Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Односот брат - сестра

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од baby87, 13 март 2010.

1. Star_dust

Star_dust Популарен член

Се зачлени на:
    26 ноември 2019
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    9.242
    Не мора него да го оправуваат само нека ја заштитат од него. Нека не дозволуваат таа да пати ради нестабилната психа на нејзиниот брат.

На f.girl и *Amethyst* им се допаѓа ова.
  2. Fleur-De-Lis

Fleur-De-Lis Популарен член

Се зачлени на:
    5 февруари 2012
    Пораки:
    627
    Допаѓања:
    1.648
    Прашај ги мајка ти и татко ти ако се мажиш, или ако се жени брат ти дали ќе ти остават дел.
    тогаш ќе ти се разјаснат многу работи.

На SummerGirl, *Amethyst* и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  3. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Мајка ти има уште да учи, да учи што значи да се биде добра мајка. Ако си пред дипломска, те молам најди работа и исели се. И не му зборнувај него. А и односот со мајка ми јас би си го преиспитала да бев на твое место.

На SummerGirl, GirlRose, *Amethyst* и 7 други им се допаѓа ова.
  4. martiiinna

martiiinna Популарен член

Се зачлени на:
    23 јануари 2016
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    4.356
    Би додала уште нешто:
    Додека си се уште таму, секоја некова критика нека ти влага во едното уво и нека ти излага од другото.
    Ич да не си ставаш ништо при срце. Он со тој памет никаде нема да тера, ќе му се одразува и во врската, ќе се однесува и со девојката како да ја поседува.
    Знам многу луѓе што дошле во Скопје да студираат и сами си се изржуваат под кирија, за се постои начин.

На SummerGirl, *Amethyst* и Tan4ence им се допаѓа ова.
  5. S.W.A.G

S.W.A.G Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Според тоа што го кажала мајка ти, веќе се' ни е јасно.. Многу ми е жал што доста од нас живееме со родители со мислења и сфаќања од турско ропство..

На SummerGirl, Purplelilac, *Amethyst* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.940
    Допаѓања:
    53.148
    @Tan4ence Тане сме збореле за ова, го знаеш мојот став ама да го повторам пак. Брат ти е еден голем шупак, со големо Ш. Класичен претставник на балканско искомплексирано маже.
    А бе за сестра ми у оган ќе влезам ако треба не да се понашам ко идиот. Ама тука и родителите имаат вина, така го воспитале. Машко е попушти му, слушај го он што ќе каже и тоа си останува и понатаму. Мој совет е ич да не го рецкаш, не му се понижувај.

На Alisa22, SummerGirl, Fleur-De-Lis и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Знам Џон, не е од сега, али последно време дека сум дома и морало јас да готвам, он од работа да дошол на јадење, па почна уште толку да не се поднесуваме и ми препукна више.
    Не е проблем готвењето да готвеше и он.
    Требало да знам повеќе јадења на оваа возраст, како тоа.
    Колку нека звучи смешно муабетов околу готвењето, реален проблем е коа се осеќаш должен пред некој вака.
    А е само дел од сите маки.

Едит - башка и ај ќе ме изнервира, ќе излезам. Сега како у ситуацијава?

Последна измена: 22 април 2020
  8. Stark

Stark Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јуни 2013
    Пораки:
    5.768
    Допаѓања:
    19.577
    Ау човече што читам, да не ти се верува... :/

Како постар брат, каде му е механизмот заштитнички да се однесува и помага кон сестра...

На SummerGirl и S.W.A.G им се допаѓа ова.
  9. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.362
    Допаѓања:
    126.262
    @Tan4ence
    Извини,ама и јас ќе речам дека брат ти е идиот и типичен заостанат Балкански простак.
    Не си должна да му готвиш.Возрасен е.
    Не си должна ни на него,ни на твоите родители.За други ќе готвиш ако сакаш и ако можеш,кога можеш.
    Не си му слугинка.Кажи му го тоа.
    И не мора да се иселиш и да му ја дадеш собата ако не сакаш.И ти си дете на вашите родители и по закон и ти имаш право на дел од станот.
    Штом не ти помага,не му помагај ни ти.Игнорирај го.

