Mislam deka moze da ti se pronajde mestoto od kade sto ti e povrzan internetot so kompjuterot...domasnata adresa...pa ovie sto rabotata na elektronski kriminal kako gi lovat razni hakeri?
Дали две деца од 12 и 14 год. можат да ја преминат граница со бугарија со татко им,без мое полмомошно? Бидејќи јас не ќе можат да одам со нив?
Ги ловат така што ќе фати од која IP адреса бил поврзан и ќе иде кај операторот на кој припаѓа таа IP адреса и ќе му даде судски налог за овој да му каже кој бил поврзан на таа IP адреса во тоа време.
Во МВР има посебен одел за компјутерски криминал и тие имаат овластување (со налог) да го контактираат твојот интернет провајдер, а тие пак може да им ја дадат твојата адреса со која што си се претплатил да користиш интернет кај нив. Затоа и по закон сите интернет кафиња мораат да имаат камери, за да ги ловат оние што преку интерент кафе сакаат да прават компјутерски криминал, тероризам и сл.
Не ја плашам, тоа е реалноста. Оди во мвр, дај им ја твојата ип адреса да видиш дали не е возможно да најдат каде живееш. На ваков или онаков начин, ако некој ја знае вашата ип адреса и сака да ви наштети, може да најде и каде живеете, и кои сајтови ги посетувате, буквално да превземе контрола на вашиот систем.
Еве одма, ќе идам надвор, ќе најдам полицаец и ќе му ја дадам мојата IP адреса. Ако има некој полицаец на форумот, нека се каже, да не морам да излегувам,одма во ЛП да му ја пратам. Како менуваш изјави, не е могуче До сега секој подобар хакер можеше, сега може ако идеш во МВР и ги бараш.
Како да оди во мвр не разбирам? Мвр не работи по волја на граѓаните и од мвр никој не може ништо да дознае. Мвр работи она што обвинителство ќе нареди. Здраво имам IP адреса ај кажете ми каде живее човекот? Не друштво тоа така не оди
Поентата ми беше дека тие можат да дознаат локација од ип адреса, а не во буквална смисла да оди во полиција.
Така е. Може да го најдат. Лоповите кај мене што крадеа ги најдов по ИП адреса. Операторот не сакаше мене да ми даде податоци кој ја користел. Ја дадов на инспекторот. Тој се обратил во ЈО (така ни кажа) за да добие налог. Со налогот го најдоа лоповот и ете на суд е.
Сакаме да купиме 32" LCD TV за во спална. Ве молам за сугестија: која марка и кои карактеристики да ги има. Мене ми е најважно да има вградено wi-fi за да може online филмови и серии да гледаме.
Zdravo, ve molam nekoj od Skopje da mi odgovori za javniot prevoz dali prodavaat uste vo samiot avtobus karti ili treba takva karticka da se zema sto si stavas pari na nea...i ako treba takva kartica kaj da se nabavi...Blagodaram!(izvinete za latinicava,nemam MK poddrska)
Нема веќе купување карти од кај шоферот. Од билетарница (има на повеќе локации) се купува картичка, неперсонализираната мислам чини 150 денари (ако грешам за ценава нека ме поправи некој) и првично добиваш „гратис“ две вoзења, по што пак на билетарница ја надополнуваш.
Имаш на зелено пазарче карши градска болница Или под железничка на автобуската станица транспортен центар Во автобус можеш да платиш и со телефон 40 ден е карта