Здраво Денес стигнавне во Валона, да ми препорачате некои плажи околу Валона освен тие во Орикум? Нешто не ми се допаднаа тие кај сеталиштето а веќе плативме смештај за 6 дена :/
Zdravo.momentalno sum na odmor i site sto planirate da odite bi vi preporacala da si platite nekoe evro povekje i pravec grcka,ako vekje nemozete podobro vo crna gora. Na albanija za odmor i se vrakjam posle skoro 20 g i ova e posledno da doagjam tuka.za valona i dermi nemozam da komentiram,no za ksamil a i sega ostavena vo 10 saat na ulica Vo saranda so rezervacija od booking OGROMNO NE.nema restrikcii nema maski ajde toa dzabe vodata koga nema mesto kade da se sedne lezalka nema i da sakas da ja platis nakrcano 300 lugje na mala plaza so kapacitet za max 100 lugje.toa tirkizno more za sekunda e mocvara prljava zatoa sto plazite ne se napraveni za tolku lugje.lugje u 6 stanuvaat da fatat mesto. 6 den Tuka mi projdoa u nervozi.deneska na plaza mi bese najkatastrofalna.dve kafinja i pivo saka da mi gi naplati 1200 leki baram smetka ne ja dava koga cenata za se toa ne e ni 600 leki.kucano nesto so ne sum naracala.taka da i ako planirate da idete barajte smetki ova mi e treti pat vekje da probaat da me ukradat zaso nekjat da davaat smetki a ja znam so sum naracala i koi se cenite vo menito.bezobrazen personal cekas usluga sto saati za smetka da mu platam cekam po 10 min. Edini prijatni lugje se tie po smestaite.ke ti se smuci kafe ispieno a ne da sednes da jades. za zenski mladi drustvo ne e .ova u iraq se pokulTurni od tuka. Svirat od koli manijacat bezobrazni do daska duri ibda te fati strav.ksamil ne e ni selo u selo barem ima nekoj red. Ja otkazuvam odmor steta pasosot mi e istecen bar u oh da iskoristam nekoj den.dzabe vodata koa nemozes ni da uzivas u nea. Probuvas so kola da otides pulebarda pasqyira lezalki u voda od so nema mesto a sakaat da napravat samo pari 750 den za dve lezalki bez niso.osven toa aj lezalkata mislat mykonos se pa so denovi unazad da rezerviram uste kaj da ja rezerviram bukvalno 10 cm imarastojanie megju niv i nekoja bukvalno vrz glava mi jade i zbori ne mi e ni uzivancija iskreno samo bitno se nakrcani pari da se praat.zatoa i incidenti so ubivanje se tepaat za koj da gi zeme plazite.citajte vesti isto taka.ima edna javna plaza i taa pocnuvaat da stavaat lezalki baska peskir do peskir bukvalno gazat po peskiri da mozes da projdes.grcite pari ke ti zemat ama ke te ugostat.106 lezalki na prostor od 100 metri kade se nema kapacitet ni za 50 lugje ima po 150 ne delta soj korona edvaj cekam da si odam da se testiram.vekje ako gi posetuvate juni i septemvri zborev so Lokalci vikam Ek na sezona mi vikaat ne e ova nisto tek sea ke se polni.pa mak i srbive po plaza so imav kontakt do sea site go davame istiot komentar ke projdes poeftino od grcka ama ke ti se smuci i odmor i voda i se.pozdrav
Нешто позитивно има ли? За некој ден тргнуваме кон Ксамил. Се разочарав уште не стигната, одкога те прочитав
Sto da Ima pozitivno koga momentalno sum u saranda od so pobegnav od ksamil i bev ostavena na ulica u 10 saat vecer srekja me pribraa od kamping da imam kaj da prespijam od koa rezervirav hotelska soba saka da me smesti u hostel a ubavo na booking pisuva deka e single standard room momentalno se raspravam so booking.nema dzabe ubava voda nemozes da uzivas kako da ti kazam voen bazen e podobar ko sardini na plaza i u voda.nevospitani ovie nasive od aracinovo se pokulturni.pola den ke ti projde u baranje slobodna lezalka ke ja preplatis i na krja ke ti se smuci baska so nemozes ni da uzivas na raat da se soncas ili odmaras koa vristat pistat od site strani kalakurnici e.u 10 saat baram niz ulici smestaj da se plasam da ne me siluva nekoj po ulica od so se manijaci teski.i hranata e eftina a na 90 posto se bezobrazni nz da rabotat i dve mesta kade stvarno ima ubava hrana ubava pica ili plodovi dva tri oati mi se desi da prenaracuvam zaso mi se zgadi jadenjeto zatoa e eftino nz ni da zgotvat.u grcka za naracano jadenje i desert i se i ke te ugosti a ovdeka cekam po 10 15 min da platam smetka pa use me kradat.probav so kola po pulebarda Pasqyira guzvenici pa ako nemase preku 200 300 lugje eve ja ukucajte i videte dali plazata ima kapacitet za tolku.pema e thete e ubava plaza ama ja za lezalka 50 e ne davam.aUzaaaaaas
