samstag auf einer Party. Ihre beste Freundin Isabel hat Geburtstag. Hanna hat die ganze Familie und die Freunde von Isabel kennengelernt. Alle waren sehr nett. Am Montag in der Schule erzählt sie Max von dem interessanten Wochenende.
    Одговори на прашањето. Wann war Hanna auf einer Party? Letzen Samstag war sie.

Одговори на прашањето. Wer hat Geburtstag?Ihre beste Freundin Isabel

Liebe Brigitte,
    Danke für den Tipp. Es funktioniert. Es geht mir jetzt viel besser und ich habe sogar einen Freund, Mark. Nur die anderen Mädchen sind ein Problem, aber bald probiere ich auch die anderen Tipps aus.
    Simone
    Кому му помага Бригите со совети? Zu Simone .

Liebe Brigitte,
    danke für den Tipp. Es funktioniert. Es geht mir jetzt viel besser und ich habe sogar einen Freund, Mark. Nur die anderen Mädchen sind ein Problem, aber bald probiere ich auch die anderen Tipps aus.
    Simone
    Како се чувствува Бригите? Viel besser

Ich habe eine Katze. Sie ist schwarz-weiß und ganz lieb. Lilli möchte Fisch und Salami essen, aber am liebsten möchte sie Milch. Sie ist 8 Jahre alt und ich spiele gern mit ihr. Ich füttere sie jeden Tag, aber ich möchte nicht das Katzenklo sauber machen.
    Кој од исказете е точен?.... Sie hat eine Katze . Die Katze heißt Lili und ist 8 Jahre alt .
    Ihre Katze ist schwarz-Weiß und ganz , lieb .

Nach der Schule hat Igor wenig Zeit. Er macht schnell die Hausaufgaben und geht joggen. Er macht oft Sport. Abends ist er im Zimmer und sieht am liebsten fern.
    Кога Игор гледа телевизија? Am Abends

Liebe Anna,
    viele Grüße aus Kroatien. Paul und ich sind jetzt schon zwei Wochen hier, und der Urlaub ist wirklich schön
    Hanna
    Колку долго е Хана на одмор? Hana ist in Urlaub schon zwei Wochen

Karl ist Leistungssportler. Er schwimmt fünfmal in der Woche. Nach dem Training ist er sehr müde, muss aber die Hausaufgaben machen. Manchmal macht er sie am Wochenende.
    Колку често оди Карл на пливање? Er geht fünfmal in der Woche.

Karl ist Leistungssportler. Er schwimmt fünfmal in der Woche. Nach dem Training ist er sehr müde, muss aber die Hausaufgaben machen. Manchmal macht er sie am Wochenende.
    Кога ги сработува домашните задачи? ER macht die Hausaufgabe manchmal am Wochenende,.

Eine SMS:
    Am Sonntag bin ich wieder zu Hause. Also, nur noch zwei Tage. Viele Grüße und bis bald, Hana.
    Уште колку денови и останале на Хана од одморот? Noch zwei Tage mehr

Schon ein Jahr wohnt mein Bruder Hans in Hamburg, aber er findet die Stadt nicht gut. In Bonn hatte er viele Freunde. Jetzt ist er ganz allein. Er bleibt nur zu Hause und sieht fern.
    Каде живее Ханс? Hans wohnt jetzt in Hamburg

Schon ein Jahr wohnt mein Bruder Hans in Hamburg, aber er findet die Stadt nicht gut. In Bonn hatte er viele Freunde. Jetzt ist er ganz allein. Er bleibt nur zu Hause und sieht fern.
    Зошто градот Хамбург не му се допаѓа на Ханс? weil er hat weniger Freunde als in Bonn

In der Woche hat die Familie Weber nicht so viel Zeit, sie müssen auf die Arbeit, an die Universität oder in die Schule gehen. Deshalb frühstücken sie oft sehr schnell. Aber am Wochenende haben sie Zeit und können in Ruhe frühstücken. Dann dauert das Frühstück manchmal sehr lange. Sie essen, trinken Kaffee oder Tee, unterhalten sich oder lesen die Zeitung.
    Одговори на прашањето. Wann hat die Familie Weber nicht so viel Zeit? IN der Woche

In der Woche hat die Familie Weber nicht so viel Zeit, sie müssen zur Arbeit, an die Universität oder in die Schule gehen. Deshalb frühstücken sie oft sehr schnell. Aber am Wochenende haben sie Zeit und können in Ruhe frühstücken. Dann dauert das Frühstück manchmal sehr lange. Sie essen, trinken Kaffee oder Tee, unterhalten sich oder lesen die Zeitung.
    Одговори на прашањето. Was machen die Webers am Wochenende? Sie haben genug Zeit zusammen lang zu Fruchtstücken in Ruhe.

-

Manuel Altmann.
    - Hallo, Manuel, hier ist Alex.
    - Hallo, Alex. Was gibt´s denn?
    - Kommst du mit ins Schwimmbad?
    - Tut mir Leid. Ich kann nicht.
    - Warum denn nicht.
    - Ich muss hier sauber machen.
    - Ach komm schon, bis fünf sind wir zu Hause.
    - Also gut. Um 2 bin ich vor der Schule.
    Горенаведениот текст е: Dialog , Unterhaltung zwischen Freunde,

- Manuel Altmann.
    - Hallo, Manuel, hier ist Alex.
    - Hallo, Alex. Was gibt´s denn?
    - Kommst du mit ins Schwimmbad?
    - Tut mir Leid. Ich kann nicht.
    - Warum denn nicht.
    - Ich muss hier sauber machen.
    - Ach komm schon, bis fünf sind wir zu Hause.
    - Also gut. Um 2 bin ich vor der Schule.
    Одговори на прашањето. Wer geht ins Schwimmbad? Manuel geht ins Schwimmbad.

