Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Омилен лик од книга

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Magnolija, 31 јануари 2010.

1. meredith

meredith Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јануари 2010
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    78
    Еден од моите омилени ликови од книга е Поаро на Агата Кристи и Мис Марпл исто така се среќава во книгите на Агата Кристи... :)

2. afroditaa

afroditaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јануари 2011
    Пораки:
    356
    Допаѓања:
    98
    е баш интересна е темава, доста омиелни ликови имам ама сега на памет ми падна од AMANDA KVIK(AFERA)
    Šarlot Arkendej,и секако бекииии блумвуд од купхолицарка ...

3. Sephora

Sephora Популарен член

Се зачлени на:
    5 декември 2010
    Пораки:
    2.690
    Допаѓања:
    4.481
    Жан Валжан - Клетници;
    Поаро; Јан, Лора, и убиецот од Неочекуваниот Посетител - Агата Кристи;
    Фатима Мерниси,

На la.parisienne му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MoDeRnA

MoDeRnA Истакнат член

Се зачлени на:
    5 март 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    50
    Даниел од „Сенка на ветрот“ едно навистина живо, љубопитно и вредно момче :) има и некои други ликови ама сеа не ми текнуваат :)

На Buttterfly и 1209 им се допаѓа ова.
  5. Blondydevil

Blondydevil Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2011
    Пораки:
    81
    Допаѓања:
    46
    Дефинитивно, Хедер Хамилтон, главниот лик од „Внимавај што посакуваш“ од Александра Потер :lol: Страшно се пронајдов во нејзе, исто како да читам опис на самата себе :D :D Амбициозна млада девојка која посакува да има се во животот, конечно да ја пронајде љубовта на својот живот, но секогаш наидува на незгодни ситуации, и уште некој “испад“ плус во нејзиниот живот :lol: :lol: Разликата е тоа што таа е за неколку :!: годинки постара од мене :D :D

6. L0ve

L0ve Истакнат член

Се зачлени на:
    22 мај 2011
    Пораки:
    337
    Допаѓања:
    199
    Едвард од Самрак..
    ме ‚освои‘ со тоа кога се заљубуваше во Бела, па неговата претпазливост, грациозност, совршеност.. :*

7. CocoSumner

CocoSumner Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2011
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    11
    Демијан ,Густав фон Ашенбах- "Смрт во Венеција" ..(don't judge me :D ) , Папата Јована ..

Секој од нив си носи трегедија со себе, на овој или на оној начин..

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. starbucks

starbucks Популарен член

Се зачлени на:
    12 април 2011
    Пораки:
    3.064
    Допаѓања:
    6.664
    Раскољников (Злосторство и Казна), Кетрин (Оркански височини) и Комако (Земјата на снегот)

На Lilit, MarchelineAmaru и LivingGlam им се допаѓа ова.
  9. kankus

kankus Популарен член

Се зачлени на:
    31 декември 2010
    Пораки:
    1.472
    Допаѓања:
    871
    марта :$

На MarchelineAmaru му/ѝ се допаѓа ова.
  10. la.parisienne

la.parisienne Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    198
    Допаѓања:
    172
    Незнам колку од вас ја прочитале „Парфем“ на Патрик Зискинд, јас ја читав минатото лето, а филмот сеуште не го имам гледано бидејќи најчесто сите филмови направени според книги се разочарувачки, и морам да кажам дека Гренуј (главниот лик) го обожавам. Покрај тоа што е убиец и одвратен, читајќи... Го сфаќав. И на моменти се чувствував како него ( но не убиствено настроена, да не ме сфати некој погрешно :lol: ). Неговата самотија, неговиот талент, за мене беа нешто совршено.

Така да, сеуште ми е тој fave. A, лани по „Парфем“, веднаш ја прочитав и „Сликата на Доријан Греј“ и едно време и Доријан ми беше посебен. :)

На MarchelineAmaru му/ѝ се допаѓа ова.
  11. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.492
    Допаѓања:
    42.674
    Се извинувам за оффтопикот ама и филмот е исто толку добар колку и книгата :) Мене ми е еден од омилените според книги бидејки не ме разочарал како некои погледни го.

