1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Омилен писател - домашен и странски

Дискусија во 'Литература и уметност' започната од Trendafilka, 19 април 2010.

1. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.606
    Допаѓања:
    10.946
    Сите руски писатели...забегани се ..мајке ми :)

2. princessofthedark

princessofthedark Популарен член

Се зачлени на:
    15 април 2010
    Пораки:
    1.018
    Допаѓања:
    150
    достоевски и паоло коељо :inlove:

3. sesilija

sesilija Популарен член

Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Имам повеќе омилени писатели. Сидни Шелдон ми е прв на листата- мислам дека не остана книга од него што ја немам прочитано, посебно ми се допаѓаат КРВНА ВРСКА и ГОСПОДАРОТ НА ИГРАТА.
    Исто така многу ја сакам руската литератаура- Толстој, Достоевски, Тургењев.
    Од францускатата литература секако Балзак, писател кој ме плени со неговата раскажувачка моќ.
    Теодор Драјзер- од амариканската литература и неговите дела АМЕРИКАНСКА ТРАГЕДИЈА и СЕСТРАТА КЕРИ, ме оставија без зборови и го додадоа на мојата листа омилени писатели.
    Исто така и Агата Кристи ми е една од омилените, посебно нејзиното дело 13 проблеми

А не го преферирам Паоло Коељо, ги имам читано повеќето негови книги, но не ме воодушевиле. Мислам дека првенствено е модерно да се чита Коељо, а содржината на неговите дела е на второ место. ( Сепак тоа е мое мислење, без навреда за сите негови обожаватели). Истото го мислам и за Ден Браун. :$

А од домашните писатели, некако после Горјан Петрески немало некој кој ја освоил мојата читателска љубов. :worried:

4. SashaFierce

SashaFierce Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јули 2010
    Пораки:
    60
    Допаѓања:
    96
    Најомилен домашен писател ми е Горјан Петрески. А од странскиве Стефани Мајер и Николас Спаркс :)

5. AnneTheStrange

AnneTheStrange Истакнат член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    24
    Допаѓања:
    1
    Агата Кристи, а откако ги прочитав сите 4 делови од The Twilight Saga и Стефани Мајер.
    Од македонските писатели Горјан Петревски .

6. girl12

girl12 Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2010
    Пораки:
    651
    Допаѓања:
    43
    Никола Спарк Даниела Стил Перал Бак
    Стале Попов Оливера Николовска Блаже Коневски :)

7. aNy-to

aNy-to Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јули 2010
    Пораки:
    1.046
    Допаѓања:
    394
    Џон Гришам, Агата Кристи, Сара Дунант,Трејси Шевалијер,Барбара Клеверли
    Венко Андоновски,Јагода Михајловска Ѓеорѓиева,Петре.М.Андреевски

8. Kaliopi

Kaliopi Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2010
    Пораки:
    69
    Допаѓања:
    5
    моја тема .. опседната сум со читање тотално ... :)
    од македонските убедливо #1 Петре М. Андреевски и Венко Андоновски.
    странски (ќе се движам географски ) :)
    српски : Десанка Максимовиќ
    СИТЕ РУСКИ ( посебно ТОЛСТОЈ!) руска книжевност ми е омилена и слаба точка.
    Паоло Куелјо да. само морам да кажам дека почна да ме нервира што као наводно на сите им е омилен. а се кладам дека ја имаат прочитано само ,,Алхемичарот`` и тоа е знак прашање.... омилена од Куелјо ,,Вероника реши да умре,, и филмот е добар со Sarah Michelle Gellar.
    и најнов хит ми е Харуки Мураками... човекот е луДДДДД....... позитивно секако... ептен ми е хитче и сеа ги таманам неговиве дела.. од ,,Спутник љубов,, па се што излезе после тоа...
    иначе да си кажам и дека многу ми е битен квалитетот на книгата. односно хартија . корица итн. па затоа и претпочитам да си купувам од ТРИ... незаменливи се//.
    иииииии тоа мирисот на книгата АААААААа.. нема нешто поубаво.
    толку од мене. иначе моментално не читам ништо , во потрага сум. па освен што ќе си кажуваме писатели може и да си даваме предлози за читање.
    еве мој предлог
    Lily Prayor ( Лили Прајор) - La cucina ( Кујна)

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Trendafilka

Trendafilka Форумски идол

Се зачлени на:
    28 декември 2009
    Пораки:
    5.941
    Допаѓања:
    27.600
    Немам зборови за Харуки Мураками, човекот е генијалец! Јас ги имам прочитано Јужно од границата, западно од сонцето и Спутник Љубов , сега се спремам за Норвешка Шума, има толку добро изграден и осмислен стил на пишување, прекрасен автор. :inlove:

10. XstrongerX

XstrongerX Популарен член

Се зачлени на:
    7 јули 2010
    Пораки:
    1.714
    Допаѓања:
    5.089
    јас сум исто така голем љубител на пишаниот збор фаворити нема да наведам затоа што ги немам книгите ги делам на добри и на книги без содржина :D
    ..а што е со еротските романи имав прилика да прочитам еден дел пред многу време...толку многу што едвај се сеќавам за што стануваше збор но во сеќавање ми остана дека беше интересна :D
    молам љубителите на ваквата литература да споделат наслов на некоја квалитетна книга ...однапред благодарам :*

11. Hipica

Hipica Форумски идол

Се зачлени на:
    31 декември 2009
    Пораки:
    14.369
    Допаѓања:
    14.821
    Си има тема за ова: literatura-i-umetnost/preporacajte-kniga-t1081/ ;)
    ____________________________________________________________________________________
    И ќе бидам оф-топик, но би сакала да ја замолам ХстронгерХ да не ги пишува своите постови цели болдирани.

