Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одговори на прашањата од екстерно

Дискусија во 'Канта' започната од smiley16, 26 декември 2013.

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.
  1. Ruzica-Stojanovska16

Ruzica-Stojanovska16 Активен член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    јас ги имам историја за 8/8 ..ЛП

2. halo2

halo2 Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    PO MATEMATIKA ZA I AKO MOZE :)

3. Destiel

Destiel Активен член

Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Леле англиски за 8/8 најбарано :lol: Повелете :)
    Кој од следниве зборови означува награда? - Reward
    Што порачуваме кога сме во ресторан? - Food
    Koга сакаме да патуваме со јавно превозно средство купуваме: - Ticket
    Кој од следниве апарати го користиме за слушање музика? Зависи од даденото, Radio
    Кој од следните предмети го користиме да комуницираме? Telephone
    Ако сакаме да се натпреваруваме одиме на: Competition
    Кој од следниве предмети го користиме кога сакаме да спиеме надвор во природа? Sleeping bag, Tent
    Ако сакаме да направиме семејна фотографија користиме: Camera
    Ако сакаме да одиме во Австралија, патуваме со: Airplane/Plane
    Кој израз го користиме кога на келнерот му велиме дека сакаме главно јадење? I would like the main course
    Каде одимe кога сакаме да гледаме претстава? Theater
    Ако сакаме да гледаме фудбалски натпревар, одиме на: Football pitch/field, Soccer field
    Дополни ја реченицата: She is having a birthday party. The ______ is in her garden. - Party
    Дополни ја реченицата: Susan told a lie to the teacher. The teacher______her in front of the class. -Punished/Embarrassed зависи што, би требало нешто како казнува.
    Кога слушаме музика што најчесто правиме? -Dance, sing
    Ако сме болни и сакаме побрзо да оздравиме, одиме во: Hospital
    Што најчесто правиме кога одиме на море? Swim
    Ако сакаме да учиме странски јазици, одиме во: School
    Доврши ја реченицата: "There was a traffic accident. Two people were ______ ." Injured/Hurt
    Дополни ја реченицата: Мy friend Peter is always happy when somebody cries. He is a _______person. Positive
    Доврши ја реченицата: "Tom is a better student than me. I am very______ ." Lazy
    Што правиме кога сакаме да видиме дали изгледаме убаво? Look in the mirror
    Луѓето кои многу сакаат да јадат ги викаме: Hungry, fat
    Ако сакаме да се качиме на врвот на облакодер користиме: Elevator, lift
    Како ќе му кажеш на својот брат дека неговата соба е многу неуредна? Your room is very untidy. Your room is a mess.
    Кој од следниве зборови НЕ е придавка?
    Кој од следниве зборови НЕ е глагол?
    Кој од следниве зборови НЕ е именка?
    Кој од следниве зборови е неопределена заменка?
    Која од следниве именки е само во еднина?
    Кој од следниве прилози се употребува во Present Perfect Tense?
    Кој од наведените изрази означува споредување на едно лице со повеќе лица?
    На прашањето: Кого бараш? следи одговор: I am looking for../For....
    На прашањето: Во кого погледна?, следи одговор: At..../ I looked at..
    На прашањето: Кого чекаш? следи одговор: I am waiting for.../For....
    Кој од следниве зборови е фразален глагол?
    Кој од следниве зборови НЕ е фразален глагол?
    На прашањето: Have you read the book the Lord of the rings? следи одговор: Yes, I have/No I haven't.
    Кој од наведените изрази искажува навика од минатото?
    Како ќе прашаме: Зошто немаше никој во собата? Why wasn't there anyone in the room?/ Why was the room empty?
    На прашањето: Кој пишува побрзо, ти или твоето другарче? следи одговор: I write quicker/My friend writes quicker.
    Која од наведените реченици е релативна/односна?
    Како ќе кажеме дека ова е девојчето чија мајка е наставничка? This is the girl whose mother is a teacher.
    На прашањето: Што ќе направеше ако имаше пари? следи одговор: I would buy....
    Нa прашањето: Have you eaten the meat that was in your plate? следи одговор: Yes I have/No I haven't.
    На прашањето: По кој предмет си добар? следи одговор: I am good at.....
    Со еден од наведените изрази доврши ја реченицата: If It was cold……
    Како ќе кажеш дека чинијата е направена од стакло? The plate is made of glass.
    Со еден од наведените изрази доврши го исказот: She speaks Italian ____. very fluently/very well
    Доврши ја реченицата: I would send the letter, if ……...
    Како ќе кажеш дека не си ја исчистил својата соба? I haven't cleaned my room (yet).
    Со еден од наведените изрази доврши ја реченицата: If it was summer……
    Како ќе кажеш дека играчките не се произведени во оваа фабрика? Toys are not made in factories.
    Како ќе кажеш дека не си го видел својот најдобар пријател веќе пет години? I haven't seen my best friend for five years./It has been five years since I last saw my best friend.
    Како ќе кажеш дека сестрата на Том вели дека мрази јаболки? Tom's sister hates apples.
    Со еден од наведените изрази доврши го исказот: Sara was _______ her friend yesterday afternoon. visiting/with
    Со еден од наведените изрази доврши го исказот Tom didn`t arrive at school on time. His teacher
    was very _______. angry with him
    Како ќе прашаш некого дали го гледал филмот „Пред дождот“? Have you seen the movie "Before the rain"?
    Со еден од наведените изрази доврши го исказот: I used to watch cartoons ……... but now I don't./When I was little.
    Со еден од наведените изрази доврши го исказот: I have a small sister. When my mother is not at
