Феминки ми треба брз одговор Кога се подава за пензија , игра ли улога работната книшка ? Или све е во компјутер внесено ?
Здраво, се надевам дека некоја феминка ми можела да ми помогне. Ми треба празна диплома за положен завршен испит за средно стручно образование. Барав во просветно дело но ми рекоја дека не држеле. Некоја тука да не знае каде би можела да најдам
Компјутерски е се, знаеш едношалтерски систем ово оно Шала на страна јас имам одено во пензиско за да земам извештај за стаж и со податоците мои веднаш ми испринтаа ливче за стажот. И мм исто бил. Сакам да кажам дека кога поднесуваш документи за пензија ,преку личните податоци на личноста ќе проверат дали има право на пензија, а тоа е преку стажот.
Ич да не ти е гајле. Не зимаат 40.000 денари. Можеш да мислиш и да ги замислуваш како сакаш. Јас кажав тоа што го знам. Не мора да должиме до утре сабајле.
Проблемот е што се работи за возрасна личност , што работела во 80-те години , па нели тогаш Сфрј па ово оно , дали тој стаж е внесен во денешниов компјутерски систем (нели тогаш се водело евиденција со работна книшка , а работната книшка е изгубена на персонава) , се прашувам дали и тој стаж е внесен во денешниов компјутерски систем..
Кога на мајка ми пред неколку години и најдоа стаж до ден, за 80тите ич да не се секираш.. Се имаат.. дури и колку плата до дИнар имале..
Ќе одите во пиом и таму ќе ви дадат М4образец на кој пишува кои години и фалат и за кои е платено, значи колку вкупно има стаж. Ако работела во армија, можно е да и фалат некои години, но се средува се. Работничка книшка одамна не е во употреба.
Бубаче, мене ама ич не ми е гајле ни кај работи, ни ти колку си ограничена со видиците понекогаш. Али ај форумски другарски ти кужуваме сите, постирав и статија кај што пишува колкава е платата. Прифати некад сугестија
А што ако е загината работната книшка ? Од 80- те и 90 те работниот стаж им беше впишан во работната книшка
Ај не барај рчка секогаш да убедуваш и да кажуваш кој е ограничен,а кој не. И јас ти кажав како е, плата на хартија изгледа како таа што ја пиша ти,ама на сметка е сосема друго и тоа од проф. Д-р ми е информацијава. Прифати и ти некогаш сугестија и гледај во свој ќош, не гледај други какви се. Поздрав
Не знам за вас, ама јас за 200 евра уста не отварам..а не па универзитетски професор. Знам пола од нив какви плати имаат, со татко банкар тоа беше онака..секојдневие Комшивката моја беше професорка на шумарски од пред некое време во пензија, знам дека до 100.000ден и стигаше платата.. па некои месеци и повеќе Близок роднина беше ректор на универзитетот во Битола а сега професор, знам и за нив, не само за скопскиве.. Така да..џабе се карате Или џабе ве лажат сиротите колку се..сиромашни