Јас не сум домаќинка и сепак ќе пишам. Не чистам секој ден, затоа што немам време, а и да имам, не планирам да го поминувам гланцајќи кога повторно ќе се извалка. Сакам да е чисто и под конец, ама не паѓам во транс за да сум опсесивна кон нешто толку небитно. Пребришување на површини кои ги користам секојдневно(биро и маси)- секој ден, другите 1 месечно, се поминува 2 пати неделно со правосмукалка, џогер два пати месечно и по потреба ако се извалка нешто. Купатило се чисти темелно 3 пати во 2 месеци, школката посебно почесто со средство. Готвењето го избегнувам, кога готвам, готвам повеќе за неколку дена. Гледам да валкам што помалку, за да чистам што е можно помалку. Садови се мијат кога-како, некогаш веднаш по употреба, некогаш ден-два отпосле. И обично секој мие што ќе извалка. Внатре во нормални услови се поминува по 10-13 часа со спиење дневно, кога се бачка уште нешто пропратно помалку од 10ч.
Бидејќи сум дома, 2-3 пати месечно се случува да НЕ чистам. Опседната сум да ми биде се чисто и под конец, но бидејќи живеам со 3 деца (2г, 4г и 83г (добро читате 83г) ) невозможно е да ми биде чисто ко што сакам. Темелно чистење: Спални - еднаш неделно Купатила - секој трет ден Кујна - на 3-4 денаСекој ден: бришам прашина, правосмукувам, џогирам , пуштам машини, садови мијам, нешто на рака, нешто во машина... вечерта кога сите ќе легнат пак проаѓам со џогер во кујна, трпезарија, дневна и ходник. И секој ден се нервирам, штом завршам со чистење после 10 мин е хаос пак и велам нема да чистам повеќе ама утредента пак чистам... Дворот е задача за мм, не му се мешам
Full time job ви е чистењето на некои, а? Па уште и деца чување.... Време е плати и за домаќинки да се воведат
Мене приоритет ми е прво све да ми биди испеглано. Купатило чистам секој ден. Кујна исто, секој ден. Машини за перење преку еден ден. Останатото, по потреба Кога ќе видам дека е гадничко
Правосмукалка и собирање влакна секој ден, заради животинското царство дома. И песокот на мачката секој ден. Бришеме под со средство еднаш неделно. Машина два-три пати, веце исто на два-три дена посебно кадата што е ушљакана зашто дм работи со челик. Мразам несредена кујна, и никако не оставме садови и несредена површина, еден готви, друг средува. И плус во принцип, секој викенд генералка. Ич не ми е тешко, дм е ептен вреден и ништо не треба да му кажеш, јас сум одговорна за дневно собирање влакна низ дома зашто тој работи а јас студирам, и плус веце зашто ми е мерак да го чистам, се останато во главно тој се нафаќа посебно за викенд, а јас се вклучувам за да не бидам мрза.
Генералка правам секоја недела Машина пуштам од 7 дена во неделата 6 дена врти машината. По еднаш на ден за да си ги исушам и суредам Правосмукалка два пати неделно а метење со метла 2 пати на ден Секој ден проветрување Постелнина еднаш неделно. Вецето три пати месечно. Кујната чистење секој ден миење садови.. Најчеста работа ми се алиштата ама се друго се трудам да е средено ама не на прво место.
аа не... Никогаш не ми се случило раце да не измијам избришам јас и децата. Влажни марамчиња и сапуни трошиме повеќе од леб. Сериозно. Облеката на големиот се пере секој ден. Тој на секое излегување се валка.