- Du, Маma, am Wochenende ist Flohmarkt.
    - Ja und?
    - Ich möchte mein Skateboard verkaufen.
    - Aber warum, Julia?
    - Ach, ich brauche es nicht mehr.
    Кој од следните искази е точен? Julia möchte zu Flohmarkt gehen und ihre Skateboard verkaufen , weil sie braucht es nicht mehr.

- Du, Мама, am Wochenende ist Flohmarkt.
    - Ja und?
    - Ich möchte mein Skateboard verkaufen.
    - Aber warum, Julia?
    - Ach ich brauche es nicht mehr.
    Дополни ја реченицата. Der Flohmarkt ist_ein Markt wo alle verkaufen alte Dinge das sie brauchen nicht ___________.

Ein Hotel.Die Zimmer sind hässlich und teuer und das Essen schmeckt mir gar nicht.
    Каква е храната во хотелот? Das essen ist nicht gut, es schmeckt nicht .

Conny war am Samstag auch auf dem Konzert von Teddy und den Bravo-Boys. Wir haben ein bisschen über das Konzert gesprochen und so.
    Каде била Кони за викендот? KOni war auf einem Konzert diese Wochenende

Eine E-Mail:
    Maja, was hast du am Wochenende gemacht? Antworte mir bald. Viele Grüße von Conny.
    Што очекува Кони од Маја? KOni möchte wissen was hat Maja am Wochenende gemacht.

Conny erzählt: Eigentlich finde ich Tom ziemlich nett, aber so süß wie Teddy ist er natürlich nicht und er kann nicht so gut wie Teddy singen.
    Кој исказ е точен? ,Conny findet Tom nett, aber nicht so süß wie Teddy

Vie le Grüße von der Insel Rügen. Jörg und ich sind jetzt schon zwei Wochen hier, aber der Urlaub ist nicht besonders schön. Ich möchte am liebsten zurück nach Hause.
    Зошто Xана сака да си оди дома? Ihr gefällt nicht der Urlaub.

Која реченица од речениците го има точниот редослед на зборовите….

11. kravina

kravina Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2012
    Пораки:
    20
    Допаѓања:
    7
    Доколку некој ги има одговорите по англиски за 2ра година средно (економско), дали ќе може да ми ги прати? :)
    Однапред многу ви благодарам... :)

12. jolo

jolo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2013
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    378
    За која година ги одговараш прашањата?

13. MButterfly

MButterfly Нов член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Може некој да ми ги прати одговорите по кој и да било предмет од осмо одделение (осмолетка) или втора година (гимназија)?

14. Andrej1235

Andrej1235 Нов член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Nekoj da nema odgovoreno prasanja po matematika za 8 devetoletka? ;) ;)

15. tHeBeAuTyFoReVeR

tHeBeAuTyFoReVeR Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2013
    Пораки:
    98
    Допаѓања:
    266
    Дали некој ги има екстерно прашањата по физика и математика за 8/8 ако некој ги има ве молам пратете ми ги во лп јас имам историја биологија и хемија. :D

16. raww

raww Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2014
    Пораки:
    1.036
    Допаѓања:
    5.915
    Може ли кој ги има одговорено прашањата по математика и хемија за 1 година гимназија да ги постави тука?

17. SweetChild

SweetChild Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2012
    Пораки:
    1.597
    Допаѓања:
    2.987
    Математика за 1 година? Итно ми е..

18. denicija123

denicija123 Активен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2012
    Пораки:
    18
    Допаѓања:
    3
    Ако има некој одговорено за 8/8 нека ми прати во лп ( мн е важно затоа што наставниците не сакаат да ни помогнат околу некој прашања а намаме кој да прашаме ) ви благодарам однапред

19. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

Се зачлени на:
    8 септември 2011
    Пораки:
    2.834
    Допаѓања:
    1.891
    Ако може некој за граѓанско 8/8 одд овие прашања,другите ги знам.Одговорите ќе ви ги дадам во споилер :) .Така да си поможиме меѓусебе. А не само да очекуваме од друг.И ние треба да кажиме нешто,не се на готово,такој?

Ми требаат одговори за:

2. Врховен закон во нашата држава или закон над законот е:

3. Институција на државата е:

4. Еден од основните начини да се ограничи моќта на еден дел од власта е:

6. Која е основната надлежност на Собранието на Република Македонија?

7. Какво е Собранието на Република Македонија?

10. Која од наведените гранки на власт во Република Македонија ја организира работата на

22. Која е улогата на граѓанските здруженија?

26. За да ја исполнат својата улога граѓанските здруженија требада бидат:

28. Доколку еден судија во спроведувањето на правдата се води од лични и политички причини, тогаш предлог за негово разрешување треба да даде:

31. Кога граѓаните во општеството се приведувани во полиција и малтретирани поради изразување на свое мислење, имаме:

34. Толеранцијата претставува:

38. Кога интересот на една страна е спротивен на интересот на друга страна и се прекршуваат правилата на однесување, станува збор за:

42. Како се нарекуваат конфликтите кои секогаш доведуваат до негативни последици и сериозно ги нарушуваат односите меѓу поединците и групите?

43. Кои се можни решенија за разрешување на конфликтите?

44. Што од наведеното не е начин за разрешавање на конфликт?

48. Што е клучно за да се разрешат конфликтите во едно демократско општество?

49. Еднаквоста, толеранцијата и соработката помeѓу различните во едно општество и во светот се однесува на поимот:

51. Какви се конфликтите во општеството ако ги прифатиме размислувањата на Хобс, Маркс и Фергусон?