    home I have to ……... her. Take care of
    Со еден од наведените изрази дополни ја реченицата: The woman_______is singing this song is my
    cousin. - who is/that is
    Кој од следниве изрази искажува изненадување?
    Со кој од дадените изрази искажуваш забрана?
    Кој од следниве изрази искажува одбивање помош?
    Кој од следниве изрази искажува благодарност за дадена помош?
    Кој од дадените изрази го користиш за да предупредиш некого?
    Кој од следниве изрази искажува нудење помош?
    Кој од следниве изрази искажува условеност?
    Кој од следниве изрази искажува навика во минатото?
    Кој од следниве изрази искажува дека iPhone е измислен?
    Кој од следниве изрази искажува логичен заклучок?
    Со изразот: Look out! искажуваме: Пази!
    Кој од наведените изрази го користиш за да искажеш сопствено мислење?
    Со кој од наведените изрази кажуваме дејствие кое сме го правеле на најмала возраст?
    Во реченицата: I used to draw flowers on the wall искажуваме: дека порано сме цртале цвеќиња на ѕидовите.
    Со кој од следниве изрази нудиме помош?
    Со изразот: It is impossible that he left our school! ! искажуваме: дека е невозможно тој да избегал од школо.
    Со кој од наведените изрази кажуваш зошто ти е страв да се скијаш? I am scared to ski because...
    Со кој од наведените изрази искажуваме дека радиумот е откриен? Radium has been discovered.
    Со изразот: I found my little dog far away from my house искажуваме: Дека сум го нашол/ла кучето далеку од мојата куќа.
    Кој од следниве реченици е услов за извршување дејствие?
    Со изразот: I used to drink a bottle of milk per day when I was very young искажуваме: дека кога бев мал/а пиев по едно шише млеко на ден.
    Со изразот: She speaks faster than me споредуваме: She and me. Таа и јас.
    Со изразот: She must be at home. The light is on искажуваме: Таа мора да е дома, светлото е уклучено.
    Во реченицата: I used to play with marbles when I was six искажуваме: Играв со џамлии кога бев шест.
    Со изразот: She speaks more loudly than me споредуваме: She and me. Таа и јас
    Ако некој ти каже I have a lot of work to do, како ќе му понудиш да му помогнеш? Is there something I can do to help? Can I help you?
    Ако некој ти каже дека штотуку ја видел Јана во паркот, тоа значи дека: He has just seen Jana in the park.
    Ако другарчето те праша зошто не си бил на кино со својата постара сестра, ти ќе му одговориш:
    Ако е надвор премногу ладно и сакаш да му дадеш совет на својот другар да стави капа на главата,
    го користиш исказот: You should put on a hat.
    На прашањето: What would you like to get for your birthday? ќе одговориш со:
    Како ти се обраќа твојот другар кога ти нуди помош? Do you want any help? Can I help?
    Доколку другарчето те поканeше да одите на кино минатата сабота, ти ќе му одговореше: I can't/Okay/Sure
    Доврши го дијалогот: Would you like to eat this piece of cake?
    Ако некој те праша кого чекаш, ти ќе му одговориш: I am waiting for....
    Доврши го дијалогот: A. I don`t feel very good today. B. ________________ What is the matter?
    Ако твојот другар ти каже дека не јадел цел ден, ти ќе му одговориш: You should get something to eat.
    Како ќе го предупредиш другарчето дека во пресрет му доаѓа автомобил? Watch out! A car is coming.
    Како ќе и кажеш на својата другарка дека ти си играла со кукли кога си имала три години? I used to play with dolls when I was three.
    Како ќе го предупредиш другарчето дека има куче во градината? Look out, there's a dog in the garden!
    На прашањето: Многу сакам сладолед, а ти? ќе одговориш со: Me too./I do too./ Really? I don't.
    Како ќе кажеш дека твојата другарка е задоволна што стасала на време? She is glad she was on time.
    На прашањето: Do you have to study Spanish? ќе одговориш со: Yes, I do/No, I don't.
    Што ќе заклучиш ако во собата на Јана има упалено светло? She must be home.
    Како ќе му кажеш на другарчето дека ако не зборувал за време на часот ќе научил многу повеќе? If you hadn't talked during class, you would have learnt a lot more.
    The Circle of life is a film everyone should see if they want to go home feeling cheerful. Sara couldn`t stop laughing. There is one sad part in the middle but everything is all right in the end. Jules Verity, the star, normally sings and dances in films so this is a change for him.
    Што е The circle of life? - Film
    Кој не можел да престане да се смее? - Sara
    Како се вика глумецот? - Jules Verity
    Кој треба да го гледа филмот? - Everyone
    „Cheerfull “ значи: - весел,среќен
    Што имало на средина на филмот? - Sad part
    Што вообичаено прави глумецот во филмовитe? - Sings and dances
    Што мислите, каков е филмот ако секој излегува весел по гледањето и ако смее? - Comedy,funny

The clothes the actors wear in Cramer Place are lovely. It is a true story which takes place in the nineteenth century in an old house. It is actually difficult to believe this really happened and John found it impossible to guess the ending- so he just has to wait and see. The acting is wonderful.
    Каква е облеката што ја носат глумците во филмот? - Lovely
    Кога се случува приказната? - Nineteenth century
    Кој неможел да го погоди крајот на филмот? - John
    Каква приказна е Cramer Place? - true story
    Каде се случува приказната? - in an old house
    „Takes place“ значи? - се случува во
    Каква е глумата во филмот? - wonderful
    Иако ова е вистинска приказна, дали е едноставно да се поверува дека тоа се случило? - No, it is very difficult.