Ne mi bese toa poentata.... Vo smisla kolku mn gi cuvame i pazime pa i vo park kade sto treba da igraat i normalno da se izvalkaat nie im davame vlazni... Ne deka nesto posebno ke se sluci... Majkata vo slucajot potencira deka ne e kraj na svetot i 1 da ne izbrisat race ... pa vo park se neli...zosto sakame da gi cuvame vo kristalno zvono
Леле читајќи ве да се засрами човек. Јас сум со @WildMk тука, би платила да имав некој да доаѓа да чисти, нај мразам да губам време во чистење. Ништо не чистам редовно, кога има потреба само. Садови едино што мијам цело време. Маж чисти вц и кујна, јас дневна и алишта средувам. Летно време па цело време сме надвор, дали во двор дали шетаме. Му викам на маж ми еднаш, колку би било убаво еднаш да се исчисти и така да стои два месеци.
Убав наслов си има темата Одржување на чистотата, аналогно на тоа кога е нешто нечисто тогаш ќе го исчистам и тоа е. Не гланцам веќе чисти работи. Обично доаѓа правосмукалка и џогер (од оној со влажните марамици) преку еден ден, садови секој ден, кујна веднаш после готвење средувам (а полици во висачите може еднаш месечно), тоалет секоја недела во недела . Алиштата ми се смрт!!! Особено ритуалот летни-зимски и обратно. Машина за перење алишта пуштам кога ќе се соберат алишта соодветно, бели, црни и шарени. Редовно пеглам се што е на ќерка ми, мои и на мм по потреба.
Еднаш месечно плаќам жена да ми направи генералка, врати, прозори, завеси, теписи итн. Останато време чистам ко ќе видам дека е нечисто. Сега откако сум дома, нон стоп мислам дека ми е прљаво, па само пребришувам и усисавам. Машина за алишта скоро секој ден, гледам на ефтина струја, навечер да биде Сакам да ми е чисто, ама знам и да затворам врати од соби и да си легнам да гледам серии. Не сум роб на чистењето. А дворот маж си го средува.
Подови и прашина секојдневно, се останато по потреба. Не се сложувам дека растурен стан е нечист стан.
I jas ne peglam,osven za svadba i krstevka hhahahh, Stvarno glupava rabota,a i nemam alista sto se guzvaat,se nauciv da gi biram materinalite sto mi trebAat,xa da izbegnam peglanje mnogu jasno...znaci go mrazam! Ama imam pegla,poklon za svadbata,5pati e koristena od svadba na krstevka i obratno.
Еднаш неделно фаќам пајажина, менувам постелнина и детално чистење на кујната и тоалетот( некогаш почесто, по потреба) Секој ден бришам прашина, правосмукалка, тераса и двор, секој ден перам( а ако прескокнам некој ден веќе наредниот три машини ми се собираат) Исто така секој ден поминувам со џогерот. Единствена олеснителна околност ми е што готвам преку ден.
јас по себе знам дека денот надвор го поминував па мајка ми јадење во кеса ми даваше за ко ќе огладнам да јадам а раце не се сеќавам дали некогаш сум измила. Заиграна плус и дете... Кој ли ќе домисли. Ама за моите деца внимавам.
Прашина секој ден, правосмукалка преку една ден, ама со аспираторче 2 пати у ден, насабајле и навечер. Вц чистење 3-4 пати у неделата, постела мењаме еднаш неделно. Генералка обавезно секоја недела, детално цела куќа. Пералната буквално секој ден врти по 2-3 најмалце. Садеви никако не оставам и едно шолче да е го мијам и бришам. Тараса 2 пати неделно. Џогираме 3 пати неделно.
Леле ја ни пола од ова не чистам како некои овде. За срамота сум. Правосмукалка 1 до 2 пати месечно, немам теписони. Метла и џогер игра поредовно, кога ќе се најде време, дали ја дали маж. Терасата многу ретко некој ја фаќа. Завеси немам. Прашина бришам кога ќе ја видам. И ако не ме мрзи. Прозори не бришам. Не пеглам. Кујната си ја чистам после секое јадење, за неа ми е мерак. Садови не ми стојат, некад во машина стојат. Е вц чистам пред секое бањање, денес шоља и лавабо, утре туш кабина и под, и така на секои два дена малтене.