Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Одржување на чистотата во домот

Дискусија во 'Дом' започната од magic, 12 декември 2009.

1. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Извини ама не е исто.
    Секој ден чистење не е изводливо во куќа на спрат или два, освен ако не ти е тоа професија.
    Досадно ли ти е?:lol:

2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Ја промашуваш поентата.

На fana му/ѝ се допаѓа ова.
  3. ForeverYoung

ForeverYoung Популарен член

Се зачлени на:
    3 декември 2009
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    1.980
    Не ја читав цела дискусија, извини ако сум те разбрала погрешно - ама и вие што ги "осудувате" оние што чистат не сте ништо поарни од оние што прават обратно. Колку чистиш не е некој показател за тоа колку внимание обрнуваш
    на децата или на други битни работи. Реално се наога време за се, а за да одржуваш чисто по дома не е само битно колку чистиш туку и колку растураш. Некои луге за 1 час во кујна на пример можат да направат ручек и хаос, а други за еден час истиот ручек и во мегувреме пак се да е исчистено. Јас лично се сметам за некоја средина, не ми е опсесија се да ми е ептен чисто, ама па и ме нервира да ми се лепат влакна по нозе оти ме мрзи да пројдам со правосмукалка на 10 минути.
    Колку чистам зависи и од тоа колку сум дома - ама генерално провосмукалка преку еден ден, тоалет целосно еднаш неделно, во мегувреме само нешто што ке приметам дека не е чисто. Прашина еднаш неделно, а кујната генерално ја одржувам чиста редовно а онака со пребришување на вратнички и внатре хммм... не баш толку често :)

Последна измена: 14 мај 2020
    На Bebac, Mami3, m.i.g и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.093
    Време е за избори: “Најдомаќинка на фемина форум”.:D8)

На Bebac, thelittle17, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  5. ilyan

ilyan Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.428
    Скроз се согласувам.
    Па уште со гордост кажуваат "имам голема помош од мм за чистење и за децава"...
    Просто човек да им позавиди !
    Како да ги донеле од дома децата или како да се помошнички во куќата, па треба да пукнеш од радост "газдата" ако ти се најде за некоја активност.
    Замисли колку треба да си ограничен со теми на муабет за да му го трошиш на некого времето со разглабање на тоа дека Митра или Стојна имале 2 прста прашина на комодата или масичката!
    Не знам како се најдов во една фб група, кралици се вика...
    Леле луѓе, што има таму тоа е страшен муљ, на моменти ми оди да се откажам од женски род!
    Страшно!

Последна измена: 14 мај 2020
    На thelittle17, CameliaMiller, duffi и 4 други им се допаѓа ова.
  6. Bozica1980

Bozica1980 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 август 2010
    Пораки:
    7.152
    Допаѓања:
    259.201
    Ресите на тепихот ми се безбедни значи?! :rofl::P
    Јас ич не сакам да чистам, 100пати сум кажала. Имам само еден проблем, кога не е чисто ме прави да бидам нервозна и вознемирена.
    Сите имаме различен праг на толеранција на "прљаво" така да џабе си збориме.
    Комшиката моја неделно 2пати ги брише прозорците, јас ги бришам неколку пати во годината. Двете сметаме дека тоа е ок :nod::sun:

На thelittle17, CameliaMiller, duffi и 10 други им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.115
    Допаѓања:
    180.782
    Ама баш е на место забелешката. Некој си исчистил една соба и ќе кажува има време за се. Башка и критериуми се во прашање. Јас ни жена не можам да викнам за чистење, пошто треба по неа да пребришувам. Мајка ми така нон стоп со правосмукалката, јас по правосмукалката трошки наоѓав. Да, инаку хороскопот ми е таков девица на квадрат. И за ништо немам време, иако спијам по 6 саати. Изгледа не ме бива, најарно да се фрлам од тераса.
    Oh wait, NO, ќе напраам лом пред зграда(facepalm)

Стварно муабетов, немал турчин работа си ја виткал чалмата|(

На thelittle17, H.VAGA, SummerGirl и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Spidy

Spidy Форумски идол

Се зачлени на:
    19 ноември 2009
    Пораки:
    5.473
    Допаѓања:
    13.541
    Јас некако едноставно си го сфаќам ова, чистам кога е прљаво и треба да се исчисти.
    На пример правосмукам/џогирам секој ден зошто има многу влакна од кучето. А прозори сум избришала еднаш во последнава година зошто никој не ги пипа и не ми изгледаат дека треба да се бришат.
    И никогаш не сум приметила дали на некој дома му е чисто. Не знам дали другарките ми се многу педантни ило до толку не ми е гајле дали имаат прашина на масата :)

На Crna Dama, CameliaMiller, duffi и 9 други им се допаѓа ова.
  9. LadyLollypop

LadyLollypop Популарен член

Се зачлени на:
    14 февруари 2019
    Пораки:
    1.126
    Допаѓања:
    5.415
    Ох, добро е, до хороскопскиот знак е мојата опсесија, не е до мене. :D

На H.VAGA, WildMk и Biljarkata им се допаѓа ова.
  10. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.738
    Ко ќе дојдам тие да се очешлани, да не те зборам после по форуми :tmi:

И јас мразам да чистам. Да не е мајка ми сега, а жената пред кризава, прозори немаше кој да избрише.