На simply-red, SummerGirl, kim.k и 7 други им се допаѓа ова.
  10. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    @Tan4ence Не ги дочитав сите коментари, ама во првите дузина мислења се препознав мене и брат ми. Само што јас имам 30, он 32. Зошто така се однесуваат?

Причина 1. Така ги воспитале родителите (правејќи разни изговори за однесувањето, наместо да превземат нешто и да ги насочат на "прав" пат);
    Причина 2. Не доживеал искуство кое ќе го научи на подобро. Ниту живеел сам (претпоставувам) за да осети како е се' да мораш да правиш ти, без туѓа помош. Ниту има девојка (колку што те сфатив) за да има личност поради која од евентуално од љубов ќе започне да се однесува поинаку. Можеби ќе кажеш, сестра си му, веројатно тоа би било доволно добра причина (башка братска/сестринска љубов) ама жал ми е, не е така. На крајот од денот, мнозинството луѓе се себични и гледаат како нив да им е убаво.

Брат ми не е насилен, ниту му се плашам. Ама секогаш, буквално секогаш, се дере. Штом нешто не му годи, макар тоа било и банално нешто како "зошто садот си го ставила тука, кога треба да стои ваму?!", секогаш се дере на цел глас. Мајка ми во тие моменти се повлекува, јас не. Мене ми е гајле. Може колку сака да се дере. Можам и јас. И што сме направиле? Ме заболе ако се дере. Ама тоа е он, така се научил и навикнал, така си прави. Зошто? Затоа што е исфрустриран што не заработува доволно за да си има свое место, а живее со мајка му и сестра му и ниту една девојка не би дошла да живее на тој начин. Што океј, разбирам. Ама што сум јас виновна? И јас си имам мал милион проблеми. Во најмала рака, има дом. Има кров над глава, има што сака да јаде и пие, сета плата искличиво за себе си ја троши (колкава и да е), буквално слободен е што сака да прави, кога сака. Треба да си благодарен на тоа.

Ама за жал, размазени се. И еден ден, ќе останат сами.
    Нема решение затоа што работењето околу решавање на проблемот мора да биде обострано. Не можеш само ти да се трудиш да го решиш. Што значи, мораш да издржиш како знаеш и умееш и да не се плашиш. Што може да ти направи? Да те удри? Пријави го. Ама ич око да не ти трепне.
    Он си гледа за себе (притоа не сфаќајќи дека е себичен и за штетата која ја прави), тогаш гледај си и ти за тебе. Зачувај си го твојот спокој. Ама ич не се замарај.

П.С.

Требало да знаеш, кој вели тоа? Каде пишува колку јадења треба да знаеш до која возраст? Баш ме интересира.
    Не си должна. Ниту си му родител, ниту он ти е дете.

На SummerGirl, Doozy, *Amethyst* и 9 други им се допаѓа ова.
  11. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.434
    @Tan4ence Те разбирам зошто јас пред некој ден имав слична состојба како твојата.
    Нема да кажувам што и како се случи, но само дистанца е лекот, игнорирање и гледај тебе да ти е супер.

Во некоја следна прилика ќе пишам повеќе, само немој да толерираш неправди.

На SummerGirl, Purplelilac, nextredstyle и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Мислам дека и овој поради тоа. Затоа и спомнав поназад, сакал да се иселам што побрзо за он да си го земел станот за него.
    Мислам има океј плата сепак.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  13. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.447
    Допаѓања:
    25.006
    Проблемот е што сите сме во истиот брод. Како што он нема свое место, така немаш ни ти. Како што он живее со неговите, така живееш и ти. Сите се толерирате некако.
    А кој си дава за право да каже кој го заслужува станот повеќе? Ете, можеш и ти истото нему да му го кажеш: "сакам да се отселиш побрзо за да си го земам јас станот". Од инает за мајтап би му велела дека нема никогаш да се отселам само за он да пати.

И до кога мажите само затоа што имаат пенис наместо вагина автоматски имаат повеќе право на станот? До кога родителите ќе ќутат или уште полошо, ќе застануваат на страната на едното дете? Уфф, искрено кругот се врти. Кој како заслужил со третманот, така во иднина ќе си добие. Не сфаќаат дека еден ден ќе бидат целосно сами...