People earn money from the jobs they work and use that money to save for the future, pay their houses, cars, food, taxes, medical needs and household items among other things. Even things such as turning the lights on, using the air conditioning or heat, and connecting to the internet cost money.
    Од каде луѓето заработуваат пари? - from jobs
    За што ги штедат луѓето парите? - for the future, pay their houses, cars, food, taxes medical needs and household items
    „Household items“ значи: Домаќински уреди, работи за по дома (јадење...)

Maddy loves to jump rope, ride her scooter, and ride her skateboard. One day, Maddy gets a hole in the shoes she likes best while riding her scooter. They are pink with hearts and a Velcro tab. Now she needs new shoes. Maddy`s mom takes her to the shoe area. The shoe area is crowded, and there is long wait. Maddy does not mind. Maddy sees a pair of purple sneakers with orange laces. She sees a pair of red sandals with dots. She wants the purple sneakers.
    Кој сака да скока јаже? - Maddy
    Каде оди Меди со својата мајка? - shoe area
    Што сака Меди да вози? - scooter and skateboard
    Кoи чевли ги скинала Меди? - the ones she likes best, pink with hearts and a velcro tab
    Кога Меди ги скинала чевлите? - while riding her scooter
    Што здогледала Меди во одделот за чевли? - purple sneakers with orange laces, red sandals with dots
    Зошто на Меди и се потребни нови чевли? - she got a hole in her shoes
    Кои чевли Меди сака да ги купи? - purple sneakers
    Како се чувствува Меди за долгиот ред во продавницата? she doesn't mind.

Carrier pigeons can be trained to carry messages to people. The note is placed into a small skinny can. The can is tied to the pigeon`s leg. Then the pigeon flies off to deliver the note. Carrier pigeons are good messengers because they`re fast and can fly long distances. They also have a good sense of direction. They can even reach places that people can`t. More than 800 years ago, Genghis Khan, an Asian ruler set up pigeon post offices across his lands! As recently as 2010, Cuba used pigeons to send election results to its mountain people.
    Кој може да биде истрениран да пренесува пораки до луѓето? - pigeons
    Каде се става пораката? - small skinny can
    Какви се гулабите-поштари? - good messengers
    Какво сетило имаат гулабите-поштари? - good sense of direction
    Што бил Џингис Кан? - asian ruler
    Во која држава се испраќале резултати од избори преку гулаби-поштари ? - Cuba
    За што се врзува малата конзерва? - pigeon's leg
    Што поставил Џингис Кан низ целата земја? - pigeon post offices
    До кого биле испраќани изборните резултати? - mountain people
    The path to Nowhere is the latest in a series of films starring Des Riley and Tom Carver. It starts with a car chase, there is plenty of action in the middle and it finishes with a helicopter following the two men as they try to escape in a boat. Peter couldn`t wait to discover what happened.
    Што е „Патот кој не води никакаде„? - series of films
    Кои се актерите во фимот „Патот кој не води никакаде“? - des riley and tom carver
    „Discover значи“ : открива
    Кој од следниве зборови означува просторија за одржување состаноци? Conference room/meeting room
    Во реченицата: My mom was in the hospital, зборот hospital означува: болница
    Како се вика личноста што е задолжена за редот и мирот во градот? Police officer
    Во реченицата: The weather in London was horrible, зборот horrible значи: ужасно
    Кога сакаме да пријавиме кражба, одиме во: Police station
    Кој од следниве термини означува „сподели” на Facebook? Share
    Кога некој е друштвен, велиме дека е: Social, friendly
    Кога сакаме да изнајмиме книга за читање, одиме во: Library
    Кој од следниве зборови означува indefinite pronoun?
    Доврши ја реченицата: Megan and Hugh have been married for 10 years _____.now
    Како ќе одговориш на прашањето: Have you cleaned your room? Yes I have/No I haven't.
    Одбери со кој збор ќе искажеш степенување на придавка:
    Како ќе кажеш дека порано си јадел многу банани? I used to eat a lot of bananas.
    Дополни ја реченицата: I __________ living in London for 3 years. have been
    Доврши ја реченицата: If I passed the test, ________________.
    Како ќе кажеш дека човекот во сината јакна е твојот татко? The man in the blue jacket is my father
    Пасивната форма на реченицата "Megan broke the window” е: The window was broken by Megan.
    Со кој израз искажуваме задоволство?
    Со кој израз кажуваш загриженост дека не можеш да стасаш на време?
    Со кој израз искажуваме изненадување?
    Со кој од наведените изрази кажуваме дека романот е напишан од Толстој ?
    Со кој од наведените изрази се искажува логички заклучок?
    Со која од наведените реченици искажуваме дејство што се случило во минатото и трае во
    сегашноста?
    Со кој израз искажуваме загриженост?
    Доврши ја реченицата: If you were in New York _________.
    Како ќе кажеш дека Горан трча побразо од Влатко? Goran runs faster than Vlatko
    Кој од следниве изрази е научен факт?
    Која од следниве реченици искажува загриженост?
    Како ќе кажеш дека повеќе сакаш пливање отколку фудбал? I like swimming more than football/soccer
    Young people today have many opportunities to travel abroad. The use many programs for transfer of students such as the Erasmus program for studying abroad, or if they are 18 years old, students can also use the many Work and Travel programs for finding summer jobs in foreign countries. Most of the male students go to USA and work in hotels, the females prefer going to England and working as babysitters.
    Какви можности имаат младите денес? - to travel abroad
    Која програма ја користат студентите за да работат во странство? - Erasmus
    Каде и што најчесто работат младите што ги користат програмите за работа во странство? - Males in USA to work in hotels, females England as babysitters.

