1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Од жени за жени: Дали мислите дека сме загрозени?

Дискусија во 'Општи дискусии' започната од theowndemon, 4 јуни 2023.

1. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.681
    Допаѓања:
    265.973
    Поставив реторичко прашање, не го имам одговорот. Не го има никој.

Можеме да направиме споредби, да видиме во земјите каде има најмалку насилен криминал, што прават различно, како воспитуваат деца, каква е социјалната клима, какви права уживаат жени, мажи, деца, какви се ставовите на општеството кон разни морални прашања... итн. Листата е ептен долга.

Овде зборувате за Индија и Јапонија, две земји со екстремна мизогинија, едноставно не можеш да ги споредиш со на пример Финска. Не дека во Финска нема убиство и нема силување, секаде има, но зошто е превалентно ваму, а не е таму.

Тоа е превенција - човечките суштества се способни да учат, а на што ќе се научат зависи од околината, нормално и генетиката има нешто во сето ова, но мислам дека е пресудна околината.

Мислам еве, 7000 луѓе отишле во болницата и влегле во болницата и ги уништиле доказите - значи не е изолиран некој таму психопат па направил злостор. Туку е размислување, убедување на голема општествена група, што е уште пострашно.
    Доживотен затвор е поекономичен.
    Плус ако убиеш само 1 невин, која е смислата?

На Victorian и Adidas888 им се допаѓа ова.
  2. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    4.970
    Допаѓања:
    20.274
    Како сакате сфатете ме, ама донекаде ја оправдувам Америка шо дозволува секој еден да држи оружје. Е они шо го злоупотребуваат тоа, друго е.
    Кога веќе државата неможе да те заштити како шо треба, барем да ти дозволи да се одбранеш.
    Во Америка исто е дозволено и да убиеш човек ако ти влезе на имотот.
    А кај нас ако ти влезе, он има право и да те силува и да те убие, ќе излезе за некоја година и никому ништо. Ама ти не смееш ни на криво да го погледниш оти ќе го папаш 20 години.

На Purelove92 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.681
    Допаѓања:
    265.973
    Во Америка имаат пиштоли не затоа што ја боли земјата за луѓето сами да се штитат, туку е фантастичен пазар, чиста економија. Прво сами произведуваат оружје, а второ и уште побитно, затворите во најголем дел се приватни ;) Им одговара што повеќе да се во затвор, данок ќе покрие.

Не земајте пример од нив, сами на себе си направија хероинска епидемија, пари за затвор на наркомани имаат, пари за лекување на наркомани немаат. Итн.

А насилните злочини се далеку од ниски во САД, една од најнасилните развиени земји е, поточно најнасилна. Ниту Австралија, ниту Британија, итн. немаат толкава стапка на криминал.

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    4.970
    Допаѓања:
    20.274
    Абе сите закони во светот се чиста економија, никој не го заболе за обичниот народ. Ама тоа шо ти дават оружје Америте, пак може да го искористиш како превенција од силување, пљачка, убиство.
    Мене ич не ме интерисора дали е легално или не тука кај шо сум, јас си носам нож со мене. Нека проба некој нешто, право во врат ќе го забодам и го праќам кај Господ. Од затвор ќе излезам ама он од гроб нема да наштети на никој повеќе.

5. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.681
    Допаѓања:
    265.973
    Ама така децата им прават масакри по основни училишта. Ај да им даваме во школо да носат калаш ако не.

Оф топик сме, во соодветна тема може да дебатираме. И јас носам ноже на отварање, ама нема да купам пиштол, ниту ќе живеам дома со пиштол, а искрено и една од причините што не останав во САД се баш таа епидемија и оружје секој жив што има.

На Amellie13, Victorian и Adidas888 им се допаѓа ова.
  6. ArabellaStarfall

ArabellaStarfall Истакнат член

Се зачлени на:
    10 јануари 2024
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    4.908
    Колку невини секојдневно се силуваат и убиваат?
    Во многу држави нема смртна казна. Менува нешто што нема смртна казна во однос на статистиките?