59. Како се третираат цивилите според Меѓународното Хуманитарно Право во однос на војниците, во вооружен судир?

61. Мачењето и нехуманите постапувања: намерно убивање,раселување на цивили во Меѓународното хуманитарно право е познато како:

62. Доколку при војувањето има депортирање, присилни трансфери или раселување на цивили, тогаш тоа е:

65. Влијанието што го врши средината врз вршителот на хуманиот чин во Меѓународното хуманитарно право се вика:

66. До која возрасна граница Меѓународното хуманитарно право забранува регрутирање и учество во непријателство?

67. Кој е заштитниот знак на Меѓународното движење на Црвениот крст?

68. Универзалната декларација за човекови права и Меѓународното хуманитарно право се:

69. На што се однесува Првата женевска конвенција?

70. Забраната за користење хемиско и биолошко оружје во вооружен конфликт е опфатена со:

71. Која конвенција пропишува како треба да се постапува со воени злосторници?

72. Која е надлежноста на Меѓународниот кривичен суд?

74. Што од наведеното претставува сериозно прекршување на Меѓународното хуманитарно право?

77. Каков е социјалниот притисок во приказната „Сама на клупата“?

78. Според исказите на патниците, поради мраз на коловозот возилото се превртело. Патниците во овој случај се:

79. Војникот Ј. М. во текот на војната земал заложници и ги ограбувал напуштените домови во селото. Овој човек според правилата на Меѓународното хуманитарно право се смета за:

82. Црвениот крст им помага на лица независно на која класа или раса припаѓаат тие. Со ова го исполнува принципот на:

85. Кои се последиците од непостоење на слобода, независност и одговорност на масовните средства за информирање?

86. Медиумите помагаат комуникацијата во општеството да биде:
    88. Какви карактеристики треба да имаат медиумите во едно демократското општество?

89. Зошто медиумите уште се наречени и мас-медиуми?

90. Како се делат мас-медиумите според начинот на кој ги пренесуваат информациите?

91. Изјавата со која се негира вистинитоста на некој претходно објавен натпис, се вика:

92. Кои техники ги употребуваат мас-медумите за да ја заведат јавноста?

93. Која карактеристика, клучна за демократското општество,медиумите ја губат доколку ги контролираат разни центри на моќ?

94. Рекламите се пример за користење на техниката:

95. Кога новинарите се соочуваат со ограничувања/со цензура кога треба да објават некоја информација, тоа не оди во прилог на:

96. Која од наведените карактеристики не е својствена за медиумите во едно демократско општество?

97. Откриено е дека приказната на новинарката Роза за едно дете хероински зависник, објавена во еден дневен печат, е невистинита. Ова е очигледен пример за:

98. Еден телевизиски новинар бара да престанат да работат на приказната за корупцијата во една корпорација бидејќи е сопственост на сопственикот на ТВ станицата. Овој медиум
    не е:

99. „Новиот туристички центар организира бесплатни летови“ беше ударниот наслов на еден дневен весник, кој утредента на последните страници беше негиран. Која техника ја
    применил овој медиум?

100. Под кое име се познати правилата кои се сорджани во Женевските конвенции?

Имам одговори на :