@Atmosphericdisor зошто не се пренасочивте по првиот, вториот ден во Валона? Бар таму е огромен градот имаш повеќе избор за сместување, имаш пристојни хотели со приватни плажички, може ќе платиш повеќе ама вредат за секоја пара, прво немаш потреба ни до гратските да идеш да се гужваш со секој и да оставаш пешкири да држиш локација и лежалки, башка и скоро сите појаки хотели се со базен внатре и за дете и за возрасни според длабочината, така да си можела да се пренасочиш сега кога си се нашла во Албанија во таква ситуација. За Саранда јас пишав и претходно така е се збиено и збутано, сум идела у сезона у август нема игла кај да фрлиш, се сместувавме на плажа по чекање некој да замине. За штимање сметки ова прв пат слушам, можда и ненемерно било, хаос е од туристи, сепак ретко издаваат фискални, еве во Валона во поелитни ресторани најчесто немаат терминали или немаат конекција, не им работат итн. да избегнат плаќање провизија, ако им преречеш ти дава фискална, претежно сакаат кеш на рака.
Додека не отидеш нема да знаеш. Уште какви не коментари прочитав за Саранда па таму решив дека ќе одам.
Jas valona idev prvpat 2003/2004/2005 koa nemase uste asfaltiran bese edna ulicka valona na moite im se Smeea zaso ideme tamu poso grcka ni se zdosadi ako mi e za bazen ke si uplatam u mavrovo oh i ke sedam mi treba more zaradi zdravje ja sum dojdena so avtobus drustvoto mi doe so kola i vekje imaa uplateno a ja preplativ u ksamil sa mojot smestaj za u valona da gi najdes Jakite plazi ti treba kola sto ja ja nemam a da odam peski ili so nivnite busevi(kombinja) kaj so sedat u skut zaso nema mesto i oni ti se cudat so si so maska ne fala.ne e deka sum panicar ja sum bila i protiv vakcina i se ama treba da se ima red nekoj ili kolku tolku distanca Pri svetska pandemija.na ulica smestaj ti e po 50 e a vise koa si preku booking ima nekoi cancelation pravila dojdov da plivam i odmaram a ne da se premestuvam od mesto na mesto. Mene mi se smeski cenive ne e za parite problemot.da znaev deka so Sigurnost so pasos do sept nema da me vratat od spanija ili grcka sekako Ke odev tamu ama granicen premin ne kreva na tel ambasada isto mvr pa ic pa otidov direkt u mvr i sami mi kazaa deka idam na rizik zaso moze da se desi da me vratat covekot so bese nz nacalnik pojma nemam. Sam mi kaza deka negovi prijateli gi vratile od granica so pasosite.Kako god so mozelo ili nemozelo ne e bitno ne gubam denovi od odmor za da patuvam niz albanija i baram mesta spodeliv iskustvo moe licno iskustvo so momentalno sum tuka
Јас искрено ќе ти кажам ич да не се секираш. Одам Ксамил 4 гоодини со ред ако не и повеќе. Одиме околу 15 дена. Годинава исто така бевме Ксамил. Кога и да одиме се сместуваме во огромен апартман со две соби башка кујна, башка купатило и огромна тераса. Годинава 4ца бевме сместени во таков апартман. Пониски цени на море никаде не сум видела. Толкав апартман го плаќавме 20 евра за 4цата од ноќ. Со од прилика 130-150 евра си поминавме само за сместување. Морето од убаво поубаво. Водата ја чистат секој ден буквално, лежалки наместени под конец, услуга од келнери дури и на плажа. Јадење со цени исти како Македонија дури нешто и со пониски цени. Патот целиот во ред без разлика од каде се оди. Јас барем сум доста задоволна. Не знам зошто толку негативни коментари. Сум била и Саранда. Градот е одличен за шетање. На неколку км е од Ксамил. Но плажите се ужас. Сето е камења за разлика од Ксамил. Сум била исто така и Валона, за неа имам коментар ист како за Саранда. Саранда и Валона се поскапи од Ксамил.
