Можеш да одиш! Единствено што е забрането е причест! Не смееш да се причестуваш кога имаш менструација. Друго можеш се.
А кој знае дали имате добиено или не? Господ?! Па да не била таа менструација, кој ќе идеше по црквине? Уствари,немаше ни да постојат. Жени...
А мали бебиња смеат ли во црква? Зашто бебе може да се покака или измоча во пелената дур е во црква кое патем е повеќе чистење од нешто нечисто отколку што е менструацијата.
Ќе си планираш, тачно на ден на овулација да ти биде свадбата. Е сега, ако ти подрани или закасни јбг, презакажуваш све - и свадба и матично и во црква и фотографии, знаеш за да биде сѐ у ист ден. Е недајбоже дента да добиеш а веќе сите тетки со фризури и шминки и ти тип топ, сите мажи у сакоа пицнати, ти им викаш - луѓе добив, нема свадба денес. Зезнато...
Јас знам дека не треба да се земе причест, но и тоа можи со дозвола од свештеникот а за икони мислам дека смееш
A zs e zabraneto koa imas ciklus da se pricestuvas?Zarem svestenicive ne mozat DUHOVNO SIMBOLICNO zenskata menstualna krv da ja zaclenat so Hristovava krv?I sto ako e NE E CISTA menstuacijata dur se pricestuvas...onaka SIMBOLICNO Hristovata krv STO E FIZICKOTO PRICESTUVANJE ako duhovno se spoi so nasiot ciklus DUR SE PRICESTUVAME,Mislam deka kje ni OPROSTI HRISTOVATA krv ako ja isprlame hristovata krv SO NASATA MENSTRUACIJA DUR SE PRICESTUVAME...bez navreda
Имав циклус, и отидов пак на црква ги бакнував и иконите и крстот. Е сега ако направив грешка нека проштева Бог. Од дома мајка ми, ми велеше да не одам во црква за време на менструација, но не и ни кажав дека имам пошто од дома немаше да ме пушти. Како и да е, поминало.
Страшна работа. Ко сте си толку многу паметни вашите прашања и фрустрација замолувам да ги поставите и искажите пред свештено лице. И пред да си верувате во зборови од "рекла и кажала" прашајте си свештено лице исто. Бидите добри едни кон други, кратко сме на земјава. Нема потреба да се правиме многу паметни, тоа што знаеш кажи и пружи помош, тоа што не знаеш премолчи го. Проштевајте ако згрешив.
Кога видов на форумов како прашувате зошто жената не смее да оди во Црква за време на циклус, прашав еден свештеник бидејќи многу ме интересираше и мене зошто. Жената денес може да оди на Црква. Порано не смееле жените да одат на Црква, зашто тогаш ги немало потребните производи за женска хигиена. Доколку капне капка крв на подот во Црквата, без разлика дали крв од циклус, крв од прст, крв од заколено животно итн., тогаш Црквата се затвора и никој не смее да влезе во неа додека Владиката не дојде да ја освети. Доколку ве интересира нешто повеќе, прашајте некој што е многу поучен од мене, односно Свештеник.