Ако е прилив од странство и ако е првата рата обавезно ќе ти го побараат договорот, инаку неможат да ти го спуштат на сметка. За втората, третата рата (колку што е наведено на договорот) ќе си потпишеш со банката по истата шифра да ти го спуштат, за да не го носиш договорот секој пат. Ако сето ова со приливите е завршено и прашуваш само за вадењето на парите ако е над 10000 обавезно е со најава. Реално може и 5000еур да немаат, се зависи од денот, па да те препратат во друга експозитура.
Дали во амбасада би добила информации околу студирање во странство, поточно специјализација? Не знам каде да се распрашувам...
Логично е да се распрашаш на факултетот на кој сакаш да одиш, денес за тоа постои телефон и е-маил, шо знам...
Истата постапка како и за обичен извод, само нагласуваш дека е интернационален. И во цената мислам дека нема разлика.
Прв пат сум на боледување (бремена) од матичен имам 14 дена. Се брои и викенд и празник во нив така? Во среда сум кај специјалист гинеколог за друго , а ми рече да му спомнам и за боледување бидејќи моменталнава ситуација бара лежење. Колку денови може да ми даде специјалистот и дали тоа апла отворено се кажува :ми треба уште боледување? (Ма да он ќе види при прегледот)
Во боледување се се брои и празник и викенди. Отворено ќе му кажиш дека сакаш уште боледување на специјалистот.
Женски да не знае некоја кога ќе ни ги исплатат парите од изборите (за тие што бевме во ставени на избирачко место како комисија)?
Ај едно прашање,уплакам за Административна такса,ми стига кодот,одам да го внесам ми покажува невалиден,двапати вака уплаќам само,и секогаш невалиден,кој е на факултет,а знае,нека ми одговори. Благодарам
Ме интересира за стурка машински инжинер,опфатена е математиката тоа знам.Сум слушнала дека цртаат.Па сакав да прашам дали како машински инжинер мора да цртам?
Јас сум архитект. Пошто секој проект има и машински дел - соработуваме дел со вас, да треба да црташ тоа што си го осмислил, во аutocad. А зошто не би цртал/а?
Треба да се смени рутерот.Пакетот услуги на Вип е на име на татко ми.Татко ми не е во можност да појде да го смени рутерот.Дали е можно мајка ми да појде да го смени?