1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Омилен лик од книга

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Magnolija, 31 јануари 2010.

1. meredith

meredith Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    78
    Еден од моите омилени ликови од книга е Поаро на Агата Кристи и Мис Марпл исто така се среќава во книгите на Агата Кристи... :)

2. afroditaa

afroditaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    98
    е баш интересна е темава, доста омиелни ликови имам ама сега на памет ми падна од AMANDA KVIK(AFERA)
    Šarlot Arkendej,и секако бекииии блумвуд од купхолицарка ...

3. Sephora

Sephora Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    4.481
    Жан Валжан - Клетници;
    Поаро; Јан, Лора, и убиецот од Неочекуваниот Посетител - Агата Кристи;
    Фатима Мерниси,

На la.parisienne му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MoDeRnA

MoDeRnA Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    50
    Даниел од „Сенка на ветрот“ едно навистина живо, љубопитно и вредно момче :) има и некои други ликови ама сеа не ми текнуваат :)

На Buttterfly и 1209 им се допаѓа ова.
  5. Blondydevil

Blondydevil Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    46
    Дефинитивно, Хедер Хамилтон, главниот лик од „Внимавај што посакуваш“ од Александра Потер :lol: Страшно се пронајдов во нејзе, исто како да читам опис на самата себе :D :D Амбициозна млада девојка која посакува да има се во животот, конечно да ја пронајде љубовта на својот живот, но секогаш наидува на незгодни ситуации, и уште некој “испад“ плус во нејзиниот живот :lol: :lol: Разликата е тоа што таа е за неколку :!: годинки постара од мене :D :D

6. L0ve

L0ve Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    199
    Едвард од Самрак..
    ме ‚освои‘ со тоа кога се заљубуваше во Бела, па неговата претпазливост, грациозност, совршеност.. :*

7. CocoSumner

CocoSumner Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    11
    Демијан ,Густав фон Ашенбах- "Смрт во Венеција" ..(don't judge me :D ) , Папата Јована ..

Секој од нив си носи трегедија со себе, на овој или на оној начин..

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664
    Раскољников (Злосторство и Казна), Кетрин (Оркански височини) и Комако (Земјата на снегот)

На Lilit, MarchelineAmaru и LivingGlam им се допаѓа ова.
  9. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    марта :$

На MarchelineAmaru му/ѝ се допаѓа ова.
  10. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Незнам колку од вас ја прочитале „Парфем“ на Патрик Зискинд, јас ја читав минатото лето, а филмот сеуште не го имам гледано бидејќи најчесто сите филмови направени според книги се разочарувачки, и морам да кажам дека Гренуј (главниот лик) го обожавам. Покрај тоа што е убиец и одвратен, читајќи... Го сфаќав. И на моменти се чувствував како него ( но не убиствено настроена, да не ме сфати некој погрешно :lol: ). Неговата самотија, неговиот талент, за мене беа нешто совршено.

Така да, сеуште ми е тој fave. A, лани по „Парфем“, веднаш ја прочитав и „Сликата на Доријан Греј“ и едно време и Доријан ми беше посебен. :)

На MarchelineAmaru му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.304
    Допаѓања:
    41.416
    Се извинувам за оффтопикот ама и филмот е исто толку добар колку и книгата :) Мене ми е еден од омилените според книги бидејки не ме разочарал како некои погледни го.

На MarchelineAmaru и la.parisienne им се допаѓа ова.
  12. malechkata

malechkata Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2010
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.141
    Омилен лик од книга ми е Rebecca "Becky" Bloomwood од "Confessions of a Shopaholic" од Sophie Kinsella.
    Целосно е откачена, забавна, модерна, се пронаоѓам во тој ликот премногу. :lol:

Исто така, Mr. Darcy од "Pride and Prejudice" - Jane Austen. Ја обожавам таа книга ! Се заљубив во Господин Дарси уште при првото негово појавување. Сум го гледала и филмот со Keira Knightley во улогата на Elizabeth Bennet од 2005 година, а летово сакав да го симнам и серијалот со Колин Фирт од 1995 година.

13. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Жан Валжан-"Клетници"
    Книгава ми е од одамна читана и сите кои ја имаат прочитано знаат зошто ;)
    Се што сум читала досега било онака квалитетна и добро проверена литература со огромна мудрост и поучни животни пораки и доживувања, но овој лик ми остави посебен впечаток на комлетна личност и нејзините особености се наоѓаа само поединечно кај останатите јунаци :)
    Едноставно човек кој со доживеаното колку и да е тешко на крај успева и полека низ животот се учи како да го постигне она совршенство кое се крие во секој од нас...
    Чисто срце, здрав разум и мисли со љубов наместо сите оние ниски страсти кој денес ги има се повеќе во ова извитоперено секојдневие...

На GreenEyes, AlicaInWonderland и LivingGlam им се допаѓа ова.
  14. Mandarinna88

Mandarinna88 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2010
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    116
    Елизабет Бенет („Гордост и предрасуди“ - Џејн Остин)

Омилена ми е затоа што е права ДАМА. Многу важни лекции сум научила од нејзиниот лик. Често знам да ја препрочитам книгата, а со секое читање откривам нова тајна. Често посакувам да живеам во тоа време, на тоа место..

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MilanoGirl

MilanoGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    152
    Трејси Витни од Ако го дочекам утрото - Сидни Шелдон.
    Самиот начин на кој размислува девојкава, нејзината интелигенција, толку ми се допаднаа..

16. goddess.Of.chaos

goddess.Of.chaos Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    1.066
    Допаѓања:
    1.060
    Доријан е вонвременски. Од енглезиве, Меги Таливер (The Mill on the Floss), Џејн Ејр, Кетрин од Оркански височини, Мартин Идн, многу се... Од лектирските, Демијан, Мерсо ѕвер, па и од Смрт во Венеција батето, и Раскољников. Ја и Хамлет го сакав многу.

Малиот Принц и Џонатан Ливингстон исто, не се тоа уопште безазлени книги, Малиот Принц особено. И од Алан По све! :inlove:

На mamma-mia, La.Reina.Del.Sur, Lilit и 2 други им се допаѓа ова.
  17. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Мене омилени ми се Мариус од „Клетници“ и Флорентино Ариса од „Љубов за време на колера“. :)

На Magnolija и LivingGlam им се допаѓа ова.
  18. DeadMary

DeadMary Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    53
    Лажливката Вера и нејзината сестра Хјуп од „Шминкерка“

19. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Херкул Поаро на Агати Кристи.
    Tравис Паркер во Одлука на Никола Спаркс.
    Велика од Крпен живот на Стале Попов.

20. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.973
    Сара Кру, од A little princess.

Затоа што колку и да беше тежок нејзиниот живот, никогаш не престана да се смее, да биде позитивна и да фантазира. Некако се соживувам со неа, се трудам да бидам како неа и да не потклекнам пред било што. Чудно е некогаш колку можеме да научиме од малите деца, нели. :D

Лејди Брекнел, од The importance of being Earnest.

За сите нејзини иронични и саркастични коментари, за сите ,,ненамерно,, стропани бисери. :D

Хари Потер, од истоимениот книга.

Зашто пораснав со него, голема причина за да го сместам овде. Заедно со сите други јунаци од таму. :D

Сигурно има уште, не ми текнуваат моментално... :?:

На HappyOne и tigerlady им се допаѓа ова.