1. Кога покорувањето на моќта е прифатенo како оправданo од народот, велиме дека преминала во: -Власт
    5. Кој е првиот претседател на Република Македонија?
    -Киро Глигоров
    8. Кој ги распишува изборите во Република Македонија?
    -Собранието на Р.М./Претседателот на собранието
    9. Републичкиот судски совет на Република Македонија го сочинуваат седум члена кои ги избира:
    -Собранието на Р.М
    11. Кој е врховен командант на војската на РепубликаМакедонија?
    -Претседателот
    12. Кој е највисокиот суд на Република Македонија?
    -Врховен суд
    13. Колку години треба да имаат граѓаните на Република Македонија за да гласаат за претседател?
    -Над 18 години.
    14. Кој го избира Народниот правобранител во Република Македонија?
    -Собранието на Р.М
    15. Колку врховни суда има во Република Македонија?
    -Само еден
    16. На колку години се одржуваат претседателските избори во Република Македонија?
    -На секои 5 години.
    17. Синдикатите настапуваат во одбрана на:
    -Работниците
    18. На кој самостоен орган треба да се обратат граѓаните кога нивните права се прекршени од страна на државните службеници или лица со јавни овластувања?
    -Народен правобранител
    20. Кој од наведените судови во Република Македонија ги решава жалбите против одлуките на основните судови?
    -Апелационири судови
    24. Која од долунаведените форми на власт се стекнува по пат на сила?
    -Монархијата
    25. Владата на Република Македонија е колегијален извршен орган кој го сочинуваат:
    -Претседателот на владата и министрите
    27. Работниците од една фабрика не се задоволни од условите вокои работат. За да го изразат своето незадоволство и да ги искажат своите барања за подобрување на условите, ќе ги
    застапува:
    -Синдикатот
    29. Еден граѓанин не е задоволен од пресудата на апелацискиотсуд. Тој својата жалба ќе ја поднесе до:
    -Врховен суд
    30. Вера ги почитува оние кои се на власт во општеството, ги следи правилата и прописите во општеството и редовно ги плаќа своите давачки. Таа е:
    -Лојален граѓанин
    32. Зошто е важно за едно општество да има јака опозиција?
    -За да неможе власта да работи само за свои лични интереси.
    33. Законот за задолжително основно и средно образование им овозможува на учениците:
    -Да се образуваат
    35. Значењето на индиското шанти е:
    -Мир,совршен ред,мир на душата
    36. Што значи зборот конфликт?
    -Несогласување
    37. Како се нарекува методот на посредување кој се користи при арбитражното разрешување на конфликтите?
    -Арбитража
    39. Каков исход имаат конструктивните конфликти?
    -Позитивни исходи
    40. Како се нарекуваат конфликтите кои настануваат помеѓу две или повеќе држави?
    -Меѓудржавни конфликти
    41. Кога страните во конфликт ќе се согласат во разрешувањето на истиот да се вклучи и трета страна, тогаш конфликтот се решава:
    -Арбитражно
    45. Која од наведените организации на Обединетите нации се грижи за превенција на конфликтите и градење на мирот?
    -ОБСЕ(Организација за безбедност и соработка во Европа)
    46. Со исполнувањето на обврските кои му ги наметнува општествената улога, поединецот покажува:
    -Лојалност
    47. Со што се разрешуваат политичките конфликти во демократските општества?
    -Правни норми
    50. Во граѓанска војна помеѓу мнозинско население и едно малцинско население се вмеша и соседната држава од каде што потекнува малцинското население. Овој конфликт е:
    -Меѓу етнички
    52. Каква е политиката на партиите кои низ историјата повикувале на „чиста раса“ и „нација над сите“?
    -Нацистичка
    53. Кога се применува Меѓународното хуманитарно право?
    -За време на војни
    54. Што значи кратенката МХП?
    -Меѓународно хуманитарно право
    55. Кој е главен иницијатор и поттикнувач за првиот договор за создавање на Меѓународното хуманитарно право?
    -Анри Динан(Хенри Дунант)
    56. Правилата и принципите на Меѓународното Хуманитарно Право се:
    -Нападите мора да бидат ограничени на борци и на воени цели;Забранети се напади или оружје што неселективно погодуваат цивилни,воени објекти,лица и кои предизвукуваат прекумерни повреди;....стр.50-51 учебник
    57. Хуманиот чин во Меѓународното Хуманитарно Право подразбира заштита на животот, достоинството или помагање некому кому:
    -Тоа му е потребно
    58. За човекот кој е очевидец на некоја ситуација и избира помеѓу можните решенија како да постапи велиме дека е во:
    -Дилема
    60. Со каква цел е создадено Меѓународното хуманитарно право?
    -Со цел да го заштити цивилното население во војна
    63. Која година е донесена Универзалната декларација за човекови права?
    -1948
    64. Кој е должен да го почитува Меѓународното хуманитарно право?
    -Сите!
    73. Дали во услови на војна е дозволена неограничена употреба на сила врз сите луѓе?
    -Не е дозволено!
    75. Во книгата „Сеќавањата на Солферино“ Анри Динан ги опшал ужасите на битката, а потоа дошол на идеја да формира:
    -МХП
    76. Која од наведените организации е најповикана и најмасовна организација која се грижи за хуманоста и хуманитарното дејствување?
    Црвениот крст или црвената полумесечина
    80. Како се нарекува меѓународнит суд за злосторствата извршени во поранешна Југославија?
    Хашкиот трибунал
    81. Како ќе му се суди на командантот на војската доколку нареди да се запали противничкото село?
    -Или со смрт или со затворска казна.
    83. Кој медиум ни овозможува нов тип на комуникација и брз пристап до информациите?
    -Интернетот
    84. Како ги нарекуваме изворите од каде што ги прибираме информациите за настаните во државата и светот?
    -Мас-медиуми
    87. Средствата на популарната комуникација: телевизија, радио, Интернет се нарекуваат:
    -Електронски медиуми

Епа се надевам дека има фини девојки кои ќе ми помогнат :) .Како што јас ним им помогнав :) .Бидете добри и да си помогнеме.

Тоа беше од мене за Граѓанско образование,по други предмети утре :P . :!: И пофалете ме бидејќи ви бев вредна!

На tHeBeAuTyFoReVeR му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 072256855

