Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одржување на чистотата во домот

Дискусија во 'Дом' започната од magic, 12 декември 2009.

1. RainBow

RainBow Глобален модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.110
    Некој кој што има деца секако не верувам дека спие по 12 саати како и да е. Со толку чистење, со одење на работа, со три деца, некако баш тешко ми изгледа дека останува време и за себе, за нешто што сакаш само ти да го правиш и да си ја исполниш душата. Како и да е, твоја работа. :)

Јас углавном не сакам да поминувам повеќе време во чистење отколку што е потребно од причина што никогаш, да се свртам наназад, не би си рекла, ехххх зашто уште малку повеќе време не чистев, баш тоа ми недостасува. Гледам да се има повеќе време посветено на детето, да има секогаш здрав оброк, јас да сум исполнета, да прочитам нешто, да изгледам серија, да прошетам или вежбам, било што што би ми дошло добро за менталното здравје, отколку слободното време што го имам да го поминам во чистење. Па макар и да имало прашинка и после некој да ме оговара по комшии.

На Anturium, Dentina, CameliaMiller и 13 други им се допаѓа ова.
  2. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Се чисти секој трет ден, без исклучоци. Од тоалет до дневна и спална. Додека подот не замириса на ajax зелениот не се застанува. Ептен сум домаќинка само уште да се најде некој да ме ожени и усреќи. :D

Последна измена: 13 мај 2020
    На SummerGirl и SINOLICKA_123 им се допаѓа ова.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Живеат во две или три соби и не сакале роб да бидат на чистењето за да утре во спомените метлата само да не им остане. Ахам. Прашина 3 прсти ама ако ја забришеш 15 минути ќе немаш време да медитираш па каде така непродуховена низ свет ќе врвиш? Утре кога ќе остарам ќе се сеќавам на сериите изгледани и љубовните романи исчитани и колку животот ќе ми се сменел на полошо ако сум зачистувала малку повеќе.
    Инаку, има луѓе кои одржување на чист дом им е медитација, уживање. Чист дом, покрај други работи, е она што им ја исполнува душата.

На Gosh, m.i.g и Mami3 им се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Таквота опседнатост со чистота OCD се нарекува, а не медитација :D колку ти е очигледен коментаров дека ти е провокација:yawn:

На CameliaMiller, Annath, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.110
    Па, да ти кажам, ако некој го исполнува да чисти цело време и тоа прави да му е исполнета душата тогаш океј. Секогаш сум за секој да си прави како што му одговара.

На CameliaMiller, H.VAGA, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    А има и жени на кои домаќинлукот им е единствена категорија во која се подобри од снаата, јатрвата и слични "душманки", може тие душманки имаат подобра работа, подобар брак, повисоко образование или слично, ама затоа наводно имаат и три прста прашина на масата за разлика од супер домачицата која прави генералки три пати неделно.

Патем кажано три прста прашина не верувам да се соберат и 6 месеци да не ја пипнеш масата, ама нема врска, мора малку драмски ефект за да се потенцира контрастот меѓу чистунките и параспурките.

На Anturium, CameliaMiller, katalina и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    А има и жени што од мислење за два прста прашина знаат цел психолошки профил на лик да направат, подобра работа, брак, образование, стварно? Делба на чистунки и параспурки? Затоа што некој искоментирал за нечист дом во тема за чистење?

На Bebac и Mami3 им се допаѓа ова.
  8. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Moeto slobodno vreme e 90 %pobrzano so decata se ostanato od kniga do film relaksacija ili serija so mm se e uskladeno spored naseto vreme,sekako ne e isto kako koga sme imale 1 dete,no ne e nevozmozno.
    Jadenje se pravi sekoj den,nikogas ne jadat kupen rucek.
    I dzabe se obajsnuvame ...
    Na site neka im bide kako sakaat...
    Nivni zivot!
    :sun::sun::sun::sun::sun::sun:(highfive)(highfive)(highfive)(highfive)(highfive)