Steve Jobs was born in 1955.His parents were graduate students who gave him up for adoption because their parents did not want them to marry. Steve was adopted by Clara and Paul Jobs. His mother taught him to read before he went to school. Steve and his father would work on electronics in the family garage, taking apart and reassembling televisions, radios and stereos.
    Steven Jobs was one of the best innovators of the 20th and 21st century.
    Кој е роден во 1955 година? - Steve Jobs
    Што се случило со Стивен Џобс кога се родил? - He was given up for adoption
    Што го научила мајката на Стивен? - to read
    Кој бил Стивен Џобс? - One of the best innovators of the 20th and 21st century
    A vegetarian is someone who doesn’t eat meat, and mostly eats foods that come from plants, like grains, fruits, vegetables and nuts. Some stricter vegetarians avoid more than just meat, they also avoid animal products, which are nonmeat foods that come from animals such as milk and eggs. Kids can be vegetarians but they can’t do it alone. They need grown-ups to help them make sure they get the vitamins and minerals they need. Eating nutritious diet helps kids develop and grow as they should.
    Што е вегетаријанец? - someone who doesn't eat meat
    Која храна ја јадат вегетаријанците? - foods that come from plants, like grains, fruits, vegetables and nuts.
    Дали можат и децата да бидат вегетаријанци? - Yes, but they can't do it alone.
    Што треба да јадат децата за правилен развој? - Vitamins and minerals
    Tom went with his family to a very nice restaurant, last night. They were 6 people altogether. Tom, his sister, his parents and his grandparents. His father was celebrating his birthday. They ordered the food that they like. Tom and his sister were drinking Coke and his parents and grandparents were drinking wine. The food was very nice. There was a birthday cake for his father with candles on it. They were singing the birthday song. His father was very happy. They stayed in the restaurant very late, till eleven o`clock in the evening.
    Кој славел роденден? - Tom's father
    Колку вкупно луѓе отишле во ресторанот? - 6
    Како се чуствувал таткото на Том за време на прославата на неговиот роденден? - Happy
    Што пиеле Том и неговата сестра? - Coke
    Каде отишол Том со семејството минатата вечер? - nice restaurant
    Каква храна тие нарачале? - the food that they like
    Што прославувал таткото на Том? - birthday
    Со кого отишол Том во ресторант минатата вечер? - with his family
    Дали целото семејство пиеле ист пијалок? - No
    Што имало на роденденската торта? - Candles
    Hi, I am Miki. This is one evening with my family.My parents always listen to the news at 7 p.m. After the news we all sit in the living room; me, my two brothers and my sister and my parents. Usually we watch movies; I love comedies and animation movies. My sister falls asleep after half an hour and then, after 1 hour, my two younger brothers go to sleep as well. My parents let me watch TV until 10p.m., when I go to bed.
    Што се animation movies? -анимирани филмови/цртани
    Што се comedies? - Комедии
    Кој слуша вести во 7 часот? - Miki's parents
    Какви филмови сака Мики? - comedies and animation movies
    Што означува изразот falls asleep? - заспива
    The Galichnik Wedding Festival, is an annual Macedonian festival, held in the Macedonian village of Galichnik, near the town Deba,r in which a selected couple gets married in the traditional "Galichka" style wedding. Traditionally, the wedding lasted for 5 days, with the main activities on St. Peter's Day (12 July) every year.
    Во кој стил е Галичката свадба? - Macedonian
    Каде се наоѓа Галичник? - near the town Debar
    .Колку дена траела Галичката свадба? - 5 days
    Колку пати во годината има Галичка свадба? - once a year every year
    Many American cities are famous for something. For example, New York is famous for the Statue of Liberty, Chicago is famous for its car industry, LA is famous because of the film stars and in Washington D.C there is the White House.
    По што е познат Чикаго? - car industry
    Кој од наведените изрази означува планирана активност?
    Kire’s parents bought him a digital camera for his last birthday. He makes a lot of home videos of his family and friends. They always laugh when they watch them together.
    Како се чуствуваат Кире и неговите родители кога ги гледаат снимените видеа? - They're happy
    The Beatles were one the greatest pop groups in the last century. We all liked their songs and especially some of their great hits. I’ve still got some of their records.
    Кои биле Битлси? - One of the greatest pop groups in the last century
    Beach volleyball was probably first played in Hawaii, in 1915, on Waikiki Beach, but most people believe that it begun in Santa Monica, California, in the 1920s. The sport began as a form of family fun at the beach and its wide appeal and low-cost meant it soon spread around the world. By the 1930s it was played in the strangest places: Riga, Sofia and Prague, the capital cities of Latvia, Bulgaria and then Czechoslovakia.
    Во која држава е градот каде почнала да се игра одбојка на плажа? - Hawaii
    Повеќето луѓе верувале дека за прв пат почнала да се игра одбојка на плажа во: -Santa Monica
    Како почнала да се игра одбојка на плажа? - as a form of family fun
    Што значи low-cost? - ефтино
    Ако другарчето ти побара помош за да ја напише домашната задача, ти ќе му одговориш:
    Ако некој те праша на кого си лут, ти ќе му одговорш: I am mad at....
    На прашањето: What would you like to have? ќе одговориш со:
    Ако сонцето е премногу силно и сакаш да му дадеш совет на твојот другар да користи масло за сончање, го користиш исказот: You should put on sun screen.
