Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одржување на чистотата во домот

Дискусија во 'Дом' започната од magic, 12 декември 2009.

1. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.164
    Допаѓања:
    259.339
    Да поставам едно прашање ама е малку гнасно па ќе го ставам во спојлер
    Имам проблем со wc школката. Ја чистам со Доместос но многу често има остатоци од измет залепени накај дното :tmi: :tmi: :tmi: Немам идеја зошто...релативно е нова 3год е стара а и квалитетот не е лош. Мајка ми ми вика можеби имаш каменец па на тоа се лепи но Доместосот е силен не би требало да остава каменец, а ставам па ако не секој секој стор ден сигурно и пак не сум задоволна.
    Помош :D

2. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Каменецот пробај исчисти го со солна киселина. веднаш ќе го снема. Не е убаво толку често да чистиш со Доместос има јаки хемикалии.

На Bozica1980 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    418
    Бидејки немаме теписи дома, прво поминувам со метличка и ги собирам остатоците од влакна, прашина и сл, а после поминувам со мапа. Гледам да биде на 3-4 дена.

4. jarec6

jarec6 Популарен член

Се зачлени на:
    11 јуни 2010
    Пораки:
    2.779
    Допаѓања:
    18.353
    Со солна киселина јас кога нешто не сака со доместосот,а тоа е најчесто бигор,го чистам со солна.Опседната сум со тоа вц школката да ми е чиста(за разлика од собата што секогаш ме мрзи а ја средам :$ )Кај мене дома на едно место цело време капе вода од казанчето,не знам зошто и таму се прави како цело делче од бигор и никако не можев да го исчистам па ставив сунгерче потопено во солна и постоја така и сега свети.ЌЕ видиш одма го топи бигорот,ќе слушнеш како шушти кога ќе ја ставаш

5. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.847
    Генералка практикувам секоја сабота, плус подзачистување од прашинка, пајажина по потреба во текот на неделата.
    Нормално, сакам да ми е чисто, ама не сум болна педантерија па после секои гости да трчам со правосмукалката. Инаку мене чистењето ме опушта и не ми е обрска, затоа што тогаш си го пуштам мозокот на пасење. Само за чистење не ме мрзи. :D
    Никогаш на гости не се вртам и да гледам по ќошиња дали има пајажина или прашина, ама мразам кога тоа ептен се забележува....пример, под нозете каде што седиш газиш тошки, на телевизорот не се распознаваат луѓето од прашина, или прсти на прозорите. Штом се има време за гледање серии, има време и за чистње.

6. eva11

eva11 Популарен член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    1.851
    Допаѓања:
    757
    сега моментално дома ми е бомбааа хахах не е до толку расфлано колку јас самата што знам дека не ми е изчистено генерално али планирам да реновирам по дома нешто ситно па така да затоа не се брзам хахахха
    инаку сум доста по чистењето садови не дозволувам никогаш пердина и прозори на 2 месеци исто и теписи рибање перални секоја ден по една барем пошто со мали деца 1 неделно вц се чисти не сакам ни ронка по земјата да видам ако има одма ја факам плакарот со алишта под конец средени како кај војската уфффффффффф се мразам понекогаш зошто не знам да си се дотерам и на кафе а не да чистам али кога се ке се среди и кога ке седнеш едно кафенце да се напиеш а се олоку тебе блеска и мириса на омекнувач и политура чуството е прекрасно па тогаш можам нараат да си се дотерам и у град со другарки и пријателки на кафе

7. Cacy

Cacy Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2010
    Пораки:
    2.244
    Допаѓања:
    1.547
    Зависи како сум расположена,понекогаш се во собата ми е под конец,а пак понекогаш не :?: :D

8. krEM4Eto

krEM4Eto Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2012
    Пораки:
    1.540
    Допаѓања:
    4.276
    Јас не претерувам со 4истењето ама сакам да ми биди се под конец.. И да видам нешто расфлано одма го фаќам.. Се спремам за мажење (како шо вели баби4ка) хааххахахаха :rofl:

9. ocila

ocila Истакнат член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    5.513
    Допаѓања:
    1.900
    Едно нешто што нај мразам е чистењето а утре е ден за чистење и баба ми ке ме тера да чистам :( ...

10. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.920
    чистам по малце секој ден, не се препознавам себеси како некоја неисполнета жена сум што се докажува преку сјајниот дом,ама убаво ми на душичкава..па и на очиве и носот :clap:

11. strelkata

strelkata Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2012
    Пораки:
    610
    Допаѓања:
    769
    Мајка ми понекогаш е како Биба од "Очајни домакинки" :lol: :lol: :lol: Сака секогаш да и е чисто, некогаш ме нервира. Јас и помагам во генерално чистење во недела, но има денови кога немам што да правам и бришам прашина, ламинат...се навикнав да ми биде чисто дома, некако по свежо ми е, ама не претерувам :D

12. dunika

dunika Форумски идол

Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.920
    јас сум тешка пицајзла..а не бев!не можам да спијам мирно ако имам садови..не се препознавам!а најмногу од се мразам луге(жени)сшто се робови на домот.наместо куќата или станот да ни се робови ние им стануваме ним,и што е најтрагично може 3 саати да чистиш и пак да не се познава на крај..само мириса посвежо..

Јас лично чистам секој ден по нешто за да не ми се собере наеднаш,само еден ден имам слободен па и тој да го поминам чистејки е греота!И кога сме кај целокупните сегменти на домакинство,најмногу обожавам да мијам садови(што е најнечиста работа)а најмразам да пеглам(најчиста работа)..чудно!

13. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.164
    Допаѓања:
    259.339
    Со кое средство го бришете ламинатот?
    Јас до сега бришев со Пронто, Емсал и сега едно хрватско Домино или така некако. Купувам од оние што се раствараат во вода и секогаш мерам точно литри вода и капачиња од средството но ни се познаваат траги на ламинатот. Не сум помислила до сега дека е можеби и од крпата или пак дека имам многу светлина во дневна па таму најчесто го приметувам ова :lol:
    Со постов сфатив дека премногу време поминувам дома штом ова почнало да ми пречи |( ама сепак ако имате некој трик споделете!

14. slavica999

slavica999 Популарен член

Се зачлени на:
    27 декември 2009
    Пораки:
    4.327
    Допаѓања:
    5.341
    Па не верувам дека е толку нечист подот :$ па од нечистотијата остануваат траги...или е до крпата или средството што го користиш затоа што некои бараат додатно полирање после пребришување со сува памучна крпа.
    И јас го користам Пронто тоа 5 во 1 и не ми остава траги и тоа мојот паркет е бајцуван во темна боја а денес баш го земав Емсал (жолта течнот) убаво ми мирисаше и сакав да сменам нешто и да експириментирам :P

15. Lemonade

Lemonade Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2012
    Пораки:
    193
    Допаѓања:
    222
    Моја тема :D Не дека нешто обожавам да чистам, ама сакам да ми е средено, чисто, цакум пакум. Да сјае 8)

16. lili....sweet

lili....sweet Истакнат член

Се зачлени на:
    12 мај 2012
    Пораки:
    143
    Допаѓања:
    19
    не можам да седам во неред ..обожавам кога се ми е средено, затоа често чистам

17. veronikaveronika

veronikaveronika Истакнат член

Се зачлени на:
    9 март 2011
    Пораки:
    188
    Допаѓања:
    132
    Сакам да ми е чисто, ама не уживам во чистење.
    Го сфакам како „нужно зло“. Кога се мора :D , се мора!
    Значи еднаш неделно правосмукалка и прашина, па и купатило, а се друго кога ке видам дека му дошло време. Подзачистувам секој ден по нешто затоа што сакам за викенд да сум слободна! Е сега ако се нема време преку неделата, тогаш за неколку саати ке му рипнема на станот заедно со мужето, па после на идеме на шетање ;)

18. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.164
    Допаѓања:
    259.339
    Со што да избришам бели внатрешни врати, мислам дека се од иверка ама не ме фаќајте за збор. Не се од оние што се фарбаат :tmi: подобар опис не знам да дадам :)
    Само со вода и сјај/мај па со чиста крпа или има некој марифет...прифаќам оцет, сода...само ми е страв да не им наштетам.

19. Mikako

Mikako Истакнат член

Се зачлени на:
    9 декември 2009
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    153
    Јас со влажни марамици чистам врати и рамки од прозори. Незнам што има во нив ама ги вадат сите нечистотии и плус рацете не се оштетуваат :D

20. Umbrella22

Umbrella22 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 август 2012
    Пораки:
    3.951
    Допаѓања:
    33.921
    Собата си ја средувам секојдневно, мислам на кревет, облека, шминки што има расфрлано, генералка еднаш неделно.Исто и другите соби ги чистиме еднаш неделно генералка.