1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одење на свадби заедно со партнерот

Дискусија во 'Свадба' започната од Munchmallow20, 31 јули 2022.

1. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.768
    Поарно шо не нѐ викна, ќе требаше поклон да носиме. Вака ние сме во ќар :rofl:

На cresa-jagoda, Biljarkata и RainBow им се допаѓа ова.
  2. Bubbles02

Bubbles02 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2021
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    120
    Ако ти е блиска другарка сигурно и со дечко и ќе бидеш колку толку блиска нема сигурно странци да бидете или онака на здраво, барем мене не ми е логично што и не мора да значи. Во секој случај зошто да не биде поканет, никаде не е кажано дека мора на иста маса да се дечкото и девојката нека бидат на различни. Пак ќе си има женска маса со другарките тој на друга маса ќе седи. Другарките што немаат дечко ќе си дојдат сами, не е срамота сами да дојдат, а впрочем не мораат да идат сами можат заедно да дојдат.
    *Зборувам ако во случајот станува збор за блиска другарка (што најверојатно ќе се познаваш со нејзиниот дечко, јас да сум во секој случај ќе го поканам се работи за на моја најблиска другарка дечко и што неверувам дека нема никогаш да сум го сретнала/видела/запознала дечкото)
    *Во тој аспект за дека бивши/бивша ќе биле па зошто да ги има на сликите - едноставно ако е за до толку работата дојдена немора заедно да се сликате ако толку ве мачи тоа сликајте се посебно..
    ---------------------------------------------------
    Прочитав една членка напишала дека кога ќе стапиш во брак тоа не те прави фамилија - точно, но во пракса кога си во брак те сметаат дека си од друга фамилија - за тоа е и бракот на некој начин да официјалирираш дека формираш фамилија/заедница. Дури и да живеете со неговите/твоите родители пак ке добиете заедничка покана вие, а неговите/нејзините родители друга, ако живеете само вие двајца заедничка покана добивате, дури и да не сте во брак а живеете заедно сигурно подолго сте во врска и најверојатно пак заедничка покана. Ама не мора да значи се зависи од тоа чија е свадбата некогаш канат со сопруг/сопруга, дечко/девојка покануваат ама не секогаш поради Х причини.
    А тоа со роднините ако ви се блиски роднини која е веројатноста да не знаат за вашиот дечко/девојка? Нели блиски роднини како може да не знаат. А од друга страна ако ви се подалечни роднини и ве канат на свадба а вие имате споруг/сопруга и сте правеле свадба најверојатно и тие биле поканети што значи дека знаат дека сте во брак како може да не ве поканат како сопруг и сопруга а биле на вашата свадба? (тука се исклучок ако не се согласувате или поради некои фамилијарни причини не е поканет некој) Еве и да не сте правеле свадба сигурно роднините се известени или слушнале од некаде, виделе на социјални мрежи, вие сте кажале исл..
    --------------------------
    Секој на свадба кани оној кој сака да го види на неговата свадба. Дали бил/не бил поканет некој е сосема друга дискусија која влече и други теми од типот: односите во фамилијата, согласувањата меѓу фамилиите, блискоста меѓу роднините/колегите/пријателите, финансиите исл.. Секој си има различни сваќања на оваа тема и многу зависи и од кој аспект се гледа на целата ситуација и околносите зависат исто така. За некој тоа што е правилно за друг не е и обратно. И онака никој неможе да те натера да каниш некој што не сакаш на твојата свадба и секој сам си знае како е најдобро да си ја организира.

Тоа е мое мислење не значи дека мора така секој да мисли и постапи.