    Во реченицата: I used to play the guitar искажуваме: дека порано сме свиреле на гитара
    Со кој од наведените изрази искажуваме дејствие кое сме го правеле во минатото , но сега веќе не?
    Кога сме на ликовна изложба што најчесто гледаме? Paintings/Art
    Доврши ја реченицата: I wish that was my car. I’m so _____. poor
    Ако сакаме да гледаме филм одиме во: Cinema
    Кој од следните предмети го користиме да исчистиме прашина?
    Кој од следниве изрази искажува изненадување?
    Ако другарчето те праша зошто не си отишол на неговата роденденаска забава, ти ќе му
    одговориш:
    Доврши го дијалогот: May I help you?
    Ако другарчето те покани да одите на прошетка за време на викендот, ти ќе му одговориш:
    Како најчесто ни се обраќа продавачот во продавница? How may I help you?
    Со кој од наведените изрази искажуваме историски факт?
    Tome is really afraid of snakes. Once, when they were on a picnic with his family, he saw a big one. He never forgot that moment.Кој навистина се плаши од змии? - Tome
    На прашањето: Многу сакам да одам на шопинг, а ти? ќе одговориш со: Me too.
    Доврши го дијалогот: Would you like to skate?
    Како ќе кажеш дека не си го видел твојот братучед од минатата година? I haven't seen my cousin since last year.
    На прашањето: На кого си лут? следи одговор:
    Кој од следниве зборови е именка?
    Ако сакаме да се качиме брзо на десетти кат во зграда, користиме:
    Ако сакаме да јадеме одиме во:
    Dear Monika,Last summer I was in Bitola, at my grandmother’s house. I had great time and a lot of fun. In Bitola I met Biljana, Mirjana and Nina and they were my best friends during the summer. I am planning to go to Bitola next summer too.Love,Sanja
    Колку другарки запознала Сања во Битола? - 3
    Како ќе прашаме: Дали водиш грижа за помалата сестра? - Do you take care of your little sister?
    Ако некој ти каже дека штотуку го видел Јован на училиште, тоа значи дека: He has just seen Jovan at school
    Ако литературното дело е напишано во стих, тогаш тоа е: Poem
    Маврово е познато место за: Skiing
    Кој од следните предмети го користиме да испратиме порака? Laptop/Phone
    На прашањето: Have you read the book? следи одговор: Yes I have/No I haven't.
    Кој од наведените изрази означува дејствие кое си го правела кога си имала 5 години?
    Како ќе прашаме: Каде беше досега? Where have you been?
    Кој од следниве зборови е фразален глагол?
    Доврши ја реченицата: I would buy a new bike, if ……... I had money
    Со еден од наведените изрази доврши го исказот He speaks French ____. fluently
    Како ќе кажеш дека чевлите се направени од кожа? The shoes are made of leather.
    Со еден од наведените изрази доврши ја реченицата If I had enough free time……
    Кој од следниве апарати го користиме за пресметување? Calculator
    Пешаците обично одат по: Sidewalk
    Со кој од наведените изрази искажуваме загриженост?
    Со изразот: Impossible! искажуваме: Невозможно
    Кој израз го употребуваш кога некому му ја нудиш твојата помош? Do you want any help?
    Кој од наведените изрази го користиш за да искажеш сопствено мислење?
    Со изразот: Look out! искажуваме: Пази!
    Кој од дадените изрази го користиш за да предупредиш некого?
    Кој од следниве изрази искажува задоволство?
    Кој од наведениве изрази НЕ искажува загриженост?
    Кој од наведените изрази означува споредување на дејствија кои ги вршат две лица?
    Со кој од дадените изрази НЕ искажуваш наредба?
    Кој од следниве зборови е глагол?
    Од каде можеме да позајмиме книги? Library
    Ако сакаме да земеме пари, одиме во: Bank
    Кој од следниве зборови е придавка?
    Како ќе кажеш дека си ја напишал домашната задача? I wrote my homework.
    Со еден од наведените изрази доврши ја реченицата: If it was sunny……
    Како ќе кажеш дека мебелот е произведен во оваа фабрика? Furniture is made in factories.
    Како ќе кажеш дека тетратката е направена од хартија? Notebooks are made from paper.
    Со кој од дадените изрази искажуваш наредба?
    Кој од следниве зборови е член?
    Ако сакаме да разговараме со некого, користиме: Phone
    Ако сакаме да направиме точна пресметка, користиме: Calculator
    Кој од следниве зборови е институција?
    Со изразот: He can`t be at home. I just met him искажуваме: Само што го сретнав, неможе да е дома.
    Дополни ја реченицата: Be in front of the school. I`ll pick you…..at 7`oclock. up
    Ако некој ти каже дека штотуку jа видел Јaна на кино, тоа значи дека: They have just seen Jana at the cinema
    Кој од наведените изрази го користиш за да искажеш загриженост?
    На прашањето Where have you been? следи одговор:
    На прашањето: Од кога почна да учиш англиски јазик? следи одговор: Since I was... Since...
    Кој од наведените изрази означува активност која си ја правел во минатото ?
    Кога луѓето се болни одат во: Hospital
    Со кој од наведените изрази нудиме помош?
    Кој од следните предмети го користиме да слушаме музика?
    Tome is really afraid of snakes. Once, when they were on a picnic with his family, he saw a big one. He never forgot that moment.Од што се плаши Томе? - Snakes
    Ако твоето другарче сака да ја помине улицата кога на семафорот свети црвено светло, го предупредуваш со исказот: Stop! There's a red light.
    Ако другарчето те праша зошто не си отишол на футбалскиот натпревар, ти ќе му одговориш:
    Доврши ја реченицата: My arm hurts. I’m afraid it is_____. broken
    Доврши го дијалогот: Would you like to climb the mountain?
    Кој од следниве изрази НЕ искажува изненадување?
    Со еден од наведените изрази доврши ја реченицата I would buy a bike ……
    Кој од наведените изрази искажува загриженост?
    Кој од следниве зборови е апарат?
    Кој од следиве зборови означува уметност?

