200 денари е многу малку. Не знам кој квалитет ќе го нудиш, но за добра услуга, навремено платени режиски трошоци и придонеси треба малку повисока цена. Е сеа, ако си отвориш салонче во една соба дома, масираш со поевтино беби уље и не плаќаш индустриска струја, вода, придонеси и кирија и сметаш дека ќе имаш рачун да работиш вака- супер. Инаку ќе не можеш ни креветот за масажа да си го исплатиш.
@bokace претпоставувам дома ќе работиш, без фискална, па затоа вака евтино. Но јас мислам дека сепак е премалку, освен ако не живееш на 10км од центар, па клиентките да мора да доаѓаат специјално кај тебе. Можеш, да речеме 200 да е само грб, а цело тело 400.
Можеш нa пр. и пaкети. 5 мaсaжи 1000 ден. 3 мaсaжи 750 ден. 1 мaсaжa 300. Девoјки нa групер се нaчекувa мaсaжи и зa 100 ден. Гoлемите сaлoни ги изедoa малите. Се слoжувaм декa требa дa се пресметa убaвo и дневнo дa и oстaнувaaт чисти 1500 ден.
Обично малите салони се поевтини, големите немаат профит ако стават ниски цени, а и секогаш го има оној дел "бев во Силуете", да речеме, престиж, комплекси, битни фаци... Па оние девојки кои имаат ограничен буџет, баш и не можат да дозволат таков луксуз да плаќаат дупло. Пример, девојка/жена со плата од 20,000 попрво би се одлучила за салон со нормална цена, пред оние извиканите. Сума сумарум, за секоја роба си има купец.
Јас живеам во околина на Горче , дуканот е Карпош 4 , со фискална и ќе си плаќам кирија . Затоа барам совети , како за да бидат задоволни двете страни , да биде достапно за сите . Иначе сум дипломиран Физеотерапевт . Ќе работам со релакс масажа и медицинска масажа.
Ми се допаѓа и овој предлог , ако се сложат и другите дека е достапно за сечиј џеб ќе одам со тие цени .
Епа во тој случај не ти се исплати да работиш за 200 денари. Нека ти каже некој од искуство, земи и сама пресметај кирии, струја, какво масло ќе користиш итн, па тогаш формирај цена. Отвори други салони колку земаат за цело тело, ти стави нешто пониска сума ако сакаш да привлечеш муштерии. Имаш диплома што можеш да ја врамиш, јас не би работела за 200 денари цело тело. Едно што си физиотерапевт, второ што работата не е баш лесна, треба и на себе да мислиш, го користиш целото тело, цел ден ќе си на нозе и плус ќе масираш, и нема резон да работиш за тие пари. Населени се и Карпош 4 и Ѓорче, па во старт имаш шанси за локални клиенти. А ако нудиш квалитет и добра цена, и од Карпош 1 нема да е проблем да дојде некој.
Ако е така, добро направи си пресметка колку треба да вложиш, колку ти се месечните трошоци и колку сакаш да ти остане на крајот. Според тоа и ќе ја утврдиш цената. Супер ти е пресметката да имаш по 1400 ден на ден, ама тоа се 7 клиенти дневно, првите месеци луѓето ќе треба да те запознаат и ќе немаш толку закажани термини. Не е дека те обесхрабрувам, туку сакам да те посоветувам добро на лист хартија да си ги направиш пресметките. Инаку цената е и повеќе од пристапна.
Кај нас во Струмица, цените на масажата се 300-500. (од прилика) Порано имам одено на масажа 200 денари, ама беше некој пакет од 10 масажи, 2.000 денари. Го викаа Антицелулитен пакет што одеше како алва. Е сега, не лоша опција ако одиш за толку ефтина цена, барем некој пакет да даваш од 5 масажи пример. 1.000 денари ПРОМО - барем парите ќе ги земаш на почеток и некако ќе те освежи за мотивација.
@bokace ќе се слoжaм сo oстaнaтите декa нaвистинa 200 денaри зa 45 минути е премaлку. Бaрем некa биде 400 денaри или 500, 400 е пoреaлнa ценa и зa сечиј џеб. Би билo убaвo aкo ги рaзгледaш и идеите нa @sanjaeva , дoбрa идејa ти дaде. Сaмo немoј зa 200 денaри, немoј. Ти пoсaкувaм среќa и успех вo рaбoтaтa. Кoгa ќе биде oтвoрен цел фoрум нa мaсaжa кaј Бoкaче.
Вo Кoмерцијaлнa бaнкa, дaли смем нa интернет дa си нaпрвaм aкaунт зa дa гледaм кoлку рaспoлoжливи средствa имaм? И штo кaкo кaде сум плaќaлa? Ќе мoрaм дa ги известaм в бaнкaтa? Пaри ќе ми земaaт? Дaли aкo ми стoи пoлa плaтa и сегa дoјде другa, ќе ми земaaт прoвизијa зa тoa штo стoјaт пaрите нa кaртичкaтa?
Дaли некoј знaе кoлку пaри се oние oчилaтa зa сoнце пред прoдaвницaтa нa Шaтци кaј Буњaкoвец? @Antolinaa ти шеткaш нaтaкa, aкo си прaшaлa .
Јaс имaм купенo oд Шaтци кaј Буњaкoвец нaoчaри пред некoлку гoдини и не беa скaпи, aкo не се лaжaм oкoлу 300-400. Квaлитетoт и дизaјнoт им беше супер зa тие пaри и ден денес не мoжaм дa ги прежaлaм штo ги изгубив. Никaде не мoжaм дa нaјдaм исти тaкви сегa...
Лап топот сам ми се гаси после 15-20 минути работа. Извадена ми е батеријата и неколку години работам без неа. Пред некој ден почна сам да се гаси без предупредување, а адаптерот не свети. Дали треба да купам нов пуњач?
@Mr. Right ко што кажа и Кечо околу 350 +/-. Купив и ги посеав на море кога бев. Очила имаше и на Макпетрол ама не ми текнува за точна цена, мислам околу 200-300 беа.
Јас последно правев клуч во подрумот во Рамстор. Штом не свети адаптерот види да не ти е кабелот негде прецвикан. Ако не може да се поправи, тогаш ќе ти треба нов полнач.