На SummerGirl, *Amethyst*, Bezimenka90 и 3 други им се допаѓа ова.
  14. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.559
    Јас на таков брат идиот би му донела дома зет домазет, па нека си пукне од мака. Колку тој има право на станот, толку и ти имаш. Јас никаде не би мрднала од станот.

На Alisa22, Herrera, deskarada и 13 други им се допаѓа ова.
  15. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    А тој да се исели? Не му си дома дојдена за да кажува кој да се исели. Ужас

На Alisa22, SummerGirl, *Amethyst* и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Nope. Он со сета надеж мисли негов ќе биде, зашто постар бил. Како тоа он возрасен, вработен, јас да му го земам станот.

На SummerGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    А твоите како мислат на таа тема? Нека му ги продава тие срања дека е постар на тој што го смислил законот пошо по закон се доделува исто на сите деца.

Не за џабе се оние кампањине како за некои карантинот е ужас пошо се дома затворени со насилници. Е ќе ми текне на ова кога ќе се жалам дека не ми се доседува, ми се шета
    Јас само на сите што се соочувате со вакви домашни проблеми сакам да ви кажам не знаете колку сте силни. И колку имате опции. Одење на работа, кирија гарсоњера барем по 8-9000 се наоѓа. Ама не им кревајте слушалка повеќе. Ни на братот, ни на родител. Зошто тие што требало да ве заштитат, ве избркале. Мајката не смее ни под разно да каже срамота е од брат ти што седиш кај дечко ти. Кој фактор е брат ми бе. Станете независни, ви кажувам од искуство мирот е непроценлив, бесценет е. А не е толку тешко ко што изгледа. Се студира и со работа. Танче особено ако си пред дипломска. Ама не потпаднувај на манипулаторски финти набивање на вина. Не знаат да те ценат и да те сакаат како што треба

Последна измена од модератор: 23 април 2020
    На SummerGirl, kim.k, Doozy и 7 други им се допаѓа ова.
  18. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    16.354
    Допаѓања:
    113.116
    @Tan4ence пакувај куферот за спротивната страна од градот и најди стан со други девојчиња. Ќе делите соба и купатило. Вработи се некаде. Било каде. Имаш малку за старт од стипендијата додека земеш плата.
    Станот нека си го начука у г'з, а за јадење ќе јаде к*р од овца оти ќе ја нема веќе танченце да му принеси на сулејман величествениот јадење под нос.

Има една поговорка: Све што те кошта твог мира, је прескупо.
    Фмп

На SummerGirl, Doozy, *Amethyst* и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.329
    Инаку трета година сум од четири ама темата што сакам да ја работам може да одземе година па затоа сега ќе ја почнував. Засега работа тешко, посебно што немам некое искуство, конкретно за струкава, а и имам за полагање, со епидемијава уште толку ми се отежнаа и полагања и све.Ипак сум на факс што бара континуиран секојдневен труд. Размислувам да издржам дур завршам па после да фаќам магла.

Едит- неќам да личи ко да барам изговори ама немам ни многу избор засега.
    Meне ми е дур сум дома да знам како да се однесувам.

Последна измена: 23 април 2020
    На SummerGirl, *Amethyst* и Annora им се допаѓа ова.
  20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.362
    Допаѓања:
    126.262
    @Tan4ence Тане,пак ќе ти речам.Ако не сакаш,не мора да се иселиш.
    Брат ти нема право да ти вели да се иселиш.
    И двајцата имате право на дел од тој стан.И да не му се свиѓа тоа на господинот,тоа е реалноста.
    Ти не си најдена на улица,ти си му сестра.
    Јас имам 2 браќа(и 2-та постари од мене),ама они не смеат ни на шала да речат дека сакаат јас да се иселам за да ја земат они цела куќа.Татко ми ми има речено дека ако кажат такво нешто,ќе им ги спакува алиштата и ќе ги истера од дома.
    И двајцата сте деца на исти родители и имате исти права.
    Стај го на игнор и терај си.

На deskarada, fana, *Amethyst* и 5 други им се допаѓа ова.