Секое добро

12. starfish

starfish Популарен член

Се зачлени на:
    31 јануари 2010
    Пораки:
    4.832
    Допаѓања:
    10.128

Мене ми се допаѓа неговиот стил, меѓутоа не знам колку бев спремна да ја читам Спутник Љубов. Некако многу шокирачки ми дојде. Деновиве ќе ја завршам па ќе имам комлетен впечаток.

13. Iva-Mici

Iva-Mici Популарен член

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    1.168
    Допаѓања:
    237
    Дефинитивно мој омилен автор е Пауло Коељо а од него ке ги издвојам делата : ''Алхемичарот'', ''Единаесет минути'',''Победникот е сам'', ''Вероника реши да умре''....

14. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.272
    Допаѓања:
    8.904
    Жорж Санд и Вирџинија Вулф најмногу сакам да ги читам. Тука некаде се и Волтер поради `Кандид` и Херман Хесе -`Паѓањето`,Ками поради `Степски волк`.

Порано го сакав Паоло Коелјо, ама некако целото негово творештво премногу се искомерцијализира и тој почна да создава дела кои лесно би `поминале` кај публиката.Инаку омилена негова книга ми е `Вештицата од Портобело`. Ден Браун пак, го сакам поради лесниот начин на раскажување, се воодушевувам колку добар наратор е и како успева да ме заинтригира со темите кои ги обработува.

Од македонските автори Горјан Петрески поради тематиката и пристапот кој го има кон младата читателска публика.Знае како да ни се доближи. Сашо Тасевски со `Шмизла` ме шокираше со начинот на кој совршено ја опишува состојбата во нашево општество денес.
    Од поетите не смеам да ги изоставам К.Миладинов и Рацин затоа што се незаменливи и безвременски.

15. Ivona7

Ivona7 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2010
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    10
    Николас Спаркс - ненадминат е!!!
    Најубав стил на пишување

Џ.К.Роулинг - Хари Потер

Стефани Маер - серијалот Twilight

16. viki44e

viki44e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    1.987
    Допаѓања:
    1.083
    Хмм кога би можела да издвојам само еден..
    Од странските дефинитивно Николас Спаркс..стил на пишување во кој најмногу се пронаоѓам...
    Потоа Сесилија Ахерн...неодоливо интересни приказни...
    И секако Агата Кристи...возбудливи и мистериозни романи..
    Од домашните секогаш сум го сакала Горјан Петревски и неповторливите Марта и Исти очи... :wasntme:

На teddybear му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Magnolija

Magnolija Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    7.649
    Венко Андоновски, Оскар Вајлд и Ерика Јонг

На Trendafilka му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Persephonia

Persephonia Истакнат член

Се зачлени на:
    31 август 2010
    Пораки:
    25
    Допаѓања:
    0
    Од домашните автори Венко Андоновски, Петре М.Андреевски и Живко Чинго, а од странските Шан Са, Перл Бак,Шмит, Достоевски, Шолохов....

19. ma4o4female

ma4o4female Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    352
    Дефинитивно Стефани Мајер со нејзината сага, Трејси Шевалие (Девојката со бисерна обетка, Девствено сино, Дамата и еднорогот), Емили Бронте со Оркански височини, Томас Харди, Вилијам Шекспир, Виктор Иго и неговите Клетници и уште мноооогу други... Од македонските поштујем Петре М. Андреевски со Пиреј и Венко Андоновски.... :)

20. LivingGlam

LivingGlam Форумски идол

Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.190
    Допаѓања:
    56.711
    Достоевски! Единствен, ненадминат, мојата љубов уште од средно... Браќа Карамазови, Идиот, Понижени и навредени, Демони, Дневникот на писателот... не знам ни сама колку пати ги имам прочитано. Ја сакам Русија поради него, најголем животен сон ми е да одам во неговиот сакан Санкт Петербург и куќата во која пишувал, а која сега е претворена во музеј.
    Кога би требало да се ограничам само на еден, Фјодор М. Достоевски би бил мојот избор без размислување, ама иако ќе му останам верна цел живот, сакам да читам и некои други :) .
    И други Руси има во моите омилени: Толстој, Булгаков (огромен талент, еден од најоригиналните писатели ever), Гогољ, Пушкин и Горки.
    Милан Кундера, Умберто Еко, Орхан Памук, Арундати Рој, Харуки Мураками, Виктор Иго, Џорџ Орвел, Ернест Хемингвеј, Маркез...
    Од Македонските секогаш на прво место го ставам Славко Јаневски и неговиот циклус со Кукулинци, секогаш се ежам кога ќе помислам на нив. Неговите кованици од зборови и мрачната атмосфера која ја создава го прават единствен. По него е Венко Андоновски, генијот.

Не сакам ништо што е модерно да се чита, се ежам од "шлагер" литература и ретко верувам на писател чии книги не го поминале тестот на времето, иако и тоа ми се случило, претежно со Букеровците и Нобеловците.

На mamma-mia, La.Reina.Del.Sur, anneyy и 1 друга личност им се допаѓа ова.