7. CameliaMiller

Се зачлени на:
    12 август 2015
    Пораки:
    19.681
    Допаѓања:
    265.973
    Ако зборуваме за развиени земји, насилството и сексуалните злочини се далеку пониски во европските земји, Австралија, Канада отколку во САД.

Не ќе да е до смртната казна.

На Victorian му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Munchmallow20

Munchmallow20 Популарен член

Се зачлени на:
    12 декември 2021
    Пораки:
    5.242
    Допаѓања:
    19.505
    Проблемот со смртната казна за силувачи е што има поголема шанса дека силувачите би ја убивале жртвата.
    Значи може само да ја силува, може да ја силува и убие. И во двата случаи би добил смртна казна, ама ако ја убие, помала шанса да биде пронајден.

Мислам и јас не би ги жалела ама малце треба да размислиш.

На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.936
    Допаѓања:
    54.720
    Screenshot_2024-08-21-20-55-05-441_com.twitter.android.jpg

Не сите мажи ама секогаш мажи. :swear:

На Gosh, Ugly Duckling и CameliaMiller им се допаѓа ова.
  10. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.936
    Допаѓања:
    54.720
    Screenshot_2024-09-05-14-24-07-005_com.facebook.katana.jpg

И пак, not all men but always a man. :swear:

На Gosh му/ѝ се допаѓа ова.
  11. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.117
    Допаѓања:
    161.241
  12. Purelove92

Purelove92 Популарен член

Се зачлени на:
    7 март 2015
    Пораки:
    969
    Допаѓања:
    3.398
    Сега гледав видео каде што жени од Пакистан се надеваат дека еден ден пак ќе си го вратат гласот, буквално.

Секако дека сме.

На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.117
    Допаѓања:
    161.241
    Ова се back to back ми излезе сумирано, се е ако не се лажам од годинава само:
    1)
    20240907_113141.jpg
    2) 20240907_113149.jpg
    3) 20240907_113156.jpg
    4) 20240907_113205.jpg
    5) 20240907_113209.jpg
    6) 20240907_113216.jpg
    7) 20240907_113220.jpg
    ...
    20240907_113224.jpg 20240907_113228.jpg

На Gentlewoman!, Gosh, crimson и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Adidas888

Adidas888 Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2022
    Пораки:
    4.970
    Допаѓања:
    20.274
    Кога бе еднаш, само еднаш, ќе прочитаме дека 20 жени грабнале маж и го оставиле на мала душа од силување?
    Ми се гади од овој свет, а уште повеќе ми се гади од мажињата шо кога ќе ги прочитат овие работи, првиот инстинкт им е да кажат "not all men".
    Фуј.

На Trexane, crimson, Mumoftwo30 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.117
    Допаѓања:
    161.241
    Такви мажи ги гледам како со мувата на капата. Пошто не треба поќе од основна емпатија за да сфатат шо е секојдневието на просечна жена.
    IMG_20240907_120358.jpg
    Дури и тројцата кои решија да не ја силуваат жената - сепак не пријавија.

На Gosh, crimson, CameliaMiller и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. INNERBEAUTY

INNERBEAUTY Популарен член

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.444
    Допаѓања:
    5.396
    Ова е секојдневието на просечна жена? :^)
    Или само идеолошки отров даден за напразна рецитација за first world феминистичка идеологија?
    Не, ова е секојдневието, во истиот тој first world:

https://dvcccpa.org/fast-facts-statistics/
    • 1 in 3 women and 1 in 4 men are victim to some form of physical violence by an intimate partner in their lifetime.
    • Nearly half of all women (48.4%) and men (48.8%) in the United States experience psychological aggression by an intimate partner in their lifetime
    • 1 in 6 women and 1 in 19 men experienced stalking in their lifetime. 66.2%, or approximately 2/3 of female stalking victims were stalked by a current or former intimate partner.Over 40% of male stalking victims were stalked by an intimate partner or acquaintance .Repeatedly receiving unwanted calls or text messages is the most common tactic experienced by both male and female victims of stalking
    • 1 in 5 women and 1 in 59 men in the United States is a victim of rape in their lifetime
    • Almost half of female (46.7%) and male (44.9%) victims of rape in the United States were raped by an acquaintance, often referred to as “date rape”. Of these, 45.4% of female rape victims and 29% of male rape victims were raped by an intimate partner
    Што значи, да #NOTallman.
    И да, имаат право да се бранат и го нагласуваат ова, кога веќе ова се нагласува и рецитира идеолошки беспотребно над репортажа и медиумско споделување над секое насилство над жената по социјалните мрежи.
    Која е потребата од рецитација уопште?