072256855 Нов член

Се зачлени на:
    25 мај 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    4
    ХЕМИЈА ЗА ПРВА ГОДИНА ГИМНАЗИЈА
    (ПОЛОВИНАТА СЕ ОДГОВОРЕНИ)
    Во кој од понудените одговори се дадени само прости супстанци?
    Која од наведените смеси е хетерогена смеса?
    Релативната атомска маса на магнезиум изнесува:24.306
    Хемискиот симбол на бакар е: Cu
    Единица за количество супстанца е: mol
    Законот за запазување на масата се вика и:
    Авогадровата константа се бележи со: N A
    He, K и Ca соодветно се хемиските симболи на:ХЕЛИУМ,КАЛИУМ И КАЛЦИУМ
    Единица за моларна маса е:Kg/mol ili Kg*mol -1
    Мол е количество супстанца што содржи Авогадров број единки, т.е.:6.022 10 23
    Колку вкупно атоми има во три молекули сулфуроводородна киселина?
    Хемиската формула на соединението што се состои од четиривалентен манган и двовалентен сулфур е:
    Колку изнесува валентноста на бакар во Cu2O? 1
    Азотот е двовалентен во:
    Односот на количествата на алуминиум и кислород во алуминиум сулфат соодветно изнесува:
    Колку атоми на кислород има во десет молекули хлореста киселина?20 АТОМИ 10 HClO2
    Колку изнесува валентноста на силициум во силициум диоксид? 4
    Колку изнесува стехиометрискиот коефициент пред железо(III) хидроксид, доколку хемиската равенка 2 FeCl3 + 3 Ca(OH)2 = 2 Fe(OH)3 + 3 CaCl2 се израмни со најмалите можни целобројни стехиометриски коефициенти?2
    18. Хемија
    Колку мола натриум се содржат во 424 g натриум карбонат?Ar(Na) = 23 Ar(C) = 12 Ar:o: = 16
    Колку изнесува масата на 11,2 dm 3 азот диоксид при стандардни услови? Ar(n) = 14 Ar:o: = 16
    Колку изнесува количеството амонијак што содржи 6,022 . 1022 молекули?ЕДЕН МОЛ МОЛЕКУЛИ АМОНИЈАК
    Колку изнесува молскиот удел на азот во азотна киселина, изразен во проценти?
    18. Хемија
    Колку dm 3 амонијак се добиваат при реакција на водород со 140 g азот при стандардни услови? Ar(n) = 14
    Колку изнесува масениот удел на водород во сулфурна киселина, изразен во проценти? Ar:l: = 1 Ar(S) = 32 Ar:o: = 16
    Колку грама вода се добиваат при реакција на водород со 6,022 1024 молекули кислород?Ar:l: =1 Ar:o: = 16
    Ознака за атомски број е: Z
    18. Хемија
    Масениот број се означува со: A
    Нуклидите со еднаков масен број, а различен атомски број се викаат: ИЗОБАРИ
    Која од наведените честички е негативно наелектризирана?ЕЛЕКТРОН
    Во еден атом не може да постојат два електрона што ќе имаат еднакви вредности за сите четири квантни броја. Ова е формулацијата на : ПАУЛИЕВИОТ ПРИНЦИП
    Негативните јони се викаат:АНЈОНИ
    Со препокривање на две s орбитали се образува:СИГМА ВРСКА
    Врската што е резултат на размена на електрони се вика:
    Водородна врска има кај: HF,H2O,NH3 И H2O И NH3, NH3NH2OH И H2O (МЕЃУ МОЛЕКУЛИТЕ НА ФЛУОРОВОДОРОД, ВОДА,АМОНЈАК И ВОДА ИТН) КАЈ МОЛЕКУЛИ ВО КОИ ВОДОРОДОТ Е ВРЗАН СО НЕКОЈ АТОМ ШТО ИМА ГОЛЕМА ЕЛЕКТРОНЕГАТИВНОСТ

Кој од следните метали е земноалкален метал?
    ОД ВТОРАТА ГЛАВНА ГРУПА-Be,Mg,Ca,Sr,Ba,Ra
    Натриумот е:АЛКАЛЕН МЕТАЛ
    18. Хемија
    Орбиталниот квантен број се означува со: l (ел)
    Кои орбитали имаат сферна форма? S -ОРБИТАЛИТЕ
    Во една атомска орбитала може да се сместат најмногу:
    Величината која претставува мерка за тоа колку силно еден атом ги привлекува електроните од други атоми со кои тој е сврзан се вика:
    Лантаноидите и актиноидите се:
    Кои атомски орбитали се опишани со главен квантен број 4 и орбитален квантен број 2?
    d -ОРБИТАЛИТЕ
    Јонска врска има во:
    Поларна ковалентна врска има во:
    Неполарна ковалентна врска има во:
    Атомот на кислород има реден број 8. Во молекулата на кислород, атомите меѓу себе се поврзани со:ДВОЈНА КОВАЛЕНТНА ВРСКА
    18. Хемија
    Која од наведените комбинации на квантни броеви е возможна?
    Кој од следните елементи има најмала електронегативност?
    Кој од следните елементи има најголема енергија на јонизација?
    ОД НЕМЕТАЛИ (ВО ПЕРИОДНИОТ СИСТЕМ СЕ ГОРЕ ДЕСНО)