3. Ketchup

Ketchup

Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.427
    Јас на мојата најдобра другарка новиот дечко уште не го познавам, додека со бившиот супер си стоиме. Дали ова значи дека ако сега правам свадба треба со бившиот да ја поканам? :D

На Victorian, Ugly Duckling, BezglasnaBukva и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Bubbles02

Bubbles02 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2021
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    120
    Првенствено нели најдобрата дргарка ќе си ја поканиш сигурно. Натаки зависи од ситуацијата како сметаш дека е правилно. Сигурно нема сите 3ца на иста маса да ги седнеш :D

На Ketchup и Amelia им се допаѓа ова.
  5. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.052
    Допаѓања:
    52.523
    Ова вооошто се јавува како проблем пошто навикнати сме да каниме по 300-400-500 луѓе. Да се викаа само најблиските сигурно немаше никој да замери.

На Noemi, Tanjamm, Ketchup и 4 други им се допаѓа ова.
  6. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.314
    Допаѓања:
    182.768
    Викни ги тројцата да играат "компанија", и така ќе одлучиш најферски кој ќе испадне :D

На Ketchup, Amelia и Biljarkata им се допаѓа ова.
  7. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    23.642
    да

На Ketchup му/ѝ се допаѓа ова.
  8. -црноока-

-црноока- Истакнат член

Се зачлени на:
    25 јули 2022
    Пораки:
    556
    Допаѓања:
    3.329
    Покани го сегашниот и бившиот, нејзе не. Овие секако ќе се најдат во муабет.:rofl::rofl::rofl:

На kikkki, Ketchup, Amelia и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.848
    Допаѓања:
    23.642
    Јас мислам дека тоа викање од почит, срамота ако некој не викнеш итн. е 90% од времето притисок од родителите пошто нивната генерација толку формално ги сфаќа ваквите работи. Јас барем за мое блиско друштво (генерации меѓу 20 и 26 години) знам дека не сме програмирани да замеруваме за вакви работи ама ич.

Sure, ако некој те викне на свадба од почит, супер, ама ако не те викне (во ситуации неблиски роднини, со партнери итн.) не е автоматски непочит. Дури и ми е себично што некој се навредува и сфаќа лично што некој си ја моделира прославата по нивен ќејф. Баш тетки работа, не знам.

На Ugly Duckling, crimson и Bubbles02 им се допаѓа ова.
  10. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.926
    Допаѓања:
    16.952
    Тројцата заедно ги каниш :!:

На Anie93, Ketchup и elimkd им се допаѓа ова.
  11. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.981
    Заклучок: ке канам само блиски , зашо само близок човек и човек што ме сака и сака да ми дојде на свадба нема да се налути ако не го канам со дечко /девојка ако немам можност а ако имам ке ги канам.
    а тие што не ми се блиски не ги канам нив а не па партнерите нивни.

На Tanjamm, Amelia и Bubbles02 им се допаѓа ова.
  12. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    Мој другар се венчаше во матично и црква. Изнајмија куќа со двор. Отворена забава со диџеј. Секој поканет. Сакаш дојди - сакаш не, со партнер - без партнер, твој избор. Опуштена атмосфера и без формалности, без додаден притисок и пропратен кичерај. Луѓе си џускаа, малку пивце, мезе и муабет, секој по дома и тоа беше. Ете, и после неколку години живи, здрави и среќни.

Не пропадна светот, затоа што првиот заеднички танц не беше „Лутка“ од САРС или зашто невестата не промени 3 венчаници.

На steela.honey, IRBBB, hermosa и 10 други им се допаѓа ова.
  13. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.901
    Допаѓања:
    21.763
    Ова е апсолутна одлука на младите како си имале замисла и се сосема во ред.
    И другар ќе прави свадба во ресторан ама со некој рок бенд без адети и слично и ми е ок зашто они се среќни и ќе биде како они сакаат и ќе се журкаме како они сакаат.
    Деуг другар исто свадба ќе прави невестата во фустан со црн корсет и долен зелен дел, музика незз каква ама и тоа е ок , зашто они така сакаат.
    На крајот од денот секој си прави како сака и треба да се почитува тоа. Ако ги сакаме и почитуваме како луѓе , ќе бидеме еднакво среќни за нивната среќа.

