Ние лани бевме 4ноќи Саранда и 3ноќи Валона. Кога бевме во Саранда шетавме до Ксамил, околните плажи измеѓу Саранда и Ксамил се прекрасни, бевме една вечер до Lekuresi Castle, ресторан е, прекрасен поглед на цела Саранда, мислам за вечера треба да се резервира ама за кафе или чаша вино имаш слободни маси, бевме на тура со брод до плажи кој не можеш со кола, не ми се допадна турата многу ама добро беше. Ксамил е селце со средени но мали плажи убаво е да отидеш до Островчињата што се во Ксамил, ама малечко место, за со деца и пензионерски одмор е топ. За шетање убава е Саранда. Кога одевме на кај Валона поминавме по таа планината бевме на плажата во Химаре најдолга мислам во тој дел, и на плажата Ѓипе(Gjipe) вредеше тој пат пешки одење кој бил знае. Валона изгледа како некоја европска тропска дестинација, прекрасно шеталиште и ресторани, градската плажа не е убава, ама плажите на кај Орикум се убави со кола за 2-3 мин се оди, ама гледав и градски автобуси имаше натаму. Во Валона бевме и во Zvernec island има византиски манастир од 14век мислам, можеш со кола до таму. Малку пешки до островчето се оди. Се на се убав одмор истеравме.
Dobro vecer.Jas letovo planiram da odam na odmor vo Valona.Sakam da prasam za jazikot.Dali tamu moze da se razbiram so makedonski ili mora albanski ili angliski?
По хотелите во Валона скоро сите разбираат и зборат англиски, за низ градот и така и така, зависи во кој објект си, по рестораните на главното шеталиште покрај морето претежно разбираат, за во маркет не ти ни треба многу јазик. Ама има натаму многу од кај нас кои се Албанци и ќе ти се најде некој да ти излезе во пресрет да ти преведе.
Валона ти е идеална за ова што бараш, ете и @Carolin. ти пишала истово ќе ти го пишев, Саранда е ок исто така, ама Валона ми е мене лично поубава, има повеќе што да се види и кај да се прошета.
Да ми каже некој искуство за одење до Саранда преку Косово? Ми спомнаа за оваа опција, а јас прв пат слушам. Ако може и пат преку гугл мапс да прикачите Јас знам единствено за преку Струга, и преку Грција.
Здраво, дали некој бил на овие плажи и дали може да сподели искуства? Lori Beach Gjiri i Midhjeve Pasqyrat Beach Shpella e Pellumbave Pullebardha Beach Plazhi i Koshtoves Qeparo Beach Gjiri i Aquarimit Livadh Beach Gjipe
Следиш автопат за Тирана во Косово и Албанија. Се оди преку Кукс. Завтопатот завршува после Кукс (на едно 100 километри после Кукс) и од таму имаш обичен широк пат да те спушти до море. Блиску до море патот завршува со поделба десно накај Скадар и лево накај Драч и Тирана. Вртиш лево таму. Стигаш до Тирана и од таму истиот пат е како да се вози откај Струга. Потоа следиш знаци за дестинацијата што ти треба.
Фала многу на одговорот. А патот е нов или како? Ми рекоа од Валона до Саранда многу бил лош патот и сега не знам дали да се нафаќаме да возиме. А преку Грција дали бил некој? Пуштен ли е преминот со Албанија?
Размислуваме за Албанија оваа година, прв пат ќе одиме.. Кај има најубави плажи и чиста вода? Што вреди да се посети? Има ли нешто интересно за шетање а не само за плажирање?
Ако не ви сметаат ситни камчиња тогаш немате проблем, јас би ти предложила и Химаре, на дестина км од Дерми, околу има преубави плажи и гратчето има содржини за деца. Спиле и таа околина имаат само широки плажи, ние само миневме ама водата беше никаква, не се ни избањавме, за разлика од овој дел кој испаѓа на јонско
Од чиста почиста, само тоа викав: леле водава каква е. Најчесто се камчиња ситни, мене ми бесе преубаво иако повеќе сакам песок.
Здраво, По ресторани какви се цените, познато ти е? Има туристи од други земји или само косовари? фала однапред