1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Омилена салата

Дискусија во 'Храна и пијалаци' започната од smiley22, 15 април 2012.

1. Phyramide

Phyramide Популарен член

Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    3.009
    Допаѓања:
    14.817
    Македонска салата и марула салата или со младо кромидче, или пак со домат, копар и балзамико оцет. Мх мх мх, се давам у марула салата.

Уствари марула у секакви комбинации, а најчесто со рукола, со чери домати, маслинчиња, лимон, балзамико, семки, сончоглед и ленено семе, па уште и рендан пармезан одозгора мх мх!

И печени пиперки многу сакам, значи печена пиперка и домат, малку оцетче и маслинест зејтин, нема поубаво!

Ма секакви салати сакам, само да се зелени и лесни, дури и за ручек си ги јадам како главно јадење често, кога сакам да одморам од прженици и глупости. Не ги сакам оние тешките салати со мајонез, тоа не е салата за мене него калорична бомба, никогаш не можам да ја дојадам :(

Ау да и во последно време се заљубив у една салата, си ја правам често. Свеж спанаќ, аспарагус - го потпржувам на кратко на капка маслинест зејтин, претходно сецкам лук, едно чешне и го ставам во маслинест зејтин да поседи, за зејтинот да го преземе мирисот, и чери домати. Сето тоа го мешам, лукот го тргам на страна, кој го љуби може да го остави во салатата. По правило треба да се прави со зејтин од тиквички, ама кога немам таков ставам обичен маслинест, бибер, сол, и ептен малку балзамико. Ау! Перверзија! Порано не ми текнало да јадам свеж спанаќ, и ете научив нешто ново. Плус аспарагусот е многу здрав. Се на се здравје во изобилство.

Абе нешто поубаво од салата ако има рака сечам. Плус во последниве неколку години ми се збрлаве организмот, па благо не ми фали скоро ич, ама затоа телово и те како си бара салата. И сега сме во посебна врска со салатите, се сакаме :lol:

2. Stoimenovska

Stoimenovska Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2011
    Пораки:
    916
    Допаѓања:
    2.182

СЕ ИСТО :)

3. Bel-Golub

Bel-Golub Истакнат член

Се зачлени на:
    20 октомври 2011
    Пораки:
    211
    Допаѓања:
    48
    зелена салата и шопска засекогаш

4. Lady17

Lady17 Популарен член

Се зачлени на:
    26 март 2012
    Пораки:
    312
    Допаѓања:
    351
    Mарула и зелка салата. :)

5. GoldenValery

GoldenValery Истакнат член

Се зачлени на:
    15 април 2011
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    13
    Јас обожавам зелка салата со морков и со краставичкии .. уфф ми се пријаде хД :D

6. MandyLane

MandyLane Форумски идол

Се зачлени на:
    9 август 2011
    Пораки:
    3.842
    Допаѓања:
    25.774
    Грчка.
    Мимоза ( марула и варени јајца + младо кромитче )
    И третата, не знам како се вика - краставица,салама,павлака,мајонез и главната состојка - оревчиња.

7. stylishh

stylishh Популарен член

Се зачлени на:
    16 јануари 2011
    Пораки:
    425
    Допаѓања:
    619
    француска дефинитовно,многу полесна е од руската,а многу сакам и шопска и грчка ;)

На Hipster му/ѝ се допаѓа ова.
  8. kutka

kutka Активен член

Се зачлени на:
    20 април 2012
    Пораки:
    3
    Допаѓања:
    2
    Јас најмногу сакам салата со марулки :lol:

9. Hellen

Hellen Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2010
    Пораки:
    173
    Допаѓања:
    73
    шеф и цезар салата :)

10. TheaEsposito

TheaEsposito Популарен член

Се зачлени на:
    13 ноември 2010
    Пораки:
    2.004
    Допаѓања:
    2.462
    Марула салата на прво место.
    После неа шопска. Ммм. :inlove:

11. julie77

julie77 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2010
    Пораки:
    5.566
    Допаѓања:
    20.074
    Се што постои од салати посебно оние стандардни. И сакам онака необични измиксани со повеќе состојки внатре ... Ама салати од различен зеленчук ми се бр 1, строго со маслиново масло и балсамико оцет. Мх, мх ... Затоа што и зеленчук многу сакам. Ахх, дајте ми салати и само од нив ќе живеам :wasntme:

12. Shelea

Shelea Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    4.263
    Допаѓања:
    43.991
    Кралицата на салатите - ШОПСКА! Со екстра сиренце.
    Сакам и мешана, од зелка, морков и цвекло, со оцет и масленце, таман е.

А од оние фраерскине салати за по слави, ниедна не одбивам. Единствено руската ми е здосадена а и згадена, заради многуте Нови години :lol:
    Ценам добра француска салата, туна со мини кубети и пченка, цезар во Амати, евентуално онаа со спанаќ во Кинески ресторан.

13. ljubam

ljubam Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2011
    Пораки:
    2.412
    Допаѓања:
    18.409
    Оуу руската од оние помрсничките. Мене па од таа никогаш мислам дека нема да ми здосади. Инаку една салата јас што си ја правам *ја научив во туѓина* со свежи шампиони, марула, јаболко, круша, домати, ми е особено убава, и шопска наша ама со многу маслиново, магданос, и биберче ах!

14. Srekicka

Srekicka Популарен член

Се зачлени на:
    14 мај 2010
    Пораки:
    1.863
    Допаѓања:
    2.848
    Каква и да е само да е салата. Не седнувам на ручек без нејзиното височество салатата.
    Шопска, марула, зелка, морков, цвекло...абе секаква.

Една нова сега почнавме да јадеме дома: ситно сецкан свеж праз, варени везени пиперки исто ситно сецкани, варени суви домати и варени суви сливи. Се додава масло, оцет, сол и не можеш да престанеш да јадеш.

15. i-v-a-n-4-e

i-v-a-n-4-e Популарен член

Се зачлени на:
    16 август 2011
    Пораки:
    617
    Допаѓања:
    1.116
    Се знае Шопска секако, но ми се допаѓа и онаа со туна, шампињони, компири, мајонез, морковче и кисели краставички. Абе милина едноставно

16. Nevermore

Nevermore Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    616
    Допаѓања:
    2.009
    1. Шопска со многу сирење
    2. Сецкан праз, варени пиперки и мноооогу оцет
    Салата од краставички со многу оцет, марула и варени јајца итн итн, ма сите ги обожавам *смајлинакоемутечатлиги*

17. Dulceee

Dulceee Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    926
    Допаѓања:
    2.240
    Шопска
    Руска (онаа со мајонез)
    И најомилена, не и го знам името, ама е со рендан компир, варено јајце (жолчка и белка), сирење, морков и мајонез.

18. flowergarden

flowergarden Популарен член

Се зачлени на:
    27 февруари 2011
    Пораки:
    1.277
    Допаѓања:
    419
    Шопска без кромид со луто пиперче ммммм...

19. elinela

elinela Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2011
    Пораки:
    66
    Допаѓања:
    20
    Има една салата што си правиме секој ден со дечко ми и просто ја обожавам и не поминува ручек без неа,а се состои од марула,каставица,патлиџан,младо кромидче и лук,туна и кубети зазики.Абе мераци :inlove:

20. maja.kostovska

maja.kostovska Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2011
    Пораки:
    288
    Допаѓања:
    192
    Шопска со многу сирење, марула со кисело млеко, зелка моркови и цвекло, мајонез салата, макарони со павлака,шунка и печурки, и мимоза салата ( марула, пченица,јајце, сирење) :D