Добро нема потреба да се правиш многу паметна по форумов и дека се знаеш, а уствари ништо не знаеш. Како прво, никој не кажа дека јас барам веднаш да ги користам деновите од одмор бидејќи не ни имам потреба. Ако не си знаела, а очигледно не знаеш, ако немаш прекин во стаж деновите од одмор од старата фирма можеш да ги префрлиш во новата фирма и истите да ги искористиш таму ако имаш потреба. Моето прашање беше дали можат да се префрлат во новата фирма старите денови од одмор ако имаш прекин во стаж, а за кое очигледно ти немаш одговор. А како второ, ако по грешка напишала незнам наместо не знам, ти не мора ко слеп за стап да се фаќаш за тоа. Покажи малце култура.
Ти дадов одговор дека не можеш да го користиш со прекин на стаж макар и тој да е 5 дена колку што е твојот. Ем не си ги знаете правата,човек ви кажува, ем се вреѓате Дека ви кажал. Прочитајте закон пред да се вработите.
Ако имаш прекин на стаж не можеш ништо да користиш од претходна фирма. Во новата фирма ти следуваат првите 6 месеци по еден ден во месецот. А после 6тиот месец може да земиш решение за годишен одмор. Ако си немала прекин, тогаш носиш од старата фирма во новата решение/потврда колку денови од одморот имаш искоритено и колку ти остануваат за користење.
@IChika како што ти кажаа и другите членки за жал ти пропаѓаат тие денови од одморот, ако можеш да се договориш со старата фирма да ти ги плати (немаат таква обврска ако не си ги барал претходно, а они не ти дозволиле користење). Поздрав и со среќа на новото работно место.
По два дена од секој месец би требало да е сеуште, мислам дека овој дел не претрпе измена во законот.
Не знам каде да го поставам прашањево. Дали некој знае каде можам да донирам многу облека? Последен пат во црвен крст не ми примија со изговор дека имале многу веќе. Сега ми се собраа уште повеќе алишта за донирање.
При вакви трансфери, ако осетиш дека од старата фирма ќе ти прават проблеми (90% прават), најдобро е да најдеш трета приватна фирма и во неа да бидеш осигуран во меѓупериодот дур почнеш на новата работа.
Повели, да ја имате точната информација согласно ЗРО Член 140 Работникот има право на користење на пропорционален дел на годишниот одмор во вкупен износ од по два дена за секој месец работа, ако: 1) во календарската година во која склучил работен однос не се стекнал со правото на целосен годишен одмор;
Дечки фала ви на сите на одговорите, иако имам прекин во стаж, новата фирма ми ги прифати останатите денови од стар одмор. Сепак тоа значи зависело од фирма во фирма. Иначе нигде во законот за работни односи не прочитав ништо во однос на стажот дали се префрла или не и затоа прашав.
Сакам да прашам дали во Германија постои Санаториум и некој да ме просветли што точно е тоа и за кои болести се оди таму? Барав на интернет ми излезе само една веб страна се јавив на бројот, биравте не постоечки број
Одиш кај новиот стоматолог и му кажуваш дека сакаш да ти биде нов матичен. Они автоматски те одјавуваат. Во Заводот за рехабилитација на деца и младинци во Топанско Поле можеш.
Не знам за Германија, но тоа е вид болница за лекување на хронични болести чие лекување трае подолго време. (на пр. туберкулоза).
Нели на Фејсбук направија да може да ги симнеш сите информации па дури и пораки од месенџер. Прашањето е дали ги дава сите пораки со таа личност иако се избришани или пак само оние кои стојат моментално?
https://ma.gurushealth.ru/itn/kliniki-niz/17990-rehabilitaciјa-vo-germaniјa-sanatorium.html Се надевав помогнав барем малку.Ако треба уште нешто или превод пиши лп слободно @Mr. Right мислам нема ваква опција, баш сега барав пак и не најдов. Ама дури и да има мислам дека има само за сегашни пораки.Избришани пораки или полиција или хакери само можат да ти најдат и вратат.