Кои се сите можни вредности за магнетниот квантен број ако вредноста на орбиталниот квантен број е два?
    Во сите 3p орбитали на одреден атом може да се сместат вкупно најмногу:
    Каква врска се образува меѓу атомот на водород и атомот на хлор при образување на молекула од хлороводород доколку знаеш дека вредноста на електронегативноста на водородот изнесува 2,20, а
    вредноста на електронегативноста на хлор е 3,16 според скалата што ја дал Полинг? ЕДИНЕЧНА КОВАЛЕНТНА ВРСКА
    Кој од наведените атоми има најголем атомски радиус?
    Колку изнесува масениот број на некој атом доколку тој содржи 15 протони, 16 неутрони и 15 електрони? 31
    18. Хемија
    Нуклидот со атомски број 8 и масен број 16 ги содржи следните фундаментални честички: 8 ПРОТОНИ,8 НЕУТРОНИ И 8 EЛЕКТРОНИ
    Масениот број на некој атом изнесува 27. Бројот на неутроните во неговото јадро е 14. Пресметај го бројот на валентните електрони во електронската обвивка!
    Колку изнесуваат вредностите за главниот, орбиталниот и магнетниот квантен број на валентниот електрон на атомот кој во јадрото содржи 11 протони?
    Електронската конфигурација на азот со реден број 7 е:
    Јонот 17Cl- има електронска конфигурација:
    Во која периода и која група од периодниот систем на елементите е сместен елементот чиј атом има 19 протони во јадрото? КАЛИУМ -4 ПЕРИОДА ,1 ГРУПА
    Кој од наведените елементи се наоѓа во 17-тата група во периодниот систем на елементите?
    Кој од наведените елементи е p2 елемент?
    Јонот 12Mg2+ има електронска конфигурација:
    18. Хемија
    Кој од наведените елементи се наоѓа во четвртата периода во периодниот систем на елементите?
    Кој од следните оксиди е киселински оксид?НЕМЕТАЛ И КИСЛОРОД ДА ГРАДАТ КИСЕЛИНА (SO2,CO2,SO3,P2O5)
    Со која формула е претставена фосфореста киселина? H3PO3
    Со која формула е претставен калциум хидроксид?Ca(OH)2
    Сулфити се соли на: СУЛФУРЕСТАТА КИСЕЛИНА
    Кој од следните оксиди е амфотерен оксид?ZnO,Al2O3 ,SnO,Sb2O3
    Со која формула е претставена азотна киселина?HNO3
    Формулата на никел(II) оксид e: NiO
    Како е името на оксидот со формула CrO3?
    Кое е името на солта чија формула е CuI2?
    Кои хемиски формули се точно запишани?
    I. Na2NO3 II. K2S III. CaPO4 IV. Zn(CO3)2 V. Fe2(SO4)3
    Што се добива при реакција на Mg(OH)2 и HNO3?
    Со која од наведените супстанци треба да реагира натриум хидроксид за да се добие натриум сулфат и вода?
    Што се добива при реакција на K2S и HCl?
    Што се добива при реакција на литиум оксид и сулфурна киселина?
    Молекуларно-дисперзни системи се оние кај кои големината на честичките на диспергираната супстанца е:
    18. Хемија
    Кои од наведените раствори се нестабилни?
    Пена е грубо-дисперзен систем во кој:
    Разложувањето на електролитите и настанувањето на подвижни јони се вика ЕЛЕКТРОЛИТНА ДИСОЦИЈАЦИЈА ИЛИ ЈОНИЗАЦИЈА
    Степенот на електролитна дисоцијација се означува со грчката буква: АЛФА
    Слепувањето на колоидните честички и образувањето на поголеми агрегати се вика:
    Масената концентрација се обележува со: ГАМА
    Која од наведените единици се употребува за концентрацијата што се обележува со c?
    Кај силните електролити, степенот на електролитна дисоцијација е: ПОГОЛЕМ ОД 30% ВО РАСТВОР СО МОЛАРНА КОНЦЕНТРАЦИЈА 0.1 mol dm-3
    Кое од следните соединенија во воден раствор е слаб електролит?
    18. Хемија
    Кое од следните соединенија во воден раствор е силен електролит?
    Со која од дадените равенки е точно претставена електролитната дисоцијација на калциум хидроксид во воден раствор?
    Со која од дадените равенки е претставена јонска реакција?
    Колку мола катјони се образуваат со електролитна дисоцијација на 1 mol натриум карбонат?
    Колку мола јони се образуваат со електролитна дисоцијација на 2 mol калиум бромид?
    Во кој од понудените одговори е точно претставена скратената, т.е. ефективната јонска равенка на хемиската реакција меѓу воден
    раствор на сребро нитрат и воден раствор на натриум хлорид при што се образува слабо растворлив сребро хлорид и добро растворлив
    натриум нитрат?
    18. Хемија
    Колку грама калиум нитрат треба да се растворат за да се приготват 250 cm3 раствор во кој количинската концентрација на калиум нитрат
    Изнесува 0,1 mol/dm3? A r (K) =39 Ar(n)= 14 Ar:o:=16
    Колку изнесува масената концентрација на натриум хидроксид во 100 cm3раствор кој содржи 5 g натриум хидроксид?
    18. Хемија
    Колку изнесува волуменскиот удел на етанол во раствор кој содржи 50 cm 3 етанол растворени во 200 cm3 вода?
    Во 400 g вода, растворени се 100 g бакар(II) хлорид. Колку изнесува масениот удел на бакар(II) хлорид во растворот, изразен во проценти?
    Колку изнесува бројната концентрација на етанол во 1000 cm3 раствор кој содржи 10 mol етанол?
    Колку грама натриум хлорид и колку грама вода треба да се земат за да се приготват 5 kg раствор во кој масениот удел на натриум хлоридот е 20%?
    Во 200 g вода, растворени се 120 g магнезиум хлорид. Колку изнесува масениот удел на магнезиум хлорид во растворот, изразен во проценти?
    Што се добива при реакција на магнезиум оксид и азотна киселина?
    Што се добива при реакција на KOH и H2SO4? K2SO4 и H2O
    Кое е името на солта чија формула е Cu3(PO4)2?
    Оксидите Fe2O3 и SO3 соодветно се именуваат како: ЖЕЛЕЗО III ОКСИД (БАЗЕН) И СУЛФУР ТРИОКСИД (КИСЕЛИНСКИ)
    18. Хемија
    Бакарот гради два оксида: бакар(I) оксид и бакар(II) оксид. Нивните формули соодветно се: Cu2O –БАКАР(I) ОКСИД CuO -БАКАР (II) ОКСИД
    Нитрити се соли на: АЗОТЕСТАТА КИСЕЛИНА
    Со која формула е претставен алуминиум хидроксид?Al(OH)3
    Со која формула е претставена хлореста киселина? HClO2
    Кој од следните оксиди е базен оксид? МЕТАЛ И КИСЛОРОД КОИ ФОРМИРАТ ХИДРОКСИД
    Кој од наведените елементи е преоден елемент?
    Јонска врска има во:
    Колку изнесува волуменската концентрација на етанол во 200 cm3 раствор кој содржи 50 cm3етанол?
    18. Хемија
    Колку изнесува количинската концентрација на натриум карбонат во 100 cm3 раствор кој содржи 10,6 g натриум карбонат? Ar(Na) = 23 Ar(C) = 12 Ar:o: = 16
    Во кој од понудените одговори е точно претставена скратената, т.е. ефективната јонска равенка на хемиската реакција меѓу воден раствор на бариум хлорид и воден раствор на магнезиум сулфат пришто се образува слабо растворлив бариум сулфат?
    Со која од дадените равенки е точно претставена електролитната
    дисоцијација на сулфурна киселина во воден раствор? NA str>181
    Кое од следните соединенија во воден раствор е силен електролит?
    За колоидно-дисперзните системи е карактеристична појава на т.н. Тиндалов ефект што, всушност, претставува:
    Во која периода и која група од периодниот систем на елементите е сместен елементот чиј атом има 12 протони во јадрото?
    3 ПЕРИОДА ,2 ГРУПА - МАГНЕЗИУМ
    Кај електролитите, електричество се пренесува како резултат на движење на:
    18. Хемија
    Емулзија е грубо-дисперзен систем во кој:ЧЕСТИЧКИТЕ НА РАСПРЕДЕЛЕНАТА СУПСТАНЦА СЕ ВО ТЕЧНА АГРЕГАТНА СОСТОЈБА И СЕ РАСПРЕДЕЛЕНИ ВО ТЕЧНОСТА СО КОЈА НЕ СЕ МЕШААТ
    Колку грама калиум бромид треба да се земат за да се приготват 500 cm3 раствор во кој масената концентрација на калиум бромид е 20 g/dm3?
    Масениот број на некој атом изнесува 23. Бројот на неутроните во неговото јадро е 12. Пресметај го бројот на валентните електрони во електронската обвивка.
    1 ВАЛЕНТЕН ЕЛЕКТРОН
    Кој од следните елементи има најголема електронегативност?
    Знаејќи дека атомот на водород има реден број 1, а атомот на хлор реден број 17, определи како ќе се поврзат овие два атома при образување на молекула од хлороводород.ЕДИНЕЧНА КОВАЛЕНТНА ВРСКА
    Колку изнесуваат вредностите за главниот, орбиталниот и магнетниот квантен број на валентниот електрон на атомот кој во јадрото содржи 19 протони?
    Нуклидот со атомски број 20 и масен број 40 ги содржи следните фундаментални честички: 20 ПРОТОНИ,20 ЕЛЕКТРОНИ И 20 НЕУТРОНИ--КАЛЦИУМ
    Кај слабите електролити, степенот на електролитна дисоцијација претставува: ПОМАЛКУ ОД 3% ВО РАСТВОР СО МОЛАРНА КОНЦЕНТРАЦИЈА 0.1 mol dm-3