4. Hristina98

Hristina98 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2011
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    гимназија или стручно?

5. vikikikiriki123

vikikikiriki123 Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    ke moze li odgovorite po biologija za prva godina sredno ve molamm mnogu mi trebaat :(((

6. Xred

Xred Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    3

eve ti ajde daj ti na mene angliski 8/8
    1. Како бил наречен планот на американскиот генерал, со кој се
    предлагало да им се даде финансиска помош на европските
    земји по Втората светска војна? – Маршалов План
    2. Која е првата земја која извршила проба и употреба на
    атомската бомба? - САД
    3. Под кое име е познат Договорот за пријателство потпишан на 14 мај 1955 година? Варшавски договор
    4. Во градот Постдам била одржана првата конференција позавршувањето на: - Втората Светска Војна
    5. По завршувањето на Втората светска војна Бугарија била
    обврзана да им плати воени репарации на: -Југославија и Грција
    6. Кога била формирана Организацијата на обединетите нации? 20 јуни 1945,
    7. Организацијата за децата во рамките на Организацијата на
    обединетите нации се нарекува: - Уницеф
    8. Како се нарекува соперништвото по Втората светска војна,
    помеѓу државите со капиталистичко и со социјалистичко
    општествено уредување? – Студена Војна
    9. Кога бил основан Северноатланскиот пакт (НАТО)? 4 април 1949
    10. Како се нарекува масовното уништување на Евреите во
    Втората светска војна? - Холокауст
    11. Нелсон Мандела бил водач на движењето: Антирасистичко движење во Африка
    12. Под кое име биле познати реформите на раководството на
    СССР на чело со Михаил Горбачов (1985 година)? - Перестројка
    13. Како се нарекува војската со чија помош биле ослободени
    Чехословачка, Полска, Унгарија, Источна Германија,
    Романија и Бугарија, со што тие влегле во „советската зона
    на влијание“? – Црвена Армија
    14. Кој бил првиот премиер на Албанија по Втората светска
    војна? – Енвер Хоџа
    15. На 29 ноември 1945 година Југославија била прогласена за: - Федеративна Народна Република Југославија
    16. Како се нарекува процесот со кој кон крајот на XX и
    почетокот на XXI век развиените земји презентираат нов
    начин на наметнување на своето влијание во неразвиениот
    свет? - Глобализација
    17. Во која организација членуваат Грција и Турција од 1952 г.? - Нато
    18. Во периодот од 1945 до 1948 година, Бугарската
    Комунистичка партија: – Го применува советскиот систем
    19. Кои две републики во СФРЈ први прогласиле независност и
    самостојност? –Словенија и Хрватска
    20. Која терористичка организација била активна во Шпанија? - ETA
    21. За што се однесуваат проектот „Меркјури“ и програмата
    „Џемини“? – Праќање на човек во обиколување на Земјата,и праќање луѓе на подолг престој во вселената
    22. Кое е заедничкото име за печатот, радиото, телевизијата и
    интернетот? –Масс медиуми
    23. Како се нарекува правецот во уметноста кој се појавува во
    50- тите години на XX век, и го карактеризира комбинирање
    на уметност, сликарство, музика, театар, филм и видео? - Ликовно творештво
    24. Партиите кои ја поддржуваат и ја поттикнуваат еколошката
    свест се нарекуваат партии на: - Зелените
    25. Како гласи олимпиското мото? – Побрзо! Повисоко! Посилно!
    26. Како се нарекувала заедницата која е создадена откако
    СССР престанал да постои? – Заедница на независни држави
    27. Во 1961 година во Белград била одржана оснивачката
    конференција на: - Друштвото на неврзаните
    28.Комунистичкото информационо биро (Информбиро) било
    формирано во: Септември 1947
    29. Која година била формирана израелската држава? - 1949
    30. Кој бил водач на Палестинската националноослободителна
    организација? – Јасер Арафат
    31. Под кое име е позната кризата која избила во шеесеттите
    години на дваесеттиот век? – Кубанска Криза
    32. Кога бил урнат берлинскиот ѕид? - 1989
    33. Студената војна ја одбележа конфликтот помеѓу: - НАТО и Варшавскиот Пакт (САД и Русија)
    34. Какво право имаат петте постојани членки од Советот за
    безбедност на Организацијата на обединетите нации во однос
    на одлуките на Советот? – Право на вето
    35. Која година на 1 јануари била воведена новата европска
    валута - евро? - 1999
    36. На кое движење оснивачката конференција била одржана во
    Белград во 1961 година? – Движењето на неврзаните
    37. Што е заедничко за поп- артот, видео- артот и компјутерските
    анимации? – Се користи компјутеризација
    38. Што било заедничко за Германија и Австрија по Париската
    мировна конференција? – Биле поделени
    39.Што е заедничко за масовните штрајкови и судири во
    Чехословачка во 1968 година и полскиот синдикат
    „Солидарност“? – Реформи и ослободување од советско влијание
    40. Што е заедничко за СССР, СФРЈ и Чехословачка? – Еднопартиски систем
    41. Крајот на Втората светска војна го одбележа: Капитулацијата на Јапонија
    42. Како се нарекува организацијата која се бори за отцепување
    на Баскија од Шпанија, преку напади на важни личности и
    објекти? - ЕТА
    43. Каде се одржал основачкиот состанок на Комунистичкото
    информацоно биро? – Скларска Поремба
    44. Кој претседател на СССР во 1985 година ги спровел
    реформите познати како „Перестројка“? – Михаил Горбачов
    45. Која година е карактеристична за студентските немири по
    Втората светска војна? – 1969 кога млад студент се самозапалил
    46. Која била главната причина за основањето на судот во
    Нирнберг? – Судење на воените злосторници
    47. Која година е формирана регионалната организација Совет за
    заемна економска помош? - 1949
    48. Кои се сегментите на хипи движењето? – Идеали за слобода,љубов и мир
    49. Како се нарекува процесот во кој се одзема приватната
