Мене чисто ме интересира што подразбирате под генералка тие што правите 1 неделно или 2 пати неделно. Еве јас подразбирам бришење прозори, перење се живо по дома, теписони, завеси, ќебиња, прекривачи,флекери, перење веницијанер, вадење од кујна ствари пребришување кујна скроз, предиплуваење алишта, бришење на ѕидни слики, значи се живо што имаме по дома. Ова го правите 1 или 2 пати неделно? Одите на работа, чувате деца, готвите и правите ваква генералка 1 неделно? Премногу се пумпаат работите на форумов, а во реален живот пола од ова да се применува би било одлично .
Кој зборим литературно викам правосмукам, а на дијалект викам дека усисуам Сето тоа што го наброја само што немам теписи, како што кажав, опседната сум со чистење и кога ќе исчистам пак мислам не ми е чисто. Затоа и генералката не ми одзема многу време, бидејќи секој ден бришам прашина, правосмукувам и џогирам. Ситници, слики, такви чуда немам. Највеќе обрнувам внимание на прозорите, бидејќи ги чистам еднаш неделно, а цела куќа ми е со големи прозори. Алиштата секогаш ми се средени на место, не одам на работа, ама имам две деца, им давам крпи да "чистат" и они колку да седат мирни.
Под генералка мислам на чистење се темелно. Кујната,собите,терасите,дневната и терпезаријата,вклучувајќи ги и прозорците. Тоа еднаш месечно. Јас и дм готвиме за себе,повеќе дм готви отколку јас. Тој ми помага и во чистење. Деца немам. Еднаш неделно бришам прашина, перам, постелнина менувам.,поминувам со правосмукалка,џогер. Немам некое ситници за да бришам прашина,највеќе прашина имам на катчето за шминка,па таму пребришувам два пати неделно. Поголем дел од денот сум на работа, чистам во слободни денови. Брза сум во чистење за два и пол часа чистам се. Разбирам со деца е потешко и се нема таа брзина,но може да се балансира. Добро е кога имаш некој да ти помага зашто и сам да си нема да стасаш. Инаку 10 евра саат е овде да дојде жена да ти чисти.
Ај ти еднаш месечно, а два пати неделно ми е.... За домакинка разбирливо е, башка имаат повеќе време... Ама да одиш на работа, има жени што работат во смени, дома 2 или 3 деца, училишта, домашни, спремање за во градинка и сл.и да одвоиш време за толку генералки браво . Јас чистам онака како ми налага ситуација, никогаш не ми е валкано по дома, а не правам генералки 2 пати неделно.
Bas so deca ne treba da e valkano,barem pod i prasina. Jas sliki nemam,ukrasi ic, 2 3 semejni vo ramka i toa e se . A vreme se naoga ama nema sekoj volja i zelba. Jas imam snaska sto mozes da se potpises(nad prasinata) koga ke odis na gosti,a na decata corapite im se crni koga ke si odat..pa na sto lici toa...(inace i ona ima 2 deca)...sekoj si ima svoi prioeiteti...
Ama ne e zagleduvanje, pr. Sedis na kafe i na masickata ima 2 prsta prasina ... ti nema da ja vidis.. Ke go zemis kafeto bez da go gledas ili... Ednostavno sama si kazuva ne sum rob na cistenjeeto i ne sakam da cistam... Kako ke i zagledas koga sama ti kazyva. Tebe moze da ti e ok,mene ne mi e ok toa.
Јас ќе ја избришам прашината на маса,ако е мајка со деца и не може да постигне. На другарка и имам помагано да ја среди собата. Не ми е проблем да помогнам. Така и ти можеш,место прашина да гледаш по куќи. А убаво ви е кога на маса цела со прашина во кафиќ ви послужуваат кафе.
Во право е @Mami3 И мојата јатрва е таква значи да ја оставиш да чисти од роденден на роденден на децата само ќе чисти. Таа вели немам време, но не е така. Има време барем гледам со неа живеам, но тоа време го искористува за да си праи муабет, можејќи да забрише нешто.. Знали нејзнината соба може секој ден да а средува, а салонот каде што минуваме најмногу време не може да го пребрише.. плус подот по 1 месец останувал неисчистен (можеби и повеќе) чекајќи ја да видам баш до кога ќе издржи.. Но ништо, не се замара воопшто.. Се сама чистам многуу ретко ми помага
Чиста да ми е душата, за куќата што остане иначе без дете еднаш неделно чистев, оти никој не јадеше низ соба, никој не фрлаше играчки, не месеше со мене, не ми истураше брашно... никој не мочаше у кревет, не прскаше кога се бања, не повраќаше у кревет, не истураше сок додека оди, не предиплуваше со мене... Сега се е поинаку. Шмукање е македонски. Генералка е кога тепихот е надвор, тргнати каучи и бришење прозори
Ete Fala Bogu se razbravme so nekogo... Kako ne moze ... jas imam 3 deca, rabotata za razlikka od nejzinata mi e 2 pati poodgovorna i poteska,rabotam i praznici i saboti nekogas i nedeli,pa duri ne im ostavam doma cakum pakum ne mi e mene mirna dusata. Ona e doma za praznici i sabota i nedela kako ne moze...
Da ne mudruvame, se se moze. 2 min e da izbrises prasina na masa i polica. Ama ne sekoj saka i ne se zamara sekoj,toa e karakter.
Ќе ја видам и гајле ми е Сигурно нема да ја раскажувам кај стигнам колку домаќинка е. Кој како сака дома нека си чува. Сигурно не и е свињарник. Секој со своите приоритети. Имав вујна. Ко ќе дојдеше на гости повеќе време се вртеше наоколу да види колку е чисто, па ќе потстанува, па ќе ѕирка под комода, па обавезно вц...
И на сето ова ќе земе и ќе те раскажува на кого стигне Тоа всушност повеќе говори за нивниот карактер Јас ваквите ликови ги ишкам од животов
Ne!!! nikoj nikogo nikade ne zboruva,sig si imame popametna rabota... uzivate da.gi.prevrtuvate rabotite..strasno nesto! Samo kazav kakvi karakteri postojat,a nejzino si e kako ke i bide doma.mene ne mi e gajle dali gusteri cuva vo kadata. Bog da cuva,od forum kade sekoj moze da kaze mislenje vie na se barate kavga... Zboral nekoj vaka ili taka,neka zbora koj nema rabota... na lugeto ustite ne moze nikoj da im gi zatvori.
А кога наоѓаш време за себе? Како се грижиш за себеси и твоите потреби да се исполнети на толку работа, па и три деца?
Jas ne rekov deka mi e gajle...samo kazav deka postojat i luge sto ne im e prioritet da cistat. A daleku od vujnata tvoja.
Si naogam vreme sekogas koga mi e potrebno. Imam soprug Fala Bogu,si kombinirame vreme i obvrski. Zatoa se grizime site za sekogo od nas. Nesvakam kako moze da se nema vreme. I ne spijam po12 saata... pa mozebi dovolna mi e dnevnata doza na obvrski.