Одењето во црква

Discussion in 'Религија' started by jasmin, Jan 29, 2010.

1. MerlinMonro8

MerlinMonro8 Истакнат член

Одам во црква. Порано одев скоро секоја недела, а сега поретко, но одам. Најубаво одење во црква ми е кога ќе почувствувам потреба за тоа. Ете баш пред некое време ми се случи баш тоа. Просто се почувствував преполна со мака, проблеми и гревови. И отидов и секако излегов од таму како нова личност. Нема зборови со кои се опишува тоа чувство. Тоа чувство за мене е едно и единствено. Мир. Мир во душата, во срцето, телото. Насекаде, во мислите.

Сакав да искоментирам и за луѓето кои ги судат свештениците. Всушност не да искоментирам туку да кажам некои работи кои можно е да не ги знаеле. Свештениците несмеат да примаат плата. Никаква плата. Единствени пари од кој тој човек ќе преживее со неговото семејство, се парите кои ние ќе ги дадеме. Но од друга страна никој никого не тера да даде некоја одредена сума. Барем јас сум немала таква ситуација, а добро сум упатена во овие работи. Ако сакаш да оставиш, оставаш, ако оставиш никој не те присилува колку точно. И згора на се, ние не оставаме пари на свештените лица, туку на црквата, а тоа е некој вид нивно работни место, иако знам дека звучи многу лошо да речеме така за црквата, но така е . И тие се луѓе кои имаат семејства, а тоа семејство треба нешто да јаде и да се облече, Треба да се платат основните сметки, за скромен живот. Да има и такви кои се многу богати, но колку се такви ?! Обично тие и не се свештеници туку некои поголеми чинови. Се додека тоа се чесно заработени пари, тука нема грев.

Во секој случај, верата нема никаква врска со парите или некои обреди. Одиме во црква за да се исповедаме или да се помолиме или едноставно на душата послено да ни дојде. Лошо е да се мешаат парите тука и црквата да се нарекува бизнис. :^)

2. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Одам колку што можам почесто :)

3. sagittarius57

sagittarius57 Популарен член

Одам во црква може да се каже дека во 2 месеци барем еднаш одам, ќе си се помолам, ќе си запалам свеќа и си сум си на раат :)

4. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Некогаш одењето е зачестено, сега еве неколку месеци немам појдено. Одењето во црква не треба да е обврска па да се оди само за празник.

kuc and Petra777 like this.
  5. Rama

Rama Форумски идол

Секогаш кога сум во близина на некоја Црква влегувам да се помолам или да запалам свеќа,не го правам тоа само на празник,туку кога ќе осетам потреба и сум во можност:)

kuc, makedonkamak, 2212 and 1 other person like this.
  6. Angie.sec

Angie.sec Активен член

Влегувам во црква кога се шетаме во близина на некоја, Атеист сум и на неа гледам како на знаменитост и убав архитектонски објект.

Someonespecial and makedonkamak like this.
  7. makedonkamak

makedonkamak Форумски идол

Ќерка ми (3 год) е и штом види црква, бара да влеземе. Ја поткреваме и пали свеќа со наша помош, знае и да се помоли и каже- Дедо Боже, помогни ми!
    Ја научила баба и , се.

kuc, sonuvana, Petra777 and 4 others like this.
  8. girl.09

girl.09 Истакнат член

Сакам да прашам, кога одиш во црква да се помолиш, дали мора да се наведнеш и поклониш, дали можеш да стоиш?
    Знам дека збучи глупаво, не сум доволно информирана сепак..

Orthophill likes this.
  9. Orthophill

Orthophill Популарен член

Длабоки поклони со спуштање на колената до земја и главата на подот се прават само во Велигденскиот пост. Во другиот период не е пожелно да се прават. Нормално, тоа не е нешто задолжително да се прави. Слободно молете се исправени. Молете се и дома, а не само в црква.

Lady Maria, Rama and kuc like this.
  10. Nebitno21

Nebitno21 Активен член

Da i jas odam na crka sekoja nedela

Orthophill likes this.
  11. simonna.a

simonna.a Форумски идол

Не знаев каде да прашам,па ај оваа тема.
    Значи за Битола прашвам,дали знаете кога има миса во католичката црква во колку саат,ден?

12. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Посетувам цркви редовно.
    За обични денови, и за поголеми празници.
    Кога ќе излезам некако убаво се чувствувам. Прочистено.

kuc and Orthophill like this.
  13. Аргентина *

Аргентина * Форумски идол

Никогаш ништо посебно не сум почувствувала при посета на црква. Вистинската вера во Бог нема врска со влегувањето в црква според мене, уште помалце со обичаите на народецот.

SunnyGirl2 likes this.
  14. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Здраво
    сакам да прашам кој каде стои в црква?

Никој ме нема упатено и најчесто стојам на крајот позади в црква ( претежно ома свеќи запалени таму в црквата) . И еден човек ми рече стојат таму вдовиците.

Јас тоа не сум го знаела. Дали има нешто такво или??

15. kuc

kuc Форумски идол

Аман овој народов се управија уште стоењево да го погодат|(
    Јас знам десно мажите,лево жените ,а ти не се секирај кај сакаш стои си ;) не правиш ништо лошо:)

Rama and edna_malecka like this.
  16. edna_malecka

edna_malecka Популарен член

Кои глупости ги прочитав.
    Денес нема ред у црква. Секој како сака прави. Битно е да си смирен и да не се брзаш, во редицата да се буткаш.

17. Orthophill

Orthophill Популарен член

По правило в црква мажите стојат од десната страна, жените од левата. Младите невести и девојки стојат на горниот кат, на галерија. Ова е црковното правило во нормални услови и прилики.
    Во време на пандемија, како што е сега, ако одите в црква барајте место да стоите што подалеку од другите за да не се заразите или да не ги заразите другите. И задолжително носете маска.

Last edited: Nov 25, 2020
    Vittoria likes this.
  18. Rama

Rama Форумски идол

Не обрнувам внимание дали ќе застанам од десна или од лева страна.
    Побогу, од кај излегоа овие поделби сега? Јас откако знам за себе по црквите ги гледам заедно измешани и мажите и жените, така да, нема тука никаква поделба на лева и десна страна.

edna_malecka and cresa-jagoda like this.
  19. Vittoria

Vittoria Активен член

Заради обрски одам кога можам во Недела, секако и за слава на поважни празнувања. За време на литургијата за жените на десна, мажите на лева, секако треба да се запази и редот за причест, деца, мажи па жените.

20. Lady D ❤️

Lady D ❤️ Популарен член

Zoshto vakvi podelbi i vo crkva? Ok za decata sfakjam, ama za mazhite i zhenite?!?
    Neli sme site ednakvi i isti pred Boga?