Баш се пронајдов кај @Spidy :)

На thelittle17, CameliaMiller, duffi и 5 други им се допаѓа ова.
  11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.115
    Допаѓања:
    180.782
    Е, и затоа немам килими со реси:D

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Технички да, ама 'приказнава' со домаќинлукот, не влече само технички проблеми.
    Проблемот е во социјалната култура околу целата фама.

Воопшто не треба да ви е битно, кој-колку квадрати исчистил, за колку време.

Ме разбираш шо е проблемот?

Не е натпревар чистењето и не е натпревар домаќинлукот.
    Индивидуална работа си е, пошто се случува во нивни дом.
    Вам не ви влијае воопшто како, дали и колку чисти.

Зошто имате потреба да се 'премерите' со другите?

Секој треба да си ја гледа својата квадратура и своите желби, можности, приоритети итн.. итн.

На thelittle17, Lady D ❤️, CameliaMiller и 7 други им се допаѓа ова.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.115
    Допаѓања:
    180.782
    Е арно де, не е натпревар. Ама си го мерат домаќинлукот. Од моментот кога влезе муабетот јас вака, таа така, станува збор за мерење. А ако мериме, да знаеме што мериме- време, квадрати, перформанси. Пошто знам што се мери а што не се мери. Сантиметри прашина тешко се мерат, памет можеби полесно:lol:.

Мене фала богу ич не ми чуе, за никакво мерење, да не се разбереме погрешно. 8)

На baby-star, tijanana, Nausicaa и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.922
    Затоа и не треба да има собиранки по дома, посебно за оние што уживаат во својот домашен хаос. Нека си седат по кафиќи. Секој кога кани гостин, и не е тоа македонска работа, зачистува малку колку да е пристојно. Не е задолжително канењето гости. Кога седнувате некаде на кафе сигурно не ви е сеедно ако масите постојано се валкани, чашите сомнителни и мириса чудно. Зборам за очигледен неред постојано и очигледна негрижа во домот која се познава оти се таложела долго, не ден кога не си забришала прашина па се познава ако загледаш од одреден агол. И на толку теми на јавен форум да се стега некој да напише, да се запраша зошто некој (исклучуваме неможност да се грижиш соодветно за домот) не е свесен за нечистотата околу себе или ја приметува ама не му е грижа или мисли дека доволно чисто е или па ти си таа што загледува премногу и е опседната со чистота...ај табу тема да ја направиме.

На Gosh, SummerGirl, Mami3 и 3 други им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Не табу да ја направиме.
    Не спорам изнесување детали за навики на чистење, ама да не се премеруваат едни со други.

Претпочитам гледање во кафичи и кафани, оти дома ако ми дојде некој, најмал проблем ми е чистотата...
    Повеќе ми фали слободата, да станам и да си отидам ко ќе ми се здосади.

А дома ми е 'раетот'... мојот рает... не на Митра, не на Петра.

На SummerGirl, tijanana и Biljarkata им се допаѓа ова.
  16. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Во просек чистам еднаш во неделата, некогаш и на две зависи. Не се оптерерувам и малку прашинка ако има. Со сопругот живееме сами во стан и не валкаме многу :D Гледам ВЦ да ми е секогаш чисто, и да нема влакна и прашина по подот, тоа ме нервира најмногу. Исто да нема расфрлана облека. Добро е што и мм има навика да си ја спастира облеката, да не остава по столови и кревети. Кујната ми е скоро секогаш средена пошо полнам машина и на ден или два ја уклучувам, а кога ќе извалкам нешто веднаш пребришувам. Прозори бришам еднаш на 2 месеци, генералка чистење 2 пати годишно (со пребришување внатрешни површини на елементи, прередување облека, фиоки, фрлање непотребни ствари итн). Кога ми идаат гости, особено поблиски пријатели ич не се замарам дали е чистено или не, само гледам да е се на свое место, зошто ако не е,прво мене не ми е убаво на душата. Јас никаде кога одам не гледам на тие работи.

На thelittle17, cresa-jagoda и WildMk им се допаѓа ова.
  17. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.561
    Допаѓања:
    42.971
    Имам гарнитура од штоф чии навлаки се вадат од сунѓерите ама многу, многу тешко е пак да ги ставам, една морав да извадам оти кучето ми поврати на неа и ако верувате потешка работа не сум имала во живот од тоа да го ставам сунѓерот пак внатре. Не можам да ги перам, а ми се умирисани, што од кучињата, што на цигари...сакам да викнам да ми ја исчистат со кирби, за нечистотијата ќе заврши работа, ама што да правам со миризбата, не ја отстранува кирбито, па не знам како да го решам ова. Дали постои начин, некој апарат да купам ако има или што знам?

18. Lovebug01

Lovebug01 Популарен член

Се зачлени на:
    11 февруари 2020
    Пораки:
    3.440
    Допаѓања:
    8.822
    Побарај некое хемиско што чистат теписи и гарнитури, некој ми кажуваше за таква фирма ама никако не можам да се сетам како се викаше.

На thelittle17 и 1209 им се допаѓа ова.
  19. Mami3

Mami3 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јануари 2020
    Пораки:
    1.669
    Допаѓања:
    2.812
    Imav slicen problem,(so pernicite na garniturata) probaj so sretstvo za cistenje mebel avaks ili gloss(od gloss sum pozadovolna) mislam deka ke ti pomogne.
    I vo dm mislam ima slicno proveri dokolku imas moznost,prasaj gi ke ti posocat koe sretstvo bi ti pomognalo.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.259
    Товари го маж ти да го врати сунгерот назад :lol:

На thelittle17, 1209 и cresa-jagoda им се допаѓа ова.