Вчерa пoчнaв дa нoсaм нaoчaри сo зaштитa oд UV зрaци, ги нoсев приличнo цел ден и вечертa ме бoлеше глaвa. Нoрмaлнo ли е, или?
Веројатно нормално е и мене така ми се случува ако ги носам долго. Носи ги само кога ќе читаш или работиш пред лап топ, за мода никако. И очи и глава ќе те болат.
Јaс нaјвеќе ги земaв зaтoa штo буквaлнo пo цел ден гледaм вo телефoн, зaтoa и цел ден ги нoсев вчерa, денес нaмaлив и супер сум.
Мојава ситуација е ваква. Имам 40 г и сум невработена повеќе од 4г.Не ни планирам да се вработувам во блиска иднина. Е ама имам 14 г платен работен стаж. Дали доколку би се "вработила" во некоја фирма на година дена (на роднини) , со уредно платени придонеси,а нели нема да идам на работа,од џеб би си плаќала, дали тогаш би ме следувало пензија, со оглед дека ќе имам прекин во работата од најмалку 5 год. Мислам @referentka или @sanjaeva би знаеле
На почетокот е само така, додека се навикнеш. Секој ден зголемувај по саат-два повеќе носи ги, и за недела негде и постојано да ги носиш нема да ти пречи.
Пиците се многу вкусни, тестото е тенко и има многу „мастраф“. Инаку цените на пиците не се воопшто високи според мене. Средна Маргарита е 200 денари, капричиозата беше 240 или 250. Печењата и специјалитетите им се поскапи, другото не е толку.
Ти следува пенција зошто се бара вкупен стаж од 15 години, а не непрекинат, да се надеваме дека нема да направат измени во иднина
Како што веќе ти кажале девојките, да. Со 15 год. стаж можеш да одиш во пензија. Мене оваа проблематика и не ми е баш поле на владение, ама разговарав со колегата кој тоа ми го потврди.
Ке можеш да земеш, ти требаат најмалку 15 години работен стаж за пензија, небитно дали се 15 последователни години или исецкани.