На steela.honey, BezglasnaBukva и Bubbles02 им се допаѓа ова.
  14. Bratot

Bratot Популарен член

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    4.926
    Допаѓања:
    16.952
    Без веза, исто како роденден да праел :)

15. hristin4e

hristin4e Популарен член

Се зачлени на:
    25 ноември 2009
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    1.307
    Пред 5 год Точно бев на свадба кај сестра на мажот ми тогаш дечко од 2 месеци.. Бев поканета да одам со него како придружба, без обврска да носам поклон, но јас сепак се одлучив да си носам бидејки ми беше непријатно да одам "со празни раце " а и излегувавме само 2 месеци, по 2 недели ме побара мене се земавме.. На нашата свадба сите што беа од друштвото им кажавме да си идат со придружба, но сите дојдоја сами и на мажот ми другарите и моите другарки тоа со беше нивна одлука... За разлика од брачеда ми правеше сега свадба и повекето и потенцираа ке дојдиме ако можи да иди и придружба, што направија проблем бидејки не им беше планирано така... Сакам да кажам дека ако се потенцира придружба во ред е да се оди ама да се наметнува не е во ред бидејки сепак сите си прават некои планови..

На Amelia и Bubbles02 им се допаѓа ова.
  16. Anie93

Anie93 Популарен член

Се зачлени на:
    8 јули 2016
    Пораки:
    3.114
    Допаѓања:
    15.028
    За роденден одиш во матично ли?:D

17. marionetka_j

marionetka_j Истакнат член

Се зачлени на:
    4 февруари 2021
    Пораки:
    10
    Допаѓања:
    107
    Моја другарка која ја рачунав за доста блиска правеше мала прослава за свадба (матично и ручек), директно ми кажа дека сум само јас поканета а не и дечкото мој, кој патем го знае и сме се дружеле заедно, настрана од тоа што со него сум 5+ години и живееме заедно. Мене ова ме навреди затоа што ја рачунав како блиска другарка, се знае со мојот дечко и сме се дружеле и таа сама со нас двајца и како парови дури и кај нас дома ни била на спиење неколку пати. Така да културно и ја одбив поканата а и некако го преиспитав другарството.

На kikkki, Polska.Win, dea.18 и 7 други им се допаѓа ова.
  18. kikkki

kikkki Популарен член

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    2.746
    Допаѓања:
    4.846
    Kako be ne znae deka imas partner? Kolegite na rabota da ne znaat deka ima devojka/zena?
    Nesto ne e vo red vo vrskata vo toj slucaj.
    Na site pokani i da ne me znaele licno, sum bila pokaneta.

Da ne se pokani partnerot e nepocituvanje.

На Anyshka и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  19. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2021
    Пораки:
    6.901
    Допаѓања:
    21.763
    Dve komsiki kade sto ziveev drugarki od sekogas( generacija).
    Pravi ednata svadba i drugava ja kani sama bez verenikot.
    Mislam na drugarka od detstvo so koja se druzam i znam deka ima maz, verenik ili decko da ja pokanam sama mi e nepocit prema nea.
    Ama ima sekakvi i toa nemoze da se promeni.

20. aaaaa

aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    1.231
    Кога правевме ние свадба, решивме да ги поканиме роднините со кои што стварно имаме контакт , пријатели и колеги. Со сите што се дружиме и имаат дечко /девојка, сме излегувале повеќе пати заедно, нормално беа поканети во пар. За тие што знам дека се сингл, ги поканивме сами.
    Досега неколку пати сум била поканета сама на свадба откако сум во брак, сум отишла и тоа биле свадби кај колеги. Тука нема што некој да се лути, 20-30 луѓе од фирма поканети, и секој ако носи +1, тогаш треба пола гости да бидат само колеги од фирма.
    Кога не бев во брак , само во врска , сум била канета сама,секако дека одев. Во брак откако сум, ако некоја другарка или роднина ме покани сама, не би одела.