Каде се останатите случаи и статистики соодветно застапени во медимите?
    И зошто само фиксација над сексуалното насилство?
    Рамноправност беше?

Последна измена: 7 септември 2024
    На Mumoftwo30 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.117
    Допаѓања:
    161.241
    Јас се надевам дека ко ќе се пиши нешто ради фрустрација знајш зошто велиме не сите мажи ама некако секогаш маж. Никој не мисли буквално сите мажи. И најмногу ми е болка дека во целосно женско катче, на жена, да треба ова да го нагласам. И свесни сме де. Ама ние не знајме тој кој ни се доближва од кои мажи е. Омилена ми е ваква слика за овај муабет:
    BovebuSCQAASpwL.png

Ако сакаш "fast facts" еве уште еден.
    • 1 in 2 women (53%) has experienced sexual harassment in their lifetime.
    Не ми требат други.

На Gosh, Purelove92, LiquidLuna и 5 други им се допаѓа ова.
  18. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.444
    Допаѓања:
    5.396
    Ако сакаш прашањето беше друго, а и (низ) цел пост е.
    Статистики од психолошко и физичко насилсво, и хомицид не ти требаат?
    Ти тоа озбилно? (facepalm)
    Па што тогаш поставувашза фемициди?

19. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.117
    Допаѓања:
    161.241
    Ми требат. Не ми требат да ги прикачам тука за да се одговорат прашањата кои ги постави ама ставив линк ако сакаш да прочиташ. Или мислеше плукнав по твоите "брзи факти"? :)

Сликовито:
    Ама 1 од 2 жени е толку висока статистика шо е алармантно. И зато се збора толку за то. Ради то колку е често. 53% е поќе од пола. Башка е страшно сериозно. И некогаш мора да се нагласи нештото премногу за да се земи сериозно чак било мерки за само заштита. 1 од 2 жени. Нема да те прашам зошто не го земаш ова како (доволно) важно и дур збораме за ова да мора да спомниме и друго паралелно оти ако го спомниме само то "пРеМнОгУ сМе ФиКсИрАнИ" на истото. 1 од 2 жени. Можи го земаш ама само јас не добивам таков впечаток. Твое си е.

Пошто едитираш морам и јас сега. А зборам за се на темава шо ги засега жени. Пошто како жена или сум искусила или знам некоја која искусила и можам да осетам емоционална болка околу истото. Статистика е поќе да покажам на некој кој очигледно е опериран од емпатија. Лично, зато на темава не ја вадам туку само вадам примери зошто само од летово се поќето работи шо прикачив. И фрустрира да знам дека то негде и на некоја се случва.

Мене лично, од целиот муабет горе и зошто воопшто вратив беше за коментарот за "не сите мажи". За другото мислам дека нема ни една шо не е свесна тука која е реалноста.

Последна измена: 7 септември 2024
    На CameliaMiller и Adidas888 им се допаѓа ова.
  20. INNERBEAUTY

Се зачлени на:
    9 јули 2017
    Пораки:
    2.444
    Допаѓања:
    5.396
    Чекај моите се брзи факти, ама твоите "професионални" неј феминистички? :D
    Еј немој молим ти се. :D
    И да ти одговорам на прашањето, да апсолутно мислам.

Еве еден од тие "брзи факти".
    Ова не е 1на од 2 и подеднакво важно на пример? Како и ова 1на од 3?
    Ама ова рече не те интересира, ок, освен кога те интересира, а те интересира само кога не е од интимен партнер, воедно и дел од секојдневно ок.