Колигативни својства на растворите се оние својства кои зависат од: БРОЈОТ НА ЧЕСТИЧКИТЕ НА РАСТВОРЕНАТА СУПСТАНЦИЈА

Колоидно-дисперзни системи се оние кај кои големината на честичките на диспергираната супстанца е:
    Што се добива при реакција на Na2S и HCl?
    NaCl И H2S (НАТРИУМ ХЛОРИД И СУЛФУРОВОДОРОДНА КИСЕЛИНА)
    Јонот 16S2-има електронска конфигурација:
    Електронската конфигурација на фосфор со реден број 15 е:
    Колку изнесува масениот број на некој атом доколку тој содржи 19 протони, 20 неутрони и 19 електрони? 39
    Кој од следните елементи има најмала енергија на јонизација?НАЈИЗРАЗИТИТЕ МЕТАЛИ (ВО ПЕРИОДНИОТ СИСТЕМ СЕ ЛЕВО И ДОЛУ)
    Атомот на азот има реден број 7. Во молекулата на азот, атомите меѓу себе се поврзани со:ТРОЈНА КОВАЛЕНТНА ВРСКА
    Колку изнесува волуменот на 88 g јаглерод диоксид при стандардни услови?
    A r(C) = 12 Ar:o: = 16
    Водородна врска има кај: HF,H2O,NH3 И H2O И NH3, NH3NH2OH И H2O (МЕЃУ МОЛЕКУЛИТЕ НА ФЛУОРОВОДОРОД, ВОДА,АМОНЈАК И ВОДА ИТН)