На RainBow му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tijanana

tijanana Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    681
    Допаѓања:
    3.642
    Мислам дека покрај чист дом, душата им ја исполнува и правење психолошки профил каков што си опишала.:D
    Остајте секој да си чисти кога сака и колку сака и носот во вашата прашина, а не анализи за туѓи животи по дебелината на слојот на прашина.
    И јас сакам ракотворбите низ куќа да ми се сите како од Бурда и по дома се стилско дезенирано и наредено да ми е, ама две раце имам и 24 часа има деноноќието, така да чистам според потреба и кога имам време и желба за тоа.

На CameliaMiller, WildMk, SINOLICKA_123 и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Ваква тема на македонски форум...одма домачици скокаат да се покажат која е појака, која брише прашина подобро, која знае подобри манџи :D

На CameliaMiller, Sejfullai, WildMk и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Asparagus

Asparagus Популарен член

Се зачлени на:
    21 мај 2013
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    8.166
    Па не мора да бидеш Фројд за да укапираш каде лежи зајакот кога некој ничим изазван раскажува за нечистотијата кај снаата, нормално сето тоа поткрепено со сведоштва за сопствениот домаќинлук, демек ете јас и со три деца чистам по цел ден плус работам, плус читам книги, плус готвам секој ден, а кај снаава гнасно..може не е работата или образованието али секако постои некаква нетрпеливост кон дотичната особа и/или незадоволство од сопствениот живот.
    Среќен, исполнет човек стварно нема потреба да се замара кој колку чистел, ниту па да се фали како во слободното време нонстоп чисти и чита книги (а прави елементарни правописни грешки), ниту да потенцира како секој ден има зготвено за ручек во обид да убеди рандом форумски ликови во својот домаќинлук.

На CameliaMiller, Annath, friendy и 5 други им се допаѓа ова.
  12. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.415
    И @Mami3 и @kukla21 дадоја пример, едната за снаата кажа дека не сака да чисти, другата - за вујната која гледала дали е чистено или не. Нема потреба од дискусија, и двете ги изоговаравте, што не ве прави ништо подобри едни од други. (Без навреда)

Вистина е дека може да се најде време за се, ако се сака!

Точно, мене ме опушта чистењето, поготово ако сум нервозна.

Комшивката секогаш знае да се зеза со мене и ми вика "ако во куќа со деца е чисто, или детето е болно, или родителот" и одоколу ќе ми каже дека јас сум болната и свесна сум дека и ова моево не е во ред, нема никому ништо да му биде ако ден-два не се избрише прашина или не се усиса... ама ете сум пробала да оставам ден да не пројдам со крпа ама џабе, чувствував дека нешто ми фали :D

На WildMk, Cka и Mami3 им се допаѓа ова.
  13. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Се наоѓа време да, ама некои одлучуваат тоа време да го поминат со детето, а не со крпата за прашина по цел ден. Различни приоритети.

На CameliaMiller, Annath, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  14. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.415
    Има начини да се помине времето и со детето и со крпата во рака на забавен начин, пак ќе повторам, ако се сака.

Едит: А и прашина не се чисти цел ден.

На Bebac, ForeverYoung, dayla и 3 други им се допаѓа ова.
  15. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Фројд не ама општо познавање треба за да знаеш дека среќен и исполнет човек исто може да се згади од валкана ве-це школка или недомиена чаша за пиење и тоа врска нема со неговата среќа и исполнетост. Ист таков човек може во друга тема да пофали некоја личност за нејзиниот успех или добар карактер или талент за ватевер ама во тема за чистење да напише дека дома на таа личност секогаш и е хаос. Ама, каде без стереотипи дека ако некого искритикуваш за чистота тогаш си вана би супер домачица и комплетен профил што погоре е направен. Спомни дека не ти е јасно како некој може да живее во толкав неред посојано, макар и на форум онака да си размислуваш на глас и ќе дотрча за секунда некој да ти го залепи профилот на исфрустрирана, необразована, неуспешна, несреќна и неисполнета...клише е веќе.