На MarchelineAmaru и la.parisienne им се допаѓа ова.
  12. malechkata

malechkata Истакнат член

Се зачлени на:
    15 март 2010
    Пораки:
    562
    Допаѓања:
    1.141
    Омилен лик од книга ми е Rebecca "Becky" Bloomwood од "Confessions of a Shopaholic" од Sophie Kinsella.
    Целосно е откачена, забавна, модерна, се пронаоѓам во тој ликот премногу. :lol:

Исто така, Mr. Darcy од "Pride and Prejudice" - Jane Austen. Ја обожавам таа книга ! Се заљубив во Господин Дарси уште при првото негово појавување. Сум го гледала и филмот со Keira Knightley во улогата на Elizabeth Bennet од 2005 година, а летово сакав да го симнам и серијалот со Колин Фирт од 1995 година.

13. Vitorija

Vitorija Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2011
    Пораки:
    912
    Допаѓања:
    599
    Жан Валжан-"Клетници"
    Книгава ми е од одамна читана и сите кои ја имаат прочитано знаат зошто ;)
    Се што сум читала досега било онака квалитетна и добро проверена литература со огромна мудрост и поучни животни пораки и доживувања, но овој лик ми остави посебен впечаток на комлетна личност и нејзините особености се наоѓаа само поединечно кај останатите јунаци :)
    Едноставно човек кој со доживеаното колку и да е тешко на крај успева и полека низ животот се учи како да го постигне она совршенство кое се крие во секој од нас...
    Чисто срце, здрав разум и мисли со љубов наместо сите оние ниски страсти кој денес ги има се повеќе во ова извитоперено секојдневие...

На GreenEyes, AlicaInWonderland и LivingGlam им се допаѓа ова.
  14. Mandarinna88

Mandarinna88 Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јуни 2010
    Пораки:
    218
    Допаѓања:
    116
    Елизабет Бенет („Гордост и предрасуди“ - Џејн Остин)

Омилена ми е затоа што е права ДАМА. Многу важни лекции сум научила од нејзиниот лик. Често знам да ја препрочитам книгата, а со секое читање откривам нова тајна. Често посакувам да живеам во тоа време, на тоа место..

На LivingGlam му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MilanoGirl

MilanoGirl Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2011
    Пораки:
    417
    Допаѓања:
    152
    Трејси Витни од Ако го дочекам утрото - Сидни Шелдон.
    Самиот начин на кој размислува девојкава, нејзината интелигенција, толку ми се допаднаа..

16. goddess.Of.chaos

goddess.Of.chaos Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2011
    Пораки:
    1.068
    Допаѓања:
    1.094
    Доријан е вонвременски. Од енглезиве, Меги Таливер (The Mill on the Floss), Џејн Ејр, Кетрин од Оркански височини, Мартин Идн, многу се... Од лектирските, Демијан, Мерсо ѕвер, па и од Смрт во Венеција батето, и Раскољников. Ја и Хамлет го сакав многу.

Малиот Принц и Џонатан Ливингстон исто, не се тоа уопште безазлени книги, Малиот Принц особено. И од Алан По све! :inlove:

На mamma-mia, La.Reina.Del.Sur, Lilit и 2 други им се допаѓа ова.
  17. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Мене омилени ми се Мариус од „Клетници“ и Флорентино Ариса од „Љубов за време на колера“. :)

На Magnolija и LivingGlam им се допаѓа ова.
  18. DeadMary

DeadMary Истакнат член

Се зачлени на:
    4 август 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    53
    Лажливката Вера и нејзината сестра Хјуп од „Шминкерка“

19. LilBaby

LilBaby Популарен член

Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    3.458
    Допаѓања:
    7.886
    Херкул Поаро на Агати Кристи.
    Tравис Паркер во Одлука на Никола Спаркс.
    Велика од Крпен живот на Стале Попов.

20. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.974
    Сара Кру, од A little princess.

Затоа што колку и да беше тежок нејзиниот живот, никогаш не престана да се смее, да биде позитивна и да фантазира. Некако се соживувам со неа, се трудам да бидам како неа и да не потклекнам пред било што. Чудно е некогаш колку можеме да научиме од малите деца, нели. :D

Лејди Брекнел, од The importance of being Earnest.

За сите нејзини иронични и саркастични коментари, за сите ,,ненамерно,, стропани бисери. :D

Хари Потер, од истоимениот книга.

Зашто пораснав со него, голема причина за да го сместам овде. Заедно со сите други јунаци од таму. :D

Сигурно има уште, не ми текнуваат моментално... :?:

На HappyOne и tigerlady им се допаѓа ова.