sp3 хибридните орбитали се насочени кон:ЧЕТИРИТЕ ВРВОВИ НА ТЕТРАЕДАРОТ (ТЕТРАЕДАРСКА НАСОЧЕНОСТ)
    18. Хемија
    Врската што е образувана со челно препокривање на две орбитали што лежат на иста оска се вика: СИГМА
    Позитивните јони се викаат:КАТЈОНИ
    Во периодниот систем, елементите се подредени според:ЗГОЛЕМУВАЊЕТО НА АТОМСКИОТ БРОЈ ОДНОСНО СПОРЕД БРОЈОТ НА ПРОТОНИТЕ ВО АТОМСКОТО ЈАДРО
    Колку молекули вода се содржат во 10 mol вода?
    Колку грама алуминиум се содржат во 5 mol алуминиум оксид?
    A r(Al) = 27 Ar:o: = 16
    Колку изнесува стехиометрискиот коефициент пред HCl, доколку хемиската равенка 2AsCl3 + 3H2S = As2S3 + 6HCl се израмни со најмалите можни целобројни стехиометриски коефициенти? 6
    H, Mg и Cl соодветно се хемиските симболи на: ВОДОРОД,МАГНЕЗИУМ И ХЛОР
    Која од наведените смеси е хетерогена смеса?
    Односот на количествата на натриум, сулфур и кислород во натриум сулфат соодветно изнесува:Na2SO4 2: 1: 4
    Азотот е едновалентен во:
    18. Хемија
    Колку изнесува валентноста на хром во CrO3? 6
    На кој елемент припаѓа некој атом, се одредува според: ХЕМИСКИОТ ЗНАК
    Нуклидите со еднаков атомски број, а различен масен број се викаат:ИЗОТОПИ
    Масен број претставува:ВКУПНИОТ БРОЈ НА ПРОТОНИ И НЕУТРОНИ ВО ЈАДРОТО НА АТОМОТ
    Авогадровата константа е: 6.022 10*23
    mol-1
    Моларната маса на H2SO4 изнесува:Mr(H2SO4)=2*1+32+4*16=98 g*mol-1
    Физичката величина количество супстанца се означува со: n
    Во кој од понудените одговори се дадени само соединенија? СОСТАВЕН ОД АТОМИ НА НАЈМАЛКУ 2 ХЕМИСКИ ЕЛЕМЕНТИ А МОЖЕ И ПОВЕЌЕ
    Бројот на протоните во атомското јадро се вика:АТОМСКИ ИЛИ РЕДЕН БРОЈ
    Кои атомски орбитали се опишани со главен квантен број 4 и орбитален квантен број 1? p-ОРБИТАЛИ
    Електронската конфигурација на последниот електронски слој на атомите на елементите од 13-тата група во периодниот систем се претставува општо како:
    Кој од следните метали е алкален метал?ОД ПРВАТА ГРУПА ВО ПЕРИОДНИОТ СИСТЕМ
    Релативната атомска маса на калиум изнесува: Аr(К)=39.099
    18. Хемија
    Колку грама магнезиум оксид се добиваат со целосно согорување на 2,4 g магнезиум во кислород? Ar(Mg) = 24 Ar:o: = 16
    Колку изнесува масениот удел на јаглерод во етан, т.е. C2H6?
    Ar(C) = 12 Ar:l: = 1
    Хемиската формула на соединението што се состои од двовалентно железо и едновалентен хлор е: FeCl2
    Колку атоми на кислород има во пет молекули фосфорна киселина? 20
    Поларна ковалентна врска има во:
    Кое е името на солта чија формула е Fe3(PO4)2? ЖЕЛЕЗО II ФОСФАТ
    18. Хемија
    Знаејќи дека атомот на водород има реден број 1, а атомот на флуор реден број 9, определи како ќе се поврзат овие два атома при образување на молекула од флуороводород.
    Атомски број претставува:БРОЈ НА ПРОТОНИТЕ ВО ЈАДРОТО НА АТОМОТ (РЕДЕН БРОЈ)
    Јонот 15P3- има електронска конфигурација:
    H, Mn и C соодветно се хемиските симболи на:ВОДОРОД,МАНГАН И ЈАГЛЕРОД
    Колку атоми на кислород има во пет молекули фосфореста киселина? 15
    18. Хемија
    Авогадровиот број изнесува:6.022 *10*23
    Физичката величина моларна маса се означува со: М
    Во 1000 g вода, растворени се 600 g калиум јодид. Колку изнесува масениот удел на калиум јодид во растворот, изразен во проценти?
    Колку изнесува количинската концентрација на натриум сулфат во 250 cm3 раствор кој содржи 14,2 g натриум сулфат?Ar(Na) = 23 Ar(S) = 32 Ar:o:= 16
    Што се добива при реакција на калциум оксид и азотна киселина? КАЛЦИУМ НИТРАТ И ВОДА (Ca(NO3)2+H2O)
    18. Хемија
    Во која периода и која група од периодниот систем на елементите е сместен елементот чиј атом има 11 протони во јадрото? ТОА Е НАТРИУМОТ 3-ПЕРИОДА 1-ГРУПА
    Електронската конфигурација на последниот електронски слој на атомите на елементите од 15-тата група во периодниот систем се претставува општо како:
    Водородна врска има кај:HF,H2O,NH3 И H2O И NH3, NH3NH2OH И H2O (МЕЃУ МОЛЕКУЛИТЕ НА ФЛУОРОВОДОРОД, ВОДА,АМОНЈАК И ВОДА ИТН)
    Врската што е образувана со странично препокривање на две p орбитали се вика:СИГМА ВРСКА
    Колку грама калциум оксид се добиваат со целосна оксидација на 4 g калциум?Ar(Ca) = 40 Ar:o: = 16
    Кој од следните метали е алкален метал?ЕЛЕМЕНТИ ОД ПРВАТА ГЛАВНА ГРУПА (ЛИТИУМ, КАЛИУМ, НАТРИУМ, РУБИДИУМ,ЦЕЗИУМ,ФРАНЦИУМ)
    18. Хемија
    Кои атомски орбитали се опишани со главен квантен број 5 и орбитален квантен број 1?
    Колку изнесува масениот удел на јаглерод во метан, т.е. CH4? Ar(C)= 12 Ar:l: = 1
    Колку изнесува валентноста на сулфур во SO3? 6
    Кај слабите електролити, со смалување на концентрацијата степенот на електролитната дисоцијација:
    Суспензија е грубо-дисперзен систем во кој:ЧЕСТИЧКИТЕ НА РАСПРЕДЕЛЕНАТА СУПСТАНЦА СЕ ВО ЦВРСТА АГРЕГАТНА СОСТОЈБА РАСПРЕДЕЛЕНИ ВО ТЕЧНА СРЕДИНА
    18. Хемија
    Грубо-дисперзни системи се оние кај кои големината на честичките на диспергираната супстанца е:НАД 10*-6 m(НАД 1000 nm-НАНОМЕТРИ)
    Со која формула е претставена хлорна киселина?HCLO3
    Кој од следните оксиди е базен оксид?ОКСИД ОД МЕТАЛ И КИСЛОРОД
    Нуклидот со атомски број 12 и масен број 24 ги содржи следните фундаментални честички: 12 ПРОТОНИ,12 НЕУТРОНИ И 12 ЕЛЕКТРОНИ
    Кој од следните елементи има најголема енергија на јонизација? ОД НЕМЕТАЛИ (ВО ПЕРИОДНИОТ СИСТЕМ СЕ ГОРЕ ДЕСНО)

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.