Уште еден проблем има... Не го ставај на исто ниво со Николас Спаркс, Шелдон и Коељо. Кога ќе прочиташ, ќе сфатиш зошто.
Домашни: Искрено баш и немам но би ги издвоила Винка Саздова и Горјан Петревски кои како дете го читав. Странски: Николас Спаркс, Јелена Б. Алимпиќ, Исидора Бјелица.
Странски: Колин Хувер, Џули Џејмс, Сузан Е. Филипс, Линвуд Баркли.. Домашни: немам. Сакам современа литература, старите ми се некако ту мач и ме прават носталгична кон детството..
Домашни - Лидија Димковска, Гоце Смилевски, Петре М. Андреевски, Блаже Коневски, Влада Урошевиќ, Румена Бужаровска Странски - Албер Ками, Ерих Марија Ремарк, Жак Превер, Умберто Еко, Јустејн Горднер, Карлос Руиз Зафон, Милан Кундера, Џулијан Барнс...
Од домашните Петре М. Андреевски дефинитивно, а од странските - Достоевски и Толстој од најголемите класици, потоа Агата Кристи, Јустејн Гордер, Карлос Руиз Зафон, Донато Каризи, Гијом Мисо...
Странски: Кристи Гринвуд, Муни Вичер, Вилијам Шекспир Домашни: Блаже Конески, Петре М.Андреевски, Горјан Петревски
Од нашите: Прличев, Б. Конески, Миладинов И Џепаровски,Чинго ... Од странските: Достоевски, Гогољ, Шмељов, Чехов, Лесков, Замјатин, Булгаков, В Војнович, Солженицин, И Иљин, Дугин, К Леонтјев, Шевкунов, Андреј Ткачов, сега го открив Анатолиј Виноградов и др од руските. Егзипери, Метерлинк, Шекспир, Твен, Стивенсон, Јеротиќ, В Франкл,Орвел, О Вајлд, Е А По, Ј Корнаракис, Иго,Гете, Маркес,Јонеско,Сартр, Кјеркегор, Стендал, Ж Жене, С Бекет, Флобер, Ками, А Жид, Хесе, Сингер, Р Бах, Т Харди, П Февал, К Чапек, Сјенкјевич, Лем, Бредбери, Толкин и др, ама овие ми се омилени.
Од домашни и не читам баш, ама кога би морала да издвојам, Горјан Петревски. Странски дефинитивно Тес Геритсен, ништо подобро не се родило, нема ни да се роди - барем според мене.