    сопственост на селаните и се создаваат селски задруги? - Колективизација
    50. Што е заедничко за Маршаловиот план и Трумановата
    доктрина? – Помагање на земјите за опоравување од војната
    51. На кои држави по Втората свeтска војна им биле одземени
    Бесарабија и Северна Буковина од страна на СССР, односно
    Додеканските Острови од страна на Грција? – Романија и Италија
    52. Какви политички промени настанале во Унгарија, Полска,
    Албанија и Југославија во периодот од 1989 до 1991 година? – Слободни избори
    53. Кој ја освоил власта во Бугарија на 9 септември 1944 година? – Ѓорѓи Димитров
    54. На кој датум капитулирала Германија во Втората светска
    војна? – 9 мај 1945
    55. На колку дела била поделена Германија на конференцијата
    во Постдам? 2 дела
    56. Помеѓу кои држави бил поделен градот Берлин на
    конференцијата во Постдам? СССР , Франција,Англија, Сад
    57. Каде се одржал процесот против нацистичките злосторници
    по Втората светска војна? – Во Нинберг
    58. Која мировна конференција била одржана по Втората светска
    војна? – Париската мировна конференција
    Кога СССР престанал да постои? 1 септември 1991
    60. Ана Паукер, Трајчо Костов и Владислав Гомилка биле: Високи партиски личности
    61. За Тодор Живков и за Енвер Хоџа заедничко е тоа што
    воспоставиле: - Советски систем
    62. По примерот на државите од Азија по Втората светска војна
    политичка независност стекнале и државите од: - Африка
    63. Што е заедничко за процесот во Нирнберг и судењето во
    Токио? – Биле судени генералите одговорни за злосторствата
    64. Со што се карактеризирал периодот на „Студената војна“? – Затегнатост помеѓу блоковите,трка за вооружување и трка за вселената
    65. Која трка се водела паралелно со трката во вооружувањето? – Трка за вселената
    66. Кои држави ги изгубиле своите владенија со
    деколонијализацијата на Азија? – Велика Британија,Франција,и Сад
    67. Договорот потпишан во 1957 година во Рим и Договорот од
    Мастрихт од 1991 година се значајни за историјата на: Европската унија
    68. Која организација во Европа се грижи и изнајдува начини за
    разрешување на судирите, посебно меѓуетничките судири по
    мирен пат? – Европската унија
    69. Процесот на целосно советско влијание на надворешно-
    политичкиот план и копирање на советското искуство во
    развојот на социјализмот во рамките на внатрешниот развој,
    кај источноевропските држави по Втората светска војна бил
    наречен: - Советизација
    70. Во кое место во Украина, во 1986 година настанале
    експлозија и пожар на нуклеарна електрична централа, со
    што во воздухот биле испуштени 8 тони радиоактивни
    материи? - Чернобил
    71. Кога се одржал процесот против нацистичките злосторници
    по Втората светска војна? - 20 ноември 1945 до 1 октомври 1996
    72. Кога била одржана Париската мировна конференција? Јули до Октомври 1946
    73. Какви напади вршела Ирската републиканска армија со цел
    да се изнуди отцепување на Ирска од Англија? – Терористички напади
    74. Кој воено- политички сојуз победил во Втората светска војна? Атлантскиот Пакт
    75. Според Трумановата доктрина, која балканска држава
    требала да претставува брана за ширење на комунизмот? - грција
    76. Со потпишувањето на договорите за создавање на
    Европската економска заедница и Европската заедница за
    атомска енергија почнала да се создава: Европската Унија
    77. Која од наведените институции била прва формирана по
    Втората светска војна? /
    78. Каде се одржала Олимпијадата каде тероризмот бил
    употребен за политички цели? - Минхен
    79. На колку окупациони зони била поделена Австрија по
    Втората светска војна? - 4
    80. Што се случило со територијата на Унгарија по Втората
    светска војна? - Била вратена во границите од 1938
    81. Организацијата за наука и култура во рамките на
    Организацијата на обединетите нации се нарекува: Унеско
    82. Што од наведеното е синоним за Студената војна? /
    83. Која организација во јуни 1948 година донела „Резолуција за
    состојбите во Комунистичката партија на Југославија“? - Информбирото
    84. Кои земји имаат право на вето во ООН? – Кина,Русија,СAД,Англија,Франција
    85. Која била главната причина за нарушување на југословенско-
    албанските односи по Втората светска војна? – Косовското прашање
    86. Кој рок- фестивал произлегол како резултат на хипи
    движењето? Рок фестивалот во будсток 1969
    87. Што биле „Спутник“ и „Експлорер“? - Сателити
    88. Судирот помеѓу СФР Југославија и Информбирото траел во
    периодот: - 1948-1956
    89. Кој бил водач на борбата за правата на црнците во САД и добитник на Нобеловата награда за мир во 1964 година? – Мартин Лутер Кинг
    90. Како се нарекува периодот во кој социјалистичките земји
    започнале процес на демократизација и прифаќање на
    капиталистички елементи? - Транзиција
    91. Како завршила Виетнамската војна? – Со обединување и создавање Република Виетнам
    92. Како била нарекувана британската политичарка и премиер на
    Велика Британија, Маргарет Тачер? – Челичната лејди
    93. Коjа од наведените организации била формирана во 1945
    година? /
    94. Кој е највисок орган во Организацијата на обединетите
    нации? – Генерално Собрание
    95. Што се случило на Блискиот Исток по формирањето на
    Израел? – Дошло до судири со соседните арапски држави
    96. Како се нарекувале политичките и социјалните промени во
    земјите на „реалниот социјализам“? - /
    97. Што е заедничко за студентските движења од 1968 година? – Барање реформи
    98. Кој бил последниот премиер на СФР Југославија? – Анте Маркович
    99. Каде бил создаден Советот на Европа? – 1949 Стразбург
    100. На Конференцијата во Рангун земјите вон блоковите (т.н.
    трет свет) се договориле за прифаќање на принципите на: - Активна мирољубива коегзистенција

