1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Од кујната на баба

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од Val-Dim, 19 јануари 2020.

  1. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.665
    Допаѓања:
    91.196
    Пол:
    Женски
    @ALISA0000 по рецептите што ги пиша,претпоставувам си од Тиквешијата..истите работи ги јадев ко дете.
    Од баба ми омилен десерт покрај Васината торта која е кралица,ми се “Стари гурабии”,бар кај нас се така познати,се прават од гриз и се попарени со шербет.Личат на кифлички...ваљда некој ке знае за кои зборам.

    Од солени јадења,приматот го зазема се што е месено/сукано.
    Друго специфично на кое во моментот ми текнува е тава ориз со маслинки и цели јајца:inlove:(супер вкусно веге јадење)
    Пржени компири во сало,”Свадбински ориз” односно мелено месо со ориз,ке му дојде нешто како полнежот од сарма или пиперки..
    Раванија,квадаречката е без шербет,само печена со цели јатки орев,и место шеќер има маџун,темна е(fingers)

    Доволно пишав,прва прилика ке зготвам нешто и ке прикачам слика:)
     
    На LejlaD, eli25, Val-Dim и 11 други им се допаѓа ова.
  2. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.213
    Пол:
    Женски
    Кога помислувам на баба ми, прво што ми текнува е највкусниот зелник на светот. До ден денес никој од фамилија не може да го погоди точно како неа.

    Друго - пишии. Доручек од детството секогаш кога бев на гости кај баба ми и дедо ми.

    Домашна тарана и јуфки - исто, никој не може да ги направи како што баба ми ги правеше. Не можевме да се изнајадеме, со сиренце.

    Каша со брашно и вода, лук и тврдо сирење, прсти да излижеш.

    Рецепти имам од се’ запишани, ама ништо од ова не сум правела во скоро време, па немам слика.
     
    На LejlaD, 24.07, eli25 и 16 други им се допаѓа ова.
  3. LadyC

    LadyC Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.144
    Допаѓања:
    147.402
    Пол:
    Женски
    Ох, бабичка моја беше домаќинка над домаќинките...
    Правеше преубави штрудли со мак и мармалад, зелници, гибаница, реформ тортата, која е нааајубава торта и и нема рамна дефинитивно. :inlove:
    Ќе сликнам неколку рецепти после од нејзините тефтери, полни тефтери рецепти чувам од неа. Нема што нема. До подготовка на кифлички, до благи, солени работи, се... Браво за темава. Да однесам дете на градинка и ќе се вратам во темава. :inlove:
    @ALISA0000 сакам рецепт инаку од тој пинџур од суви пиперки со варен компир. :inlove:
    Ми делува многу познато, а не знам која баба е можно да го има правено .:D
     
    На LejlaD, eli25, Val-Dim и 9 други им се допаѓа ова.
  4. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    13.640
    Допаѓања:
    152.409
    @LadyC

    Мораш да се снабдиш со врвца суви пиперки одприлика пола врвца ти треба е пошто си си сама доволно се и 10тина пиперки само за тебе
    Ти требаат благи и една лута пиперка за малце да налутнува
    Компирот се варе во солена вода исечен на коцки ,од кога ке се сваре се пасира како пире
    Истото и со пиперките се дешава се варат , и кога ке се обарат им се вади мевцето што е внатре или ако имаш блендер изблендирај ги дирекно со лушпа (коа ке блендираш додади малце вода во која се вареле пиперките) па додади ги во пирето од компир
    Лукче ситно изсецкано и сол се додава во пирето и пиперките и на крај се чвркнува со врел зејтин Едноставно и убаво и обавезно домашно замесено лепче за ова јадење
    сликата е од нет ја ставам за да ја видите како треба да изгледа оној однос пиперка-компир значи да не е на компир само и да е белузлав него пола пола
    A9922CC5-613B-47BE-86B2-2305EA420C04.jpg
     
    На LejlaD, eli25, Val-Dim и 12 други им се допаѓа ова.
  5. LadyC

    LadyC Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.144
    Допаѓања:
    147.402
    Пол:
    Женски
    Многу ти благодарам! Имам проблем само, не знам кај можам суви пиперки да купам, ако знае некоја нека ми каже, ептен брзо сакам да го направам ова. :*
     
    На LejlaD, cresa-jagoda и referentka им се допаѓа ова.
  6. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.699
    Допаѓања:
    322.333
    На пазар на пример.
    Ако сеуште си во Козле, во дуќанчето на раскрсницата има суви пиперки низи.
    Плус имаш суви во кесенце во КАМ.Додуши овие во КАМ ги имам пробано, малку ,,удираат,, на хемикалија (сигурно се сушени по хемиски пат) ама кога нема други- арни се и тие.
     
    На LejlaD и LadyC им се допаѓа ова.
  7. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    13.640
    Допаѓања:
    152.409
    види прашај по овие пиљарите гарант некаде ке најдеш
    не ти треба цела низа нека ти стават 10-15 благи и една две лути доволно ти се
     
    На LadyC му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.733
    Ммммм :)
    Баба ми го правеше со тиква, гриз, јајце и млеко :) најубав на свет.

    Сонувам за гравчето на другата баба. Имаше посебен шмек. Никако да ми се погоди.
     