16. RainBow

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    22.116
    Допаѓања:
    67.110
    На крајот сите го имаме истото време на располагање, толку се 24 саати, за сите се исто. И секогаш кратиме од нешто за времето поминато во чистење, зашто тоа време секако мора да се помине во чистење. Не мора да се скрати од децата, ама ќе се скрати од себе и нешто што би направиле за себе.
    Ќе пафтаме со детето и крпата, знаеме сите колку е тогаш чисто, ама пак нема да го поминеме времето правејќи нешто друго. Јас сум за некоја средина, нема да чистам опсесивно да свети постојано, нити пак да е гнасно да не може да се живее, двете се некако екстреми.

На CameliaMiller, duffi, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  17. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Ne znam vo sto vie poentata na cel muabet,kazav samo deka ima sekakvi licnosti,od prost primer sto jas go poznavam...nikade ne rekov deka sum sovrsena,deka pravam stoi na race dodeka go cuvam bebeto...samo kazav deka VREME SE IMA AKO SE SAKA.....!!!TOA E SE!
    Neznam sto ima loso vo toa koj kako saka da si zivee,sekoj pod svojot krov.
    A za pismenosta i za diplomite e izlisno da se zboruva ima drugi temi.

Od temata za cistenje... ogovaracki muabeti se naredija kolku da se pisuvalo nesto.
    Tolku od mene!

На Bebac и LadyLollypop им се допаѓа ова.
  18. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Епа има време да, ама ти пишаа, некои мајки не му даваат купено јадење, готват секој ден. Можеби ти мислиш дека времето кое му го посветуваш на детето е доволно, други мајки мислат дека толку време не е доволно и треба повеќе. Затоа реков различни приоротети. Ти кажи си како правиш дома, ама не мора да кажуваш дали се наоѓа време ако се сака. Знаеме дека се наоѓа, ама некоја мајка и 1 час од денот да му посвети време ќе рече ете му посветив, а и исчистив, средив, а некоја друга ќе рече 1 час е премалку и нејќам детето да мисли дека прашината ми е поважна од него. А најчесто вие "НАЈдомаќинките" ги почнувате таквите постови со "ако се сака, се има за се време".

На CameliaMiller, Spidy, An-na и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  19. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Тоа е, мора да се трачари. Со таа разлика што јас не сум ни помислила на вујнава, се дур не прочитав 2-3 мислења тука кои ми асоцираа на неа, па ме потсетија. За разлика од мене, ве има такви кои сте опседнати со чистење, па "природно" ви доаѓа да се загледувате, оти тој ви е фокусот "домаќински".

Има време за се. АХА! Освен ако не си дома, има, секако. Во 5 се враќам од работа. Да се јаде, со дете да се позанимавам и прошол денот. Секако во 2 часа што ги имам со детето нема приотитет да ми биде да чистам.
    Јас мајка ми ја паметам дека секој слободен момент го поминуваше во чистење. Ете какви "заеднички" моменти сме имале заедно. Одлични сеќавања. Моето дете не сакам таква да ме памти. Со крпа и метла во рака.

Ко што вика Реин, златна средина е најдобро.

На CameliaMiller, duffi, mal.ecka и 8 други им се допаѓа ова.
  20. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    A za koi domacici pisuvas,site pisaa deka rabotat ili ...
    Jas sreduvam koga decata odat na kurs ili koga se tusiraat i se spremaat za spienje.( ne se 2 3 god. Ednoto e 10 dr e 7 god).
    Si idam od rabota sekogas razlicno koga ke zavrsam(momentalno sum na porodilno,pa mozebi zatoa komentiras)!
    Taka da ne ne mi e prioritet cistenjeto ama sekoj den pod i prasina se brise...neznam sto e naucna fantastika tuka!

На m.i.g и LadyLollypop им се допаѓа ова.