Споменка-Горјан Петревски Ја читав од поодамна ама некако во мислите ми остана Споменка девојчето со плави очи...
Чувствувам дека ќе ми стане Лизи од „Гордост и предрасуда“. Се пронаоѓам во ликов. Револуционер на своето време!
Зоја од истоимената книга на Даниела Стил, јака личност која и покрај тоа што ќе ги изгуби сите сакани и се што ќе има продолжува со животот и успева да стане влијателна особа.
Кетрин, Хитклиф и Нели Дин од Оркански височини,Раскољников и Соња од Злосторство и казна...не ми текнуваат други.
пошо не можам да редактирам ке напишам ново мислење...сеа ми текна на уште 2 омилени ликови-франческа и роберт кинкејд од мостовите на округот каунти
Х а м л е т оф корс жртва на сопствената мајка и чичко, живот преплавен со лаги, неправди,очајување,темнина.........
Први што ми паѓаат на памет се Жан Валжан и Фантина. И Дарси. Има многу и ќе се надополнам во друга прилика, но овие ми се нај нај.
Џејн Ејр од истоимената книга на Шарлот Бронте ми беше омилен лик во тинејџерските денови. Денес не знам кој лик би можела да го издвојам. Можам да кажам дека сеуште ме инспирира Џејн Ејр, и покрај денешното динамично време и губење на моралните вредности кај човекот. Џејн Ејр е фосил од една посебно морална, интелектуална жена со префинет вкус, достојна за восхит. Природна, без никаква извештаченост, вљубена жена со која преовладуваат чувствата но и разумот. Слаткоречив е нејзиниот стил на изразување, жена која фантазира, која е облеана со копнеж, вера и љубов кон се што ја опкружува. Жена која без страв ги прифаќа сите ситуации кои животот ги носи и тоа на еден достоинствен, хуман начин. Дефинитивно лик кој би сакала да биде оживеан во моја најдобра другарка, сестра или ќерка.
Felix Krull-носечкиот лик од последниот и недовршен роман на Томас Ман „Прибелешките на измамникот Феликс Крул“. Неверојатно (барем за мене ) харизматичен лик. Просто мораш да го сакаш и да се вљубиш во него, неговиот начин на живот и тоа колку ужива во животот и неговите благодети. Без оглед на „професијата“. Никако не успеав да го доживеам како негативен лик. Премногу вешт измамник, добива буквално се' што ќе посака во животот, по секоја цена. Средствата воопшто не се битни за него, и секогаш ја оправдуваат целта. Хедонизмот, боемскиот живот и измамништвото ги доведува до степен на перфекција, просто ги претвора во уметност. А сето тоа е секако, на најсликовит можен начин прикажано и доловено од страна на овој Нобеловец.
Камрин Матика дефинитивно од книгата Ќерката на мојата најдобра пријателка И се восхитувам на девојката која и покрај се ќе го земе детето на нејзината најдобра пријателка која ја изневери да го чува по нејзината смрт како да е нејзино.Ни малку нема да и биде лесен животот на почетокот со дете но со тек на времето ќе се навикне .
Пипи долгиот чорап, Хаклбери Фин и Том Соер од детските книги- бидејќи секогаш беа разиграни, весели и секогаш имаа нови авантури. Кога бев помала многу сакав да бидам на нивно место, ептен се соживував, и затоа тие ми имаат оставено најсилен впечаток. Вилхелм Мајстер од Годините на учењето на Вилхелм Мајстер од Гете- бидејќи е нежен, не знае што да прави со животот, анализира околу него, а особено се поистоветив со него при едно тешко раскинување, баш тогаш бев на почеток со книгава и тој се соочува со изгубена љубов. Кога сум кај Гете, и Мефистофел од Фауст - си имам јас афинитети кон злото, обожавам како успева на итар начин да си поигрува со Фауст. Хамлет-затоа што е Хамлет, еден и единствен Го обожавам, како успеа генијално да си ја постигне целта, иако трагично заврши на крајот. Луцифер од Изгубениот Рај од Милтон- и не сум единствена. Милтон ко да го фаворизира него во книгава, иако се опишува борбата на доброто против злото, не може а да не го сакаш Луцифер.
па Хари Потер дефинитивно !! го сакам едноставно затоа што е многу убаво претставен во сите делови, ми се допаѓа храброста и искреноста како што е опишан.. и уште 10 пати да ги прочитам деловите мислам дека ќе ми биде како првиот пат.. навистина се соживувам во овој лик и додека читам, се чувствувам како јас да сум Хари :]