7. Makeup

Makeup Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    50
    Прв странски јазик така?

8. VladcheMarkoski

VladcheMarkoski Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    Собраните примероци при истражувањата кои ги претставуваат значајните
    карактеристики на видот се нарекуваат:

9. d-a-n-i-e-l-a

d-a-n-i-e-l-a Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Може ли одговор на прашањата од текстилно- кожарски суровини за втора година

10. noname12345

noname12345 Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    2
    Дали некој ги има одговорено прашањата по музичко за прва година медицинско училиште? и ако ги има некој ако може да ми ги прати во ЛП :)

11. kikche1999

kikche1999 Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    1
    Dali nekoj gi imate prasnjata po likovno za 1 godina gi imam predmetite gegrafija, makedonski, fizika, informatika, hemija, biologija. Mozete da mi pisete privatna poraka :wasntme: :wasntme: VE MOLAM ITNO MI E !!!

На Dzela му/ѝ се допаѓа ова.
  12. the.one

the.one Популарен член

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    797
    Се самоцитирам, од пред два дена е мислењето и е затрупано. Еве на некој ако му притребаат... И знам дека џабе прашувам, ама ако ги има некој втора гимназиско по математика, ако сака нека ги сподели. :)

На MacaMarchy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Srce222

Srce222 Активен член

Се зачлени на:
    21 јуни 2013
    Пораки:
    23
    Допаѓања:
    9
    Gi ima nekoj Francuski za 1 godina gimnazija,neka spodele?

14. Xred

Xred Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    3

za prv ili vtor stranski jazik se ovie?

15. VladcheMarkoski

VladcheMarkoski Активен член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    1
    hmm vo prilep uchish ? :D

16. Xred

Xred Активен член

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    36
    Допаѓања:
    3
    Математика одговорите за 8/8 ама не тие што се на сликите ги имам тие други дајте итно еее ке ви дадам и ја нешто ако имам ке ви помогнам дајте ми математика за 8/8 :worried:

17. Makeup

Makeup Истакнат член

Се зачлени на:
    1 септември 2013
    Пораки:
    44
    Допаѓања:
    50

za prv se sega gi proveruvav :)

18. rasd

rasd Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    1
    http://odgovorieksterno.webnode.com/pre ... -odgovori/ еве тука ги има одговорите :)

19. machence16

machence16 Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Дали некој има одговори на прашањата по ликовно,музичко, информатика, македонски за прва година средно медицинско? Ве молам ако некој ги има нека ми ги прати

20. machence16

machence16 Нов член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    0
    Информатика за медицинско или гимназиско имаш?

Статус на темата:
Не е отворена за нови одговори.