    На eli25, duffi, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. mariz

    mariz Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    15.757
    Допаѓања:
    72.676
    Пол:
    Женски
    Леле па гризот да не е тајната :o Не сум направила со гриз до сега. Давајте рецепт со гриз :D

    Го имам готвачов и тука има доста убави стари рецепти... Ама некако научна фантастика ми се. Освен ванилички што имам направено од тука, друго не сум пробала... А во план сум да испробам.. па ке споделувам.. :)
     

    Прикачени фајлови:

    Последна измена: 23 јануари 2020
    На do-re-mi и kukla21 им се допаѓа ова.
  10. mariz

    mariz Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    15.757
    Допаѓања:
    72.676
    Пол:
    Женски
    Бидејки син ми е на безглутенска исхрана сакам да си направам и безглутенска тарана. Како? Со што? Што е ѓерѓев? (Сиг не постои ова веќе :D ) Јуфки му направив сама, па сакам и тарана. Порано секогаш си правеле тестенини сами.. особено јуфки. (Купените тестенини без глутен ич не се убави...). Јуфките ни излегоа супер.
     

    Прикачени фајлови:

    Последна измена: 23 јануари 2020
    На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  11. kukla21

    kukla21 Мама Член на тимот

    Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.733
    Не знам. Баба ми секогаш со гриз го правеше. 1:3 со млекото.
     
    На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LadyC

    LadyC Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.144
    Допаѓања:
    147.402
    Пол:
    Женски
    Доле кај Канела што е, тоа дуќанче?
     
    На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.582
    Допаѓања:
    171.565
    Пол:
    Женски
    Може си слушнала па за дрмон?
    Округло метално чудо, налик на цедалка ама е како решето ама малку рапаво, како рендињата што се..на него се поминува тестото за да се добие тараната
     
    На Val-Dim и mariz им се допаѓа ова.
  14. ALISA0000

    ALISA0000 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    13.640
    Допаѓања:
    152.409
    да се надоврзам еве со слика
    и дрмоњот е дел до македонската традиоционална кујна8-|
    у замена за него може да помине и ренде на покрупните дупки
    drmonj.jpg
     
    На Dust, Val-Dim и mariz им се допаѓа ова.
  15. mariz

    mariz Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 март 2014
    Пораки:
    15.757
    Допаѓања:
    72.676
    Пол:
    Женски
    Имам ренде со чудни кругови има дел, ваљда ке заврши работа. Утре ке правам и јуфки па ке пробам и тоа таман. Не ми текна на ренде.
     
  16. duffi

    duffi Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.511
    Допаѓања:
    144.239
    Свекрва ми прави тарана на ренде.
     
    На mariz му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    60.976
    Зимското мени на нашите баби изобилувало со макала подготвени со суви пиперки.
    Иии... домакинките биле креативни, рецепти има мнооогу :)
    Макало луто/благо со суви пиперки
    20191231_212845.jpg
    20-сетина везени суви пиперки се запекуваат на кратко во рерна. Се чистат од семките и се кршат на ситни парченца.
    На оган во тенџерче се става зејтин и откако ке се загрее на кратко се пропржуваат искршените суви пиперки и сецкано лукче. Се додава доматна салца, се посолува и се остава да проврие неколку минути.
    Ммм, многу убаво и пикантно макало :)
    Посебен поздрав до @Bridget :hai:
    20200112_132534.jpg
    Ова ми е од домашниот "арсенал"... три вида на црвени суви пиперки :)
    Прочитав прашувате каде има везени суви пиперки... На пазар, во подобро снабдените пиљари... нооо следната година може да има и кај Вас дома :)
    Кон крајот на август на пазарите има црвени, везени пиперки... купете, нанижете и исушете. Зимата е долга, а макалата се превкусни :)
     
    На LejlaD, ane.bella, duffi и 6 други им се допаѓа ова.
  18. LadyC

    LadyC Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.144
    Допаѓања:
    147.402
    Пол:
    Женски
    Леле ќе приумрам мора да одам утре да купам суви пиперки, ми се јаде макало ми се плаче!
     
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    60.976
    Дури и печењето тиква е уметност на готвењето. И ова го научив од баба :)
    Знате која тиква е најбава за печење? Таа што е сува со малку вода во составот и со голем процент на шекери
    20200126_111726.jpg
    Тиквата се сече на пола, се чисти од семките и од мекиот сунгераст дел околу нив, се сече на парченца не многу дебели, се реди во тава и се пече додека не омекне... подолго време, околу 1h i 30 min на 200°C
    20200126_112011.jpg 20200126_113558.jpg 20200126_133214.jpg
    Испечената тиква по желба може да се посипе со мед и цимет... но и без додатоци е прекрасна.
    20200126_133329.jpg
     
    На LejlaD, SofiMar_, ALISA0000 и 10 други им се допаѓа ова.
  20. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.750
    Допаѓања:
    60.976
    Уште еден стар македонски рецепт од кујната на баба :)
    Кромидарник
    20200112_132741.jpg
    Кратко се пропржува поголема количина сецкан кромид (околу 1 кг). Се додава пола шољичка ориз, сол, зачин, бибер и една лажица буковец. Се полева со вода и се потпекува во рерна.
    Се сервира со пржена риба.
    20200112_123934.jpg 20200112_123951.jpg
    20200112_124228.jpg
    20200112_134053.jpg
    Истото јадење... втора варијанта :)
    Пред целосно извривање на течноста во кромидарникот се кршат јајца и повторно се става во рерна да се потпече.
    20200119_132122.jpg 20200119_134716.jpg
    Многу едноставно, а превкусно јадење... знаеле нашите предци да се хранат убаво :)
     
    На LejlaD, SofiMar_, ALISA0000 и 10 други им се допаѓа ова.