Слободно може да се оди, да се присуствува на литургија, да се поклонува, не смее само да се бакнуваат иконите и да се причестува. Нафора може да се јаде, се разбира некој да ви даде.
Jас на премин портал во прашања и одговори прочитав дека за време на циклусот може да се оди во црква,може да се бакнуваат икони и да се зема нафора само во никој случај не може да се причестува за време на циклусот
Слобдоно може да се оди во црква, и запали и свеќа - но не смеат да се бакнуваат икони и секако не да се причестува - (девојката не е чиста) - така ми кажаа мене и јас го слушам тоа.
И јас сум слушнала дека не се влегува ... Неколку пати ми се има случено на некој од големите празници да имам добиено, и не влегувам, седнам пред врата и ги чекам моите [/quote] А да треба да се венчаш, ќе ја откажеш ли свадбата ако ти дојде? Не бакнувај икони, влези си и свеќа запали.[/quote] Добро ја си кажувам за мене .... И да ке ја откажам, бидејќи целата ќе сум во бело и постои голема веројатност да расцветам на сред чочек [/quote] Епа зато ќе си рачунате кога би тебало да ви дојди
Сум слушнала дека не треба да се оди,па и не су била.Ма да многу многу не верувам во вакви работи,но ајде,така останало кажано од старите!
Погоре прочитав дека менструацијата била казна од Господ Не е точно Никаде во библијата не го пишува тоа . Пишува само дека Господ ја казнил Ева, да се справува со тешките маки во бременоста и породувањето ако сака да има челад, а Адам го казнил со тоа што морал сам да работи и да се мачи за да го издржува семејството .. Јас се имам консултирано со поп, и тој ми рече дека нема никаков проблем ако влезам и запалам свеќа, само да не ги бакнувам иконите.. Така да, може да се оди, само иконите да не се бакнуваат
Може да одиме, затоа што сме сега заштитени, нормално, да не ги бакнуваме иконите. Тоа со неодењето се поврзува со тоа дека ако капне крв во црква, таа треба повторно да се осветува... Јас мислам така, барем така знам...
Jас имам читано во библијата дека кога имаме менструација сме нечисти но никаде не пишува дека не смееме да одиме на црква или да бакнуваме икони .Mногу ме јаде совеста ако отидам во црква кога имам менструација но некогаш се налага да одам,ете кога крштевавме бебе бев со тоа и што личеше ли да не одам
Поголеми се шансите на некој да му капне крв од нос отколку на жена да и капне крв преку гаќи и улошка.
Па да, ама тоа е логиката зад неодењето во црква. Мислењето е од Серафима, најверојатно од тука и на мене ми останало.
Мене старите ми имаат кажано дека кога има менструација тогаш жената не е чиста и затоа не треба да оди во црква,мене еднаш ми се има случено да заборавам дека имам и да отидам на поминување во црква и дури отпосле ми текна дека имам,го прашав мојот колега од факултет што учеше паралелно и богословски факултет дали има нешто врска,а тој ми рече дека тогаш жената не треба само да се причестува,додека,пак,човекот во црквата што работи ми рече дека не треба тогаш да влегувам воопшто во црква бидејќи се сметам за нечиста,сега од претходните мислења дознав дека тогаш не требало да се бакнуваат и да се допираат иконите!Јас ќе гледам во иднина да се придржувам до тоа да не бакнувам и допирам икони кога имам менструација,исто и да не се причестувам,е сега ако,пак ептен искрсне нешто,па да мора да се причестувам ќе ги прашам моите пријатели Власи како да постапам тогаш бидејќи тие како многу побожни православни христијани многу повеќе се упатени во таа проблематика,а и веројатно на сајтот Премин убаво се објаснети работите,исто и на некои други духовни сајтови!
Ти само примиго Бог во срцето твое и верата сето тоа што треба да го знаеш,а одењето во цркава дали со менсруален циклус или не ти е бадијала ако не ја познаваш верата ако не го познаваш бог колку сакаш биди телесно чист ,колку сакаш пали свеќи тоа е вистината.
Абе едно не разбирам: Жена што има менструација не треба да допира и бакнува икони зашто била нечиста. Ами онаа без менструација, која патем секојдневно го задоволува шефот од работа за да добие работни бенефиции а шефов успат е женет со деца, таа може ли да допира и бакнува икони? Зашто по оваа логика е чиста нели