Еден од моите омилени ликови од книга е Поаро на Агата Кристи и Мис Марпл исто така се среќава во книгите на Агата Кристи...
е баш интересна е темава, доста омиелни ликови имам ама сега на памет ми падна од AMANDA KVIK(AFERA) Šarlot Arkendej,и секако бекииии блумвуд од купхолицарка ...
Жан Валжан - Клетници; Поаро; Јан, Лора, и убиецот од Неочекуваниот Посетител - Агата Кристи; Фатима Мерниси,
Даниел од „Сенка на ветрот“ едно навистина живо, љубопитно и вредно момче има и некои други ликови ама сеа не ми текнуваат
Дефинитивно, Хедер Хамилтон, главниот лик од „Внимавај што посакуваш“ од Александра Потер Страшно се пронајдов во нејзе, исто како да читам опис на самата себе Амбициозна млада девојка која посакува да има се во животот, конечно да ја пронајде љубовта на својот живот, но секогаш наидува на незгодни ситуации, и уште некој “испад“ плус во нејзиниот живот Разликата е тоа што таа е за неколку годинки постара од мене
Едвард од Самрак.. ме ‚освои‘ со тоа кога се заљубуваше во Бела, па неговата претпазливост, грациозност, совршеност..
Демијан ,Густав фон Ашенбах- "Смрт во Венеција" ..(don't judge me ) , Папата Јована .. Секој од нив си носи трегедија со себе, на овој или на оној начин..
Незнам колку од вас ја прочитале „Парфем“ на Патрик Зискинд, јас ја читав минатото лето, а филмот сеуште не го имам гледано бидејќи најчесто сите филмови направени според книги се разочарувачки, и морам да кажам дека Гренуј (главниот лик) го обожавам. Покрај тоа што е убиец и одвратен, читајќи... Го сфаќав. И на моменти се чувствував како него ( но не убиствено настроена, да не ме сфати некој погрешно ). Неговата самотија, неговиот талент, за мене беа нешто совршено. Така да, сеуште ми е тој fave. A, лани по „Парфем“, веднаш ја прочитав и „Сликата на Доријан Греј“ и едно време и Доријан ми беше посебен.
Се извинувам за оффтопикот ама и филмот е исто толку добар колку и книгата Мене ми е еден од омилените според книги бидејки не ме разочарал како некои погледни го.
Омилен лик од книга ми е Rebecca "Becky" Bloomwood од "Confessions of a Shopaholic" од Sophie Kinsella. Целосно е откачена, забавна, модерна, се пронаоѓам во тој ликот премногу. Исто така, Mr. Darcy од "Pride and Prejudice" - Jane Austen. Ја обожавам таа книга ! Се заљубив во Господин Дарси уште при првото негово појавување. Сум го гледала и филмот со Keira Knightley во улогата на Elizabeth Bennet од 2005 година, а летово сакав да го симнам и серијалот со Колин Фирт од 1995 година.
Жан Валжан-"Клетници" Книгава ми е од одамна читана и сите кои ја имаат прочитано знаат зошто Се што сум читала досега било онака квалитетна и добро проверена литература со огромна мудрост и поучни животни пораки и доживувања, но овој лик ми остави посебен впечаток на комлетна личност и нејзините особености се наоѓаа само поединечно кај останатите јунаци Едноставно човек кој со доживеаното колку и да е тешко на крај успева и полека низ животот се учи како да го постигне она совршенство кое се крие во секој од нас... Чисто срце, здрав разум и мисли со љубов наместо сите оние ниски страсти кој денес ги има се повеќе во ова извитоперено секојдневие...
Елизабет Бенет („Гордост и предрасуди“ - Џејн Остин) Омилена ми е затоа што е права ДАМА. Многу важни лекции сум научила од нејзиниот лик. Често знам да ја препрочитам книгата, а со секое читање откривам нова тајна. Често посакувам да живеам во тоа време, на тоа место..
Трејси Витни од Ако го дочекам утрото - Сидни Шелдон. Самиот начин на кој размислува девојкава, нејзината интелигенција, толку ми се допаднаа..
Доријан е вонвременски. Од енглезиве, Меги Таливер (The Mill on the Floss), Џејн Ејр, Кетрин од Оркански височини, Мартин Идн, многу се... Од лектирските, Демијан, Мерсо ѕвер, па и од Смрт во Венеција батето, и Раскољников. Ја и Хамлет го сакав многу. Малиот Принц и Џонатан Ливингстон исто, не се тоа уопште безазлени книги, Малиот Принц особено. И од Алан По све!
Херкул Поаро на Агати Кристи. Tравис Паркер во Одлука на Никола Спаркс. Велика од Крпен живот на Стале Попов.
Сара Кру, од A little princess. Затоа што колку и да беше тежок нејзиниот живот, никогаш не престана да се смее, да биде позитивна и да фантазира. Некако се соживувам со неа, се трудам да бидам како неа и да не потклекнам пред било што. Чудно е некогаш колку можеме да научиме од малите деца, нели. Лејди Брекнел, од The importance of being Earnest. За сите нејзини иронични и саркастични коментари, за сите ,,ненамерно,, стропани бисери. Хари Потер, од истоимениот книга. Зашто пораснав со него, голема причина за да го сместам овде. Заедно со сите други јунаци од таму. Сигурно има уште, не ми текнуваат моментално...