Дали може лице кое нема завршено соодветно образование ( средно економско или економски факултет) да се стекне со лиценца за овластен сметководител? Ако може, каде се одржуваат обуки за сметководители.
Не може потребно е да има неколку години работно искуство, можеш само да работиш како книговодствен аналитичар во некоја фирма. Имаше пишуваше во законот мислам дека доколку имаш завршено високо образование е потребно 3 години работно искуство, а доколку имаш само средно е 8 години работно искуство. За уверение за сметководител можеш да го земеш после неколку години откако ќе се вработиш, ама тоа не ти врши работа. Бидејќи тоа е како потврда за да можеш да земеш лиценца. Ако те интересира уште нешто слободно прашај.
Тогаш само во Фонд за здравствено осигурување на Македонија да оди, не знам некој друг начин на кој би можела да го дознае. Ама какви личности работат таму тешко дека ќе и завршат работа.
Не. Пинот се пишува на книшката. И кај кој доктор да оди со електронската картичка ќе и го кажат пинот. Барем мене ми кажувале и матичниот ми го запиша во книшката.
Уште поубаво тогаш нема да се малтертира да оди до Фондот. Му посакувам на никој да нема потреба да оди во Фондот, зашто какви кленови работат таму не сте свесни.
Да пинот е со пет,прв пат кога ја активираш кажуваш кој сакаш да ти биде и освен ако сам не го запомниш/запишеш не го пишува никаде.
Не мора да значи дека е на книшката/ картичката пишан. Мене дали 2-3пати ми побарале пин. Обично матичните ист пин редеа за сите. 5 цифри има. Пробајте со пет 5ки Ама нели картичките не важат веќе ?
не ти требал пин ако сакал да провери дали си била осигурана.Матичен број само и бројот што е на картицата и компјутерски можел да види одма на страната на мое осигурување.
Дали некаде изработуваат беџови по нарачка? Но не мислам на оние обичните округли пластични, туку enamel pins, вакви: Спојлер: слики