Па не ти пишав само во базен да седиш, ти пишав имаш хотел и со базени и со приватна плажа истовремено, поминуваш улица и си на море, лежалки колку што имаат капацитет за гости, не мора ни кола да палиш за до појаките плажи. Ако си планирала одмор во Шпанија или Грција, смештајот во овие хотели што ти ги опишав а ги има у Валона би ти бил и те како финансиски приступачен, ама ете ти си знаеш што било и како било. Ете си споделила лично искуство може на некој ќе му се најде
A kako da izvadam pasos za tamu koa mvr ne dava da se vadi pasos ni po brza postapka apla so teski vrski pet dena zvonev nikoj ne kreva na tel.sekako deka mi e pristupacen hotelot ama da fakjam sega bus do valona i da gubam vreme nemam namera voopsto nemam ni volja vekje da sedam tuka.ima ligje ograniceni se so odmor i denovi pak ke kazam valona mi e mene videna uste pred vekje 20 g mislev deka saranda pred 15 koga bese edna ulicka.mislev deka od ovdeka citano od kom ksamil ke me iznenadi nema zbor vodata e ludilo ama ocigledno ovie uslugi i ubavi zborovi vazat za juni kraj na avgust i sepotemvri juli i avgust do sredina sekako ne.
За Ксамил не знам точно за плаживе и цениве не сум била, сум споделила мислења и искуства со познати и блиски луѓе само за Ксамил. Додека во Валона и Саранада сум била повеќе пати ( во Валона, прв пат во 2007ма, во Саранда прв пат 2009та @Atmosphericdisor така да јасно ми е што беше и каков беше патот и градот Валона тогаш и сега) ама Валона и Саранда јас не би ги ставила во ист кош. Прво не се ни исти по големина, Валона ти е голем град, Саранда многу помало местенце, башка и плажите им се многу различни. Во Валона имаш песочни гратски што мене лично не ми се нешто нај, нај и по накај тунелот и кон Орикум има други плажи покаменчест тип и мешани со песок, убави, ама ти треба превоз за да стигнеш до нив. Избор за смештај, плажи, ресторани има премногу разнолик во Валона, е сега да поскапичко е во однос на Саранда, ама изборот си го прави своето. Додека во Саранда се каменчести плажите, водата е свежа, чиста иако е претрупано, збиено и местото многу ридесто, мене не ми остави поубав впечаток од Валона, но ете тоа е мој личен вкус.
valona e preubava nema greska na gradskite plazi ne sum ni idela sekogas sum bila so prevoz i uste den denes imam memorija Od tie jaki plazi golemi branovi tirkizno more i preubava hrana. kako so kazuvas nakaj orikum i tunelot toa se sonovi od mesta osven so se kameni dhermi himare koga idev ja bea nazivi samo jaki mesta bez moznost da se smestis sega gi napravija kolku tolku so apartmani za covek da moze da ja uziva taa ubavina.valona e prvo gradishte so pristanishte mozes turi do italija da si pravis,saranda e nesto pokusaj vo valona a kako trgnalo ke ja napravat,pravam muabet Za sirenje Na gradot so se povekje gradbi.Sekako i devojkata kako so kaza pogore ocigledno juli ne e za idenje nemozes da uzivas juni pocetok na juli i septemvri e vekje drug muabet.
Многу се ниски цените и за смештај и за се. Само лежалките се скапи ама сегде се толку колку што разбрав. Ксамил сите плажи се со бел песок и водата буквално е проѕирна.
Jas mislam deka preteruvas so opisot,isto taka i navreduvas bez nikakva baza. Nemas tolku razlog da isfrlas gnev za da opfakjas kulturi i gradovi za sporeduvanje. Se gleda od nebo deka imas golemi predrasudi i da bese bas taka kako sto vikas ti, nemase da bide full celo vreme veke nekolku godini. Okej sum so toa deka nema dobro organiziranje, i e prepolneto so turisti vo ova vreme Ksamil. No ne mora da ides vo Ksamil. Saranda ima mnogu ubavi plazhi okolu nea, samo treba da istrazuvas malku. Imas ubavi sela blisku Saranda, Jale, Himara, Dhermi, Orikum.. mozes da go smenis prestojot ako ne ti se svigja guzvata. Nemoj da mislis deka ke mozes da ides nekade sto ima ubavi plazi, i da pomines eftino. Vo Albania sme go imale do sega ovoj luks, da plivas vo plazha kako vo Bora Bora, i da platis lezkalka 300 denari.Veke nema da bide taka. I mnogu mi e milo sto nema da bide taka. Ke se filtrirat turistite, i ke moze da ima po dobri uslugi, so po malku luge.
