Мислам дека нема И јас барав пред некое време немаше никаде.. Освен ако прават по нарачки слаткарници и овие дома што прават колачи.
Дали негде во СК/МК има водоотпорен звучник т.е. Shower Speaker? Барам за подарок ама за 2 недели ми треба, нема шанси да стигне од нет порачан.
Но има луѓе кои не разбираат дијалекти. Пример,имам колега Албанец кој разбира и зборува литературен Македонски Јазик,но дијалектните зборови не ги разбира баш и му се чудни. Не живеат само Македонци во државава. А,плус и е не е соодветно тој збор да се употребува за предмет. И нема потреба од тригирање.Нема лоши намери во шегата на @John Snow и мојот коментар.
Види, ако треба јас стрикно литературно по форуми да се изразувам...каде ми е крајот. И искачам у град мене ми е безвезе, или ќе речат - испаднам надвор....по битолски тоа значи дека скокаше во градот или ќе паднеш во градот
Сакаш да ми кажеш дека има луѓе што исклучиво литературно зборуваат и се отсечени од допир со дијалекти во секојдневен живот? Не ми се верува.
Не само од други националности, еве јас како македонец кој е израснат и цел живот живеам во Скопје, навистина не ги разбирам дијалектите од другите краеви на Македонија, во Скопје си говорам на скопски жаргон, со луѓе од други градови исклучиво говорам на литературен јазик, на пример, кога прв пат го слушнав зборот пенџере мене тоа ме асоцираше на тенџере, а тоа да ти било прозор... Отвори го пенџерето. (Мене ова ми е смешно, исто како ,,загинат новчаник" смешно ми е затоа што сум растен во крај каде ваквата реченица ми е нелогична, ете тоа е тоа, ама не само кај мене, кај секој е вака помалку или повеќе)
Работел ли некој како референт за јавни набавки да сподели искуство, информации за работата што конкретно се работи?
Има колку и да звучи неверојатно. @macencef Не ме сфаќај погрешно.Јас немам ништо против дијалектите.И јас ги употребувам. Но,надвор од форумов зборувам литературно со луѓе кои не ги разбираат дијалектите,а и на форумите внимавам што кажувам кога зборувам со такви.
Како да избришам промоција на објава на Facebook и дали со тоа што ќе се избрише ќе се стопира сумата што би требало да ја повлечат за неколку дена