Не гледаш дека џабе се објаснуваш. Не знае ни по кој закон работи, ниту одредбите од истиот. А не е престар. Зборуваме за закон од 2007 кој е започнат со примена од 01.01.2008 (воведувањето на трансакциските сметки). Ама она неможела да отвори втора сметка и сите други не сме во право. И тоа што законот предвидува дека може нема врска. Едит; А да не кажувам дека јас лично имам две трансакциски во иста банка. Сигурно сум и тоа грешка Што да правиме. Имаме многу стручна банкарка на групава.
Реков не е стар законот. Претходно никој не викаше трансакциска сметка. Бар по ова ќе се има осет колку е старо и дали е од ера на пишување на рака. Верувам дека тие на шалтери во банка не прочитале ни закони ни подзаконски акти - регулатива на нбрм и работат механички, што и се докажува тука. Нели софтверот не дозволува и не е возможно.
Може до утре сабајле да пишувате за закони и за што уште не. Јас ви кажувам како се работи во банка. И најглупа на свет да бев за 6 год ќе научев дека можело две сметки на исто лице да отворам, ама ај што знам јас што 6 год тоа го работам. Јавно ве замолувам во било која банка да си го прашате ова. Девојката што тврди дека има две сметки во банка тврдам дека лаже.Може си овластена на друга сметка, може имаш друга партија ама среќо сметка имаш само една. Личен банкар сум на луѓе што имаат милиони, па тие имаат по една сметка ви тврдам. Слободно прашајте во било која банка па дојдете пак на темава. Јас не го оспорувам законот, законот може што сака да вика ама јас ви кажувам што викаат банките. Не е дека ја незнам две сметки да отворам или дека ми е тешко да отворам туку НЕМОЖЕ, дали е тоа одлука на банката или заради софтверот е незнам ама знам дека неможе. А ти познавачка на законите што толку ја потценуваш шалтерската работа повели застани зад мојот шалтер и отвори си втора сметка. Незнам зашто неможете да прифатите факт. Па нема да лажам тука човече... Да работеше некоја од вас у банка па да дискутиравме ко луѓе, ама додека не седнеш да работиш у банка нема да разбереш ќе читаш теории само дека законот така викал. Епа нека дојдат тие од влада што го гласале и мека отворат сметка АКО МОЖЕ! Едит: за да влезеш да работиш во банка треба да го полагаш и законот за банки меѓу другите работи. За вас ќе се потрудам да го најдам делот за трс на физички лица да бидите што вика.
Дечки, кажете ми во ноќните линии во автобусите, како се плаќа сега? Дека претходно си доплаќаш 40 денари, а сега не знам како е...
А можеш да ми кажеш во кој член на закон за банки ова е регулирано? Моето скромно познавање вели дека закон за банки регулира друга материја. Не ја потценувам работата на шалтерските работници. Не е лесно секој ден да се замараш со секакви, да се пребројуваш и слично. Ама неспорен е фактот дека се ориентирани на технички формалности. Ти само ми го потврдуваш ова. Едит. Приложениот документ е интерен н една од банките. Не е закпн, ниту регулатива.
Дополнително што никаде во документот не прочитав дека пишува дека не смее да се отвори повеќе од една сметка. Џабе само ги замараме другите членови. Девојчево никогаш нема да разбере дека е во заблуда.
Девојко единствениот што е во заблуда си ти и другите луѓе што ги доведуваш во заблуда. Тврдиш дека не си ја познавам работата? Ти што во банка си само клиент знаеш поврќе од мене? Баш сакам тебе некој да ти се праи паметен и да ти ја потвенува работата да ти тврди дека знае повеќе од тебе иако не ни седнала да ја работи твојата работа. Сеа искочи дека и банките не чинат во државата само државата е безгрешна со совршените закони. Извадокот е од интерен водич за работа на НЛБ. Не се замарам веќе да ви докажувам кога ми кажувате теории тука, а далеку сте од праксата во банкарско работење, слободно прашајте во банка. Пријатноооо.
Јас си ја познавам работата и законите. Нема кој да ми се прави паметен, а да ме потценува. Тоа може ако јас му допуштам т.е. не доволно сум се едуцирала. Мојата работа вклучува секојднвна работа и комуникација со банки
Без да навредам некој, но во последно време кога гледам кој сѐ се вработил во банка, ми се крева косата. Пред 2-3 години кога влегов во една банка да побарам документи за акредитив (ми требаше за пракса во средно), вработената не знаеше што е тоа што ѝ барам. Па стварно не знам што учела и како завршила и добила диплома и не знам како се вработила. А во друга банка бев услужена без никаков проблем. Затоа и не ме чуди како во Закон пишува дека може, дури и една членка кажува дека во иста банка има две трансакциски сметки, а друга членка која кажува дека е банкарка и дека во пракса не можело, покажува дека не го знае Законот кој мора да го спроведува. Теоријата и праксата не можат да бидат одвоени, туку се поврзани. Како некој може да биде практичар, ако не ја знае теоријата и Законите, врз основа на што ќе работи? Теоријата е базата, основата врз која праксата ќе се спроведува.
Пошто комуницираш предложи им во системот да ја воведат таа опција за нели да се испочитува законот до крај. И ти Кукла повели дојди опрајте го софтверпт да можеме дупли сметки да отвараме ние неписмените ко мене у банка што работиме, а појма неаме што работиме... Брејјј па не е на татко ми НЛБ ќе ме избркаа до сеа да бев толку неписмена и да не си ја знаев работата...
Јас сега пробав да направам акаунт на Вебмаил, но кога ќе кликнам на "Внеси" ништо не отвора. Пробав 3 пати и се откажав. Па не знам кој е проблемот овде. Утре повторно ќе се обидам. Проблемот лежи овде и зарем мора преку оваа емаил адреса? Не можеш да се најавиш на апликацијата со акаунт на гугл или јаху?
Да ви се умешам во дискусијата Претпоставував дека се работи за НЛБ, бидејќи само таму (од сите банки каде што имам сметка) ти даваат една сметка која ти е и девизна и денарска и се. Според мене ова е многу културно решено, бидејќи во другиве банки кога отварам сметки е хаос. Секоја девиза, различна сметка. Во НЛБ е поинаку решено и според мене е многу практично. Претпоставувам девојкава нема искуство со другиве банки, па го збори тоа што го знае од нејзината банка, што секако не е вистина. Извинете на упад. Нит сум банкар, нит ништо, сакав само да придонесам за дискусијава
Вака ставив гелни нокти со типсови пошто моите беа мали.Правев корекции и на последната корекција ко бев моите природни нокти беа пораснати скоро колку вештачките(типсовите) и реков да ми стави гел на природни т.е вештачките да ги извади и гел да стави на моите.Таа вештачките ги скрати колку моите и пак ми стави гел на вештачки а не на природни.Прашањето ми е дали можи да се извадст вештачки нокти во салон или процедурата е таква каква што ја направи козметичарката?
Така оди процедурата, а штом више пораснале твоите колку што разбрав тоа е гел на твоите нокти. Со секоја корекција се кратат ноктите, се турпија и се става гел одозгора.