Правно лице е потребно.. А за да ти стигаат пари од странство, можеш и како физичко лице. Ќе одиш во банка и ќе побараш да ти отворат девизна сметка. Ќе ти дадат свифт и ибан код и така ќе ти праќаат од странство пари. Данокот ќе си го пријавуваш уредно во ујп.. Персонален 10% .. на фирма е поинаку..
Со што да го стопам, исчистам мразов пред врата? Ептен ми е замрзнато, ќе се искршам следно излегување....
Ако имаш лопата исчукај го и после со метла фрли го надвор.И стави сол. Ако немаш директ врз мразот фрли сол ама мноогу сол.Ние така направивме.Директно фрливме морска сол пред врата.
Не Нема да имам баш сила за да го кршам хаха, морска сол да купам така? И ке го стопи за некое време ?
Ако имаш некој посилен во близина нека го направи тоа.Инаку да. Горе-доле ние фрливме некои 100-200 грама сол. Ќе го омекне, нема да лизга веќе.И ако падне снег врз тоа нема да лизга.Бар кај нас не лизгаше. Не знам што имаш пред врата ти, ние имаме плочки.Глава да искршиш беше
Јас ништо бетон ама ненормално лизга и многу ми е страв. За жал немам никој посилен, ќе пробам сама колку-толку. Фала ти
На бетон не ставај сол никако, баба ми една година така ставила на скалите пред врата што и се, и се изрони целиот бетон, се изеде од солта.
Силиконски калапи со форми? Да не се само коцкести, рамни.. Во џамбо имам гледано ама само за мсфини оние големите, мене ми требаат за колачи.. Хелп!
Грешка си Даст, од 1 јануари 2019 персоналниот данок е 15% на било која сума. @LadyR како што ти пишала Даст, процедурата е таа, кога ке имаш прилив ке одиш во банка да покажеш од каде ти се стигнати парите и по кој основ. За фирма не знам, оди во УЈП и прашај која е процедурата. Но, според она што го знам, отварање фирма, а во иднина и затворање, не е ниту едноставно ниту пак е евтино, додека отварање на девизна сметка во банка е 15 минути работа и е бесплатно.
Не е точно... данокот на доход од самостојна дејност или работа е 10% ако доходот ти е до 1.080,000 денари на годишно ниво, а се над тоа ти е 10% до таа сума плус 18% на се над таа сума.. Односно ако месечно доход имаш над 90000 ден, данокот ти е 9000 + 18% од остатокот над 90.000 За доходот од права од индустриска сопственост, доходот од закуп и подзакуп, доходот од капитал, капиталните добивки, добивките од игри на среќа, доходот од осигурување и друг доход, данокот се плаќа по единствена стапка од 15% Можеш да си го прочиташ новиот закон каде што е предвиден овој вид на прогресивен данок... мислам и ти остваруваш дополнителни дејности, не е лошо да знаеш Фирма се отвара за 2 дена, не во УЈП туку во Централен Регистар ама ја отвара овластено лице, ако немаш долгови пак се затвора брзо..
Фирмата може да е регистрирана било каде, ако не е во Македонија ќе мора да отвориш сметка за нерезиденти, тогаш и постапката е поинаква.. А богами и оданочувањето. Фирмата плаќа различни даноци... од ддв, па данок на добивката на крај итн итн.. ДДВ-то зависи од производите и услугите кои што ги нудиш. Има регуларно ддв и ддв со повластена стапка Не можам да си го редактирам мислењето од погоре, не ми дава нешто телефонов т.е интернетов
Nekoj ako znae da mi kaze Dali se normalni visoki,od 2014se napraveni rezultatite,doktorot bas I ne objasni a I ne se sekavam.