Pa pak ocigledno ne se razbirame,nikoj ne rece deka e za parite,dojdena sum ovdeka so dovolno pari da projdam i po 15 dena,ama da me krades odbivas da mi davas smetki i da meprais debil u zdrav pamet koa znam sto sum jadela i piela da mi kucas neso so ne sum ni go naracala sekako deka nema da dozvolam da si gi frlam parite,procitav dobrI recenzii Za ksamil i sakav da go posetam,dodjena sum so avtobus ne so kola i da mozam da istrazuvam kaj sakam i sto sakam za toa sum ogranicena.i ne e za predrasudi ili nz sto koga na svoja koza go osetiv toj zatucan mentalitet ili gledav svoja prijatelka smestena vo vila preku agencija kako bese rugana od gazdite zasto si izlegla na svoja tarasa vo apartman po peskir.kaj go ima ova be.ako bora bora ti e luksuz I najdobra plaza tuka togas ocigledno mn uste treba da istrazuvas i za info na bora bora lezalki se momentalno 1500 leki sekako treba da se filtriraat turistite.i te molam nemoj da se objasnuvas za albanija kako tiristicko mesto zatoa sto sum ja posetuvala na vreme koga instagram i facebook ne postoele za da moze da se iskomercijaliziraat procujat i unistat preubavi turisticki mesta.ako e dobar luksuzot sekako deka so 300 den nema da projdes ke platam ako treba i mn poise ama da znam so dobivam.
Devojce, jas sum posetitel na grabezjeto na Albania za 20 godini sigurno. Jas mislam deka kulturata na turizmot vo Albania ima uste mnogu godini da se izgradi, i luge tamu da znat da procenat turist kako sto bara marketot.. Ne vikam vo eden moment deka nema prostor za promeni. Ima mnooogu rabota da se napravi tamu. Ama nikogas, NIKOGAS vo zivot, ovie 20 godini ne mi se slucilo nekoj da mi se dere za nesto, da se plasam deka ke bidam siluvana, ili ke me krade nekoj.. Ova godina, drasticno se pokaceni cenite tamu, za toa site treba da bideme svesni. Kolku nudat usluga vo sporedba so cenite? Nikakva!!! I toa mnogu e razocaruvacka. Ama toa e razlog za da dojde do podobruvanje na uslugite, Ne znam dali znaes ama kelnerite rabotat po 12 h na den, a zemat plata 200 evra, i odnesuvanjeto im je 000000. Jas podlabolko go znam problemot, i smetam deka i tie sami ne se vinovni. Albania momentalno dozivuva mnogu golema tranzicija od koga e oslobodena od komunizmot na Enver Hoxha. Do 90tinata godina, ne si mozela da stavis noga tamu, i tie nemale pretstav kako e nadvor od nejzinata sobstvena drzava. Zatoa i treba mnogu dolgo vreme da se oporavi od posledicite na tie godini. Vo Grcka, normalno deka ke imas podobri uslovi za odmor. Grcka e Evropska zemja i nudi mnogu dobri uslugi za site sto sakat da odmorat tamu. Ama imas i mnogu golem tovar vrz sebe da ides tamu od Makedonija i da napravis odmor. Prvo, sto e najbitno, vo granica 100 problemi mozat da ti izlezat. (barem mene licno taka mi se sluci). Vtoro, ako ides so kola, mozes da go najdes svojata sobtvena kolata skrshena samo zaradi toa sto imat makedonski tablici(mene licno mi se slucilo vo Solun). Cenite za jadenje pienje, se dooosta po skapi od Albania (osobeno vo Egejskiot ostrov), uste po skapi i od Saranda sto gi ima momentalno. Grcite, vo sporedba so Albancite vo albania, se dosta gostoprimlivi, sve dokolku ne te vidat od kaj doagas. Jas licno odluciv ova godina da idem vo Grcija, zasto mnogu me nervira faktot deka gi pokacija cenite vo plafon vo juzniot ostrov od Albania, a nemat dobra usluga.