Одење во црква за време на менструација

Discussion in 'Религија' started by CIA, Apr 13, 2012.

1. teletabis4e

teletabis4e Нов член

Од толку денови во месецот, баш тие ли три дена се проблем бреееееееееееееееееееее...........

2. Bright

Bright Популарен член

Слободно може да се оди, да се присуствува на литургија, да се поклонува, не смее само да се бакнуваат иконите и да се причестува. Нафора може да се јаде, се разбира некој да ви даде.

3. Deemy

Deemy Популарен член

Jас на премин портал во прашања и одговори прочитав дека за време на циклусот може да се оди во црква,може да се бакнуваат икони и да се зема нафора само во никој случај не може да се причестува за време на циклусот

4. jasmina00

jasmina00 Популарен член

Слобдоно може да се оди во црква, и запали и свеќа - но не смеат да се бакнуваат икони и секако не да се причестува - (девојката не е чиста) - така ми кажаа мене и јас го слушам тоа.

5. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Која дискриминација на женски пол е ова... значи незнам .

teddi likes this.
  6. Dala

Dala Популарен член

Епа да,ама ако се падне Велигден,Божиќ...

7. Jule.Sk

Jule.Sk Популарен член

Кога мора да се оди одам палам свеќа но не бакнувам икони.

8. la-lita-e

la-lita-e Истакнат член

Бабичката на црквата шо работи ми кажа дека може да се оди само да не се бакнуват иконите.

9. Cvetetto

Cvetetto Популарен член

И јас сум слушнала дека не се влегува ... Неколку пати ми се има случено на некој од големите празници да имам добиено, и не влегувам, седнам пред врата и ги чекам моите :^)[/quote]

А да треба да се венчаш, ќе ја откажеш ли свадбата ако ти дојде?
    Не бакнувај икони, влези си и свеќа запали.[/quote]

Добро ја си кажувам за мене .... И да ке ја откажам, бидејќи целата ќе сум во бело и постои голема веројатност да расцветам на сред чочек :rofl:[/quote]

Епа зато ќе си рачунате кога би тебало да ви дојди :D

10. Mermaid90

Mermaid90 Популарен член

Сум слушнала дека не треба да се оди,па и не су била.Ма да многу многу не верувам во вакви работи,но ајде,така останало кажано од старите!

11. AliceInWonderland

AliceInWonderland Истакнат член

Јас знам дека може да се оди, може да се палат свеќи, но иконите не смеат да се бакнуваат.

12. ColoursOfTheRainbow

ColoursOfTheRainbow Популарен член

Јас мислам дека можеш да одиш, ама да не се бакнуваат икони :)

13. MaCa-Swiss

MaCa-Swiss Популарен член

Погоре прочитав дека менструацијата била казна од Господ :^)
    Не е точно :shake: Никаде во библијата не го пишува тоа . Пишува само дека Господ ја казнил Ева, да се справува со тешките маки во бременоста и породувањето ако сака да има челад, а Адам го казнил со тоа што морал сам да работи и да се мачи за да го издржува семејството ..
    Јас се имам консултирано со поп, и тој ми рече дека нема никаков проблем ако влезам и запалам свеќа, само да не ги бакнувам иконите.. Така да, може да се оди, само иконите да не се бакнуваат :)

Mama25 likes this.
  14. DAngel

DAngel Форумски идол

Може да одиме, затоа што сме сега заштитени, нормално, да не ги бакнуваме иконите. Тоа со неодењето се поврзува со тоа дека ако капне крв во црква, таа треба повторно да се осветува... Јас мислам така, барем така знам...

15. hermosa

hermosa Популарен член

Jас имам читано во библијата дека кога имаме менструација сме нечисти но никаде не пишува дека не смееме да одиме на црква или да бакнуваме икони :?: .Mногу ме јаде совеста ако отидам во црква кога имам менструација но некогаш се налага да одам,ете кога крштевавме бебе бев со тоа и што личеше ли да не одам :shake:

16. imelda

imelda Популарен член

Поголеми се шансите на некој да му капне крв од нос отколку на жена да и капне крв преку гаќи и улошка.

Hipica likes this.
  17. DAngel

DAngel Форумски идол

Па да, ама тоа е логиката зад неодењето во црква. Мислењето е од Серафима, најверојатно од тука и на мене ми останало.

18. atala

atala Популарен член

Мене старите ми имаат кажано дека кога има менструација тогаш жената не е чиста и затоа не треба да оди во црква,мене еднаш ми се има случено да заборавам дека имам и да отидам на поминување во црква и дури отпосле ми текна дека имам,го прашав мојот колега од факултет што учеше паралелно и богословски факултет дали има нешто врска,а тој ми рече дека тогаш жената не треба само да се причестува,додека,пак,човекот во црквата што работи ми рече дека не треба тогаш да влегувам воопшто во црква бидејќи се сметам за нечиста,сега од претходните мислења дознав дека тогаш не требало да се бакнуваат и да се допираат иконите!Јас ќе гледам во иднина да се придржувам до тоа да не бакнувам и допирам икони кога имам менструација,исто и да не се причестувам,е сега ако,пак ептен искрсне нешто,па да мора да се причестувам ќе ги прашам моите пријатели Власи како да постапам тогаш бидејќи тие како многу побожни православни христијани многу повеќе се упатени во таа проблематика,а и веројатно на сајтот Премин убаво се објаснети работите,исто и на некои други духовни сајтови! :) ;) :* :inlove:

19. elisabeta

elisabeta Популарен член

Ти само примиго Бог во срцето твое и верата сето тоа што треба да го знаеш,а одењето во цркава дали со менсруален циклус или не ти е бадијала ако не ја познаваш верата ако не го познаваш бог колку сакаш биди телесно чист ,колку сакаш пали свеќи тоа е вистината.

20. Hipica

Hipica Форумски идол

Абе едно не разбирам:
    Жена што има менструација не треба да допира и бакнува икони зашто била нечиста.
    Ами онаа без менструација, која патем секојдневно го задоволува шефот од работа за да добие работни бенефиции а шефов успат е женет со деца, таа може ли да допира и бакнува икони? Зашто по оваа логика е чиста нели :?:

imelda and Orthophill like this.